Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı

Grup Terapisi

 

 

Grup Terapisi

İnsan sosyal bir varlıktır. Sorunlarını sosyal çevresinde paylaşıp destek almak, en azından “anlaşıldığını” hissetmek, hemen hemen dünyadaki tüm insanların başvurduğu günlük bir rahatlama yöntemidir. Bu doğrultuda kişiyi en iyi onunla aynı sorunları yaşayan insanlar anlayacaktır. Kişi yalnız olmadığını anlayacak, diğer insanların birikim ve deneyimlerinden faydalanacak ve sorunlarını aşmak yolunda kendine olan güveni ve inancı artacaktır. Grup terapisi birebir görüşmelerin veremediği “sosyal destek” olgusunu terapi sürecine eklemektedir.

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisimizde bireysel görüşmelere gelenler arasında sorunları aynı olan öğrenci ve personeller belirlenir ve grup terapileri düzenlenir. Grup terapileri ortak sorunu olan öğrenci ve personellere uygun gün ve saatlerde haftalık olarak 45-60 dakika arası sürecek şekilde ayarlanır. 

Rahat ve gruptaki herkese hitap eden bir sosyal ortam oluşturularak sözkonusu sorunla ilgili kısa ve genel bir bilgi verilir. Daha sonra kişilerin kendilerini tanıtmaları ve sorunlarından bahsetmeleri teşvik edilir. Sorununu anlatan kişi aynı sorunu yaşayan insanlar tarafından dinlendiğini ve daha iyi anlaşıldığını hissedecek ve asıl amaç olan “kabul edilme” duygusunu yaşayacaktır.

Grup terapisi bireysel terapideki kazanımları pekiştirerek kalıcı hale getirir. Grup terapisine bireysel görüşmelere gelen öğrenci ve personellerle beraber karar verilir.