Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ MEVZUAT BİLGİ SİSTEMİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim-Öğretim Ve Sınav Yönergesi

KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ

TIP FAKÜLTESİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNERGESİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

 

Amaç

Madde 1.(1) Bu Yönergenin amacı; Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Tıp Fakültesinde tıp doktorluğu eğitim-öğretiminde öğretim düzeyi, ölçme değerlendirme süreçleri, mezuniyete ilişkin usul ve esaslar ile öğrencilerle ilgili diğer hususları düzenlemektedir.  

 

Kapsam

Madde 2.(1) Bu Yönerge; Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Tıp Fakültesine öğrencilerin kayıtları, eğitim-öğretim, ölçme-değerlendirme süreçlerine ve mezuniyet işlemlerine ilişkin hükümleri kapsar.

 

Dayanak

Madde 3.(1) Bu Yönerge; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve 44 üncü maddeleri ile Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.

 

Tanımlar

Madde 4.(1) Bu yönergede geçen;

a) Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesini,

b) Fakülte: Tıp Fakültesini,

c) Rektör: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörünü,

ç) Dekan: Tıp Fakültesi Dekanını,

d) Senato: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Senatosunu,

e) Fakülte Yönetim Kurulu: Tıp Fakültesi Yönetim Kurulunu,

f) Fakülte Kurulu: Tıp Fakültesi Fakülte Kurulunu,

g) Entegre Sistem: Dönem I, II ve III’te farklı derslerin benzer konularının bir arada işlendiği eğitim-öğretim modelini,

ğ) Dönem (Ders yılı): En az otuz iki haftalık zaman dilimini kapsayan bir ders yılını,

h) Ders kurulu: Dönem I, II ve III’te, her bir dönemde entegre sisteme göre bir arada öğretilmesi kararlaştırılmış, farklı derslerin programda yer aldığı zaman dilimini,

ı) Baş koordinatör: Fakültede mezuniyet öncesi tıp eğitim-öğretim programının yatay ve dikey entegrasyona uygun olarak hazırlanmasını, yürütülmesini ve dönem koordinatörlerinin uyum içinde çalışmasını sağlamak için görevlendirilmiş öğretim üyesini,

i) Koordinatör: Her bir dönemin eğitim-öğretiminin düzenli bir şekilde yürütülmesi ve koordinasyonu ile görevlendirilmiş öğretim üyesini,

j) Koordinatörler kurulu: Dekan tarafından atanan baş koordinatör başkanlığında, baş koordinatör yardımcısı, her dönemin koordinatör ve koordinatör yardımcılarından oluşan kurulu,

k) AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemini,

l) Kredi:  Türkiye  Yükseköğretim  Yeterlilikler  Çerçevesi’nde  belirlenen ve  program  bazında öngörülen bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılmasına dayalı, ders saatlerinin yanı sıra laboratuvar, klinik çalışması, ödev, uygulama, proje, sunum, sınava hazırlık, sınav, staj gibi eğitim-öğretim etkinliklerinde harcanan bütün zamanı belirten öğrenci iş yükünü,

m) Ortak zorunlu dersler: 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde belirtilen Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili ve Yabancı Dil derslerini,

n) Ders kurulu sınavı: Ders kurulu sonunda yapılan sınavı,

o) Staj:  Dönem IV, Dönem V ve Dönem VI’da klinik bilimlere bağlı anabilim dallarında pratik ve teorik olarak yürütülen eğitim öğretimi,

ö) Staj sınavı: Staj sonunda yapılan sınavı,

p) İntörnlük: Dönem VI’da klinik, poliklinik, gerekli laboratuvar uygulamalarını ve alan çalışmalarını içeren stajlardan oluşan kesintisiz on iki aylık eğitim-öğretim sürecini,

r) Seçmeli ders: Dönem koordinatörlüğü tarafından oluşturulan seçmeli ders listesinden öğrencinin seçtiği dersi,

 ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Eğitim-Öğretimle İlgili Esaslar

Öğretim dili

MADDE 5.(1) Eğitim-öğretim dili Türkçe’dir.  Ancak ilgili kurulların önerisi, Senatonun kararı ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının onayı ile tamamen veya kısmen yabancı dille eğitim-öğretim yapılabilir.

 

Öğretim Düzeyi

Madde 6.(1) Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 6 yıllık bir eğitim-öğretim programı uygulanır ve mezunlarına “Tıp Doktoru” unvan ve yetkisi verilir.

 

Akademik Takvim

MADDE 7.(1) Eğitim-öğretim, Fakülte Kurulunda kabul edilen ve Senatoda onaylanan akademik takvime göre yürütülür.

 

Eğitim-öğretim şekli

MADDE 8.(1) Eğitim-öğretim şekli örgün öğretimdir. Ancak zorunlu hâllerde ilgili kurulların kararı ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile uzaktan öğretim de yapılabilir. 

(2) Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Tıp Fakültesinde tıp doktorluğu eğitimi entegre sistemle yapılır.

 (3) Dönem I, Dönem II ve Dönem III’te entegre sistemle ders kurulları esasına dayalı olarak eğitim-öğretim yapılır. Entegre sistemde probleme dayalı öğretim ve mesleki beceri eğitimleri de verilebilir.

(4) Dönem IV, Dönem V ve Dönem VI’da eğitim-öğretim stajlar şeklinde yürütülür.

(5) Sürekli eğitim ve öğretim yapılan Dönem VI’da ara tatil yapılmaz.

(6) Fakültede dönem geçme esası uygulanır. Akademik eğitimin her bir yılının tümüyle başarılmış olması bir sonraki yılın ön şartıdır. Öğrenci Dönem I, Dönem II ve Dönem III’te kaldığı dönemi; Dönem IV, Dönem V ve Dönem VI’da ise kaldığı stajları tekrarlar. Dönemindeki tüm stajlarını tamamlayan öğrenci bir üst dönem stajlarına devam eder.

