Fakültemiz tarafından düzenlenen Hayata Dair Söyleşiler dizisinin bu haftaki konuğu Medine Taybe Üniversitesi Öğretim Üyesi ve İslam Hukuk Profesörü Said Bekdaş oldu. Söyleşiye, Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Halit Çalış, üniversite personeli ve öğrenciler katıldı.
“Melekler ve diğer canlılar ilim öğrenen kişilerin Allah’tan bağışlanmalarını dilerler”
Said Bekdaş, ilmin öneminden ve ilim öğrenmenin değerinden bahsettiği konuşmasında ‘Şüphesiz ki Allah, O’nun melekleri, gök ve yer ehli hatta yuvasındaki karınca ve denizlerdeki balıklara varıncaya kadar her şey insanlara hayır ve iyilikleri öğretenlere dua ederler.’ hadisini hatırlatarak, “Sayılarını bilmediğimiz melekler, balıklar ve karıncalar ilim öğrenen kişilerin Allah’tan bağışlanmalarını dilerler. Bu müjdeye erişebilmek için öğrenilen ilmin Allah’ın hoşnutluğunu kazanmak niyetiyle yapılması gerekiyor.” dedi.
“İlim kolay elde edilen bir erdem değildir”
İlim ve edep bütünlüğüne vurgu yapan Bekdaş, edepsiz ilim olmayacağını ifade ederek konuşmasına şöyle devam etti: “İlim kolay elde edilen bir erdem değildir. Kamil bir âlim olmak için üstün gayret sarf etmek, fedakârlıklar göstermek gerekiyor. Âlimlerimiz ilim öğrenmek için kendi dönemlerinin zor şartlarında binlerce kilometre yol kat etmeyi göze almışlardır. İlim için çıkılan bu yolculukları anlatan Hatib el-Bağdadî’nin Er-Rıhle fî Talebi’l-İlm adlı kitabını sizlerin de okumasını tavsiye ederim. Tabii bu zorlu yolculukta Allah’tan yardım dilememiz gerekir. Bu nedenle seher vakti kısa da olsa kalkıp dua etmeliyiz. Çünkü Allahu Teâlâ seher vakti insanlığa ‘Yok mu dua eden istediğini vereyim, yok mu bağışlanma dileyen, onu bağışlayayım’ diye seslenmektedir. Bize de Allah’tan dualarımızla istemek düşüyor.”
Said Bekdaş konuşmasının son bölümünde öğrencilere tavsiyelerini ve iyi dileklerini sunarak, “Yolculuğunuz mübarek olsun, Allah yardımcınız olsun” temennisinde bulundu. Söyleşi, Said Bekdaş’ın soruları cevaplandırması ve karşılıklı fikir alışverişinin ardından sona erdi.
Söyleşinin videosu için tıklayınız.