Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ MEVZUAT BİLGİ SİSTEMİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Yayın Yönergesi

 

 

T.C.

KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ

YAYIN YÖNERGESİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

 Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 - (1) Bu Yönergenin amacı; Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’ne bağlı birimlere ait basılı ve/veya elektronik tüm yayınların plânlanması, yayınlanması, bastırılması, dağıtımı ve satışına ilişkin usul ve esasları ile yayın komisyonlarının oluşumu ve çalışmasını düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 - (1) Bu Yönerge, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’ne bağlı birimlere ait basılı ve/veya elektronik tüm yayınların plânlanması, yayınlanması, bastırılması, dağıtımı ve satışına ilişkin usul ve esasları ile yayın komisyonlarının oluşumu ve çalışmasını kapsar.

Dayanak

MADDE 3 - (1) Bu Yönerge, 04/11/1981 Tarih ve 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununun 14. ve 48. Maddeleri ile "Üniversiteler Yayın Yönetmeliği" ve "Üniversitelerde Ders Aracı Olarak Kullanılan Kitaplar, Teksirler ve Yardımcı Ders Kitapları Dışındaki Yayınlarla İlgili Yönetmelik" hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 - (1) Bu Yönergede geçen;

a) Birim: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörlüğü ile Rektörlüğe bağlı tüm  Fakülte, Enstitü, Yüksekokul, Meslek Yüksekokulu, Konservatuar ve Merkezleri,

b) Editör: Üniversiteye bağlı birimlerde, belirli bir alanda, yazarlar tarafından hazırlanan yazılı metinlerin kitap, dergi vb. her türlü akademik yayının düzenlenmesini ve yayına hazır hale getirilmesini sağlayan kişiyi,

 

c) Kurul: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesine bağlı fakültelerde fakülte kurulunu,

yüksekokullarda yüksekokul kurulunu, konservatuarda konservatuar kurulunu, meslek     yüksekokullarında meslek yüksekokulu kurulunu,

ç) Rektör: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörünü,

d) Senato: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Senatosunu,

e) Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesini,

f) Yayın: Bu Yönergede tanımlanan birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü grup yayınları,

g) Yayın Komisyonu: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Yayın Komisyonunu,

ğ) Birim Yayın Komisyonu: Fakültelerde dekan yardımcısı, yüksekokul, enstitü ve meslek yüksekokullarında  bir müdür yardımcısının başkanlığında en az üç (3) kişiden oluşan yayın komisyonunu,

              ifade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM

 Yayınlar

Yayın grupları

MADDE 5 - (1) Üniversitedeki yayınlar aşağıdaki gibi gruplandırılmıştır:

  1. Birinci grup yayınlar: Ders aracı olarak kullanılan kitaplar, teksirler ve yardımcı ders kitabı niteliğindeki basılı ve elektronik yayınları kapsamaktadır. Birinci grup yayınlarda eserin niteliği, ilgili birimin Birim Yayın Komisyonunun uygun görüşü ve Üniversite Yönetim Kurulu kararıyla belirlenir. Bu grup yayınlar şunlardan oluşur:

1)Ders kitabı: Üniversite önlisans, lisans ve lisansüstü programlarında ders olarak okutulan ve ilgili kurullarca belirlenmiş ders içeriğini kapsayan telif veya tercüme eserlerdir.

2)Yardımcı ders kitabı: Üniversite önlisans, lisans ve lisansüstü programlarında ders olarak okutulan ve ilgili kurullarca belirlenmiş ders içeriğinin bir kısmını doğrudan veya dolaylı olarak kapsayan telif veya tercüme eserlerdir.

