Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ MEVZUAT BİLGİ SİSTEMİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Programlarında Uzmanlık Alan Dersi Uygulama Yönergesi

KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ

LİSANSÜSTÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM PROGRAMLARINDA

UZMANLIK ALAN DERSİ UYGULAMA YÖNERGESİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanım

 

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönerge’nin amacı lisansüstü eğitim ve öğretim programlarında okutulacak olan “Uzmanlık Alan Dersi” uygulanmasına ilişkin esasları düzenlemektir. Uzmanlık alan dersi; tezli yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik programlarında, danışman öğretim üyesinin çalıştığı bilimsel alanda öğrencilerin uzmanlaşması için gerekli olan bilimsel kültür, anlayış ve birikimlerini aktarmayı, öğrencilere bilimsel etik ve çalışma disiplininin, güncel yayınları izleyebilme ve değerlendirebilme yeteneğinin kazandırılarak tez çalışmalarının bilimsel temeller üzerinde oluşturulmasını amaçlamaktadır.

 

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönerge, lisansüstü eğitim ve öğretim programlarında okutulacak olan Uzmanlık Alan Dersi’nin açılması, sürdürülmesi ve ücretlendirilmesine ilişkin hükümleri kapsar. 

(2) Uzmanlık Alan Dersi “Yüksek Lisans Uzmanlık Alan Dersi”, “Doktora Uzmanlık Alan Dersi” ve “Sanatta Yeterlik Uzmanlık Alan Dersi’’ olarak danışman öğretim üyesinin aktarmak istediği beceriyi tanımlayacak şekilde adlandırılan ve ilgili Enstitü Müdürlüğü tarafından kodlaması yapılan, lisansüstü programlarda her eğitim-öğretim döneminin güz ve bahar yarıyılında seçmeli ders olarak açılan kredisiz teorik bir derstir.

 

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönerge, 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu, Yükseköğretim Kurulunun 16.09.2005 tarihli Genel Kurul Toplantısı’nda kabul edilen “Ders Yükü Tespiti ve Ek Ders Ücreti Ödemelerinde Uyulacak Esaslar ile 05.08.2021 tarih ve 31559 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’ne dayanılarak hazırlanmıştır.

 

Tanım

MADDE 4– (1) Bu Yönerge’de geçen,

a) Enstitü Ana Bilim/Ana Sanat Dalı: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesine bağlı lisansüstü eğitim-öğretim hizmeti veren Enstitülerin ilgili Ana Bilim/Ana Sanat Dalını,

b) Danışman: Enstitüde kayıtlı öğrenciye ders ve tez çalışması dönemlerinde rehberlik etmek üzere enstitü ana bilim/ana sanat dalı kurulunun önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayıyla atanan Üniversite kadrosundaki öğretim üyesini,

c) Doktora Uzmanlık Alan Dersi: Doktora Programı öğrencilerinin ders dönemlerinde belirli alanlarda bilgi ve becerilerinin artırılmasına yönelik ve/veya tez döneminde tez çalışmalarına yönelik olarak belirli konularda açılan, hedeflenen bilgi, beceri ve konuyu kısaca tanımlayacak şekilde adlandırılan, öğretim elemanının aktif olarak katıldığı, haftalık ders programında günü, yeri ve saati belirlenmiş olan dersi,

ç) Enstitü Yönetim Kurulu: İlgili Enstitünün Müdürü başkanlığında, Enstitü Müdür Yardımcıları ve Enstitü Müdürü’nün göstereceği altı aday arasından Enstitü Yönetim Kurulu tarafından üç yıl için seçilen üç öğretim üyesinden oluşan kurulu,

d) İkinci Danışman: Lisansüstü eğitim yapan öğrencinin tez döneminde tez çalışmasının niteliğinin birden çok tez danışmanı gerektirdiği durumlarda EABDK/EASDK’nin önerisi ve EYK’nin onayıyla üniversite kadrosu dışından da en az doktora derecesine sahip kişiyi,

