Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ MEVZUAT BİLGİ SİSTEMİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Uzaktan Eğitim Yönergesi

KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ

UZAKTAN EĞİTİM YÖNERGESİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1– (1) Bu yönergenin amacı, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi düzeyinde bilgi ve iletişim teknolojilerine dayalı olarak açılacak ve yürütülecek uzaktan öğretim programı ve dersler ile olağanüstü durumlarda ise tüm derslerin uzaktan eğitim yoluyla verilmesine ilişkin hususları düzenlemektir.

 

Kapsam

MADDE 2– (1) Bu yönerge, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde uzaktan eğitim yapan programlar ile diğer programlarda verilecek dersler ve kredi miktarları, ders materyallerinin hazırlanması, sınavlarının yapılma şekli, yükseköğretim kurumları arasında bu amaçla yapılacak protokoller ile uzaktan öğretime ilişkin diğer hususları kapsar.

 

Dayanak

MADDE 3– Bu yönerge;

  1. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 44 ve 46’ncı maddelerine,

b) 19.06.2014 tarihli Yükseköğretim Kurulunun Yükseköğretim Kurumlarından Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslarına,

          c) Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği’ne,

          ç) Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği’ne,

          d) Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Ön Lisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’ne,

          e) Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’ne, dayanılarak hazırlanmıştır.

 

Tanımlar

MADDE 4– Bu yönergede geçen,

          a) Akademik Takvim: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi tarafından belirlenen, eğitim-öğretim dönemi ve sınavlarla ilgili hususların (eğitim ve öğretim dönemi, yarıyıl sonu sınav vb.) başlama ve bitiş tarihlerini gösteren takvimi,

          b) AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemi’ni,

          c) İlgili Birim Kurulu: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesine bağlı uzaktan öğretim yapan fakülte, enstitü, yüksekokul ve meslek yüksekokullarının kurullarını,

          ç) İlgili Birim Yönetim Kurulu: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesine bağlı uzaktan öğretim yapan enstitü, fakülte, yüksekokul, meslek yüksekokulları ile uygulama ve araştırma merkezlerinin yönetim kurullarını,

          d) Karma (harmanlanmış) öğretim: Hibrid Eğitim, karışık eğitim olarak da bilinen geleneksel eğitim metodunun çevrimiçi (online) eğitim materyalleriyle harmanlanmasını,

          e) KMÜ: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesini,

          f) Rektör: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörünü,

          g) Senato: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Senatosunu,

          ğ) Uzaktan Eğitim: Yükseköğretim kurumlarında öğretim faaliyetlerinin bilgi ve iletişim teknolojilerine dayalı olarak planlandığı ve yürütüldüğü, öğrenciler ile öğretim elemanının kendi aralarında karşılıklı etkileşimine dayalı olarak derslerin öğretim elemanı tarafından aynı mekânda bulunma zorunluluğu olmaksızın eşzamanlı ve/veya eş zamansız biçimde verildiği öğretimi,

          h) UZEM: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Uzaktan Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezini,

          ı) Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesini,

          i) Yönetmelik: Ön lisans, lisans ve lisans tamamlama öğrencileri için Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’ni, lisansüstü öğrencileri için Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğini ve merkezler için Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği ile Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliğini,

          ifade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Genel Esaslar, Program ve Ders Açma,

Uzaktan Öğretimin Uygulanması

 

Genel esaslar

MADDE 5– (1) Üniversitenin ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeyinde uzaktan öğretim diploma programları ile Senato tarafından uygun görülmesi hâlinde, normal ve ikinci öğretim programlarındaki bazı (özel) veya olağanüstü durumlarda tüm dersler uzaktan öğretim ya da karma (harmanlanmış) öğretim yoluyla verilebilir. 

(2) Uzaktan öğretim programları ile uzaktan eğitim yoluyla verilmesi uygun görülen dersler, ağ üzerinden eşzamanlı ve/veya eşzamansız olarak çevrimiçi ve/veya çevrimdışı teknolojilerle verilir. Eğitim, yüz yüze ders ve uygulamalarla da desteklenebilir. 

