Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ MEVZUAT BİLGİ SİSTEMİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Özel Öğrenci Yönergesi

KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ

ÖZEL ÖĞRENCİ YÖNERGESİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç ve Kapsam

MADDE 1- (1) (Değişik: 29/08/2018 tarihli ve 12-2018/156 sayılı Senato Kararı) Bu Yönergenin amacı; özel öğrenci statüsünde yurt içinde veya yurt dışındaki başka bir yükseköğretim kurumundan ders alacak olan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ön lisans ve lisans öğrencilerine ilişkin usul ve esaslarını düzenlemektir.

Dayanak

MADDE 2- (1) Bu Yönerge, 24.04.2010 tarih ve 27561 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Yükseköğretim Kurumlarında Ön lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 3- (1) Bu Yönergede geçen;

a) Birim: İlgili Fakülte/Yüksekokul/Meslek Yüksekokulunu,

b) Özel Öğrenci: Herhangi bir yükseköğretim programına kayıtlı olan öğrencilerden; kendi üniversitelerindeki hakları saklı kalmak kaydıyla başarı şartını sağlaması ya da sağlık/güvelik sorunları nedeniyle üniversitemizin veya diğer üniversitelerin yükseköğretim programlarından ders alan öğrenciyi,

c) Rektör: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörünü,

ç) Rektörlük: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörlüğünü,

d) Senato: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Senatosunu,

e) Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesini,

f) Yönetmelik: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğini, 

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Genel İlkeler

Genel İlkeler

MADDE 4 – (1) (Değişik: 19/10/2022 tarihli ve 13-2022/183 sayılı Senato Kararı) Üniversitenin kayıtlı öğrencileri, diğer yükseköğretim kurumlarında özel öğrenci olarak öğrenim görebilecekleri gibi diğer yükseköğretim kurumlarının kayıtlı öğrencileri de Üniversitede özel öğrenci olarak öğrenim görebilirler. Özel öğrencilik imkânından bir program süresince en fazla iki dönem yararlanılır. Bu süre, öğrencinin talebinin ilgili bölüm başkanlığına yapılarak birim yönetim kurulunun görüşleri de değerlendirmeye alınmak suretiyle Üniversite Yönetim Kurulu tarafından verilen karar üzerine ve ancak aşağıdaki şartlar çerçevesinde Yükseköğretim Kurulunun kararıyla uzatılabilir:

a) Öğrencinin, yükseköğretim kurumuna yerleşmesinden sonra eğitimi sebebiyle ikamet edilen ilde tedavisi mümkün olmayan ciddi bir hastalık teşhisi konulduğunun ya da var olan hastalığın ilerlediğinin devlet hastanesi veya devlet üniversitesi hastanesinden alınmış sağlık kurulu raporu ile belgelenmiş olması.

b) Öğrencinin, maruz kaldığı darp, şiddet gibi fiiller sebebiyle öğrenimini kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumunda devam ettirmesinin mümkün olmadığına ilişkin Üniversite Yönetim Kurulunun teklifinin olması.

(2) Üniversitede özel öğrenci olarak öğrenim görmek isteyen öğrenciler; ekinde kayıtlı oldukları yükseköğretim kurumunun özel öğrenci olarak Üniversitede öğrenim görmelerini kabul ettiğine dair yazısı, not çizelgesi (transkript), özel öğrencilikleri sırasında almak istedikleri derslerin listesi olan bir dilekçe ile özel öğrenci olarak okumak istedikleri fakülteye/yüksekokula/meslek yüksekokuluna müracaat etmelidirler. Bu şekilde müracaat eden öğrencilerin özel öğrenci olarak kabul edilip edilmeyeceklerine ilgili bölüm başkanlığı ile birim yönetim kurulunun görüşleri de değerlendirmeye alınmak suretiyle Üniversite Yönetim Kurulu tarafından karar verilir.

(3) Diğer yükseköğretim kurumlarında özel öğrenci olarak öğrenim görmek isteyen Üniversite öğrencileri, ekinde diğer yükseköğretim kurumundan almak istedikleri dersler ve içerikleri ile not çizelgesi (transkript), mazeret belgesi olan bir dilekçe ile kayıtlı oldukları bölüm başkanlığına müracaat etmeleri halinde öğrencinin özel öğrenci olarak başka bir yükseköğretim kurumunda öğrenim görüp göremeyeceğine ilgili bölüm başkanlığı ile birim yönetim kurulunun görüşleri de değerlendirmeye alınmak suretiyle Üniversite Yönetim Kurulu tarafından karar verilir. Özel öğrenci başvurusunun, özel öğrenci olarak öğrenim görmek istediği diğer yükseköğretim kurumu tarafından da onaylanması gerekir. Özel öğrenci olarak öğrenim gören öğrenciler not yükseltmek amacıyla ders alamazlar.

(4) (Yürürlükten Kaldırma: 19/10/2022 tarihli ve 13-2022/183 sayılı Senato Kararı)

(5) Hazırlık sınıflarında özel öğrencilik başvurusu yapılamaz.

(6) Özel öğrencilik başvuruları, eğitim-öğretim yılı veya yarıyılı başlamadan 15 gün öncesine kadar ilgili akademik birime yapılmalıdır. Ancak yükseköğretim kurumlarına yeni kayıt olan öğrencilerden sağlık veya güvenlik sorunu olanlar kayıt yaptırdığı tarihten itibaren 15 gün içinde özel öğrencilik başvurusu yapabilir.

(7) (Yürürlükten Kaldırma: 19/10/2022 tarihli ve 13-2022/183 sayılı Senato Kararı)

(8) Özel öğrenciler, kayıtlı oldukları yükseköğretim kurumundan ders alıp almadıklarına bakılmaksızın, öğrenci katkı payını kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumuna öder.

(9) Öğretim dili Türkçe olan programlarda öğrenim gören öğrencilerin, kısmen veya yabancı dilde öğretim yapan programlardan özel öğrenci statüsünde ders alabilmeleri için yabancı dil düzeylerinin yeterli olduğunu belgelemeleri gerekir.

(10) Özel öğrencinin, özel öğrenci olarak ders aldığı yükseköğretim kurumunda öğrencilik hakları devam eder, ancak diploma veya statüye yönelik öğrencilik haklarından yararlanamaz.

(11) Özel öğrenci olarak başka bir yükseköğretim kurumunda alınan notların, Üniversitemize ulaştırılmasından öğrenci sorumludur. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna not ortalaması bildirimi, yüzde on başarı sıralaması gibi başarı değerlendirmelerinden sonra ulaştırılan notlar için intibak işlemleri yapılır ancak yeniden başarı değerlendirmesi yapılmaz.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Hüküm Bulunmayan Haller

MADDE 5- (1) Bu Yönergede hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diğer mevzuat hükümleri, senato kararları ve birim yönetim kurulu kararları uygulanır.

Yürürlükten Kaldırma

MADDE 6- (1) Bu Yönergenin yürürlüğe girdiği tarihten önceki özel öğrencilikle ilgili alınan bütün Senato kararları yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürütme

MADDE 7- (1) Bu Yönerge hükümlerini Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü yürütür.

Yürürlük

MADDE 8- (1) Bu Yönerge Üniversite Senatosu’nun kararı ile yürürlüğe girer.