e) Sanatta Yeterlik Uzmanlık Alan Dersi: Sanatta Yeterlik Programı öğrencilerinin ders dönemlerinde belirli alanlarda bilgi ve becerilerinin artırılmasına yönelik ve/veya tez döneminde tez çalışmalarına yönelik olarak belirli konularda açılan, hedeflenen bilgi, beceri ve konuyu kısaca tanımlayacak şekilde adlandırılan, öğretim elemanının aktif olarak katıldığı, haftalık ders programında günü, yeri ve saati belirlenmiş olan dersi,

f) Yüksek Lisans Uzmanlık Alan Dersi: Yüksek Lisans Programı öğrencilerinin ders dönemlerinde belirli alanlarda bilgi ve becerilerinin artırılmasına yönelik ve/veya tez döneminde tez çalışmalarına yönelik olarak belirli konularda açılan, hedeflenen bilgi, beceri ve konuyu kısaca tanımlayacak şekilde adlandırılan, öğretim elemanının aktif olarak katıldığı, haftalık ders programında günü, yeri ve saati belirlenmiş olan dersi, ifade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Süre, Ders Açma ve Uygulama, Değerlendirme

 

Süre

MADDE 5- (1) Uzmanlık alan dersi; tezli yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik programlarında öğrenci danışmanlıklarının Enstitü Yönetim Kurulu tarafından onaylanması ile başlar. Uzmanlık Alan dersleri bir eğitim-öğretim döneminde güz ve bahar yarıyıllarını kapsayacak şekilde iki kez açılır. Güz yarıyılı için açılan "Uzmanlık Alan Dersi" bahar yarıyılı başlangıcına kadar, bahar yarıyılı için açılan "Uzmanlık Alan Dersi" ise yeni eğitim-öğretim döneminin güz yarıyılı başlangıcına kadar kesintisiz olarak ve yaz tatillerini de kapsayacak şekilde devam eder. Uzmanlık Alan Dersi herhangi bir nedenle öğrencinin ilişiğinin kesildiği veya Enstitü Yönetim Kurulunca mezuniyetine karar verildiği tarihe kadar sürer.

 

Ders Açma ve Uygulama

MADDE 6- (1) Danışman lisansüstü öğrencileri için diğer tüm akademik ve idari yük ve görevlerine ek olarak Uzmanlık Alan Dersi açar.

(2) Danışman; yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik programlarının ders ve tez dönemlerinde bulunan ve Uzmanlık Alan Dersi’ne kayıt yaptıran öğrenci sayılarına bakılmaksızın her yarıyıl ancak bir Uzmanlık Alan Dersi açabilir.

(3) Uzmanlık Alan Dersi Tezli Yüksek Lisans, Doktora ve Sanatta Yeterlik programlarında (8+0+0, teorik+uygulama+kredi) şeklinde kredisiz ve teorik ders olarak düzenlenir.

(4) Uzmanlık Alan Dersinin ilgili lisansüstü program ders yükü ulusal kredisi “0”, AKTS’si ise “10” olarak değerlendirilir. Danışmanlar, haftada en fazla sekiz saat olacak şekilde “Uzmanlık Alan Dersi” açarlar ve bunu ders yükü formunda belirtirler.

(5) Danışmanın başka bir yükseköğretim kurumunda olması veya başka bir yükseköğretim kurumuna atanması durumunda, öğrenci Uzmanlık Alan Dersi’ni Enstitü Ana Bilim/Ana Sanat Dalı Kurulu’nun önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu’nun onayıyla Üniversitedeki tam zamanlı bir öğretim üyesinden alabilir.

(6) Öğrenciler Uzmanlık Alan Dersine her yarıyıl kayıt yaptırmak ve dersin devam şartını sağlamak zorundadır. İlgili yarıyılda kayıt yaptırmayan ya da kaydını donduran öğrenciler için Uzmanlık Alan Dersi açılamaz.

(7) Danışman öğretim üyesi birden fazla Enstitü ve programda görevli ise sadece tek bir enstitü ve program bünyesinde Uzmanlık Alan Dersi açabilir.

