Fakültemiz tarafından Kuran’a Göre Şeytanın Adımları konulu seminer düzenlendi.
Fakültemiz Tefsir Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Muhammed Ersöz'ün verdiği ve öğrencilerin ilgiyle takip ettiği seminerde Ersöz, Kuran’ı Kerim’de Bakara süresi 168’inci ve 208’inci ayetlerde, En’âm suresi 142’inci ayet ve Nur suresi 21’inci ayetlerde şeytanın adımlarının geçtiğini belirterek ayetler üzerinden açıklamalarda bulundu.
Yrd. Doç. Dr. Ersöz, “Kuran’da 'Şeytanın adımlarını izlemeyin' ifadesi dört yerde geçmektedir. İfade aynı olmasına rağmen bağlamları farklıdır. Şeytanın adımlarını izlemeyin, ifadesi üç farklı bağlamda karşımıza çıkmaktadır. Bunlar helâl olan yiyecekleri kendisi için haram kabul etmenin yasaklanması; İslam dininde olmayan, İslam’ın ruhuna aykırı ve temel özelliklerini ifsat edecek, dinde kötü bir teamülün önünü açarak inananlar arasında ayrışmaya sebep olacak uygulamaların yasaklanması; günahsız ve iffetli kadınlara iftira atmak ve müminler arasında fuhşiyatın yayılmasına hizmet etmenin yasaklanmasıdır.” dedi.
"Adım" kelimesinin de şeytanın aldatma yollarının tabiatına dair ipuçları içerdiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Ersöz, “Bizzat adımın görülmesi mümkün olmadığından, geride bıraktığı iz takip edilerek şeytanın aldatmasının da gizli olduğu şeklinde değerlendirilebilir. Bunun yanında takip edilen adımlar birbiri ardınca geldiği için ve hedefine yavaş yavaş yaklaştığı için şeytanın aldatmasının bir anda değil bir süreç içerisinde gerçekleştiği görülebilir.” şeklinde konuştu.
Yrd. Doç. Dr. Ersöz, “Kısacası şeytanın adımlarını izlemek kabilinden günahlar Bakara 168 ve En’âm 142'nci âyetlerde inanan ferdin iç dünyasında; Bakara 208'inci âyette dinin temel yapısında, Nûr 21'inci âyette ise toplumsal yapıda yıkıcı etki yapan günahlardır.” diyerek sözlerini noktaladı.
Konferans katılımcıların sorularının cevaplanmasının ardından sona erdi.