Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ MEVZUAT BİLGİ SİSTEMİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Zorunlu Arapça Hazırlık Sınıfı Eğitim-Öğretim Ve Sınav Yönergesi

KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ

İSLAMİ İLİMLER FAKÜLTESİ ZORUNLU ARAPÇA HAZIRLIK SINIFI

EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNERGESİ

 

       Amaç

       Madde 1- Bu yönergenin amacı Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanlığı tarafından yürütülen Zorunlu Arapça Hazırlık Sınıfı Arapça öğretimi amaç, kapsam, uygulama ve değerlendirme esaslarını düzenlemektir.

       Kapsam

       Madde 2- Bu Yönerge, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanlığı’nca yürütülen Zorunlu Arapça Hazırlık Sınıfı Arapça öğretimi yönetim, uygulama ve değerlendirme esaslarını kapsar.

       Dayanak

       Madde 3- Bu yönerge, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 5’inci maddesinin “ı” fıkrası, 14 üncü ve 49 uncu maddeleri, Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik ile Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine dayanmaktadır.

       Arapça Dil Öğretiminin Amacı

       Madde 4- (Değişik: 06.07.2022 Tarihli ve 10-2022/126 Sayılı Senato Kararı) Hazırlık eğitim-öğretiminin amacı, öğrencilere kaydoldukları eğitim-öğretim programlarının öngördüğü yabancı dilde kendi alanlarında okuduğunu ve duyduğunu anlayabilme, bu dildeki metinlerle Türkçe metinleri karşılıklı çevirebilme, yazılı ve sözlü olarak kendilerini yeterince anlatabilme, kültürel ve sosyal hayatta gerekli olan dil iletişimini sağlayabilme, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri yabancı dilde izleyebilme becerisini kazandırmaktır.

       Program Geliştirme Grubu

       Madde 5- Hazırlık sınıfındaki eğitim-öğretim faaliyetlerinin geliştirilmesini ve koordinasyonunu sağlamak, Arapça eğitim-öğretim programının temel ve ek materyalini belirlemek, geliştirmek, materyal arşivi oluşturmak ve bu yönergede belirtilen diğer görevleri yerine getirmek üzere İslami İlimler Fakültesi Dekanı tarafından bir yıl süreyle biri başkan, en az üç öğretim elemanından oluşan ‘Program Geliştirme Grubu’ teşkil edilir. Dekan uygun gördüğü takdirde Program Geliştirme Grubunun başkanını, hazırlık sınıfının bütün faaliyetlerini düzenlemek üzere “Hazırlık Sınıfı Koordinatörü” olarak da tayin eder.

       Sınav Komisyonu

       Madde 6- Hazırlık sınıfında gerekli sınav sorularını hazırlayıp uygulamak ve değerlendirme yapmak üzere İslami İlimler Fakültesi Dekanı tarafından biri başkan, en az üç öğretim elemanından oluşan ‘Sınav Komisyonu’ bir yıl süre ile görevlendirilir. Arap Dili ve Belagatı Anabilim Dalı Başkanı ve hazırlık sınıfında derse giren öğretim elemanları sınav komisyonunun doğal üyeleridir.

       Kayıt – Yeterlilik Sınavı

       Madde 7- (Değişik: 06.07.2022 Tarihli ve 10-2022/126 Sayılı Senato Kararı) İslami İlimler Fakültesi Dekanlığı tarafından, ilgili yabancı dilde öğrencilerin dil bilgisi ve beceri düzeylerini belirlemek amacıyla eğitim-öğretim yılı başında hazırlık sınıfı müfredatı esas alınarak yılda bir kez “Sınav Komisyonu” tarafından Yeterlilik Sınavı yapılır. Fakülte Kurulu bu sınavın tarihini, yerini ve şeklini belirler.

       Bu sınav eğitim-öğretim yılı başında tek aşamalı ve yazılı olarak yapılır. Okuduğunu anlama, sözcük bilgisi ve dil bilgisini kapsar. Zorunlu yabancı dil sorumluluğunun kalkması için öğrencilerin bu sınavdan en az 60 puan almaları gerekir. Yeterlilik Sınavının genel başarı notuna herhangi bir etkisi yoktur.