 

  1.  İkinci grup yayınlar: Basılı ve/veya elektronik olarak yayınlanan bilimsel araştırma makaleleri, incelemeleri, derlemeleri ve akademik disipline uygun şekilde hazırlanan diğer çalışmaları kapsayan ve periyodik olarak yayınlanan hakemli dergilerdir. Bu grup, birinci grup yayınlar haricinde olan ve akademik disipline uygun şekilde hazırlanan kitapları da kapsar.
  2.  Üçüncü grup yayınlar: Birinci ve ikinci yayın grupları dışında kalan kitap, bildiri kitabı, biyografya, albüm, armağan ve diğer biçimlerdeki yayınlardır.

        d.  Dördüncü grup yayınlar: İlgili birimlerin kurullarınca önerilen ve bilim dünyasına, bilimsel çalışmaları ile hizmet etmiş bilim, kültür ve sanat insanları ile alanında değerli çalışmalar, faaliyetler vb. çıktılar üreten kişiler adına armağan kitabı veya toplumu ve üniversiteyi bilgilendirmek amacıyla hazırlanan akademik nitelikteki kitap, kitapçık, broşür ve benzeri yayınlardır.

 

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Üniversite Yayın Komisyonu, Görevleri ve Birim Yayın Komisyonları

 

 

Üniversite Yayın Komisyonu

MADDE 6 - (1) Yayın Komisyonu, Rektörün görevlendireceği Rektör Yardımcısının başkanlığında, Yönetim Kurulunun kendi üyeleri arasından seçilen iki öğretim üyesinden oluşur. Üyelerin izinli veya görevli olduğu dönemde görev yapmak üzere 2 (iki) yedek üye belirlenir. Yayın Komisyonu, üniversitenin tüm yayın etkinliklerini planlayıp düzenler ve Üniversiteler Yayın Yönetmeliğinde kendisine verilen görevleri yerine getirir. Yayın Komisyonu kararları Yönetim Kurulunun onayı ile kesinleşir. Yayın Komisyonuna seçilen üyelerin görev süreleri, 1(bir) yıldır. Yayın komisyonunun yürüttüğü iş ve işlemlerin sekreterya görevleri Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından yürütülür.

 

Üniversite Yayın Komisyonunun Görevleri

MADDE 7 - (1) Üniversite Yayın Komisyonu, Senato tarafından belirlenen esaslara göre yayınlar açısından gerekli planlamaları yapar, basılı ve/veya elektronik yayınların basım ve yayınına yönelik her türlü kararı alır ve uygulamaları izler. Üniversite Yayın Komisyonu Kararları Üniversite Yönetim Kurulunun onayı ile kesinleşir.

(2) Üniversite Yayın Komisyonu, basılmaya hazır olarak gelen ve bu Yönetmeliğin 5. Maddesinin a bendi kapsamında gelen eserleri inceleyerek:

a) Eğitim-öğretim ihtiyaçları açısından yayına uygun olup olmadığı,

b) Eserlerin hangi kategoriye girdiği,

c) Basılma sırası, baskı adedi, maliyet ve satış fiyatları ve ödenecek telif hakları,

konularında karar verir.

(3) Üniversite ve bağlı kuruluşları, telif hakkı Üniversite’de olan ders kitabı ve teksirlerini öğrencilere satış bedeli üzerinden en az % 20 indirimli olarak satar. Basımı üzerinden beş yıl geçen kitapların, öğrencilere ve diğer ilgililere indirimli veya bedelsiz olarak dağıtımına Üniversite Yayın Komisyonu tarafından karar verilebilir.

Birim Yayın Komisyonları

MADDE 8 -  (1) Gerek gördüğünde fakülte, yüksekokul, meslek yüksekokulu ve enstitülerde meslek gruplarına göre birim yayın komisyonları kurabilir. Birimler  tarafından oluşturulan birim yayın komisyonları, yayınların teklifte belirtilen amacına ve bu Yönergeye uygun olarak hazırlanıp hazırlanmadığı konusunda Yayın Komisyonuna görüş bildirir.