(3) Öğretim elemanları ve öğrencilerin uzaktan eğitim ortamlarına uyumlarının kolaylaştırılması ve derslerin karma (harmanlanmış) öğretime uygun şekilde yapılandırılması amacıyla yüz yüze yürütülen derslerde de etkinlik (ödev, tartışma vb.), ders notu, kaynak paylaşımları ve sınavlar vb. ile değerlendirmelerin uzaktan eğitim teknolojileriyle gerçekleştirilebilmesi için gerekli teknik altyapının hazırlanması, ihtiyaç duyulan eğitimlerin verilmesi konusunda destek sağlanması ve teşvik edici uygulamaların yapılmasıyla ilgili çalışmalar UZEM tarafından gerçekleştirilir.

 

Program veya ders açma

MADDE 6(1) Önlisans, lisans ve lisansüstü programlarda program veya ders açılması ve bu programlara öğrenci alınması ile ilgili başvuru işlemleri öğretimi sürdüren ilgili akademik birim ve UZEM işbirliği ile Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar’da yer alan ilgili hükümlere göre yapılır.

 

Uzaktan öğretimin uygulanması

MADDE 7(1)Uzaktan öğretim programlarında her ders ya da dersin şubesinde öğrenci sayısı ön lisans programında 200, lisans programında 150, lisansüstü programında ise 50 öğrenci ile sınırlıdır. Bu sınırlar aşıldığında birden fazla şube açılabilir ancak bir öğretim elemanı en fazla iki şube yürütebilir. Uzaktan eğitim programları dışında birinci ve ikinci öğretim programlarında uzaktan öğretimle yürütülen dersler ile 2547 Sayılı Kanun’un 5/ı maddesinde belirtilen dersler için bu sınırlar uygulanmaz.

(2) Dersler eşzamanlı ve/veya eşzamansız araçlarla öğrenciler ile öğretim elemanı arasında etkileşim kurularak öğretim elemanı tarafından verilir.

(3) Öğretimi sürdüren ilgili birimin yönetim kurulları tarafından; uzaktan öğretim kapsamında açılmış her diploma programı için bu programlarda ders vermekle görevli öğretim elemanları arasından bir program koordinatörü, öğretimi sürdüren ilgili birimlerde ise birim koordinatörü görevlendirilebilir.

(4) Bir dersin birden fazla şube olarak yürütülmesi durumunda da her ders için bu dersleri vermekle görevli öğretim elemanları arasından bir öğretim elemanı öğretimi sürdüren ilgili birim yönetim kurulları tarafından ders koordinatörü olarak görevlendirilebilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Öğrenci Kabulü, Ölçme Değerlendirme,

Öğretim Elemanlarının Görevlendirilmesi

 

Öğrenci kabulü

MADDE 8(1) Uzaktan öğretim yapılmasına karar verilen programlara, yükseköğretim kurumlarına öğrenci yerleştirmeye ilişkin genel esaslara göre öğrenci kabul edilir.

 

Programlar arası geçiş

MADDE 9– (1) Uzaktan öğretim programları arasında geçiş; “Yükseköğretim Kuramlarında Ön lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümlerine göre yapılır. Lisansüstü programlar arasında geçiş; 20.04.2016 tarih ve 29690 sayılı “Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği” hükümlerine ve Senato kararlarına göre yapılır.

 

Öğrenim süresi

MADDE 10– (1) Uzaktan öğretim programlarında öğretim süreleri, 2547 sayılı Kanun’un 44’üncü maddesinin (c) fıkrası hükümlerine göre düzenlenir.

 

Devam zorunluluğu

MADDE 11– (1) Uzaktan öğretim programlarına veya uzaktan eğitim yoluyla yürütülen derslere kayıtlı öğrencilerin derslere devam zorunluluğu yoktur. Ancak öğrencilerin devam gerektiren faaliyetlerini, öğretimi sürdüren ilgili birim kurulları belirler ve dönem başlamadan önce ders izlence sayfalarından duyururlar.