       Bu sınava, zorunlu hazırlık sınıfına kayıt yaptırmış öğrencilerle önceki yılda hazırlık sınıfında başarısız olmuş öğrenciler girerler. Sınavda başarılı olan öğrenciler birinci sınıftan itibaren eğitim-öğretimlerine devam ederler. Ayrıca;

       a- En az son üç yılında, Arapça’nın anadil olarak konuşulduğu bir ülkede, o ülke vatandaşlarının devam ettiği ortaöğretim kurumlarında eğitim görüp ortaöğrenimini bu kurumlarda tamamladıklarını belgeleyenler,

       b- Yurt dışında veya yurt içinde Arapça Hazırlık Sınıfı olan başka bir yükseköğretim kurumundan Hazırlık Sınıfı’nda başarılı olduktan sonra Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi’ne kayıt yaptıranlar,

       c- Son beş yıl içinde ÖSYM tarafından yapılan “Arapça Yabancı Dil Sınavı’ndan (YDS) veya YÖK tarafından denkliği kabul edilen kurumlarca yapılan Arapça Yabancı Dil Sınavlarından 60 ve üzeri puan alanlar, Yeterlilik Sınavı’nın yapıldığı günün mesai saati bitimine kadar başarı belgelerini Fakülte Dekanlığına teslim ettikleri takdirde zorunlu Arapça hazırlık sınıfı eğitiminden muaf tutulur.

       Zorunlu Arapça hazırlık sınıfı eğitimi için muafiyet talebi başvurusunun belirlenen süre içerisinde yapmayanlar bir sonraki ara dönemde eğitim-öğretim başlamadan önce Fakülte Dekanlığına başvuruda bulunabilirler veya Arapça Hazırlık Eğitimine katılabilirler.

       Devam

       Madde 8- Hazırlık sınıfında derse devam zorunludur. Devamsızlığı toplam yıllık ders saatinin % 15’ini aşan öğrenciler Yılsonu Yeterlilik Sınavı’na giremezler ve başarısız sayılırlar. Hazırlık Sınıfı’nın ilk yılında devamsızlık yaparak tekrara kalan öğrenciler, tekrar yılında da derslere devam etmek zorundadırlar. Bu öğrenciler, tekrar yılında da devam koşulunu yerine getirmezlerse ilgili sınavlara alınmazlar.

       Hazırlık Sınıfı’nın devam takibinden Program Geliştirme Grubu sorumludur. Öğrenciler derslerin en az % 85’ine devam etmekle yükümlüdürler.

       Eğitim-Öğretim

       Madde 9- Hazırlık sınıfında, haftada en az 24 kredi saatlik bir program uygulanır. Fakülte Kurulu’nca bu program 30 kredi saate kadar çıkarılabilir.

       Hazırlık sınıfı programı ve müfredatı, Program Geliştirme Grubu tarafından hazırlanıp Fakülte Kurulu’nca karara bağlanır. Program Geliştirme Grubu, program ve müfredatın geliştirilmesi, uygulamada karşılaşılan aksaklıkların giderilmesi ve ilgili kurumlarla işbirliği yapılması için hazırlık sınıfında dersi bulunan öğretim elemanları ile toplantılar ve çalışmalar yapıp bu faaliyetler ile ilgili hazırladığı raporu her yılın sonunda Dekanlığa sunar.

       Program Geliştirme Grubu’nun teklifi, Fakülte Kurulu kararı ve Senato onayı ile mevcut derslere yeni dersler eklenir veya çıkarılır. Derslerin işleyişinde her türlü teknik araç ve gereçten yararlanılır.

       Program Geliştirme Grubu, eğitim-öğretimin bütün şubelerde aynı seviyede ve müfredata uygun bir şekilde yürütülmesini sağlar.

       Hazırlık sınıfı derslerine dinleyici ve konuk öğrenci kabul edilmez.

       Sınavlar ve Başarı Notu

       Madde 10-(Değişik: 06.07.2022 Tarihli ve 10-2022/126 Sayılı Senato Kararı) Hazırlık eğitimi süresince uygulanan programların kapsam ve amaçları göz önüne alınarak, her yarıyıl içinde en az bir “Ödev”, gereği kadar ‘Ara Sınav’, birer ‘Genel Sınav’ ve ikinci yarıyıl sonunda ‘Yılsonu Yeterlilik Sınavı’ yapılır. ‘Yılsonu Yeterlilik Sınavı’na, devam zorunluluğunu yerine getiremeyen öğrenciler giremez. Sınavlar yazılı olarak yapılır; sözlü anlatım dersinin sınavı sözlü olarak da yapılabilir. Sınav sonuçları en geç iki hafta içinde ilan edilir.

