MEVZUAT BİLGİ SİSTEMİ

(Yürülükten Kaldırıldı 21.12.2023 Senato) Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı Uygulama Yönergesi

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 - (1) Bu yönergenin amacı, öğretmen adayı yetiştiren lisans programları dışında kalan Yükseköğretim programlarına kayıtlı lisans öğrencilerine ve bu programlardan mezun olanlara yönelik olarak Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nde açılan Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programının yürütülmesine ilişkin usul ve esaslarını düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 - (1) Bu yönerge, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nde açılan Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programının yürütülmesi, öğrenci başvurusu ve yerleştirilmesi, eğitim-öğretim süreçleri, sınav ve değerlendirme esasları ile mezuniyete ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 - (1) Bu yönergenin hazırlanmasında Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulunun 1 Kasım 2017 tarihli ve 149 sayılı kararı ile kabul edilen “Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları”,  Yükseköğretim Genel Kurulu Başkanlığı’nın 26 Mart 2014, 25 Haziran 2014 ve 18 Kasım 2015 tarihli açıklamaları temele alınmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 - (1) Bu yönergede geçen;

            a) Aday: Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına başvuran ilgili lisans programlarının öğrencilerini ve mezunlarını,

            b) Alan: Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu’nun 1 Kasım 2017 tarihli ve 149 sayılı kararının ekinde yer alan ve öğretmenliğe kaynak oluşturan lisans programları ile bu programlara denklikleri Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurt dışındaki Yükseköğretim programlarını,

            c) Alan eğitimcisi: Doktorasını ve/ ya da doçentliğini, ilgili bilim alanının eğitimi ve öğretimi üzerine almış ve /ya da ilgili alanın eğitimine ilişkin tez yönetmiş, projeler yapmış ya da akademik yayınları bulunan öğretim üyesini,

            ç) Alan Fakültesi/ Yüksekokul: Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu’nun 20 Şubat 2014 tarihli ve 9 sayılı kararının ekinde yer alan alanlarda lisans eğitimi veren fakülteleri/yüksekokulları,

            d) Bölüm: Eğitim Bilimleri Bölümünü,

            e) Dersler: Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programında yer alan dersleri,

            f) Fakülte: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Eğitim Fakültesini,

            g) Fakülte Yönetim Kurulu: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yönetim Kurulunu,

            ğ) Pedagojik Formasyon Birimi: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Eğitim Fakültesi Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı Birimini,

            h) Rektör: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörünü,

            ı) Senato: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Senatosunu,

            i) Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesini ifade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Programın Yürütülmesinden Sorumlu Birimler

MADDE 5 - (1) Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 22.01.2018 tarihli ve E.4725 sayılı yazısı ile 26.03.2014, 25.06.2014 ve 12.11.2015 tarihli açıklamalarında ifade edildiği üzere Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programının yürütülmesinden Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fakülte Yönetim Kurulu ile Pedagojik Formasyon Birimi sorumlu ve yetkilidir.

Fakülte Yönetim Kurulu

MADDE 6 - (1) Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fakülte Yönetim Kurulu, Pedagojik Formasyon Biriminin görüşleri ve önerileri doğrultusunda programın açılması ve uygulanmasıyla ilgili kararları vermek ve aşağıdaki görevleri yerine getirmekle yükümlüdür:       

            a) Pedagojik Formasyon Biriminin görüşleri ve önerileri doğrultusunda öğretim elemanlarının uzmanlık alanlarını dikkate alarak programda yer alan dersleri verecek öğretim elemanlarının görevlendirilmesinin denetimini yürütmek,

            b) Rektörlük ve Pedagojik Formasyon Biriminin görüş ve önerileri doğrultusunda, öğretim elemanları ve programın yürütülmesinde görevlendirilecek diğer personel ile Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda görev yapan uygulama öğretmenlerine ve koordinatörlere ödenecek katkı payı ile ilgili işlemlerin denetimini sağlamak,

            c) Program kapsamında eğitim-öğretim ve sınavlarla ilgili diğer konularda Rektörlük, ilgili fakülteler ve yüksekokullarla işbirliği ve koordinasyonun yürütülmesini denetlemek.