 

 

 

 

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

 Birinci, İkinci, Üçüncü ve Dördüncü Grup Yayınlara İlişkin Esaslar ve Telif Hakları

 

 

Birinci Grup Yayınlara İlişkin Baskı ve Yayın Esasları

MADDE 9 - (1) Birinci grup yayınlara ilişkin esaslar aşağıdaki gibidir:

  1.  Üniversite, birimlerde yapılan eğitim-öğretim plânları esas alınmak suretiyle öğrencilerin bu gruba giren yayınlara ilişkin ihtiyacını ödenekleri çerçevesinde karşılamaya çalışır.
  2.  Bu gruba giren ders kitaplarından/eserlerden yabancı dilde olanlar, telif hakkı ödenip gerektiğinde tercüme ettirilerek yayınlanabilir.
  3.  Üniversitede basılan ve/veya elektronik olarak yayınlanan ders kitaplarının bilimsel açıdan değerlendirilmesi amacı ile Birim Yayın Komisyonunca; basım kararı alınmadan önce tercihen Üniversite’den en az bir ve Üniversite dışından da en az bir olmak üzere ilgili anabilim dalından seçilecek iki hakemden görüş istenir. Gerektiği durumlarda hakemlerin hepsi Üniversite dışından da sağlanabilir. Olumlu hakem raporlarının çoğunluğu teşkil etmesi hâlinde yazının yayınlanmasına karar verilir. Raporların, olumlu ve/veya olumsuz eşit dağılımı durumunda yazı yeni hakem ve/veya hakemlere gönderilir.

        ç. Bilgisayar ortamına aktarılmış olan eserler, Birim Yayın Komisyonunda muhafaza edilir ve Üniversite Yayın Komisyonu’na elektronik ortamlar aracılığıyla gönderilir. Kitap bilgi kartı, yazar müsaade yazısı, yazar ve/veya yazarlar ya da çevirmen ile ilgili birim arasında Türkçe veya İngilizce olarak düzenlenecek sözleşme (EK-3), Birim Yayın Komisyonu Kararı ve Yönetim Kurulu Kararı, gönderilecek eserlere eklenmelidir.

  1. Basıma kabul edilmiş eserler, ilgili birimin üst yazısı ile Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Yayın Komisyonu Başkanlığına gönderilir.

İkinci Grup Yayınlardan Dergi Yayın Kurulu

MADDE 10 - (1) Dergi Yayın Kurulu, editör ve birim Yönetim Kurulunca belirlenen çeşitli disiplinlerden temsilci üyelerden oluşur. Dergi Yayın Kurulu, İngilizce yayınlanan dergilerde “Editorial Management” olarak adlandırılır.

Dergi Yayın Kurulunun Görevleri

MADDE 11 - (1) Dergi Yayın Kurulunun görevleri şunlardır:

  1. Hakemleri, ulusal ve uluslararası alanda isim yapmış, çeşitli alt disiplinlerden gelen bilim insanlarından seçmek,
  2. Yayın ilkelerini belirlemek ve makalelerin bu ilkelere göre yazılmasını sağlamak,
  3. Dergiye gönderilen makalelerin derginin ilgi alanları kapsamında olup olmadığına karar vermek,

ç) Hakem süreçleri tamamlanmış makalelerin kontrolünü ve onaylanması işini yürütmek,

 

  1. Derginin yayın ve hakemlik süreçleri boyunca editöre destek olmak.

 

  Baş Editör

  MADDE 12 - (1) Baş Editör, Makalenin dergiye ulaşmasından yayınlanmasına kadar bütün yayın ve hakemlik sürecini yöneten ve derginin kalitesinden ve performansından sorumlu olan kişidir. Baş editör, ihtiyaç duyması hâlinde alt editörler görevlendirebilir. Baş Editör, İngilizce yayınlanan dergilerde “Editor in Chief” olarak adlandırılır.

  (2) Baş Editör, ilgili birim yöneticisi tarafından, en az doktor ünvanına sahip öğretim elemanları arasından üç yıl süre için görevlendirilir. Gerekli görülmesi durumunda ilgili birim yöneticisi baş editörü değiştirebilir. Görevi sona eren baş editör yeniden görevlendirilebilir.