 

Ölçme değerlendirme

MADDE 12– (1) Uzaktan öğretim programları ile uzaktan öğretim yoluyla verilen derslere ilişkin ölçme değerlendirme faaliyetleri, yüz yüze veya elektronik ortamda gözetimli veya gözetimsiz olarak, Senato tarafından onaylanan müfredat programı uyarınca belirlenen ölçme değerlendirme yöntemleri (ödev, proje, uygulama, yazılı, sözlü vb.) kullanılarak veya merkezî bir sınav şeklinde gerçekleştirilebilir.

(2) Ara sınavlar, gözetimsiz elektronik ortamda; dönem sonu sınavları ile bütünleme sınavlarının gözetimli olarak yüz yüze yapılması esastır. Ancak yeterli öğretim elemanı bulunmadığı durumlarda 2547 Sayılı Kanun’un 5/ı maddesinde belirtilen derslerin sınavları gözetimsiz olarak da yapılabilir. Ara sınavların farklı yollarla yapılması istenilmesi durumunda, eğitim öğretim dönemi başlamadan öğretimi sürdüren birimin önerisi üzerine Senato tarafından karar verilir.

(3) Gözetimsiz yapılan ölçme değerlendirme etkinliklerinin genel başarıya etkisi, uzaktan öğretimde % 40’tır. Gözetimli yapılan ölçme değerlendirme etkinliklerinin genel başarıya etkisi % 60’tır.  Uzaktan öğretim programları müfredatında yer alan derslere ilişkin ölçme değerlendirmeyle ilgili usuller, yeni kayıt yaptıran öğrenciler için tercih aşamasından önce ilan edilir.

(4) Dijital ortamlarda yapılacak sınavlarda "şeffaflık ve denetlenebilirlik" ilkesi esas alınarak, Öğrenme Yönetim Sistemi'nin veya sınavın yapıldığı dijital ortamların ve mevzuatın izin verdiği ölçüde sınav güvenlik tedbirleri uygulanır.

 

Öğretim elemanlarının görevlendirilmesi

MADDE 13– (1) Uzaktan öğretim yoluyla verilecek derslerde, dersin yürütülmesinde öğretim elemanlarının görevlendirilmesinde; uzaktan öğretim ders materyali hazırlamış veya hazırlayacak öğretim elemanlarına öncelik verecek şekilde eğitim-öğretimi sürdüren ve hizmeti yürüten akademik biriminin bölüm/anabilim dalı kurulunca karar verilir.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Dersler, Sınavlar ve Değerlendirme Esasları

 

Dersler

MADDE 14– (1)Dersler aşağıda açıklandığı şekilde yürütülür.

a) Derslerde uzaktan öğretim teknolojileri ile hazırlanmış ders malzemeleri, iletişim araçları ve yöntemleri kullanılır.

b) Dersler, video konferans, sanal sınıf, forum uygulamaları gibi öğrenciler arasında ve öğrenciler ile öğretim elemanı arasında etkileşim kurularak bizzat öğretim elemanı tarafından eşzamanlı ve/veya eşzamansız biçimde verilir.

c) Derslerin yürütülmesinde kitap, radyo, televizyon, ses ve görüntü diskleri  (CD/DVD) vb. çevrimdışı teknolojilerden de yararlanılabilir.

ç)  Gerektiğinde uzaktan öğretim, yüz yüze ders ve uygulamalarla da desteklenebilir.

d) Öğrencilerin ders materyallerine ulaşıp ulaşmadığı, etkinliklere katılıp katılmadığı ve diğer sorunları dersi veren öğretim elemanınca UZEM teknik desteği ile izlenir ve kaydedilir.

e) Derslerin ve ilgili içeriklerin hazırlanması için internet ortamının sağlanması, ilgili derslerin internet ortamında bulundurulması ve sistemin sağlıklı çalışması UZEM’in sorumluluğundadır.

f) Uzaktan eğitimde ders verecek öğretim elemanlarının eğitilmesi ve programın yürütülmesi ilgili akademik birim ve UZEM iş birliği ile gerçekleştirilir.