 

Pedagojik Formasyon Birimi

MADDE 7 - (1) Programa ilişkin akademik, idari ve mali işler, Fakülte dekanı tarafından oluşturulan Pedagojik Formasyon Birimince yürütülür. Bu birim, dekan tarafından görevlendirilen bir dekan yardımcısı başkanlığında, Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı ve doktorası ya da doçentliği Eğitim Bilimleri alanından olan bir öğretim üyesinden oluşur. Birimin sekretarya işleri için yeterli sayıda personel görevlendirilir. Birimin görevleri şunlardır:

a) Akademik takvimi ve ders programlarını yapmak, uygulama ilkelerini belirlemek, uygulamaları izlemek, stratejiler geliştirmek, programları değerlendirmek,

            b) Diğer birimlerle işbirliği yaparak dersleri yürütecek öğretim üyelerinin ders programlarını belirlemek,

            c) İlgili birim ve kişiler arasında işbirliğini sağlayarak programın düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamak,

            ç) Sınav programlarını hazırlamak ve uygulamak,

            d) Öğretmenlik Uygulaması dersinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı uygulama yapılacak okulların ve uygulamaya gidecek öğrencilerin listesini hazırlamak,

            e) Okullara ve öğrenci gruplarına göre, danışman öğretim elemanları ve uygulama (rehber) öğretmenleri belirlemek,

            f) Uygulamalar için Valilik ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünden gerekli izinleri almak için Dekanlığa başvurmak,

            g) Dekanlıkça verilecek diğer görevleri yapmak.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Başvuru, Yerleştirme, Kayıt, Dersler ve Program Süresi

Başvuru ve Yerleştirme

MADDE 8 - (1) Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulunun 1 Kasım 2017 tarihli ve 149 sayılı kararı gereği ilgili çizelgede yer alan lisans düzeyinde eğitim-öğretim veren Yükseköğretim programlarına kayıtlı öğrenciler ve bu programların mezunlarına yönelik olarak Eğitim Fakültesi tarafından düzenlenir. Programa başvuru ve yerleştirilme koşulları şunlardır:

            a) Adaylar, Üniversite’nin resmi internet sitesi üzerinden beyan usulüne göre başvurularını yapar.

            b) Üniversitenin kurumsal kapasitesine bağlı olarak ilgili lisans programlarından mezun olanlar ya da Üniversite senatosu tarafından belirlenecek şartları taşıyan adaylar Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına başvurabilirler.

            c) Açıköğretim ve uzaktan öğretim yoluyla sunulan lisans programlarına devam eden öğrenciler Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına katılmak için başvurabilirler.

            ç) Açılan alanlar itibariyle adaylar, fiziki imkânlar, kontenjanlar ve Üniversite Senatosunca belirlenen kriterler çerçevesinde yerleştirilir.

            d) Yerleştirmede adayların genel akademik ortalamalarındaki üstünlük dikkate alınır. Adayın devam ettiği ya da mezun olduğu ana dal lisans programı, açılan alanlar içinde yer almıyorsa ve aday, bir lisans programında çift ana dal yapıyor ya da yapmışsa, çift ana dal yaptığı alan Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından hazırlanan çizelgede yer alıyorsa Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına başvurabilir. Öğrencinin kayıtlı olduğu ana dal lisans programı ile çift ana dal yaptığı lisans programının ikisi de Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından hazırlanan çizelgede yer alıyorsa, her iki programdan birini tercih ederek programa başvurabilir.

            e) Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına başvuran adayların, programa yerleştirilmesinde, 4’lük genel not ortalaması kullanılır. 4’lük genel not ortalaması olmayan, sadece 100'lük puan sisteminde notu olanlar ile bunların dışında farklı not sistemlerinin kullanıldığı yurt dışı Yükseköğretim programlarından mezun olanların notları, YÖK'ün dönüşüm tablosuna göre 4'lük not sistemine dönüştürülerek belgelendirilmelidir.

            f) Adayların puan eşitliği durumunda daha erken tarihli mezun olanlar programa kesin kayıt hakkı kazanmada önceliğe sahiptir.

            g) Yerleştirme, programa başvuran adayların beyanları esas alınarak yapılır. Yanlış beyanda bulunduğu tespit edilen adaylar, kayıt haklarını kaybederler.