(7) Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Yabancı Dil dersleri ve seçmeli dersler için ders geçme esası uygulanır. Sınavları da ders kurulu sınavlarından bağımsız olarak Tıp Fakültesi akademik takvimine uygun olarak yapılır.  Öğrencinin bu derslerden başarısız olması dönem geçmesine engel olmaz. Öğrenci bu dersleri aldığı dönemde devamsızlıktan kalmamışsa sonraki dönemlerde devam mecburiyeti aranmadan ara sınavlara ve dönem sonu sınavına girer. Bu ders veya derslerden başarısız olan öğrenciye sonraki dönemlerde başarılı oluncaya kadar sınavlarına katılma hakkı verilir. Ancak bu derslerden başarılı olmadan Dönem IV’e başlayamaz.

 

Eğitim-öğretim süresi

MADDE 9.(1) Fakültede normal öğrenim süresi 6 yıldır.

(2) Öğrenciler öğrenimlerini 2547 sayılı Kanun’un 44 ve 46’ncı maddelerinde belirtildiği şekilde azami dokuz yıl içinde tamamlamak zorundadırlar.

(3) Fakülteden bu süre içinde mezun olamayanlar için Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği 8’inci madde hükümleri uygulanır.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Üniversiteye Giriş, Kayıt Yenileme, Kayıt Dondurma, Yatay Geçiş ve Akademik Danışmanlık Esasları

 

Üniversiteye Giriş ve Kayıt yenileme

MADDE 10.(1) Kayıt işlemlerinde Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

(2) İlk kayıt sırasında kaydını yaptıran ve Üniversite tarafından yasal yükümlülükleri yerine getiren öğrenciler dönem koordinatörü onayı ile aynı zamanda Dönem I’de yer alan derslere de kaydını yaptırmış sayılırlar.

 (3) Öğrenciler her yarıyıl/yıl başında bir önceki dönem başarı durumuna göre ve akademik takvimde belirtilen süreler içinde katkı payını (ve eğer varsa yabancı uyruklu öğrenciler öğrenim ücretini) ödeyerek kayıtlarını yenilemek zorundadırlar. Kayıt yenileme işlemlerinin tümünden öğrenciler sorumlu olup bu işlemleri kendileri yapmakla yükümlüdürler.

 (4) Akademik takvimde belirtilen sürelerde katkı payını yatırmayan ve kaydını yenilemeyen öğrenci, o dönemde öğrencilik haklarından yararlanamaz, derslere devam edemez ve sınavlara giremez. Ancak bu süre, kanunda belirtilen eğitim-öğretim süresinden sayılır.

(5) Süresi içinde kaydını yenilemeyenlerden geçerli mazereti olan öğrencinin kaydının yenilenmesine, akademik takvimde belirtilen mazeretli geç kayıtlar için son başvuru tarihine kadar öğrencinin mazeretini belirten bir dilekçe ile başvurması koşuluyla Fakülte Yönetim Kurulunca karar verilir.

 

 

 

Kayıt dondurma

MADDE 11.(1) Senatonun belirleyeceği haklı ve geçerli nedenlere dayalı bir mazereti nedeniyle eğitim-öğretime ara vermek zorunda kalan öğrencilerin, akademik takvimde belirtilen mazeretli geç kayıt süresinin sonuna kadar başvurduğu takdirde, mazeretini belgelendirmesi ve Fakülte Yönetim Kurulunun kabul etmesi durumunda en fazla bir yıl (bir dönem) süre için kaydı dondurulabilir. Kaydı dondurulan öğrenci bu süreler içerisinde öğrenime devam edemez, öğrencilik haklarından faydalanamaz ve bu süreler eğitim-öğretim süresinden sayılmaz. Öğrenci kaydını dondurduğu süre için katkı payı ödemekle yükümlü değildir.

 

Yatay geçiş

MADDE 12.(1) Yatay geçişler; 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ile YÖK tarafından belirlenen esaslar ve Senato kararları çerçevesinde yapılır.

(2) Adayların yatay geçiş başvurularını, akademik takvimde ilan edilen süreler içinde yapması gerekir. Süresi içinde yapılmayan, şartları tutmayan ve eksik evrakla yapılan başvurular değerlendirmeye alınmaz.

(3) Değerlendirme puanı kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumuna yerleştirme puanının %70’i ve başarı notunun %30’u toplanarak hesaplanır.

(4) Yatay geçiş başvurusunda, başarı notu için YÖK’ün belirlediği100’lük sistem esas alınır.

(5) Tüm yatay geçiş başvurularında eğitim-öğretim programlarının uygunluğu şartı aranır.

(6) Yurt dışı yatay geçiş başvurularında, öğrenim görülen üniversitenin YÖK tarafından kabul edilen bir üniversite olması gereklidir.

(7) Yurt dışı yatay geçiş başvurularında, tüm belgelerin Türkçeye çevrilmiş ve o ülkenin Türkiye Konsolosluğu tarafından onaylanmış olması zorunludur.

(8) Yatay geçiş başvurularının değerlendirilmesi, Dekan tarafından eğitim-öğretim yılı başında oluşturulan Yatay Geçiş Komisyonu tarafından yapılır ve Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile kesinleşir.

(9) Yatay geçiş başvuruları, Fakültede yıl esasına göre eğitim-öğretim yapıldığı için, sadece eğitim-öğretim yılı başında kabul edilir.

