Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ MEVZUAT BİLGİ SİSTEMİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme Ve Diyetetik Bölümü Yarıyıl İçi Uygulama Yönergesi

KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ

SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜ

YARIYIL İÇİ UYGULAMA YÖNERGESİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Genel Hükümler

Amaç

MADDE 1- Bu yönergenin amacı, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümündeki öğrencilerin, öğrenim süresince yapmakla yükümlü olduğu yarıyıl içi uygulamalarına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

 

Kapsam

MADDE 2- Bu yönerge, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümündeki öğrencilerin, öğrenim süresince yapmakla yükümlü olduğu yarıyıl içi uygulama esaslarına ilişkin hükümleri kapsar.

 

Dayanak

MADDE 3- Bu yönerge, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’na ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’ne dayanılarak hazırlanmıştır.

 

Uygulamanın Amacı

MADDE 4- Öğrencilerin, öğrenim gördükleri bölümle ilgili iş alanlarını tanımalarını ve iş yerlerindeki uygulamaları öğrenmelerini, eğitim ve öğretim yoluyla edindikleri bilgi ve becerileri pratiğe de uygulayarak deneyim kazanmalarını sağlamaktır.

 

Zorunluluk

MADDE 5- Her öğrenci, pratik çalışma deneyimini kazanmak, uygulama yeteneklerini geliştirmek ve iş hayatına uyum sağlamak amacı ile fakülte tarafından uygun görülen kurumlarda bu yönerge hükümleri uyarınca uygulama yapmak zorundadır.

 

Tanımlar

MADDE 6- (1) Bu Yönergede geçen,

a) Akademik Bölüm Kurulu: Bölüm başkanı, bölüm başkan yardımcıları ile anabilim dalı başkanlarından oluşan kurulu,

b) Bölüm Başkanı: Bölümün her düzeydeki eğitim-öğretim ve araştırmalarından ve bölümle ilgili her türlü faaliyetin düzenli ve verimli olarak yürütülmesinden, kaynakların etkili bir biçimde kullanılmasını sağlamaktan sorumlu olan öğretim üyesini,

c) Bölüm Uygulama Komisyonu: Bölüm başkanının başkanlığında bölüm başkanının bölüm öğretim üyeleri ve/veya öğretim elemanları arasından görevlendireceği en az iki kişiden oluşan ve yarıyıl içi uygulama sürecinin yürütülmesinden sorumlu olan komisyonu,

d) Dekan: Eğitim-öğretim faaliyetlerinin düzenli ve başarılı bir şekilde yürütülmesini sağlayan Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanını, 

e) İş Yeri: Öğrencinin yarıyıl içi uygulama yapacağı kamu kurum kuruluşları ile bunlara muadil özel kuruluşları,

f) Rektör: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü’nü,

g) Senato: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Senatosu’nu,

h) Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesini,

ı) Yarıyıl İçi Uygulama: Öğrencilerin eğitimine katkıda bulunacak şekilde, pratik bilgi ve becerilerini artırmak amacıyla, kendi uzmanlık alanında faaliyet gösteren iş yerlerinde yaptığı pratik çalışmayı,

i) Yarıyıl İçi Uygulama Yürütücüsü: Bölüm başkanı tarafından her anabilim dalı için ayrı ayrı veya birden çok anabilim dalı için yarıyıl içi uygulama sürecinin yürütülmesi amacıyla görevlendirilen öğretim üyesini,

 ifade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Yarıyıl İçi Uygulama Sorumlularının Görevleri

 

Fakülte Dekanının Görevleri

MADDE 7- Fakülte Dekanı uygulama organizasyonunun yetkili yöneticisidir. Bu yetkisini gerektiğinde, yardımcısına veya bir öğretim üyesine devredebilir. Görevleri şunlardır:

a) Yarıyıl içi uygulamasının eksiksiz yürütülmesi için gerekli önlemleri almak,

b) Yarıyıl içi uygulamasının yapılacağı kurumun ilgili yöneticileriyle iletişim kurarak gerekli iznin alınmasını ve resmî yazışmaların yürütülmesini sağlamak,

c) Gerektiğinde, yarıyıl içi uygulama yerlerini denetlemek.