            ğ) Başvuru süresi sonunda gerekli görüldüğünde Eğitim Fakültesi Yönetim Kurulu kararıyla ek yerleştirme yapılabilir. Ek yerleştirme yapılması durumunda, yerleştirmenin ilanını takip eden ilk hafta içinde kayıtlar yapılır.

            h) Kesin kayıt listeleri açıklanırken açık öğretim programlarından mezun olan ya da uzaktan öğretim yoluyla sunulan lisans programlarına devam eden öğrenciler için, ilgili program çerçevesinde kontenjan sınırı bırakılabilir.

Kayıt

MADDE 9 - (1) Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı kayıt işlemlerinde şu adımlar izlenir:

            a) Programa başvurusu kabul edilen ve kayıt yaptırmaya hak kazananların listesi, Üniversite ve/ya da Eğitim Fakültesi Pedagojik Formasyon Birimi web sayfalarında ilan edilir.

            b) Üniversite tarafından belirlenen tarihler arasında kayıt yaptırmayan adaylar, kayıt haklarından vazgeçmiş sayılır.

            c) Yanlış beyanda bulunduğu halde yerleştirmesi yapılan ve kayıt yaptıran adaylarla ilgili cezai ve hukuki sorumluluk adaylara aittir.

Dersler ve Programın Süresi

MADDE 10 - (1) Programın normal eğitim süresi iki yarıyıldır. Dersler, iki yarıyıla bölünerek bir eğitim-öğretim yılında tamamlanabilecek şekilde yürütülür.

            (2) Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programında yer alan dersler, Yükseköğretim Genel Kurulu Başkanlığı tarafından belirlenen zorunlu ve seçmeli dersler olmak üzere ekte yer alan Tablo 1 ve Tablo 2’de belirtildiği şekildedir.

            (3) Zorunlu dersler bütün alanlarda ortak olup tüm öğrencilerin mezun olabilmesi için başarılı bir şekilde tamamlanması gereken derslerdir.

            (4) Seçmeli dersler Pedagojik Formasyon Birimi tarafından programın başlangıcında önerilen ve öğrenciler tarafından yeterli sayıda seçilip başarılı bir şekilde tamamlanması gereken derslerdir.

            (5) Programın normal eğitim süresi iki yarıyıldır. Dersler, iki yarıyıla bölünerek bir öğretim yılında tamamlanabilecek şekilde yürütülür. Ayrıca, Pedagojik Formasyon Biriminin önerisi ve Fakülte Yönetim Kurulunun kararı ile yaz döneminde Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı yürütülebilir.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Derslere Devam, Ders Muafiyeti, Programı Bitirme ve Sertifika Belgesi

MADDE 11 - (1) Programdaki dersler, sınavlar, eğitim-öğretimle ilgili işlemlerde Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin Önlisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri uygulanır. Ancak dersin başarı notu, bu yönetmeliğin Başarının Ölçülmesi ve Değerlendirilmesi bölümü 19. maddesi, 2. fıkrasında belirtilen bağıl değerlendirme yöntemi yerine mutlak değerlendirme yöntemi kullanılarak hesaplanır. Disiplin ile ilgili işlemlerde ise Yükseköğretim Kurumlarının Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nin hükümleri uygulanır. (13.06.2018 tarihli 08-2018/99 Sayılı Senato Kararı ile değiştirilmiştir.)

            (2) Bir dönemde en az bir dersten devam şartını sağlayan, ancak bazı derslerden devam şartını sağlayamayanlar ya da başarısız olanlar sonraki dönemlerde ders kredisi başına öğrenim ücretini yatırarak programa devam edebilirler. Bu durumdakiler, izleyen öğretim yılında devam etmedikleri dersler için o döneme ait Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi tarafından belirlenen ücreti öderler.

