Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ MEVZUAT BİLGİ SİSTEMİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Eğitimi Bölümü Uygulama Yönergesi

 

KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ

SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ BÖLÜMÜ  UYGULAMA YÖNERGESİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Tanımlar

 

Amaç

MADDE 1- (l) Bu yönergenin amacı, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Eğitimi Bölümü öğrencilerinin öğrenimleri süresince kazandıkları genel kültür, alan bilgisi ve antrenörlük mesleği ile ilgili bilgi, beceri, tutum ve alışkanlıklarını, gerçek iş ortamında uygulayabilmeleri ve mezuniyet sonrası çalışma hayatına kısa sürede uyum sağlayabilmeleri için öğrenciyi deneyim sahibi yapacak çalışmalara ilişkin kuralları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu yönerge, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Eğitimi Bölümü öğrencilerini kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Yönerge, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun Ek 23’üncü maddesi ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu yönergede geçen;

  1. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesini,
  2. Fakülte: Spor Bilimleri Fakültesini,
  3. Bölüm: Antrenörlük Eğitimi Bölümünü,
  1. Antrenörlük Uygulaması: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Eğitimi Bölümü müfredat programında güz yarıyılında yer alan Uzmanlık Dalı Antrenörlük Uygulaması I, bahar yarıyılında yer alan Uzmanlık Dalı Antrenörlük Uygulaması II dersini,
  2. Uygulama Danışmanı: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Eğitimi Bölüm Başkanlığınca görevlendirilen sorumlu öğretim elemanlarını,
  3. Öğrenci: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Eğitimi Bölümüne devam eden öğrencileri,
  4. Uygulama  Kurulu: Uzmanlık dalı antrenörlük uygulaması dersinden sorumlu öğretim elemanlarından oluşan kurulu ifade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Esas Hükümler

 

Uygulama dersleri ile ilgili hükümler

 

MADDE 5- (1) Uygulama programı, dördüncü sınıf güz ve dördüncü sınıf bahar yarıyılı olmak üzere toplam iki adet uygulama dersini kapsar.

MADDE 6-  (1) Dördüncü sınıf güz yarıyılı uygulaması; uygulama kurulu tarafından belirlenen sporla ilgili kurum ve kuruluşların yapısal oluşumunun gözlemlenmesi, antrenmanların planlanması, kendisinden yaptırılması istenen antrenman hazırlıklarının yerine getirilmesi ve raporlaştırılmasını kapsar.

MADDE 7- (1) Dördüncü sınıf bahar yarıyılı uygulaması, öğrencinin uygulama kurulu tarafından belirlenen uygulama yerlerindeki teorik ve uygulamalı antrenman programlarını oluşturması, uygulamalarının yazılı raporunun hazırlanmasını (mümkünse video kaydının yapılmasını) kapsar.

MADDE 8- (1) Dersin uygulama kısmı haftada en az (4 saat) olarak uygulama yerinde gerçekleştirilir.

Uygulama kurulu ile ilgili hükümler

MADDE 9- (1) Uygulama Kurulu, bölüm öğrencilerinin uygulama derslerini yürütmek üzere, ilgili dönem için açılmış olan uzmanlık alan dersinin öğretim elemanlarından oluşur.

MADDE 10- (l) Kurulda yer alan branş öğretim elemanı ilgili spor dalında uygulama yapacak öğrenciye, uygulama yapacağı kurum veya kuruluşları belirlemekle yükümlüdür.

  1. Uygulama yeri öğrenci tarafından bulunan ve kabul yazısı veren kuruluşlarda da kurul tarafından uygun görüldüğü takdirde yapılabilir.

 

MADDE 11- (1) Kurul, öğrenciye ait uygulama dosyasında yer alacak olan matbu formları hazırlamak ve uygulama öğretim elemanlarına vermekle sorumludur.

 

Uygulama dosyası ile ilgili hükümler

MADDE 12- (1) Uygulama dosyasında aşağıdaki belgeler yer alır:

 a)Antrenörlük uygulamasının yapılacağı kurum ya da kuruluşlardan kabul edildiğine dair belge (Uygulama yerini kendisi bulanlar için),

  1. Ders-antrenman birim planı (Ek-1),
  2. Öğrenci haftalık değerlendirme raporu (Ek-2)
  3. Öğrenci devam çizelgesi (Ek-3),
  4. Dönem sonu öğrenci değerlendirme formu (Ek-4)
  5. Öğrencinin, sorumlu antrenörünün izni ile uygulama antrenmanını kendi yaptırdığı zamana ilişkin sesli ve görüntülü video kayıtları.

Uygulama yeri ile ilgili hükümler

MADDE 13- (1) Uygulamalar sporla ilgili kamu ve özel kuruluşlarda yapılabilir. Kamu uygulamaları öncelikle Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde, Gençlik ve Spor Bakanlığı Merkez ve Taşra teşkilatlarında, Gençlik Merkezlerinde, üniversitelerin sporla ilgili birimlerinde, belediyelerde, Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı okullarda, özel kuruluş uygulamaları ise spor kulüpleri, otellerin spor merkezleri veya fitness salonları ve benzeri yerlerde yapılabilir.

MADDE 14- (1) Öğrencilerin uygulama yerlerinde programlarıyla ilgili dalda çalışmalarına önem verilmeli ve mümkün olduğunca değişik birimlerde çalıştırılarak bilgi, beceri ve tecrübe kazanmaları sağlanmalıdır.

MADDE 15- (1) Öğrenciler uygulamanın amacı dışında görevlendirilemezler.

Uygulama Yapacak Öğrencilerle İlgili Hükümler

MADDE 16- (1) Her öğrenci, uygulama süresince uygulama yapacağı işyerinin/spor kulübünün/kurumun disiplin yönetmeliği, tüzük ve mevzuatları ile Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’ne uymak zorundadır.