 

Önceki Öğrenimin Tanınması

MADDE 13.(1) Öğrenciler, daha önceden diğer yükseköğretim kurumlarından almış ve başarmış oldukları derslerin tanınması ve intibak ettirilmesi için eğitim-öğretim yılının ilk haftası içinde dilekçe ile Dekanlığa başvuru yapar. Dilekçede muaf tutulmak istedikleri dönemler, stajlar ve aldıkları notlar açık bir şekilde belirtilir. Dilekçe ekinde önceki öğrenimleri, notları ve içeriklerine dair daha önce eğitim gördüğü fakültenin dekanlığı tarafından onaylı belgeler sunulur.

(2) Yatay geçiş ile gelen öğrencilerin intibakları Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile yapılır.

(3) Fakülte Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanan dönem ve stajlardan aldıkları (yatay geçiş öncesi eğitim gördüğü fakülte yönetim kurulu tarafından onaylanmış olan) başarı notları ve  kredileri   sisteme aktarılır.

 

Özel Öğrencilik

MADDE 14.(1) Fakültede kayıtlı öğrenci sağlık ve güvenlik gibi özel durumu nedeniyle, kaydı kendi üniversitesinde kalmak şartıyla her iki üniversitenin ilgili kurullarının uygun görmesi hâlinde özel öğrenci olabilir. Özel öğrenci, kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumundan ders alıp almadığına bakılmaksızın, öğrenci katkı payını kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumuna öder.

(2) Özel öğrencilik durumundan Tıp Fakültesi öğrenimi süresince en fazla bir dönem (ders yılı) yararlanılır. Ancak bu süre öğrencinin talebi ve aşağıdaki şartlar çerçevesinde Yükseköğretim Kurulunun kararıyla uzatılabilir:

a) Öğrencinin fakülteye yerleşmesinden sonra eğitimi sebebiyle ikamet edilen ilde tedavisi mümkün olmayan ciddi bir hastalık teşhisi konulduğunun ya da var olan hastalığın ilerlediğinin devlet hastanesi veya devlet üniversitesi hastanesinden alınmış sağlık kurulu raporu ile belgelenmiş olması.

b) Öğrencinin maruz kaldığı darp, şiddet gibi fiiller sebebiyle öğrenimini kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumunda devam ettirmesinin mümkün olmadığına ilişkin üniversite yönetim kurulunun teklifinin olması.

(3) Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarında eğitim alan Türk vatandaşı öğrenciler, özel öğrencilik imkanından en fazla bir dönem (ders yılı) yararlanabilir.

 

Akademik Danışmanlık

MADDE 15.(1) Üniversiteye kayıt yaptıran her öğrenci için öğretim yılı başında, Fakülte Yönetim Kurulu tarafından, öncelikle fakülte öğretim üyelerinden olmak üzere öğretim elemanları arasından bir danışman görevlendirilir. 

(2) Danışman, öğrencinin eğitim-öğretimle ilgili her türlü işlerini takip eder; eğitim-öğretim çalışmaları ve Üniversite yaşamı ile ilgili sorunların çözümünde öğrenciye yardımcı olur.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Derslere Devam, İzinler ve Mazeretler

 

Derslere devam

MADDE 16. Öğrencilerin derslere devam şartlarına ilişkin esaslar şunlardır:

(1) Dönem I, II ve III’te yer alan her bir ders kurulunun sınavına girebilmek için o ders kurulunda yer alan teorik derslerin %70’ine, pratik derslerin (uygulamaların) %80’ine katılmak zorunluluğu vardır. Seçmeli derslere devam zorunluluğu diğer derslerle aynı esaslara dayanır.

(2) Mazereti olsun veya olmasın pratik ve/veya teorik derslerden devamsızlık sınırlarını aşan öğrenciler ilgili ders kurulunun sınavlarına giremezler.

(3) Ders kurullarında öğrenci yoklamaları dersi veren öğretim elemanları tarafından yapılır. Ders kurullarında yapılan yoklama ilgili öğretim elemanı tarafından öğrenci işlerine ders sonunda teslim edilir. Yoklamanın tasnifi, birleştirilmesi ve değerlendirilmesi işlemi fakülte öğrenci işleri ve ilgili dönem koordinatörlüğü tarafından yürütülür. Ders kurulu sonlarında ve dönem sonunda derslere devam şartını yerine getirmeyen öğrenciler dönem koordinatörlüğü tarafından Dekanlığa bildirilir ve devamsızlık durumu ilan edilir.

(4) Dönem IV ve Dönem V’te devam bakımından her bir staj kendi içinde değerlendirilir. Staj derslerinde öğrenci yoklamaları stajı veren öğretim elemanları tarafından yapılır. Staj sonunda staja devam şartını yerine getirmeyen öğrenciler anabilim dalı başkanlığı tarafından dönem koordinatörlüğüne ve Dekanlığa bildirilir. Devamsızlık durumu Dekanlık tarafından ilan edilir.

(5) Dönem IV ve Dönem V’te her staj için teorik derslerin %70’ine, pratik derslerin %80’ine devam zorunluluğu vardır. Mazereti olsun veya olmasın bir stajda devam zorunluluğunu sağlamayan öğrenci staj sonu ve bütünleme sınavlarına giremez, DZ notu verilir. Staj tekrarı yapar. Tekrarlarda devam zorunluluğu vardır.

(6) Dönem VI’da devam bakımından her bir staj kendi içinde değerlendirilir. Her bir staj süresinin %90’ına devam zorunluluğu vardır. Dönem VI stajlarında devamsızlık %10’u geçmediği durumda öğrenci, devam etmediği pratik çalışmaları, anabilim dalının imkanları ölçüsünde öğretim üyesinin gösterdiği gün ve saatte telafi etmek zorundadır. Mazereti olsun veya olmasın devamsızlık %10u geçtiği takdirde bu öğrencilere ilgili stajdan DZ notu verilir. Staj tekrar edilir. Tekrarlarda devam zorunluluğu vardır.