 

Baş Editörün Görevleri

MADDE 13 - (1) Baş editörün görevleri aşağıda belirtilmiştir:

  1. Dergide bilimsel niteliği yüksek makalelerin yayınlanması yönünde çalışmalar yapmak,
  2. Dergilerin belirlenmiş düzenli aralıklarla zamanında yayınlanmasını sağlamak için      çalışmalar yürütmek,
  3. Makalelerin toplanması, ön değerlendirmelerin yapılması, hakemlere gönderilmesi, hakem raporlarının değerlendirilmesi, hakem önerileri doğrultusunda yapılacak düzeltmelerin izlenmesi, yazıların yayına uygun hâle getirilmesi gibi hizmetlerin yürütülmesini sağlamak,

ç)        Dergiye uygun hakem değerlendirme formları oluşturmak,

 

  1. Gönderilen makalelerin biçim özelliklerinin dergi ölçütlerine uygunluğunu değerlendirmek,
  2. Değerlendirme sürecini gizlilik esasları çerçevesinde yürütmek,
  3. Ulusal ve uluslararası alan ve atıf indeksleri ile iletişimi sürdürmek, ilgili birimlerden destek alarak derginin indekslerde yer almasını sağlamak için çalışmalar yapmak,
  4. Hakem raporlarının arşivlenmesini sağlamak,

ğ)         İhtiyaca göre, editör kurulu, danışma kurulu vb. dergi ek kurullarını oluşturmak,

 

h)        Dergilerin basımı ve yayını ile ilgili benzeri görevleri yerine getirmek.

 

Hakemlik Süreci

MADDE 14 - (1) Hakemlik süreci aşağıdaki şekilde yürütülür:

  1. Bir makale en az üç hakeme gönderilir, ihtiyaç duyulması hâlinde üçten fazla hakeme de gönderilebilir. Makalenin yayınlanabilmesi için olumlu hakem raporlarının çoğunlukta olması şartı aranır. Eşitlik durumunda yazı, başka hakem veya hakemlere gönderilir. Bu hakemin / hakemlerin görüşleri değerlendirilerek karar verilir.
  2. Hakemlik sürecinde yazar ve hakem adlarının gizli tutulması esastır.
  3.      Hakemlik sürecinde yayın etik ilkelerine uygunluk sağlanır.

 

İkinci Grup Yayınlara İlişkin Baskı ve Yayın Esasları

MADDE 15 - (1) İkinci grup yayınlara ilişkin baskı ve yayın esasları şunlardır:

  1. Basılı ve elektronik yayınlar, ilân edilen dergi çıkış periyodlarına göre düzenli yayınlanır ve  veri tabanlarında dizinlenmek üzere ilgili yerlere zamanında iletilir.
  2. Dergiler yılda en az iki defa çıkar. Ancak yılda bir defa çıkıyorsa isminin içerisinde “Yıllık ” kelimesi geçer. Derginin yıl içinde yayınlanmaması durumunda Birim Yayın Komisyonu, derginin yayınlanmama gerekçesini bir rapor ile Üniversite Yayın Komisyonuna iletir.
  3. Dergi yazım kuralları, her sayıda yayınlanır ve dergide yer alan tüm bilimsel yazılar o derginin yazım kurallarına uygun olur.

ç)         Makaleler, dergi yayın ilkeleri içerisinde belirtilen uluslararası standartlardaki makale ve bilimsel yayın yazı formatlarına (APA, ASA, MLA, vb.) uygun olmalıdır.

 

  1. Yayınlar Latin alfabesiyle yazılmamış ise en azından bibliyografik künyesiyle (makale başlığı, anahtar kelimeler) beraber öz, özet, genişletilmiş özet, extended abstract, abstract'larından uygun görülenleri Türkçe ve / veya İngilizce verilir, ayrıca bu tür yazılarda Latin alfabesiyle yazılmış kaynakça da bulunur.
  2. Yazar performanslarının doğru ölçülebilmesi için yazar isimleri açık, doğru ve eksiksiz verilmelidir.
  3. Kurum performanslarının doğru ölçülebilmesi için makale yazarlarına ait kurum bilgileri açık ve eksiksiz olmalıdır. Üniversite ve fakülte adreslerinden sonra şehir ve ülke bilgisi de yer almalıdır.

