Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ MEVZUAT BİLGİ SİSTEMİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Yabancı Dil Eğitim-Öğretim Ve Sınav Yönergesi

KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ

YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU

YABANCI DİL EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNERGESİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönergenin amacı; Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulunca yürütülen zorunlu ve isteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıflarında eğitim-öğretim programlarının uygulanması ve sınavlarını, ortak zorunlu yabancı dil derslerinin gerçekleştirilmesi ve sınavlarını, Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından düzenlenen ulusal ve uluslararası sınavlar ile sertifika programlarını, yabancı dil kursları ve sınavlarına ilişkin esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönerge, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrencileri ile sınav ve kurslara katılan bireylere yönelik yürütülen eğitim-öğretim yönetimi, uygulaması ve değerlendirmesinde uygulanacak esaslara ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönerge, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 5’inci maddesinin (ı) bendi, 44’üncü ve 49’uncu maddeleri, 14/10/1983 tarihli ve 2923 sayılı Yabancı Dil Eğitimi ve Öğretimi ile Türk Vatandaşlarının Farklı Dil ve Lehçelerinin Öğrenilmesi Hakkında Kanun’un 3’üncü maddesi ile 23/3/2016 tarihli ve 29662 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmeliğe ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’ne dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönergede geçen;

a) Bölüm Başkanlığı: Yabancı Diller Bölümü Başkanlığı ve Mütercim-Tercümanlık Bölüm Başkanlığını,

b) İsteğe Bağlı Hazırlık Sınıfı: Öğrencilerin kayıtlı olduğu, öğretim dili tamamen Türkçe olan programın ilk yarıyılından önce talepleri hâlinde öğrenmek istedikleri yabancı dilin hazırlık sınıfını,

c) Kısmen Yabancı Dil Eğitimi: Programda verilen derslerin toplam kredisinin en az %30'unun yabancı dilde verildiği eğitimi,

ç) Muafiyet Sınavı: Ortak zorunlu yabancı dil dersinden muafiyeti belirlemeye yönelik gerçekleştirilen sınavı,

d) Yüksekokul: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulunu,

e) Rektör: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörünü,

f) Senato: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Senatosunu,

g) Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi: Avrupa ve Türkiye Yeterlilikler Çerçeveleri ile uyumlu olacak şekilde tasarlanan ve yükseköğretim düzeylerine yönelik eğitim ve öğretim programlarını içeren yeterlilikler çerçevesini,

h) Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesini,

ı) Yabancı Dilde Eğitim: Programın öğretim müfredatının tamamının yabancı dilde verildiği eğitimi,

i) Yeterlik/Seviye Tespit Sınavı: Öğrencinin hazırlık sınıfı eğitiminden muaf olup olmadığını ve hazırlık eğitimine hangi düzeyden devam edeceğini belirleyen sınavı,

j) Zorunlu Hazırlık Sınıfı: Öğretim dili tamamen veya kısmen yabancı dil olan programlarda öğrencinin devam etmek zorunda olduğu yabancı dil eğitimini,

k) CAE: Cambridge Advanced English sınavını,

l) DELF/DALF: Diplôme d'Etudes en Langue Française ve Diplôme Approfondi de Langue Française sınavlarını,

m) Düzey: Avrupa Ortak Dil Çerçeve Belgesine göre öğrencinin başarısıyla ilgili durumunu,

n) IELTS: Uluslararası İngilizce Dili Test Sistemi sınavını,

o) Goethe Zertifikat: Goethe Enstitüsü sertifika sınavını, 

ö) Müdür: Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürünü,

p) ÖSD: Österreichisches Sprachdiplom Deutsch sınavını,

r) PTE Academic: Pearson Test of English sınavını,

s) TELC: The European Langauge Certificates sınavını,

ş) TestDaF: Test Deutsch als Fremdsprache sınavını,

t) TOEFL: Test of English as Foreign Language sınavını,

u) TOEIC: Test of English for International Communication sınavını,

ü) YDS: Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit sınavını,

v) YÖKDİL: Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil sınavını,

y) Yüksekokul Kurulu: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Yüksekokul Kurulunu,

q) Yönetim Kurulu: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Hazırlık Sınıfı Eğitim-Öğretimi ve Sınavlara İlişkin Esaslar