(7) Devamın imza karşılığı veya kartla kontrol edilmesi durumunda başkasının yerine imza atan/kart geçiren öğrenci/öğrencilerin tespiti hâlinde ilgili öğrenci/öğrenciler hakkında disiplin soruşturması açılır.

(8) Öğrencilerin aldıkları sağlık raporları devamsızlıktan sayılır.

 

İzinler

MADDE 17.(1) Öğrenci, Anabilim Dalı Akademik Kurulunun/Kurullarının oluru ve Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile eğitim-öğretimin Klinik Tıp Bilimleri ve intörnlük aşamalarında herhangi bir stajı yurt içi ve yurt dışındaki (gideceği ülkenin dilini bildiğini belgelendirmek şartıyla) başka bir üniversitede yapabilir. Staj sonrası Fakültenin ilgili Anabilim Dalı tarafından yeterlilik sınavı yapılır.

 

Mazeretler

 MADDE 18.(1) Haklı ve geçerli bir sebeple mazeret beyan eden öğrenciler; mazeretlerinin başlangıç tarihinden itibaren en geç bir hafta içinde, Dekanlığa mazeretini gösterir belge ile birlikte yazılı olarak başvurmak zorundadırlar. Bu süre içinde bildirilmeyen mazeretler kabul edilmez. Öğrencilerin sağlıkla ilgili mazeretlerinin kabul edilebilmesi için sağlık raporlarının Üniversitenin sağlık kurumlarından; yarıyıl tatili veya resmî tatil günlerinde Karaman dışında olması durumunda bulunduğu ildeki Üniversite Hastanesinden, Üniversite Hastanesi yoksa Eğitim Araştırma Hastanesinden (EAH), EAH de yoksa Devlet Hastanesi’nden alınmış olması gerekir.

(2) Sağlık mazereti Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilen öğrenci, rapor süresince derslere devam edemez ve sınavlara giremez. Raporlu olduğu süre içerisinde sınava giren öğrencilerin sınavı geçersiz sayılır. 

 

Kayıt silme ve sildirme

MADDE 19.(1) Öğrencinin yazılı olarak kaydının silinmesini istemesi durumunda ve/veya ilgili mevzuat hükümlerine göre Üniversiteden çıkarma cezası almış olan öğrencilerin Yönetim Kurulu kararı ile Üniversiteden ilişiği kesilir.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Dönemler, Sınavlar, Not Değerlendirmeleri ve Başarı Denetimi

 

Puan, Harf notu ve Katsayı

MADDE 20.(1) Başarı notu derecelerinin puan ve harf karşılıkları ile Mutlak Değerlendirme Sistemindeki not aralıkları aşağıdaki tabloda verilmiştir.

 

Mutlak Değerlendirme Sistemindeki Not Aralıkları

Katsayısı

Başarı Notu

Açıklaması

90-100

4,00

A

Mükemmel

85-89

3,50

B

Çok iyi

75-84

3,00

C

İyi

70-74

2,50

D

Orta

60-69

2,00

E

Geçer

50-59

1,50

FX

Başarısız

0-49

0,00

F

Başarısız

0

0,00

DZ

Devamsızlık nedeniyle başarısız ve sınava girme hakkı yok

 

Bunlardan;

1) A, B, C, D ve E başarılı notu,

2) FX ve F başarısız notu,

3) DZ: Teorik ve/veya uygulamalı dersler ile stajlara devam yükümlülüğünü yerine getirmeyen öğrenciye verilen nottur. Bu notu alan öğrencinin dönem sonu ve bütünleme sınavlarına girme hakkı yoktur.

4) Başarı notu FX, F ve DZ olan dönemler başarısız olarak değerlendirilip dönem tekrar edilir. 

5) Senatonun onayı ile genel not ortalamasına katılması uygun görülmeyen derslerden alınan notları değerlendirmek için YT (Yeterli) ve YZ (Yetersiz) başarı notları kullanılır. 

6) Yapılan muafiyet sınavı sonucunda başarılı olan öğrencilerin başarı notunu göstermek için MU (muaf) notu kullanılır.

 

Başarı denetimi

MADDE 21.(1) Bir dersten, ders kurulundan ve/veya stajdan A, B, C, D, E notlarından birini alan öğrenci o dersi, ders kurulunu ve/veya stajı başarmış sayılır.

 

Kredilendirme, ağırlıklı not ve ağırlıklı not ortalaması

MADDE 22.(1) Programdaki tüm dersler ve uygulamalar için ders kredileri, teorik ve pratik ders saatleri ve öğrenciler için öngörülen diğer faaliyetlere katılım için gerekli çalışma saatleri de göz önünde tutularak Avrupa Kredi Transfer Sistemi’ne (AKTS) uygun olarak belirlenir.

(2) Bir eğitim-öğretim yılı için ders ve uygulama kredisi toplamı 60 AKTS’dir.

(3) Bir dersin/ders kurulunun/stajın AKTS’si ile o dersten/ders kurulundan/stajdan alınan notun katsayısının çarpımı o dersin ağırlıklı notudur.

(4) Öğrencinin bir dönemdeki tüm derslerin/ders kurullarının/stajların ağırlıklı notlarının toplamının aynı derslerin/ders kurullarının/stajların kredi toplamına bölünmesi ile dönem/yıl ağırlıklı not ortalaması elde edilir. Bölme işlemi virgülden sonra iki basamak yürütülür. Sonuçlarda virgülden sonraki üçüncü hane beşten küçükse sıfıra, beş veya daha büyükse arttırılmış şekilde yuvarlanarak iki hane olarak tespit edilir.