Örnek:    Karamanoglu Mehmetbey University, Faculty of ..........., Karaman, Turkey

                Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, ............Fakültesi, Karaman, Türkiye

  1. Yazar ve yazara ait kurum ilişkisi anlaşılır biçimde belirtilmelidir.

ğ)         Yayınlanacak yazılarda, dergi yayın ilkelerinde belirtilen yazı formatına uygun (APA,

ASA, MLA, vb.) kaynakça (referans) mutlaka bulunmalıdır.

 

Dergilerin Hazırlanması

MADDE 16 - (1) Üniversitemiz birimleri tarafından hazırlanan dergiler elektronik ortamlar aracılığıyla, dergi sorumlusu tarafından, ilgili birimin Yönetim Kuruluna teslim edilir.

(2) Dergi yayın ve yazım kuralları doğrultusunda hazırlanmış dergilerin, basıma hazır dosyalarında bulunması gerekenler şunlardır:

  1. Derginin tamamını içeren dijital kopya (makaleler, yayın kurulu, içindekiler, varsa   dergi  kapağı, yazı kuralları vb.)
  2. Makale Listesi (Editör onaylı),

                Yayın Başvuru Formu (EK-1),

ç)             Yayın Sözleşme Formu (EK-3),

d)             Yayın Devir Formu (EK-4),

e)             Birim Yönetim Kurulu Kararı.

 

Dergilerin Bastırılması ve Yayınlanması

MADDE 17 - (1) Çıkacak olan dergiye ait belgeler, birim Yönetim Kurulu tarafından derginin vaktinde yayınlanabilmesi için makul bir süre önce Üniversite Yayın Komisyonu Başkanlığına iletilir ve gerekli kontrollerin yapılması sağlanır.

Elektronik Dergilerin Yayın Esasları

MADDE 18 - (1) Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi adı altında, yalnızca elektronik ortamda yayınlanan dergilerin tüm süreçleri (makale başvurusu, hakemlik süreçleri, online yazar onayları vb.) Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi kurumsal e-arşivine veya Üniversitenin belirlediği başka bir sistem üzerinden, ilgili birim ve kişilerin her an bilgi alabileceği ve takip edebileceği şekilde yürütülür.

  1.  Bu dergilerde yayına kabul edilen bütün makaleler, sisteme yüklenmeden önce, makale başlıkları ve yazarlara ilişkin bilgilerin (adı-soyadı, bağlı olduğu kurum vb.) bulunduğu bir liste, baş editör tarafından Üniversite Yayın Komisyonu Başkanlığı’na iletilir.

 

Üçüncü Grup Yayınlara İlişkin Baskı Esasları

MADDE 19 - (1) Birim Yayın Komisyonu, yayınlanma başvurusu yapılan yayını Birim Yönetim Kuruluna sunar.

(2) Üçüncü grup yayınlar ile ilgili süreçleri kitabın baş editörü veya görevlendirdiği kişi / kişiler takip eder.

(3) Birim Yayın Komisyonunun olumlu görüş bildirdiği yayınlardan, Birim Yönetim Kurulu tarafından uygun bulunan talepler, Üniversite Yayın Komisyonu Başkanlığına iletilir.

(4)  Bu gruba giren eserlerin yazarlarından Yayın Devir Formu” (EK-4) aracılığıyla izin yazısı alınması ve formun Üniversite Yayın Komisyonu Başkanlığına gönderilmesi gerekmektedir.

 

Dördüncü Grup Yayınlara İlişkin Baskı Esasları

MADDE 20 - (1) Bu grupta, Üniversite tarafından uygun bulunan yayınlar yer alır. Bunlar, esas olarak özel yayınlar olacağından, yazar veya yazarlar yayınlanmasını istedikleri eseri doğrudan Yayın Komisyonuna sunarlar. Yayın Komisyonu, yayınlaması istenen eseri, konuyla ilgili uzman bir hakeme inceletebilir. Yayın Komisyonu, hakemin görüşüne veya kendi değerlendirmesine göre eserin yayınlanmasını kabul veya red eder.

 

Telif Hakları

MADDE 21 - (1) Telif haklarına ilişkin işlemler "Üniversiteler Yayın Yönetmeliği" ve "Üniversitelerde Ders Aracı Olarak Kullanılan Kitaplar, Teksirler ve Yardımcı Ders Kitapları Dışındaki Yayınlarla İlgili Yönetmelik" hükümlerine göre yapılır.