       Yıl içi notunun % 50’si ile yılsonu yeterlilik sınavının % 50 toplamından en az 60 ve üzeri alan öğrenciler başarılı sayılırlar ve 1. sınıfa kayıtları yapılır. Yıl içi notu, ara sınavların ortalamasının % 40’ı, genel sınavların ortalamasının % 40’ı ve sınıf dışı ödev vb. çalışmaların ortalamasının % 20’sinin toplamından oluşur.

       Sınavların yapıldığı tarihlerde ders yapılmaz. Sınav tarihleri sınavların yapılmasından iki hafta önce Dekanlıkça ilan edilir. Yarıyıl içinde tarih bildirerek ya da bildirmeksizin kısa sınavlar da yapılabilir.

       Geçerli nedenlerle herhangi bir ara sınava veya genel sınava katılamayan ve Fakülte Yönetim Kurulu’nca mazeretleri kabul edilen öğrenciler için mazeret sınavı yapılır. Yeterlilik ve yılsonu yeterlilik sınavı için mazeret sınavı yapılmaz.

       Eğitim-Öğretimin Süresi ve Başarının-Başarısızlığın Sonucu

       Madde 11- Hazırlık sınıfı birbirini takip eden iki yarıyıldan oluşur ve hazırlık sınıfında geçen süre, öğrencilerin kayıt oldukları programların öngördüğü eğitim-öğretim süresinden sayılmaz. Hazırlık sınıfının süresi her yarıyıl için 16 haftadır.

       Hazırlık sınıfında başarısız olanlar, sonraki yıl yapılacak olan Yeterlilik Sınavı’na girerler ve başarılı oldukları takdirde birinci sınıftan itibaren eğitim-öğretimlerine devam ederler. Yeterlilik Sınavında başarısız olanlar ise bir yıl daha hazırlık sınıfını tekrar ederler.

       İkinci yıl da başarısız olanlar hakkında Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik hükümleri uygulanır.

       Kayıt Dondurma ve Disiplin İşlemleri

       Madde 12- Hazırlık eğitimi sırasında yıl tekrarını gerektirecek kayıt dondurma talepleri, Fakülte Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanır. Hazırlık eğitimi bir akademik yılı kapsadığından kayıt dondurma işlemi, yarıyıllık olarak yapılamaz. Disiplin işlemleri Fakülte Dekanlığı tarafından yürütülür.

       Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Devamı

       Madde 13- Üniversiteye girişte Türkçe Yeterlik Belgesi alamayan yabancı uyruklu öğrenci adaylarının, Hazırlık Sınıfına başvurabilmeleri için Yunus Emre Enstitüsü, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (KARDİL) veya Üniversite’lerin Türkçe Dil Eğitim Merkezlerinden Türkçe yeterliliklerini gösteren bir belge almaları gerekmektedir.

       İlişik Kesme

       Madde 14- Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelikteki ilgili madde hükümleri uygulanır.

       Yönergede Yer Almayan Hükümler

       Madde 15- Bu yönergede yer almayan hususlarda “Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği”, “Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik” ve “Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği” hükümleri uygulanır. Uygulama sırasında doğabilecek problemleri çözmede Fakülte Kurulu yetkilidir.

       Yürürlükten Kaldırma

        Madde 16- 27/08/2015 tarih ve 10-2015/79 sayılı Senato Kararı ile yürürlüğe giren Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Zorunlu Arapça Hazırlık Sınıfı Eğitim-Öğretim Ve Sınav Yönergesi ile 29/06/2016 tarih ve 06-2016/33 sayılı Senato Kararı ile yürürlüğe giren Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Zorunlu Arapça Hazırlık Sınıfı Eğitim-Öğretim Ve Sınav Yönergesi değişiklik kararları yürürlükten kaldırılmıştır.

       Yürürlük

       Madde 17- Bu yönerge Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Senatosu’nca kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.

       Yürütme

       Madde 18- Bu Yönergeyi Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı yürütür.

 

 

KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ

İSLAMİ İLİMLER FAKÜLTESİ ZORUNLU ARAPÇA HAZIRLIK SINIFI

EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNERGESİNİN YÜRÜRLÜĞE GİRİŞ TARİHİNİ GÖSTERİR LİSTE

 

Karar

Yürürlüğe Giriş Tarihi

13-2017/117 Sayılı Üniversite Senatosu Kararı

03.11.2017

10-2022/126 Sayılı Üniversite Senatosu Kararı

06.07.2022

(Değişiklik)