(5) Öğrencinin Fakülteye kaydolmasından itibaren aldığı bütün derslerin, ders kurullarının ve stajların ağırlıklı notlarının toplamının aynı derslerin, ders kurullarının ve stajların AKTS toplamına bölünmesi ile genel ağırlıklı not ortalaması elde edilir. Genel ağırlıklı not ortalaması hesaplamasında öğrencinin tekrar ettiği derslerden/ders kurullarından/stajlardan aldığı son not dikkate alınır. Yatay geçişle kayıt yaptıran öğrenciler ile daha önce bir yükseköğretim programından ayrılanların Fakülteye intibaklarında önceki programda aldıkları ve Fakülte Yönetim Kurulu’nca başarılı sayıldıkları derslere ilişkin daha önce alınan notları transkripte işlenir. Bu notlar dönem not ortalamasında dikkate alınır. Genel ağırlıklı not ortalamasında değerlendirmeye alınır.

(6) Öğrencinin mezun olmaya hak kazandığı tarih itibarıyla genel ağırlıklı not ortalaması mezuniyet ağırlıklı not ortalamasıdır.

 

Ders kurulu ve ders kurulu sınavları

MADDE 23.(1) Eğitim-öğretim, Dönem I, Dönem II ve Dönem III’te her dersin ders konuları arasında koordinasyon esasına göre düzenlenmiş entegre sistem ile yürütülür ve bu dönemlerde bir yıl bir bütündür. Dönem IV, Dönem V ve Dönem VI’da ise her staj bir derstir.

(2) Her dönemin ders kurulu sayısı, ders kurullarının hangi derslerden oluştuğu, kurul içindeki derslerin teorik ve pratik ders saati olarak süreleri ve ders kurulu sınav tarihleri, Dekanlıkça eğitim-öğretim yılının başlangıcında akademik takvimle birlikte ilan edilir. Her ders kurulu sonunda sınav, teorik ya da teorik ve pratik olarak yapılır.

(3) Ders kurullarında sınav soruları, kurulda dersi olan her bir anabilim dalının teorik ve pratik olarak verdiği toplam ders saati sayısına göre paylaştırılır. Pratik sınavları her bir ders kurulu sonunda yapılır.

(4) Öğrenciler, sınava ilân edilen gün, saat ve yerde girmek ve öğrenci kimliklerini yanlarında bulundurmak zorundadırlar. Gerekli görülen hâllerde Senato veya ilgili Yönetim Kurulu kararı ile cumartesi ve pazar günleri de sınav yapılabilir.

 

Ders kurulu sınav puanı ve değerlendirme

MADDE 24.(1) Ders kurulu sınav puanı, o kuruldaki entegre derslerden alınan teorik ve pratik puanların toplanmasıyla belirlenen puandır. Teorik ve pratik puanlar aşağıdaki şekilde belirlenir:

a) Teorik puan: Ders kurulu sonunda yapılan teorik sınavın puanı hesaplanırken baraj sistemi uygulanır. Dönem I, Dönem II ve Dönem III için baraj uygulaması ders ve ders grupları şeklinde yapılır. Buna göre, kurulu oluşturan her bir ders ve ders gruplarından %50’lik başarı sağlanmış ise derslerden alınan puanlar toplanarak teorik sınav puanı olarak belirlenir. Fakat ders kurulunu oluşturan derslerin bir veya birkaçından %50’lik başarı sağlanamamış ise o ders veya derslere ait teorik tam puanın %50’si ile alınan puan arasındaki fark, eksi puan olarak değerlendirilir. Bulunan eksi puanlar, o ders veya derslerden alınan teorik puanlardan düşülerek o ders veya derslere ait teorik puan hesaplanır. Ders kurulunu oluşturan derslere ait teorik puanlar toplanarak kurul sonu teorik puanı bulunur.

b) Pratik puan: Kurul sonu pratik sınavlarda verilen puanların toplamıdır. Ders kurulu teorik sınavının puanına eklenir.

(2) Ders kuruluna ait toplam puanın hesaplanmasında sonucun eksi olarak bulunması durumunda bu puan sıfır (0) olarak değerlendirilir.

 

Dönem sonu final sınavı ve dönem sonu bütünleme sınavı

MADDE 25.(1) Dönem I, Dönem II ve Dönem III’te, her dönemin sonunda, son ders kurulu sınavı bitiminden en az on beş gün sonra bütün ders kurullarını kapsayan dönem sonu final sınavı yapılır. Bu sınav teorik veya teorik ve pratik olarak yapılır. Dönem sonu sınavlarında pratik sınavlar, teorik sınavdan ayrı olarak sözlü ve/veya yazılı olarak yapılır. Sınav sorularının dağılımı, ders kurulu sınavında olduğu gibidir.

(2) Bu sınavda başarısız olanlar için dönem sonu bütünleme sınavı teorik veya teorik ve pratik olarak dönem sonu final sınavından en az on beş gün sonra yapılır. Sınav sorularının dağılımı, ders kurulu sınavında olduğu gibidir. Dönem sonu bütünleme sınavında başarısız olan öğrenciler aynı dönemi tekrar ederler.

(3) Ders kurulları ortalama notu 80 ve üzerinde olan ve her bir ders kurulundan en az 60 ve üzerinde not alan öğrencilerin, dönem sonu sınavına girme zorunlulukları yoktur. Dönem sonu sınavından muafiyet hakkı elde eden öğrencilerin ders kurulları ortalama notu, ders kurulları dönem sonu başarı notu olarak kabul edilir.

(4) Dönem sonu sınavından muafiyet hakkı elde etmiş olmasına rağmen söz konusu sınava katılmak isteyen öğrenciler, bu isteklerini sınav tarihinden en az yedi gün önce yazılı olarak Dekanlığa bildirmek zorundadır. Not yükseltmek amacıyla dönem sonu sınavına giren öğrenciler için ders kurulları dönem sonu başarı notu hesaplanırken dönem sonu sınavında aldıkları puan değerlendirmeye alınır.