Bölüm Başkanının Görevleri

MADDE 8-

a) Yarıyıl içi uygulamasının eksiksiz yürütülmesi için gerekli önlemleri almak, akademik takvime bağlı olarak uygulamaların başlangıç ve bitiş tarihlerini Fakülte Dekanlığına önermek,

b) Yarıyıl içi uygulama yerlerinin ölçütlerini, uygulama ünitelerini ve çalışma saatlerini belirlemek,

c) Yarıyıl içi uygulamasının düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamak, ortaya çıkan problemleri çözmek ve gerektiğinde Fakülte Dekanı’na iletmek.

d) Fakültedeki öğretim üyelerinden birini yarıyıl içi uygulama yürütücüsü olarak atamaktır.

 

Yarıyıl içi Uygulama Yürütücüsünün Görevleri

MADDE 9- Yarıyıl içi uygulama sürecinin yürütülmesinden sorumlu olan Uygulama Yürütücüsü’nün görevleri bölüm başkanı tarafından belirlenir. Görevleri,

a) Öğrencilerin bu Yönerge hükümleri doğrultusunda yarıyıl içi uygulamalarını yapmalarını sağlamak amacıyla gerekli ön bilgileri almalarını sağlamak üzere toplantılar düzenlemek,

 

b) Yarıyıl içi uygulamasının başlangıç ve bitiş tarihlerini akademik takvime bağlı olarak belirlemek ve Bölüm Başkanı’na bildirmek,

c) Yarıyıl içi uygulama yapılacak kurum ve kuruluşlara gönderilecek belgelerin hazırlanması ve gönderilmesini sağlamak,

d) Yarıyıl içi uygulama ünitelerini, ünitelerdeki çalışmaları ve bu çalışmaların sürelerini belirlemek,

e) Yarıyıl içi uygulamalarının düzenli bir şekilde yapılmasını sağlamak, ortaya çıkan sorunları çözmek, gerektiğinde Bölüm Başkanı’na bildirmek,

f) Yarıyıl içi uygulaması esnasında öğrencilerin devam durumlarını takip etmek ve davranışlarını denetlemek,

g) Uygulamanın verimli olması için gerekli önlemleri almak, öğrencilerin çalışmalarını yönlendirmek, denetlemek ve değerlendirmek,

h) Uygulamalarla ilgili olarak uygulama yeri ve Bölüm Başkanı arasındaki iletişimi sağlamak,

ı) Uygulamalarda görevli öğretim elemanları, öğrencilerin uygulama amacına yönelik eğitimleri, disiplini vb. konularda yarıyıl içi uygulama yürütücüsü ile iş birliği yapmaktır.

 

Öğrencilerin Görev ve Sorumlulukları

MADDE 10-

a) Öğrenciler, uygulama yaptıkları kurumun çalışma kurallarına uymak zorundadırlar. Kurallara aykırı hareket eden öğrencinin durumu, uygulama yürütücüsü tarafından Bölüm Başkanlığına yazılı olarak bildirilir. Fakülte Dekanlığı tarafından gerektiğinde bununla ilgili Yükseköğretim Kurulunun “Yükseköğretim Kurulları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği” hükümleri uygulanır.

b) Öğrenciler, kontrol ve takiplerinden sorumlu olan Yarıyıl içi Uygulama Yürütücüsü ve diğer öğretim elemanlarının, yarıyıl içi uygulamalarında kendilerinden istedikleri görevleri zamanında ve istenilen şekilde eksiksiz olarak yapmalıdır.

c) Öğrenciler, uygulamada kurum personeli ile ilişkilerinde ölçülü ve dikkatli davranmalıdır.

d) Öğrenciler, uygulama yerindeki her türlü araç ve gerecin dikkatli kullanılmasına özen göstermek durumundadırlar. Aksi yönde davrananlar meydana gelebilecek zararı ödemek zorundadır.

e) Öğrenciler, uygulama yerinden habersiz olarak ayrılamazlar, uygulama yerini değiştiremez ve uygulamayı terk edemezler. Ancak gerekli durumda öğrenci mazeretini bildiren bir dilekçeyi uygulama yürütücüsüne vererek Bölüm Başkanı’nın görüşü doğrultusunda uygulama yerini değiştirebilir.

f) Öğrenciler, uygulama yerinde yapmış oldukları çalışmalara ilişkin formları doldurur ve bir rapor hazırlarlar. Bu raporu kullandıkları formlar ile birlikte kendisine bildirilen sürede uygulama yürütücüsüne teslim ederler.

g) Öğrenciler diyetisyenlik mesleğine uygun genel sağlıklı yaşam ve hijyen kurallarına uyar, kişisel temizlik-bakım ile kılık kıyafet temizliğine özen gösterirler.