            (3) Programa başlayanlar, ilk hafta içinde, Yükseköğretim Kurumlarında Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı kapsamındaki bazı derslerden muaf tutulmak için başvuruda bulunabilirler. Muaf olunan dersler için öğrencilere ayrıca ücret iadesi yapılmaz.

            (4) Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda bir eğitim-öğretim yılından az olmamak kaydıyla öğretmenlik yaptığını belgeleyenler ile bir eğitim-öğretim yılından az olmamak kaydıyla Kur'an Kursu Öğreticiliği yaptığını belgeleyenler, Pedagojik Formasyon Birimi kararıyla Öğretmenlik Uygulaması dersinden muaf tutulur.

            (5) Programda aldığı dersleri, öngörülen öğrenim süresinde başaramamış olan öğrencilere, Üniversitenin Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

            (6) Programa kayıtlı olmak, askerlik tecil işlemleri için bir gerekçe oluşturmaz. Programı tamamlamadan askere alınan öğrenciler, askerlik hizmetinden terhislerini izleyen ilk iki yıl içinde başvurmaları durumunda programa kaldıkları yerden devam edebilirler.

            (7) Programda yer alan dersler, derslerin kredileri ve notları, lisans programından ayrı bir transkriptte gösterilir.

            (8) Programa devam edenler, sınav hakları dışındaki öğrencilik haklarından yararlanamazlar.

            (9) Programdan herhangi bir nedenle ilişiği kesilenlere ve ayrılanlara, istemeleri halinde o güne kadar almış oldukları derslere ilişkin transkript verilir.

            (10) Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine göre, Programda yer alan derslerin tümünden başarılı olanlar, Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifikası almaya hak kazanırlar.

            (11) Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programlarına kayıtlı lisans öğrencileri, yatay geçiş yoluyla başka bir kuruma kaydoldukları takdirde, varsa ilgili yüksek öğretim kurumunun yürütmekte olduğu Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına da yatay geçiş yapmış sayılırlar. Bu öğrenciler için, lisans programları arasındaki yatay geçiş hükümleri uygulanır. Öğrenci değişim programları için de bu hüküm geçerlidir.

            (12) Daha önce başka bir Pedagojik Formasyon Eğitimi Programına kayıt yaptırmış ve mezun olmamış öğrencilerin ders muafiyeti başvuruları Pedagojik Formasyon Birimince yapılacak değerlendirme sonrası kabul edilebilir. Bu durumda Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin hükümleri uygulanır.

            (13) Programın sertifika belgesi Eğitim Fakültesi Dekanı tarafından düzenlenip onaylanır.

 

BEŞİNCİ BÖLÜM

Öğrenim Ücreti ve Katkı Payı Dağıtımı

Öğrenim Ücreti

MADDE 12 - (1) Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına kaydolan öğrencilerden öğrenim ücreti alınıp alınmamasına Üniversite senatosu tarafından karar verilir. Ücret alınacak ise bu ücret, 2547 sayılı Kanunun 46. maddesi ile 19 Kasım 1992 tarihli ve 3843 sayılı Kanunun 7. maddesine göre, her yıl Resmi Gazetede yayımlanan ve ilgili Eğitim-Öğretim yılında Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ve İkinci Öğretim Ücretlerinin Tespitine Dair Bakanlar Kurulu Kararı ile tespit edilen Yükseköğretim Kurumlarında Yapılacak İkinci Öğretimden Alınacak Öğretim Ücretleri (II) Sayılı Cetvel (A) da Eğitim Fakülteleri ya da denk Fakülteler için tespit edilen İkinci Öğretim Öğrenim Ücretinin en fazla iki katına kadar olabilir.

            (2) Lisans programlarına kayıtlı öğrencilerin sertifika programı için ödeyecekleri ücretler, Üniversite senatosu tarafından belirlenecek taksitler halinde ödenir.

            (3) Ders tekrarında alınacak ücretler, tekrar edilecek derslerin saatlerinin toplam saat içindeki payına göre hesaplanır. Toplam öğrenim ücretinin tekrar edilen dersin saati başına düşen miktarı, ücret olarak alınır.

