Fakültemiz tarafından düzenlenen Hayata Dair Söyleşiler dizisinin sekizincisi gerçekleştirildi. Emekli öğretmen Durmuş Ali Karataş’ın konuşmacı olarak yer aldığı söyleşiye KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Halit Çalış, üniversite personeli ve öğrenciler katıldı.
“Müslüman çile adamıdır”
Doğduğu gün annesini kaybettiğini belirten Durmuş Ali Karataş çocukluğunda çok büyük zorluklar yaşadığını, buna rağmen okuduğunu ve bu günlere geldiğini belirterek, “Müslüman çile adamıdır ve hayatın zorlukları karşısında her zaman dimdik ayakta kalmalıdır. Bizim çocukluğumuzda imkânlar yok denecek kadar azdı. Günümüz imkânlarının değerini iyi bilelim ve milli serveti heder etmeyelim, kendi öz malımız gibi koruyalım.” dedi.
“İslami edep ailede başlar, okulda devam eder”
Bir gencin yetiştirilme şeklinin topluma da yön vereceğine dikkat çeken Durmuş Ali Karataş, İslami edep anlayışının insan hayatında çok önemli bir yere sahip olduğunu ve İslam edebinin ailede başlayarak okulda devam etmesi gerektiğini söyledi.
Öğretmenlik yaptığı dönemde beden eğitimi derslerine de girdiğini belirten Karataş, o dönemlerle ilgili hatıralarının sorulması üzerine konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sporu hiçbir zaman amaç edinmedim, aksine gayeye götüren araç olarak gördüm. Görev yaptığım okullarda beden eğitimi dersleri ile ilgili olmamın sebebi öğrencilerimin hiçbir alanda sahipsiz kalmalarını istemememdi. Onlara derslerde aktaramadığımız eksik kalan değerleri bu şekilde vermeye devam ettim. İslam için yaşayan insanlar yetiştirmeye çalıştım. Hangi alanda olursa olsun herhangi bir yerde benim öğrencilerimin de bulunmasını ve bu alanlarda başarılı olmasını istedim. Bu anlamda bakıldığında insanda ruh ve şuur çok önemlidir. Bu iki kavram insanın başarılı olması için en önemli etkenlerdendir.”
“Kur’an-ı Kerim Müslüman’ın anayasasıdır”
Durmuş Ali Karataş, öğrencilerle hayata dair tecrübelerini paylaştığı konuşmasında kendi öğretmenliği döneminde hiçbir öğrenciyi diğerlerinden ayırt etmediğini ifade ederek, “Sizler de ilerde öğrencilerinizi bağrınıza basın, onları birbirinden ayırt etmeyin. Sıkıntılarıyla ilgilenin ve maddi manevi gücünüz yettiğince onlara çare bulmaya çalışın. Asla yalan konuşmayın. Yalan söylemezsek birçok kötülükten uzaklaşmış oluruz. Allah doğruların yardımcısıdır. Severseniz sayılırsınız, sayarsanız sevilirsiniz. Vaktinizi hayırlı işlere harcayın. Sizler İslam erleri olarak çok iyi çalışıp İslam’ı iyi bir şekilde öğrenip yaşamalısınız. Kur’an-ı Kerim Müslüman’ın anayasasıdır. Kur’an-ı Kerim okuyun ve anlayın. Kur’an’ın raflarda kalmasına izin vermeyin, onu yaşamaya çalışın.” şeklinde öğrencilere tavsiyelerde bulundu.
Söyleşi, dinleyicilerin sorularının yanıtlanması ve plaket takdiminin ardından sona erdi.