 

Yabancı dil öğretiminin amaçları

MADDE 5 - (1)Yabancı dil öğretiminin amacı, öğrenciye aldığı yabancı dilin temel kurallarını öğretmeyi, yabancı dil kelime hazinelerini geliştirmeyi, yabancı dilde okuduğunu ve duyduğunu anlayabilmeyi ve kendisini sözlü ve yazılı olarak ifade edebilmeyi sağlamaktır. Yabancı dilde öğretimin amacı ise ön lisans, lisans ve lisansüstü diploma programı mezunlarının alanlarına ilişkin yabancı dil yeterliklerini kazanmalarını sağlamaktır.

Hazırlık sınıfında eğitim ve öğretimin kapsamı

MADDE 6 – (1) Hazırlık sınıfında eğitim-öğretim, zorunlu ve isteğe bağlı olarak bu Yönergedeki esaslar çerçevesinde Yüksekokul tarafından yürütülür. Yönetim Kurulu her akademik yıl öncesinde bu Yönerge hükümleri doğrultusunda hazırlık eğitimi ile ilgili tüm usul ve esasları belirler ve duyurur.

(2) Yönetim Kurulu hazırlık eğitimini koordine etmek üzere ilgili yabancı dillerde koordinatörler görevlendirebilir.

Yabancı dil muafiyet ve yeterlik/seviye tespit sınavı

MADDE 7 – (1) Öğretim dili kısmen veya tamamen yabancı dilde olan yükseköğretim programına ilk defa kayıt yaptıran öğrenciler, kayıt yaptırdığı öğretim yılının başında, Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından düzenlenen yabancı dil yeterlik sınavına tabi tutulurlar. Bu sınav yazılı ve/veya sözlü olarak tek veya çok aşamalı yapılır. Bu sınava zorunlu hazırlık sınıfına kayıt yaptırmış öğrencilerle önceki yılda hazırlık sınıfında başarısız olmuş öğrenciler girerler. Yabancı dil yeterlik sınavı yeni kayıt öğrenciler için zorunlu değildir.

(2) Yabancı dil yeterlik/seviye tespit sınavı sayısı ve şekli eğitim-öğretim yılı başında Yüksekokul Müdürlüğü tarafından belirlenerek 1 ay içinde ilan edilir. Öğretim dili kısmen veya tamamen yabancı dille olan program öğrencileri için yeterlik sınavında başarı notu 70’tir. Yabancı dil yeterlik /seviye tespit sınavından alınan puana göre öğrencinin zorunlu hazırlık sınıfından muaf olup olmadığı, hazırlık sınıfında öğrenim görecek öğrencilerin hangi seviyede öğrenim göreceği belirlenir.

(3) Muafiyet sınavı, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 5’inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi uyarınca okutulan zorunlu yabancı dil derslerinden muaf olup olmadığını belirlemek için eğitim-öğretim yılı başında tek aşamalı (yazılı) olarak yapılır. Sınav metin anlama, sözcük bilgisi ve dil bilgisini kapsar. Bu sınava zorunlu yabancı dil derslerinden muaf olmak isteyen yeni kayıt yaptırmış öğrenciler girer. Zorunlu yabancı dil derslerinden sorumluluğunun kalkması için öğrencilerin muafiyet sınavından en az 60 puan almaları gerekir.

(4) Aşağıdaki öğrenciler yabancı dil yeterlik/seviye tespit sınavından ve muafiyet sınavından muaftır:

a) En az son üç yılında, öğretim dili olarak belirlenen yabancı dilin ana dili olarak konuşulduğu bir ülkede o ülke vatandaşlarının devam ettiği ortaöğretim kurumlarında eğitim görüp ortaöğrenimini bu kurumlarda tamamladığını belgeleyenler,

b) Öğretim dili kısmen veya tamamen yabancı dilde olan yükseköğretim programına ilk defa kayıt yaptıran öğrenciler, Senato tarafından eş değerliği kabul edilen ulusal ve resmi devlet üniversitelerinde yapılan uluslararası standart sınavların birinden, sınavı yapan ilgili kurumlar ya da Yükseköğretim Kurulunca belirlenen sınav geçerlilik süresi dikkate alınarak bu Yönergenin 8. maddesinin 3. bendinde yer alan tablolarda belirtilen asgari puanı ya da eş değerini alanlar,