 (5) Ortak zorunlu dersler yıllık iki vize, final ve bütünleme sınavı olarak yapılır. Başarı notu vize ortalamalarının %40’ı ile final ve/veya bütünleme notunun %60’ının toplamı olarak hesaplanır.

 

Dönem sonu sınavlarında değerlendirme

MADDE 26.(1) Dönem sonu sınavlarında bir derse ayrılan teorik ve pratik sınav puanları, o dersin teorik ve pratik ders saatleri oranı göz önüne alınarak aşağıdaki şekilde belirlenir:

a) Dönem sonu sınavlarında değerlendirme, ders kurul sonu sınavları için belirlenen kurallar uyarınca yapılır.

b) Dönem I, Dönem II ve Dönem III’te dönem başarı notu; ders kurulu sınavları puanlarının aritmetik ortalamasının %60’ı ile dönem sonu sınavı puanının %40’ının toplanmasıyla bulunan puana karşılık olan harf notudur.

c) Dönemi başarmak için dönem başarı notunun en az 60 puan olması ve dönem sonu final ya da bütünleme sınavından en az 60 puan almak gerekir.

 

Sınav sonucuna itiraz

MADDE 27.(1) Öğrenciler sınav sorularına sınavdan sonra üç iş günü içinde, sınav sonuçlarına da notların ilanından itibaren üç iş günü içinde itiraz edebilirler. İtiraz üzerine yapılacak inceleme sonucunda hata tespit edilmesi durumunda gerekli düzeltmeler Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile kesinlik kazanır ve sonuç öğrenciye bildirilir.

 

Mazeret sınavı

MADDE 28.(1) Dönem I, Dönem II ve Dönem III’te ders kurulu sınavları ile ortak zorunlu derslerin ve seçmeli derslerin ara sınavlarına mazereti nedeni ile giremeyen ve mazereti Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilenler için (ders kurullarında yeterli devamı sağlamış olmak şartıyla), belirtilen tarihlerde mazeret sınavı açılır. Bunun dışında başka hiçbir sınav için mazeret sınav hakkı verilmez.

(2)Dönem I, Dönem II ve Dönem III’te final ve bütünleme sınavları ile Dönem IV ve Dönem V’te staj sonu ve bütünleme sınavları için mazeret sınavı yapılmaz.

 

Stajların tamamlanması ve staj sınavı

MADDE 29.(1) Dönem IV ve Dönem V’teki dönüşümlü stajlar, sadece akademik takvimde belirtilen eğitim-öğretim dönemi içinde yapılır. Devam şartını yerine getiren öğrencilere her stajın sonunda staj sınavı yapılır. Bu sınav teorik ve pratik olarak gerçekleştirilir. Not değerlendirmesinde öğrencinin staj süresindeki çalışma ve başarısı da göz önüne alınır. Pratik sınavlar en az iki öğretim üyesinden oluşan bir komisyon tarafından yapılır. Anabilim Dalı’nda yeterli öğretim üyesi olmaması durumunda Dekanlık tarafından görevlendirilen bir başka Anabilim Dalı öğretim üyesi ile komisyon ikiye tamamlanır. Staj sınavı, dönem sonu final sınavı niteliğindedir.

 

Staj başarı notu

MADDE 30.(1) Staj başarı notu, pratik sınav puanının %60’ı ile teorik sınav puanının %40’ının toplanmasıyla hesaplanır. Stajı başarmak için staj başarı notunun en az 60 puan olması gerekir. Bütünlemelerde de staj başarı notu aynı yöntem ile hesaplanır.

(2) Staj sınav sonuçları, her staj döneminin sonunda anabilim dalı başkanlıkları tarafından, pratik ve teorik sınav sonuçları ve elde edilen staj başarı notu ile birlikte sınavı takiben en geç üç iş günü içinde Dekanlığa bildirilir.

 

Staj bütünleme sınavları

MADDE 31.(1) Staj sınavında başarısız olan öğrenci; grubuyla beraber diğer stajlara devam eder.

 (2) Staj sınavlarında bütünleme hakkı vardır. Staj bütünleme sınavları, dönemin en son stajının bitiminden (akademik takvimde belirtilen tarih itibariyle) en erken on beş gün sonra yapılır. Staj bütünleme sınavları yirmi bir günlük süre içinde tamamlanır.

(3) Ancak bir üst döneme geçebilecek durumda olan öğrenci için stajların bitiminden en erken on beş gün sonra bütünleme sınavı yapılabilir. Birden fazla bütünlemesi olması durumunda on beş günlük süre içinde bütünleme sınavları tamamlanır.

(4) Dönem IV ve Dönem V’te her bir staj bütünleme sınavından da başarısız olan öğrenci ilgili stajı/stajları tekrarlar. Bir dönemin stajlarını tamamlayamayan öğrenciler bir üst dönemden staj alamazlar.

(5) Dönem IV ve Dönem V’teki son stajlarını tamamlayan öğrencilerin bir üst dönemin staj gruplarından birisine intibakları, dönemin hangi aşamasında olursa olsun en geç otuz gün içinde dönem koordinatörlüğünce yapılır. İntibaklar o dönemin koordinatörünün belirleyeceği staj takvimi çerçevesinde uygulanır.