 

 

 

BEŞİNCİ BÖLÜM

 Yayın Esasları

 

Esaslar

MADDE 22 - (1) Yazarlardan eserlerini bilgisayar ortamına aktarmış olmaları ve yazıyı baskıya hazır durumda teslim etmeleri istenir.

(2) El yazısı veya daktilo ile yazılmış eserler kabul edilmez. Elektronik ortamda yazılmış kitapların teslim koşulları aşağıdaki gibidir:.

  1. Kullanılacak bilgisayar programları (yazım ortamı vb.) yayın kurulunun belirlediği esaslara göre seçilir.
  2. Eserde bulunan fotoğraflar, şekiller gibi görsel materyaller, yayın kurulunun belirlediği teknik özelliklere sahip olacak şekilde hazırlanır.
  3. Baskı süresince matbaa tarafından istenecek tashihler, yazar tarafından Üniversite Yayın Komisyonu tarafından belirlenen süre içerisinde teslim edilir.

ç)    Basılan eserde bilimsel ve etik açıdan, Üniversite tüzel kişiliği açısından hukuka           aykırılığın ortaya çıkması durumunda, basılı veya elektronik ürünün derhal toplatılması ve imha edilmesi yoluna gidilir. Böyle bir durumda Üniversite’nin karşılaşacağı her türlü maddî ve manevî kayıptan eserin yazar/yazarları sorumludur.

  1. Yayınını geri çekmek veya değiştirmek isteyen yazarlar, gerekçe bildirerek Üniversite   Yayın Komisyonuna başvururlar.
  2. Latin alfabesi dışındaki alfabelerle, Osmanlı Türkçesi ile veya alışılmış yabancı dillerin dışında   yabancı dillerde yazılmış eserlerin incelenmesi için yetkili bilirkişilere başvurulur.
  3. Çeviri eserlerde Üniversiteler Yayın Yönetmeliği gereğince yazardan ya da yayın hakkına sahip kişi ve kurumdan yazılı yayın izni alınır ve bu izin belgesi, başvuru evrakına eklenir.
  1.     Senato, eserleri açık erişimli yayınlama kararı alabilir.
  2.     Elektronik ortamda yapılan yayın süreçleri ve bunlara ait her türlü yazışmalar (onaylar,form, belge, rapor, vb.) basılı ortamdaki belgelerin yerine geçer. Bu işlemlerde ıslak imza şartı aranmaz.

 

 

ALTINCI BÖLÜM

Basım ve Satış

 

Basım ve Satış

MADDE 23 - (1) Yönetim Kurulu tarafından kabul edilen bir yayının basımı ile ilgili giderler, o yayının satışından elde edilecek gelirler kaydedilmek kaydıyla bütçe olanakları ölçüsünde ve bu yönergenin 5. maddesindeki öncelik sırasına göre Döner Sermaye tarafından karşılanır. Bütçe olanaklarının yetersiz olduğu durumlarda giderlerin bir kısmı veya tamamı yazarlar, ya da sponsorlar tarafından karşılanabilir.

(2) Basılması kabul edilen eserler için Yayın Komisyonu ile yazar/yazarlar veya editör/editörler arasında karşılıklı yükümlülükleri içeren resmî bir sözleşme imzalanır.(EK-3) Resmi sözleşme imzalanmayan, basılması uygun bulunan eserler üzerinde "Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Yayınları" ibaresi bulunamaz.

(3) Yazar; baskı süresince matbaa tarafından istenecek düzeltmeleri verilen süre içerisinde yapmak zorundadır.

           (4) Telif ücreti, Üniversiteler Yayın Yönetmeliğinin 9. maddesi çerçevesinde, sadece bu Yönergenin 5. maddesinde belirtilen I. Grup kategorisindeki yayınlar için, eserin baskı miktarı dikkate alınarak hesaplanır ve Döner Sermaye tarafından ödenir, ya da yazara, istemi halinde telif ücreti karşılığında basılı kitap verilir.