c) Öğretim dili Türkçe olan yükseköğretim programına ilk defa kayıt yaptıran öğrenciler Senato tarafından eş değerliği kabul edilen ulusal ve resmî devlet üniversitelerinde yapılan uluslararası standart sınavların birinden, sınavı yapan ilgili kurumlar ya da Yükseköğretim Kurulunca belirlenen sınav geçerlilik süresi dikkate alınarak, bu Yönergenin 8. maddesinin 3. bendinde yer alan tablolarda belirtilen sınavlardan YDS, e-YDS veya YÖKDİL eş değerliği 60 puan almış olanlar,

d) Hazırlık eğitimini başka bir yükseköğretim kurumunda başarı ile tamamlayan ve/veya ilgili kurumun hazırlık yeterlik/seviye tespit sınavında başarılı olan öğrencilerin, ilk kayıt yaptırdıkları tarihi izleyen 5 (beş) iş günü içinde kayıtlı oldukları bölümün bağlı olduğu yüksekokul veya fakültelere muafiyet için dilekçe ile başvurmaları gerekir. İlgili öğrencilerin muafiyet başvuruları ilgili yüksekokul veya fakültelerce değerlendirildikten sonra muafiyet durumları Yüksekokula bildirilir.  

Hazırlık sınıfına kayıt

MADDE 8 – (1) Yabancı dil hazırlık sınıfına devam edecek öğrenciler, üniversitenin düzenleyeceği usul ve esaslar ile ilan edilen takvime göre kayıt olmak veya kayıt yenilemek zorundadırlar.

(2) Yabancı dille yapılan ön lisans, lisans veya lisansüstü öğretim programına yatay veya dikey geçişle kayıt yaptıran öğrenciler için de bu Yönerge şartları aranır.

(3) Başka bir yükseköğretim kurumunda hazırlık eğitimine devam ederken üniversitenin zorunlu hazırlık sınıfı olan bir programa geçiş yapan öğrencilerin hazırlık eğitimlerinin tanınmasına ve intibakına Yüksekokul Kurulu tarafından karar verilir. Kurul kararı doğrultusunda bu öğrencilere bir seviye tespit sınavı uygulanabilir ve bu sınav sonucuna göre uygun seviyeye yerleştirilirler.

Tablo 1. Eş değer Kabul Edilen İngilizce Sınavları

Hazırlık Eğitimi

Yeterlik Sınavı

YDS,

e-YDS, YÖKDİL

TOEFL IBT

TOEIC

TOEFL ITP

IELTS

CAE/CPE

PTE AKADEMİK

OXFORD Test of English

İngilizce

70

75

72

650

500

5,5

A/C

60

120

 

 

Tablo 2. Eş değer Kabul Edilen Almanca, Fransızca ve Arapça Sınavları

Hazırlık Eğitimi

Yeterlik Sınavı

YDS,

e-YDS, YÖKDİL

TestDaF

ÖSD

TELC

GOETHE ZERTIFIKAT

DALF/DELF

Almanca

70

70

4

B2

B2

B2

 

Fransızca

70

70

 

 

 

 

B2

Arapça

70

70

 

 

 

 

 

 

 (4) Başka bir yükseköğretim kurumunda hazırlık eğitimi almadan, Üniversitenin zorunlu hazırlık sınıfı olan bir programa akademik yıl devam ederken geçiş yapan öğrenciler, yapılacak seviye tespit sınav sonucuna göre uygun seviyeye yerleştirilirler.

 

Zorunlu yabancı dil dersleri

MADDE 9 - (1) Öğretim dili Türkçe olan bir yükseköğretim programına kayıt yaptıran öğrenciler, 2547 sayılı Kanunun 5'inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi gereğince zorunlu yabancı dil dersi alırlar. Zorunlu yabancı dil dersinden muaf olmak isteyen bu öğrenciler Yönergenin 7'nci maddesinin 3'üncü fıkrasında belirtilen muafiyet sınavına girer ve bu sınavdan 60 puan ve üzeri alanlar zorunlu yabancı dil derslerinden muaf olurlar. Bu Yönergenin 7’nci maddenin 4'üncü fıkrasında belirtilen muafiyet şartlarını taşıyan öğrenciler, kayıtlı oldukları diploma programının bulunduğu enstitü, fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokulu yönetim kurulu kararıyla muafiyet sınavından muaf olabilirler. Muafiyet sınavına girmeyen veya muafiyet şartlarını yerine getirmeyen öğrenciler, bu dersleri almak ve başarmak zorundadırlar. Bu dersler toplam 60 saatten az olmamak üzere en az iki yarıyıl olarak programlanır.