 

Sınavlar

MADDE 15– (1) Sınavların başlangıç ve bitiş tarihleri akademik takvimde yer alır. Sınav programı ise sınavdan on beş gün önce akademik birim yönetim kurulu tarafından tespit edilir ve öğrencilere duyurulur. Lisansüstü öğretimde sınavlarla ilgili tarihler, ilgili birim yönetim kurulu tarafından belirlenir.

 

Ara sınavlar

MADDE 16– (1) Ara sınavlar, gözetimsiz elektronik ortamda yapılır.

(2) Ara sınavın harf notuna katkısı %40’tır.

(3) Bilgi ve iletişim teknolojilerine dayalı uzaktan eğitim sistemine kayıtlı olan ve uzaktan eğitimle ders alan öğrencilerin ara sınav yerine yapılacak mazeret sınavına dair uygulamalarda Senato tarafından belirlenen haklı ve geçerli mazeretler esas alınır.

(4) Ara sınavlara ilişkin diğer hususlarda Yönetmelik hükümleri uygulanır.

 

Yarıyıl sonu ve bütünleme sınavları

MADDE 17– (1) Öğrencinin bir dersin sınavlarına katılabilmesi için; o derse kaydını yaptırmış olması gerekir. Ancak devam gerektiren faaliyetleri yerine getirmeyen öğrencilerin durumu, ilgili birim yönetim kurulunun kararına bağlıdır.

(2) Yarıyıl sonu ve bütünleme sınavları KMÜ yerleşkesinde hafta içi veya hafta sonu, gözetim altında yüz yüze gerçekleştirilir ve Akademik Takvimde belirtilen tarihlerde yapılır. Bununla birlikte yeterli öğretim elemanı bulunmadığı durumlarda 2547 Sayılı Kanun’un 5/ı maddesinde belirtilen dersler gözetimsiz, elektronik ortamda (çevrim içi) online olarak yapılabilir.

(3) Yarıyıl sonu veya bütünleme sınavının harf notuna katkısı %60’tır.

(4) Yarıyıl sonu ve bütünleme sınavlarına ilişkin diğer hususlarda Yönetmelik hükümleri uygulanır.

 

Notlar ve başarı durumu

MADDE 18– (1) Yarıyıl sonu başarı notunun belirlenmesinde; Yönetmelik hükümleri uygulanır. Ancak ara sınav ve yarıyıl içi notu ve yarıyıl sonu sınav notu ağırlığı; yarıyıl içi çalışmalarının %40’ı yarıyıl sonu sınav notunun %60’ı alınarak başarı notu belirlenir ve harf notuna dönüştürülür.

 

Notların verilmesi

Madde 19– (1) Öğretim elemanı ara sınav tarihinden itibaren on beş gün, diğer sınavlarda ise sınav tarihinden itibaren yedi gün içerisinde sınav sonuçlarını öğrenci bilgi sistemine girerek ilan etmek zorundadır.

 

 

 

 

 

 

BEŞİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Olağanüstü Durumlar

Madde 20– (1) Olağanüstü durumlarda derslerin ve sınavların yürütülmesi ile ilgili kararlar Senato tarafından alınır.

 

Yönergede Hüküm Bulunmayan Hâller

MADDE 21– (1) Bu Yönergede yer almayan hükümlerin uygulanmasında Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği ve Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar temel alınır.

 

Yürürlük

MADDE 22– (1) Bu yönerge hükümleri Senato tarafından kabul edildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer.

 

Yürütme

MADDE 23– (1) Bu Yönerge hükümlerini Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü yürütür.