 

 

 

ALTINCI BÖLÜM

İntörnlük ve Başarı Notu

 

İntörnlük

MADDE 32.(1) Dönem V’in tüm stajlarını başarıyla tamamlayan öğrenciler intörnlüğe ayın ilk günü veya on altıncı günü başlatılır. İntörnlük süresi zorunlu ve seçmeli stajlardan oluşan aralıksız on iki aylık bir dönemi kapsar. Bu dönemde öğrencilerin başarısı, her anabilim dalında, klinik, poliklinik, laboratuvar ve saha çalışmaları, yazdıkları hasta değerlendirmeleri, hastalara davranışları ve ilgileri, nöbetler ve katıldıkları seminerler, klinik toplantılardaki başarıları ayrı ayrı göz önüne alınarak değerlendirilir. Değerlendirme sonuçları anabilim dalınca puan ve harf notu olarak Dekanlığa stajın sonunda en geç üç iş günü içinde bildirilir. Stajı başarmak için staj başarı notunun en az 60 puan (E) olması gerekir. Stajların herhangi birinden başarısız olan öğrenci, mezun olabilmek için o stajlarda aynı süre çalışmak ve başarı sağlamak zorundadır.

(2) Seçmeli stajların süresi ve hangi anabilim dallarında seçmeli staj gruplarının oluşturulacağı, her yılın başında ilgili dönem koordinatörünün önerisi ile eğitim komisyonunca düzenlenerek Fakülte Kurulunun onayından sonra ilan edilir. Dönem koordinatörlüğü, öğrencilerin seçmeli staj grup dağılımlarını, başvuru dilekçelerinde belirttikleri tercihlerini göz önünde bulundurarak tespit ve ilan eder.

 

Dönem başarı notu

MADDE 33.(1) Dönem IV, Dönem V ve Dönem VI’da dönem ağırlıklı not ortalaması, o döneme ait stajların başarı notlarının ağırlıklı not ortalamasıdır.

 

Mezuniyet

MADDE 34.(1) Bir öğrencinin Fakülteden mezun olabilmesi için gerekli olan dersleri almış ve başarmış olması uygulamaları, staj ve benzeri çalışmaları başarı ile tamamlaması ve mezuniyet ağırlıklı not ortalamasının en az 2.00 olması gerekir.

(2) Mezuniyetleri müteakip akademik yıla taşan öğrenciler, o yarıyılın da katkı payını öderler.

 

Diplomalar

MADDE 35.(1) Tıp Fakültesinden 6 yıllık eğitim-öğretim programı sonunda mezun olmaya hak kazanan öğrencilere Tıp Doktorluğu diploması verilir. Diplomalar hazırlanıncaya kadar, öğrenciye geçici mezuniyet belgesi verilebilir. Diplomaların şekli ve üzerinde yer alacak bilgiler Rektörlük tarafından düzenlenir ve diplomalar soğuk damga ile mühürlenir.

(2) Mezun olmaya hak kazanan, hiç disiplin cezası almamış ve mezuniyet ağırlıklı not ortalaması 3.50 ve üstü olan öğrenciler diploma yüksek onur öğrencisi; 3.00 ila 3.49 arasında olan öğrenciler ise diploma onur öğrencisi olarak tanımlanır. Öğrenciye, diploması ile birlikte yüksek onur/onur öğrencisi olduğunu gösterir bir belge verilir.

 

Tebligat ve adres bildirme

MADDE 36.(1) Her türlü tebligat öğrenci bilgi sistemi aracılığı ile elektronik ortamda yapılır ve öğrencilere öğrenci bilgi sistemindeki kayıtlı telefon numaralarına veya e-posta adreslerine bilgilendirme gönderilir. Öğrenci bilgi sisteminde kayıtlı telefon numarası veya e-posta adresi bulunmayan öğrenciye tebligat işlemi elden teslim edilerek veya adres kayıt sisteminde kayıtlı olduğu adrese posta yolu ile gönderilerek tamamlanmış sayılır.

 

YEDİNCİ BÖLÜM

Mezuniyet Öncesi Eğitim Komisyonu, Koordinatörler ve Görevleri

 

Mezuniyet Öncesi Eğitim Komisyonu ve Koordinatörler

MADDE 37.(1) Mezuniyet Öncesi Eğitim Komisyonu; Dekan ve Dekan Yardımcıları, Baş Koordinatör, Baş Koordinatör Yardımcısı, Dönem Koordinatörleri ve Dönem Koordinatörü Yardımcılarından oluşur. Dekanlık bünyesinde faaliyet gösteren eğitimle ilgili kurul ve komisyon başkanları ile fakülte öğrenci temsilcisi de Dekanın davetiyle Mezuniyet Öncesi Eğitim Komisyonu çalışmalarına katılabilir. Dekan, Mezuniyet Öncesi Eğitim Komisyonu’nun başkanıdır. Dekanın katılamadığı toplantılarda Dekan Vekili Komisyona başkanlık eder. 

(2) Baş Koordinatör, Dönem Koordinatörleri ve Koordinatör Yardımcıları; Dekanın aday olarak göstereceği üç öğretim üyesi arasından Fakülte Yönetim Kurulunca üç yıl için seçilirler. Baş Koordinatör ve her bir dönem koordinatörü için, kendisinin önerdiği bir öğretim üyesi Dekan tarafından üç yıl için yardımcı olarak görevlendirilir. Koordinatörler Mezuniyet Öncesi Eğitim Komisyonunun tabii üyeleridir. Koordinatör Yardımcısı, koordinatöre çalışmalarında yardım ederler ve koordinatörün bulunamadığı durumlarda yardımcısı Eğitim Komisyonuna davet edilir.

(3) Eğitim-öğretim faaliyetlerinin planlanması, düzenli bir şekilde yürütülmesi, koordinasyonu, akademik takvimin hazırlanması ve eğitimle ilgili diğer sorunlar Eğitim Komisyonu tarafından görüşülür ve öneriler hazırlanır.

(4) Baş koordinatör ve dönem koordinatörlerinin görevlerinden ayrılmaları durumunda yardımcılarının da görev süresi sona erer.