 

Yabancı dille öğretim ve yabancı dil hazırlık sınıfı

MADDE 10 - (1) Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ön lisans, lisans veya lisansüstü programlarda senato kararı ve Yükseköğretim Kurulunun onayı alınarak kısmen veya tamamen yabancı dilde eğitim verilen programlarda zorunlu hazırlık sınıfı açılır.

(2) Kısmen veya tamamen yabancı dilde eğitim veren programlarda;

a) Hazırlık sınıfı uygulanması zorunludur.

b) Yabancı dil yeterlik sınavında başarılı olan ve yabancı dil hazırlık sınıfından muaf olan öğrenciler hariç; ön lisans, lisans veya lisansüstü programlara kayıt yaptırmış olan öğrenciler yabancı dil hazırlık sınıfına devam etmekle yükümlüdürler.

c) Hazırlık sınıfını iki yıl içinde başarı ile tamamlayamayan öğrencilerin programdan ilişiği kesilir.

(3) Öğretim dili tamamen Türkçe olan programlarda ise zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı açılamaz. Ancak Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi senato kararı ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının onayı ile isteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfı açılabilir.

a) İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfına üniversiteye yeni kayıt yaptıran öğrenciler müracaat edebilir. İsteğe bağlı hazırlık sınıfı eğitimi almak isteyen öğrencilerin, kayıt yenileme tarihinin son gününe kadar isteğini belirten dilekçe ile ilgili birime başvurması gerekir. Dilekçe veren öğrencinin otomasyonda kayıtlı olduğu diploma programına ait ders kaydı hazırlık sınıfına çevrilir.

b) İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfına kayıt yaptıran öğrenciler, güz yarıyılında akademik takvimde öngörülen ders ekleme ve bırakma süresinin sonuna kadar hazırlık eğitiminden vazgeçebilirler ve kendi programlarına ders kaydı yaptırabilirler. Öngörülen süreyi geçirdikleri takdirde bir sonraki akademik yılda kayıtlı oldukları diploma programına devam ederler.

c) İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfına başvuran tüm öğrenciler Yabancı Diller Yüksekokulunun imkânları dikkate alınarak bölüm başkanlığı tarafından belirlenen kontenjanlar dâhilinde eğitime kabul edilirler. Başvuruların kontenjanı aşması hâlinde öğrenciler üniversiteye yerleşme puanına göre en yüksekten başlanarak kontenjan sınırları içinde hazırlık sınıfına kaydedilirler.

(4) Zorunlu ve isteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfı eğitimi (İslami İlimler Fakültesi hariç) Yabancı Diller Yüksekokulunca yürütülür. Hazırlık sınıfı öğretim süresi bir akademik yılı kapsar ve öğrencinin kayıtlı olduğu programın eğitim-öğretim süresine dâhil değildir.

(5) Yabancı dil hazırlık sınıfında ders kredileri, Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikleri Çerçevesi’nde öğrencinin hazırlık sınıfına başlangıçtaki yabancı dil düzeyi de dikkate alınarak Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından belirlenir.

(6) Hazırlık sınıflarında öğrenci sayısı ilgili bölümlerin altyapı ve insan kaynakları dikkate alınarak Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından belirlenir. Şubelerde okutulacak derslerin kredisi, oluşan sınıfların seviyelerine göre haftada en az 24, en fazla 30 saat olarak bölüm başkanları tarafından önerilerek Yüksekokul Kurulu’nda karara bağlanır.

(7) Hazırlık sınıflarındaki eğitim-öğretim faaliyetlerinin geliştirilmesi ve uygulamasını sağlamak üzere sınav komisyonu ve hazırlık sınıfı koordinatörü Yüksekokul Müdürlüğünce belirlenir.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Sınavlar ve Değerlendirme

 

Sınavlar

MADDE 11 - (1) Ortak zorunlu derslerde sınavlar ve değerlendirme Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine göre yapılır.