 

Yarıyıl İçi Uygulama Kıyafeti

MADDE 11-

Öğrencilerin uygulamalı meslek derslerinin uygulamalarına Fakülte Yönetim Kurulu’nun belirlediği standartlara uygun beyaz önlük ile katılmaları zorunludur.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

 

Yarıyıl İçi Uygulamalarının Yapılacağı Yerler

MADDE 12- Öğrenciler yarıyıl içi uygulamalarını Fakülte Dekanlığı’nca uygun görülen tüm resmî ve özel sağlık kurumlarında, sosyal hizmetlere ait kurumlarda, eğitim kurumlarında, uygulamalı dersin içeriğine uygun olan diğer kamu ve özel kurumlarda yaparlar.

 

Yarıyıl İçi Uygulama Süreleri

MADDE 13-

(1) Yarıyıl içi uygulamaları Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Senatosu’nca belirlenen akademik takvimdeki eğitim-öğretim süresi içinde yapılır.

(2) Yarıyıl içi uygulama saatleri uygulamalı meslek derslerinin uygulama saatleridir.

(3) Resmi tatil günlerinde uygulama çalışması yapılamaz.

 

Yarıyıl İçi Uygulama Yapabilme Koşulları

MADDE 14- Öğrenci eğitim-öğretim programı içinde düzenlenen dönem ve tarihlerde yarıyıl içi uygulama yapmak zorundadır.

 

Yarıyıl İçi Uygulama Devam Zorunluluğu

MADDE 15- Yarıyıl uygulamalarının %20’sinden fazlasına devam etmeyen öğrenciler dersten başarısız olurlar. Söz konusu öğrenciler o dersin teorik ve uygulamasını tekrar almak ve devam etmek zorundadırlar.

 

Yarıyıl İçi Uygulamanın Değerlendirilmesi

MADDE 16- (1) Uygulama notu 60’tan az olan öğrenciler o dersin yıl sonu sınavına giremezler ve o dersten başarısız sayılırlar. Başarısız oldukları dersi, dersin ilk açıldığı yarıyılda yeniden alarak dersin teorik ve uygulamasına devam ederler.

(2) Öğrencilerin uygulama başarı durumunun değerlendirilmesi dersin ilgili öğretim elemanı tarafından uygulama ortamında yapılır. Başarı durumu, dersin özelliğine göre geliştirilmiş olan değerlendirme ölçütleri (kurumsal bilginin uygulamaya aktarımı, gözlem ve izlemlerin değerlendirilmesi, seminerler ve olgu sunumlarında ve tartışmalarında öğrenci performansının değerlendirilmesi, uygulama sınavı vb.) doğrultusunda dersin öğretim elemanınca belirlenir.

(3) Uygulama notu, uygulamayı yaptıran öğretim elemanları tarafından 100 tam not üzerinden değerlendirilir.

 

Muafiyet

MADDE 17- (1) Öğrenciler daha önce başka bir yükseköğretim kurumunda yapmış oldukları staj çalışması için muafiyet başvurusunda bulunabilirler. Bu durumda Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin muafiyet ile ilgili 16’ncı maddesine göre işlem yapılır.

Hüküm bulunmayan hâller

MADDE 18- (1) Bu Yönergede hüküm bulunmayan hâllerde Fakülte Yönetim Kurulu ve/veya ilgili Bölüm Kurulu kararları geçerlidir.

 

Yürürlük

MADDE 19- Bu yönerge, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Senatosu tarafından onaylandığı tarihte yürürlüğe girer.

 

Yürütme

MADDE 20- Bu yönergeyi Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı yürütür.

 

 

Okunma Sayısı: 8