 

Baş Koordinatörün Görevleri

MADDE 38.(1) Baş koordinatörün görevleri şunlardır:

a) Dönem Koordinatörlüklerinin ilgili dönem eğitim amaç ve hedeflerini belirlemek; yatay, dikey ve derinlemesine entegrasyonu sağlayacak şekilde eğitim programlarını hazırlama süreçlerine katılmak, dönem programlarının birbirleri ile uyum, ilişki ve entegrasyonunu göz önünde bulundurarak eğitim programını bütüncül olarak değerlendirip son şeklinin verilmesini sağlamak ve Mezuniyet Öncesi Eğitim Komisyonuna sunmak.

b) Dönem Koordinatörlüğü tarafından hazırlanan akademik takvim taslağını değerlendirmek, son şeklini vererek Mezuniyet Öncesi Eğitim Komisyonuna sunmak. 

c) Akademik takvimde yer alan ders ve staj programlarının, öğretim etkinliklerinin düzenli ve uyumlu bir biçimde yürütülmesini sağlamak. 

ç) Zorunlu durumlarda eğitim ve öğretim sürecinde ortaya çıkabilecek aksaklıkları önlemek üzere programda değişiklik önerisini Mezuniyet Öncesi Eğitim Komisyonuna sunmak.

d) Akademik yıl bitiminde o akademik yıla ilişkin verileri koordinatörlerle birlikte değerlendirmek ve bu değerlendirmeyi Mezuniyet Öncesi Eğitim Komisyonuna sunmak.  

e) Öğrenci danışmanlığı sisteminin çalışmalarını izlemek ve değerlendirmek. 

f) Fakülte Kurulu, Fakülte Yönetim Kurulu ve Dekanlığın eğitim ve öğretim ile ilgili olarak baş koordinatörlükten istediği diğer çalışmaları yapmak.

Dönem Koordinatörlerinin Görevleri

MADDE 39.(1) Dönem koordinatörlerinin görevleri şunlardır:

a) Fakültenin eğitim amaç ve hedeflerine uygun olarak anabilim dallarının görüşlerini alarak ilgili dönemin ve eğitim kurullarının eğitim amaç ve hedeflerini belirlemek; yatay, dikey ve derinlemesine entegrasyonu sağlayarak eğitim programını oluşturmak ve Baş Koordinatörlüğe önermek.

b) Akademik takvimi oluşturmak ve Baş Koordinatöre sunmak.

c) Döneme ait dersler ve staj programlarının, öğretim etkinliklerinin dönem amaç ve hedeflerine ve akademik takvime uygun olarak yürütülmesini sağlamak.

ç) Sorumlu olduğu dönemin devam çizelgelerini denetlemek ve sınavlara giremeyecek öğrencileri Baş Koordinatöre ve Dekanlığa bildirmek.

d) Dönem I, Dönem II ve Dönem III’te sorumlu olduğu dönemin ders kurulu, dönem sonu ve bütünleme sınavlarının hazırlanmasını, yapılmasını ve değerlendirilmesini sağlamak.

e) Dönem IV ve Dönem V’te sorumlu olduğu dönemin sınavlarının anabilim dalları tarafından hazırlanmasını ve uygulanmasını denetlemek.

f) Notların otomasyon sistemine aktarılmasını sağlamak.

g) Sınav sonuçlarının değerlendirilmesini ve sınavın istatistiksel analizini yaparak açıklanmasını sağlamak.

ğ) Öğrencilerin sınav soruları ve cevap anahtarları ile sınav sonuçlarına olan itirazlarını inceleyerek Baş koordinatörlüğe bildirmek.

h) Öğrencilerin başarı durumlarını izlemek, başarıları düşük olan öğrencileri belirlemek ve danışmanlarına bildirmek.

ı) Döneme ait ders ve stajların öğretim etkinliklerini izlemek, herhangi bir aksama durumunda gerekli önlemleri almak ve gereğinde Baş Koordinatörlüğe bildirmek.

i) Her yıl en az iki kez dönem öğrencilerinin sorunları ve çözüm yolları için genel görüşme oturumu düzenlemek.

j) Dönem sonu raporu hazırlamak, Baş Koordinatörlüğe göndermek ve Mezuniyet Öncesi Eğitim Komisyonuna sözlü olarak sunmak.

 

Baş koordinatör yardımcısı ve koordinatör yardımcılarının görevleri

MADDE 40.(1) Baş koordinatör yardımcısı ve koordinatör yardımcılarının görevleri şunlardır:

a) Baş koordinatör/koordinatöre işlerinde yardımcı olmak.

b) Baş koordinatör/koordinatör bulunmadığı zaman görevlerini yerine getirmek.

 

Ders Kurulu Başkanı

Madde 41.(1) Dönem I, Dönem II ve Dönem III’te her ders kurulunun bir başkanı olur. Ders kurulu başkanı, koordinatörler kurulunun önerdiği adaylar arasından Dekan tarafından dönem başında görevlendirilir.

(2) Ders kurulu başkanı, ders kurulu sınavlarının hazırlık aşamasının yürütülmesinden ve sınavların yapılmasından doğrudan sorumludur. Ders kurulu sınavıyla ilgili tüm işlemlerde Dönem Koordinatörlüğü ile iş birliği yapar.

 

 

 

 

SEKİZİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

 

Disiplin

MADDE 42.(1) Öğrencilerin disiplin iş ve işlemlerinde, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümleri uygulanır. Söz konusu Yönetmelik hükümlerine göre Yükseköğretim Kurumundan uzaklaştırma cezası alan öğrencilerin ceza süreleri eğitim-öğretim süresinden sayılır.

 

Yönergede hüküm bulunmayan hâller

MADDE 43.(1) Bu yönergede hüküm bulunmayan hâllerde; Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

 

Yürürlük

MADDE 44.(1) Bu Yönerge Senato tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.

 

Yürütme

MADDE 45.(1) Bu Yönerge hükümlerini Tıp Fakültesi Dekanı yürütür.