(2) Zorunlu ve isteğe bağlı hazırlık sınıflarında; seviye tespit sınavı, ara sınavlar, yıl sonu genel sınavı ve yeterlik sınavı uygulanır. Bunun yanında kısa süreli sınavlar, ödevler ve mazeret sınavları yapılabilir. Her sınav yazılı, sözlü veya hem yazılı hem sözlü olarak yapılabilir. Bu sınavlardan hangilerinin nasıl yapılacağını Bölüm Başkanlığı tarafından önerilerek Yüksekokul Kurulu’nda karar verilir ve eğitim-öğretimin başladığı tarihten itibaren bir ay içerisinde ilan edilir.

a) Seviye tespit sınavı: Öğrencinin hazırlık sınıfı eğitimine hangi düzeyden devam edeceğini belirlemek için yapılan sınavdır. Akademik yılbaşında yapılan yeterlik sınavı seviye tespit sınavı olarak kullanılabilir.

b) Ara sınavlar: Hazırlık sınıfı süresince uygulanan çalışmaların kapsamları ve amaçları göz önüne alınarak her yarıyıl içinde en az bir ara sınav yapılır.

c) Kısa süreli sınavlar: Ara sınavlar dışında, önceden tarih bildirmeksizin kısa süreli sınavlar yapılabilir. Bu sınavların ara sınavlara katkı oranları Yüksekokul Kurulu’nca belirlenir.

ç) Ödevler: Ara sınavların dışında, öğrenciye ödevler verilebilir. Ödevlerin ara sınavlara katkı oranları Yüksekokul Kurulu’nca belirlenir.

d) Mazeret sınavı: Haklı ve geçerli nedenlerle herhangi bir ara sınava katılamayan ve mazeretleri Yabancı Diller Yüksekokulu Yönetim Kurulu tarafından kabul edilen öğrenciler için mazeret sınavı yapılır.

e) Yıl sonu sınavı: Devam zorunluluğunu yerine getirmiş öğrencilerin yıl sonunda girmek zorunda oldukları sınavdır.

(3) Ara sınavların yapıldığı tarihlerde ders yapılmaz. Ara sınav tarihleri sınavların yapılmasından iki hafta önce Bölüm Başkanlığı tarafından ilan edilir.

 

Sınav sonuçlarına itiraz

MADDE 12 - (1) Öğrencilerin sınav sonuçlarına itirazları ve itirazlarının değerlendirilmesi Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine göre yapılır.

(2) Sözlü olarak yapılan sınavların sonuçlarına itiraz edilemez.

Hazırlık sınıfı başarı durumu

MADDE 13– (1) Zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı uygulanan programlarda;

a) Yönergenin 7'nci madde hükümlerine göre yabancı dil yeterlik sınavından başarılı olanlar ve sınavdan muaf olanlar ile yabancı dil hazırlık sınıfına devam edip yarıyıl veya yıl sonunda yapılan yabancı dil sınavında başarılı olan öğrenciler, yabancı dille verilen ön lisans, lisans veya lisansüstü öğretim programına devam etmeye hak kazanır.

b) Zorunlu hazırlık sınıfı sonunda başarılı olamayan öğrenci, ilave bir ya da iki yarıyıl daha hazırlık sınıfına devam ederek veya yabancı dil bilgisini kendi imkânlarıyla geliştirerek yıl sonunda bu Yönergenin 13'üncü maddesinin 3'üncü fıkrasının (c) bendinde belirtilen, sınava girdiği yıldaki sınav başarı notunu sağladığı takdirde, girmeye hak kazandığı yabancı dille verilen ön lisans, lisans veya lisansüstü öğretim programına devam edebilir.

c) Zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfına devam etmesine rağmen hazırlık sınıfını iki yıl içinde başarı ile tamamlayamayan öğrencilerin programdan ilişiği kesilir. Hazırlık sınıfında başarısız olarak programdan ilişiği kesilen ön lisans ve lisans öğrencileri yükseköğretim kurumunun belirlemiş olduğu kriterlere göre öğretim dili Türkçe olan eş değer bir programa kayıt yaptırabilirler.