(8) Birden fazla tez danışmanı olan öğrenci, Uzmanlık Alan Dersi’ni sadece birinci danışmanından alabilir.

(9) Danışmanlığı bulunmayan öğretim üyesi, ikinci tez danışmanları ve emekli öğretim üyeleri Uzmanlık Alan Dersi’ni açamaz.

(10) Tezsiz ve uzaktan eğitim lisansüstü programlarda ve ikinci öğretimde yürütülen lisansüstü programlarda Uzmanlık Alan Dersi açılamaz.

(11) Uzmanlık Alan Dersi öğretim üyesi tarafından dönem başında ilgili Enstitü’ye sunmuş olduğu ders programına riayet edilerek sürdürülmelidir.

 

Değerlendirme

MADDE 7- (1) Danışman öğretim üyesi, Uzmanlık Alan Dersi’ni alan öğrencinin devam ve başarı durumunu değerlendirerek bir sonraki yarıyıl başlamadan önce Öğrenci Bilgi Sistemi’ne “Başarılı” ya da “Başarısız” olarak işlemekle yükümlüdür.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Dersin Ücretlendirilmesi

 

MADDE 8- (1) Uzmanlık Alan Dersi’nin haftalık ders programı ve ders yükü ücrete esas ek ders ücret formunda gösterilir. Haftalık ders saati yüksek lisans, doktora veya sanatta yeterlik ayrımı yapılmaksızın haftalık 8 teorik ders saati olarak tek bir Enstitü tarafından ücretlendirilir.

(2) Uzmanlık Alan Dersi için resmî olarak görevlendirildiği ve raporlu olduğu tarihlerde telafi dersinin en geç takip eden ayın sonunda Enstitü Yönetim Kurulu tarafından uygun görülmesi hâlinde ücretlendirilebilir.

(3) Telafi dersleri hariç olmak üzere Uzmanlık Alan Dersi’nin gün ve saatlerinde, dönem başında ilgili Enstitü’ye sunulan ders programına göre değişiklik yapılması hâlinde ücret ödenmez.

(4) Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi kadrosunda yer almayan öğretim üyelerine “Uzmanlık Alan Dersi” için ücret ödenmez. Ancak kadrosu farklı bir üniversitede olup Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde idari görevli ya da lisans veya lisansüstü ders vermek için görevlendirilmiş öğretim üyelerine ve/veya kadrosu Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde bulunan ve farklı üniversitelerde idari görevli olan öğretim üyelerine “Uzmanlık Alan Dersi” için ders programında belirtilen gün ve saatlerde Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde bulunması kaydıyla ücret ödenir.

(5) “Uzmanlık Alan Dersi” ücreti dersin fiili olarak işlendiği güz ve bahar yarıyıllarıyla birlikte yaz tatillerini de kapsayacak şekilde ödenir.

(6) Resmî tatillerde ve bayram tatillerinde telafi dersleri hariç olmak üzere hafta içi mesai saati dışında yapılan “Uzmanlık Alan Dersi” için ücret ödenmez.

(7) “Uzmanlık Alan Dersi” sınav yüküne dâhil edilmez.

(8) 3 aydan daha uzun süre ile yurt içinde ve yurt dışında görevlendirilen danışman öğretim üyeleri için “Uzmanlık Alan Dersi” ücreti ödenmez.

(9) Öğretim üyesi, “Uzmanlık Alan Dersi” için resmî olarak görevlendirildiği veya raporlu olduğu tarihler için telafi dersinin en geç takip eden ayın sonunda Enstitü Yönetim Kurulu tarafından uygun görülmesi hâlinde ücretlendirilebilir.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

 

Diğer hükümler

MADDE 9 - (1) Bu Yönerge’de hüküm bulunmayan hâllerde ilgili mevzuat hükümleri ile Yükseköğretim Kurulu, Senato ve ilgili Enstitü Yönetim Kurulu kararları uygulanır.

 

Yürürlük

MADDE 10- (1) Bu yönerge Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.

 

Yürütme

 MADDE 11- (1) Bu yönerge hükümlerini Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü yürütür.