(5) Giderleri ne şekilde karşılanırsa karşılansın "Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Yayınları" ifadesi taşıyan tüm yayınların telif ücreti, maliyeti, öğrenci satış fiyatı ve dışarıya satış fiyatı Yayın Komisyonunca belirlenir. Yayın Komisyonu’nun kararı Üniversite Yönetim Kurulunun onayından sonra kesinleşir ve ilgili yazarlara iletilir.

(6) Yayın Komisyonunun önerisi ve Üniversite Yönetim Kurulunun kararıyla basılması uygun görülen eserlerin yazarlarıyla bu Yönergeye ekli (EK-3) Yayın Sözleşme Formu çerçevesinde bir protokol imzalanır. Eserin basılmasından sonra, bu Yönergeye ekli (EK-4) Yayın Devir Formu ile yazarlar yayın haklarını devrederler. Basılan eserlerden 25 adedi yazarlarına ücretsiz olarak verilir.

(7) Elektronik ortamda hazırlanan, çoğaltılabilen ve yayınlanan sayısal ortam eserlere ilişkin telif ücretleri, Üniversiteler Yayın Yönetmeliğinin 9. maddesi çerçevesi dikkate alınarak hesaplanır ve ödenir.

(8) Manyetik depolama ünitelerine ilişkin telif ödemesinde ise Üniversiteler Yayın Yönetmeliğinin 9. maddesi çerçevesinde baskı miktarı dikkate alınarak hesaplanır ve ödenir.

(9) Baskısı tükenen ve değiştirme yapılmaksızın aynen basımı planlanan kitapların yazarı/yazarları veya editörü/editörleri tarafından tekrar basımı için Yayın Komisyonuna Dekanlık/Müdürlük aracılığıyla başvurulması gerekir.

(10) Değişiklik ve/veya ilave yapılarak tekrar basımı düşünülen yayınlar, yazar tarafından değişiklik yapıldıktan sonra, birim yayın komisyonunun görüşü ile birlikte Dekanlık/Müdürlükler tarafından Yayın Komisyonuna bildirilir.

(11) Basılan ve Birim Yayın Numarası almış bir eser, yeni bir satış düzenlemesi yapılmadığı takdirde, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesinde satışa sunulur ve ilgili döner sermayeye gelir kaydedilir. Üniversite yayınlarının başka bir yayınevi ya da şahıs tarafından satılması Yayın Komisyonunun izni ile mümkündür.

 

YEDİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

 

 

Başvurusu Reddedilen Yayın

MADDE 24 - (1) Üniversite yayını olarak bastırılması için başvurulmuş olan fakat Üniversite tarafından bastırılamayacağı Yönetim Kurulunca karara bağlanan yayınların, yazarları tarafından diğer yayınevleri kanalıyla bastırma hakları saklıdır.

(2) Yayınlanması uygun görülmeyen eserlerin birer kopyası Üniversitede tutulur, diğer kopyaları başvuru sahibine geri verilir.

 

Etik İlkeler

MADDE 25 - (l) Yayın Komisyonu, TÜBİTAK Araştırma Ve Yayın Etiği Kurulunun bir çalışmanın hazırlanma ve yayınlanma aşamasında etiğe aykırı kabul edilecek davranış tanımlarını benimsemiştir. Etik ihlaller Karamanoğlu Mehmetbey  Üniversitesi Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi uyarınca değerlendirilir.

 

Sorumluluk

MADDE 26 - (1) Bu Yönerge kapsamında düzenlenen her türlü yayının hukukî ve cezaî sorumluluğu eser sahibine aittir.

(2) Yayınlanacak eserlerin bilim ve dil bakımından sorumluluğu yazarlara aittir.

Yürürlük

MADDE 27- (1) Bu Yönerge, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Senatosunca kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 28 - (1) Bu Yönerge hükümleri, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü tarafından yürütülür.

 

 

 

EKLER:

EK-1: Yayın Başvuru Formu

EK-2: Yayın Değerlendirme Formu

EK-3: Yayın Sözleşme Formu

EK-4: Yayın Devir Formu