(2) İsteğe bağlı hazırlık sınıfı okuyan öğrenciler, yıl sonunda başarılı olamasalar bile ön lisans, lisans veya lisansüstü programlara devam edebilirler. Ancak bu öğrenciler 2547 sayılı Kanun’un 5'inci maddesinin 1’inci fıkrasının (ı) bendi gereğince verilmesi zorunlu olan yabancı dil derslerine devam etmek zorundadır.

(3) Zorunlu ve isteğe bağlı hazırlık sınıflarında;

a) Derslere devam zorunludur. Devamsızlığı toplam yıllık ders saatinin %20’sini aşan öğrenciler yıl sonu sınavına giremezler ve başarısız sayılırlar. Hazırlık sınıfının ilk yılında devamsızlık yaparak tekrara kalan öğrenciler, tekrar yılında da derslere devam etmek zorundadırlar. Bu öğrenciler, tekrar yılında da devam koşulunu yerine getirmezlerse ilgili sınavlara alınmazlar. Bu durumdaki öğrenciler zorunlu ve isteğe bağlı hazırlık sınıfı eğitiminde başarısız sayılırlar.

b) Yapılacak ara sınav sayısı, diğer kısa sınav, ödev ve benzerinin ara sınav notuna katkı oranları yabancı dillerin özelliklerine göre Bölüm Başkanlığının önerisi ile Yüksekokul Kurulunca belirlenip ilan edilir. Ayrıca bir akademik yıl içinde bir yıl sonu sınavı yapılır.

c) Başarı notu, akademik yıl içinde yapılan ara sınavlardan alınan notların %40’ı ile yılsonu sınav puanının %60’ının toplanması ile elde edilir. Bir öğrencinin hazırlık sınıfında başarılı sayılabilmesi için gereken başarı notu, Bölüm Başkanlığının önerisi ile Yüksekokul Kurulunca belirlenir ve eğitim-öğretimin başladığı tarihten itibaren bir ay içerisinde ilan edilir.

(4) İsteğe bağlı hazırlık sınıfını başarı ile tamamlayan öğrencilerin listesi ve başarı durumu Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına bildirilir. Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından bu öğrencilere “İsteğe Bağlı Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı Başarı Belgesi” düzenlenip verilir.

(5) Zorunlu hazırlık sınıfına devam koşulunu yerine getirmiş, yapılan sınavlara katılmış ancak başarısız olmuş öğrencilere, eğitim-öğretim süresince yapılacak yeterlik sınavlarına katılma hakkı tanınır. Bu durumdaki öğrencilerin sınav tarihinden en az 7 gün öncesine kadar sınava giriş taleplerini dilekçe ile Bölüm Başkanlığına bildirmeleri gerekmektedir.

(6) İsteğe bağlı hazırlık sınıfına devam koşulunu yerine getirmiş, yapılan sınavlara katılmış ancak başarısız olmuş öğrencilere, kayıtlı oldukları programlardan mezun oluncaya kadar isteğe bağlı hazırlık sınıfları için yapılan yıl sonu sınavına katılma hakkı tanınır. Bu sınavdan 60 ve üzeri puan alanlar, isteğe bağlı hazırlık sınıfını başarı ile tamamlamış sayılırlar. Bu öğrencilere Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından “İsteğe Bağlı Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı Başarı Belgesi” düzenlenip verilir.

(7) İsteğe bağlı hazırlık sınıfı sonunda başarılı veya başarısız olan öğrencilerin durumu öğrenci işleri otomasyon programına girilerek kayıt altına alınır. İsteğe bağlı hazırlık sınıfını başarıyla tamamlayan öğrenciler başvurmaları hâlinde zorunlu yabancı dil dersinden muaf olurlar.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Yabancı Diller Yüksekokulu Tarafından Yapılan Sınavlar

 

Uluslararası değişim programları yabancı dil seviye tespit sınavı

MADDE 14 – (1) Uluslararası değişim programları yabancı dil seviye tespit sınavı, Erasmus, Mevlana, Secondos ve benzeri değişim programları kapsamında yurt dışında eğitim görecek öğrencilere yönelik olarak Erasmus Kurum Koordinatörlüğü ve Mevlana Değişim Programı Kurum Koordinatörlüğü’nün talepleri doğrultusunda, her eğitim-öğretim yılında talep edilen dilde yapılır. Sınav tarihleri ilgili koordinatörlüklerce Yabancı Diller Anabilim Dalı iş birliği ile belirlenir.