            (4) Öğrenimine haklı ve geçerli sebepler dışında ara verenlerle bir ya da birden çok dönemde bütün derslerden devamsız olan ve başarısız sayılanlar, izleyen dönemlerde ders başına öğrenim ücretini tekrar yatırırlar ve programa devam ederler.

            (5) Engelli adayların sertifika programı için ödeyecekleri ücretlerde, sağlık kuruluu raporunda belirtilen engeli oranında indirim uygulanır. (05-09 Şubat 2018 tarihleri arasında kayıt yaptıran öğrenciler hariç olmak üzere 13.06.2018 tarih ve 08-2018/99 sayılı Senato Kararı ile kaldırılmıştır.)

Katkı paylarının dağıtımı

MADDE 13 - (1) Programın yürütülmesinde katkıda bulunanların katkı payları, 2547 Sayılı Kanunun ilgili maddesi ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü'nün usul ve esasları doğrultusunda yapılır. Ders ücretleri, sınav ücretleri ve sınavlarda gözetmelik ücretleri Pedagojik Formasyon Biriminin önerisi ve Fakülte Yönetim Kurulunun kararıyla belirlenir.

 

ALTINCI BÖLÜM

Hüküm Bulunmayan Hâller ve Yetkilendirme

MADDE 14 - (1) Bu Yönergede belirtilmeyen ancak karşılaşılabilecek diğer hususların değerlendirilmesi Yükseköğretim Kurulunun Usul ve Esaslarda belirtilen hükümlere aykırı olmamak üzere Pedagojik Formasyon Birimi ve Fakülte Yönetim Kurulu tarafından yapılır.

Yürürlük

MADDE 15 - (1) Bu Yönerge, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 16 - (1) Bu Yönerge, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü tarafından yürütülür.

 

 

EKLER

Tablo 1. Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı Zorunlu Dersler

                I. Yarıyıl                                                                        II. Yarıyıl 

Kodu

Dersin Adı

T

U

K

 

Kodu

Dersin Adı

T

U

K

 PFE 101

Eğitim Bilimine Giriş

2

0

2

 PFE 102

Özel Öğretim Yöntemleri

2

2

3

PFE 103

Eğitim Psikolojisi

2

0

2

 PFE 104

Sınıf Yönetimi

2

0

2

PFE 105

Öğretim İlke ve Yöntemleri

2

0

2

 PFE 106

Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme

2

0

2

PFE 107

Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı

2

2

3

 PFE 108

Öğretmenlik Uygulaması

2

6

5

PFE 109

Seçmeli Ders I

2

0

2

 PFE 110

Seçmeli Ders II

2

0

2

Toplam Kredi

11

Toplam Kredi

14

 

Tablo 2. Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı Seçmeli Dersler

           Seçmeli Ders I Grubu                                              Seçmeli Ders II Grubu

Kodu

Seçmeli Dersler I

T

U

K

 

Kodu

Seçmeli Dersler II

T

U

K

 PFES 101

Eğitimde Eylem (Aksiyon) Araştırması

2

0

2

 PFES 102

Rehberlik

2

0

2

 PFES 103

Eğitimde Program Geliştirme

2

0

2

 PFES 104

Eğitimde Teknoloji Kullanımı

2

0

2

 PFES 105

Eğitim Tarihi

 

 

3

 PFES 106

Eğitim Felsefesi

2

0

2

 PFES 107

Eğitim Sosyolojisi

2

0

2

 PFES 108

Türk Eğitim Tarihi

2

0

2

 PFES 109

Gelişim Psikolojisi

2

0

2

 PFES 110

Türk Eğitim Sistemi ve Okul Yönetimi

2

0

2

 PFES 111

Öğretmenlik Meslek Etiği

2

0

2

 

 PFES 112

Karakter ve Değerler Eğitimi

2

0

2

 PFES 113

Yaşam Boyu Öğrenme

2

0

2

 

 PFES 116

Özel Eğitim

2

0

2

 PFES 115

Bireyselleştirilmiş Öğretim

2

0

2

 

 PFES 118

Bilgisayar Destekli Öğretim

2

0

2

 

Okunma Sayısı: 219