(2) Uluslararası değişim programları yabancı dil seviye tespit sınavı ilgili koordinatörlük ve Anabilim Dalınca belirlenen esaslara göre temel dil becerilerini ölçecek şekilde yapılır.

 

BEŞİNCİ BÖLÜM

Yabancı Diller Yüksekokulunda Uluslararası Sınav Merkezleriyle Ortaklaşa

Yürütülen Sınavlar ve Sertifika Programları

 

Uluslararası sınavlar ve sertifika programları

MADDE 15 – (1) Ulusal ve uluslararası geçerliliği olan yabancı dil sınavları her eğitim-öğretim yılında Yönetim Kurulu tarafından uygun görülen yabancı dil sınav merkezleriyle yapılan anlaşmalar çerçevesinde yürütülür.

(2) Sınav tarihleri Yüksekokul ve ilgili sınav merkezi tarafından ortaklaşa belirlenir.

(3) Uluslararası geçerliliği olan yabancı dil öğretimi sertifika programları, ilgili merkezler ile yapılan anlaşmalar çerçevesinde Yüksekokul tarafından yürütülür.

 

ALTINCI BÖLÜM

Yabancı Diller Yüksekokulunda Yürütülen Dil Kursları

 

Yabancı dil kursları

MADDE 16 – (1) Yabancı dil kursları; Yönetim Kurulu tarafından belirlenen tarihlerde düzenlenir.

(2) Üniversite ve diğer ulusal veya uluslararası üniversitelerde okuyan ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrencilere yönelik dil seviyelerini ilerletebilecekleri genel yabancı dil kursları, alana özgü yabancı dil kursları ile ulusal ve uluslararası dil sınavlarına hazırlık dil kursları düzenlenir.

(3) Alanla ilgili kamu kurumları ve özel kurumlarla iş birliği yapılarak talepler doğrultusunda halka açık çeşitli yabancı dil kursları düzenlenir.

(4) Yabancı dil kursları Avrupa Dil Kriterleri çerçevesinde düzenlenir ve kursları başarı ile bitirenlere ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde seviyelerine uygun sertifika verilir.

(5) Yabancı dil kurs sınav sonuçları ile ulusal ve uluslararası geçerliliği olan yabancı dil sınavlarının eş değerliliği Yönetim Kurulunun teklifi üzerine Senato tarafından belirlenir.

(6) Yabancı dil kurs ücretleri, Yönetim Kurulunca belirlenir ve Üniversite Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğüne bildirilir.

 

YEDİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Yetki

MADDE 17 - (1) Hazırlık sınıfı öğrencilerinin disiplin işleri Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin yönetmeliği ve kayıt dondurma, öğrenci harçları, mazeret sınavı gibi eğitim-öğretimle ilgili her türlü işleri Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine göre öğrencilerin kayıtlı bulunduğu diploma programının bulunduğu enstitü, fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokulu yönetim kurullarınca yerine getirilir.

 

Yönergede hüküm bulunmayan hâller

MADDE 18 - (1) Bu Yönergede hüküm bulunmayan hâllerde, Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmenlik ile Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

 

Yürürlükten kaldırılan hükümler

MADDE 19 - (1) Bu Yönergeyle, 18.06.2020 tarihli ve 11-2020/75 sayılı Senato kararıyla kabul edilen Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Zorunlu Yabancı Dil Dersi, Zorunlu ve İsteğe Bağlı Yabancı Dil Hazırlık Sınıfları Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönergesi yürürlükten kaldırılmıştır.

Geçici Madde 1- Ancak 2020-2021 akademik yılında kayıt yaptıran öğrenciler merkezi sınav yeterlikleri açısından bir önceki yönerge hükümlerine tabiidir.

Yürürlük

MADDE 20 - (1) Bu Yönerge 2021-2022 Akademik Yılı başından itibaren yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 21 - (1) Bu Yönerge hükümlerini Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü yürütür.

 

Okunma Sayısı: 38