MADDE 17- (1) Uygulama yerleri kesinleşen öğrenciler uygulama dosyalarını uygulama danışmanı öğretim elemanlarının gözetiminde hazırlarlar.

  1. Uygulama dosyası öğrenci tarafından ders sorumlusu öğretim elemanından alınarak uygulamanın yapılacağı kurum veya kuruluşlarda ilgili yetkililere teslim edilir. Öğrencinin değerlendirmelerini içeren formlar ise uygulama süresince uygulamanın yapıldığı yerlerde doldurulur.
  2. Uygulama süresince yapılan öğrenci değerlendirme sonuçları, uygulamanın yapıldığı kurum veya kuruluş yetkililerince imzalı ve kapalı zarf içinde eksiksiz olarak uygulama dosyası içinde toplandıktan sonra, uygulamanın yapıldığı dönem sonu itibariyle mühürlenmiş kapalı zarf şeklinde uygulama yapan öğrenci tarafından dersin öğretim elemanına iletilir.
  3. Uygulama dosyasının dönem biter bitmez 1 hafta içinde dersin öğretim elemanına tesliminden öğrencinin kendisi sorumludur.
  4. Öğrencilerin uygulama yaptıkları kurum/spor kulübü/kuruluşlar ile olan maddi ilişkileri Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’ne yükümlülük getirmez.

                                  

MADDE 18- (1) Antrenörlük uygulamalarının süreleri 14’er haftalık birer yarıyıl olup öğrencinin her yarıyılda en az 12 hafta devamı şarttır. Mezun olabilmek için öğrencilerin uygulamalarını belirtilen sürede başarı ile tamamlaması gerekir.

(2) Geçerli özürler nedeniyle devam edilmeyen günler telafi edilmek zorundadır. 3289 sayılı Kanunun 29’uncu maddesi gereği milli karşılaşmalar veya Üniversiteyi temsilen görevli izinli sayılan öğrenciler de aynı uygulama süresini haftada en az iki kez katılarak telafi etmek suretiyle (biri uygulama haftası, diğeri ise telafi haftası olmak üzere yoklaması ayrı hazırlanması şartı ile) tamamlamak zorundadır.

MADDE 19- (1) Uygulamaya gönderilen öğrenci bu uygulamasını başarı ile tamamlayamaz ya da kurulca yetersiz görülürse takip eden ilk uygulama döneminde tekrar eder.

MADDE 20- (1) Uygulamaya giden her öğrenci uygulamasını; bu yönergede belirtilen uygulama kuralları ve uygulama yerindeki uygulama yöneticisinin talimatları çerçevesinde yapmak zorundadır.

 

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Yönergede hüküm bulunmayan haller

 

 

MADDE 21- (1) Yönergede yer almayan durumlar Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Eğitimi Bölümünün teklifi doğrultusunda Fakülte Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanır ve her öğretim yılı başında açıklanır.

Yürürlük

MADDE 22- (1) Bu yönerge, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 23- (1) Bu yönerge hükümlerini Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı yürütür.

EK-1

Spor Bilimleri Fakültesi

Antrenörlük Eğitimi Bölümü

 

Ders-Antrenman Birim Planı

 

Antrenman Safhası &Birim No:

Tarih: / Yer:

Antrenmanın Süresi:

Antrenman Süresince Kullanılacak Araçlar:                                                                                                       

 

 

 

Antrenmanın Genel ve Özel Amaçları:

 

 

 

 

LÜM

ALIŞTIRMALAR

KAPSAM(Süre/Tekrar)

ŞİDDET

ALIŞTIRMA UYGULAMA FORMATI

GİRİŞ

 

 

 

 

ISINMA

 

 

 

 

ANA BİRİM

 

 

 

 

SOĞUMA

 

 

 

 

 

NOT: Bu sayfa 1 haftalıktır. (12 haftalık çoğaltılıp doldurulacaktır.

 

 

 

EK-2

ÖĞRENCİ HAFTALIK DEĞERLENDİRME RAPORU

HAFTA/TARİH

DEĞERLENDİRME

1.HAFTA

 

(…/…/20…–…/…/20…)

 

2.HAFTA

 

(…/…/20…–…/…/20…)

 

3.HAFTA

 

(…/…/20…–…/…/20…)

 

4.HAFTA

 

(…/…/20…–…/…/20…)

 

5.HAFTA

 

(…/…/20…–…/…/20…)

 

6.HAFTA

 

(…/…/20…–…/…/20…)

 

7.HAFTA

 

(…/…/20…–…/…/20…)

 

8.HAFTA

 

(…/…/20…–…/…/20…)

 

9.HAFTA

 

(…/…/20…–…/…/20…)

 

10.HAFTA

 

(…/…/20…–…/…/20…)

 

HAFTA/TARİH

DEĞERLENDİRME

11.HAFTA

 

(…/…/20…–…/…/20…)

 

12.HAFTA

 

(…/…/20…–…/…/20…)

 

 

Öğrencinin Adı ve Soyadı:

İmzası:                                   Tarih: .../.../20...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EK-3

Öğrenci Devam Çizelgesi

ÖĞRENCİNİN

 

Adı Soyadı    

Bölüm :                      

Sınıfı :            

Numarası :        

 

20…-20… Eğitim Öğretim Yılı  …/…/20…- …/…/20… Tarihleri Arası

 

HAFTA

TARİH

SABAH

Ö.SONRA

ONAY

1

 

 

 

 

2

 

 

 

 

3

 

 

 

 

4

 

 

 

 

5

 

 

 

 

6

 

 

 

 

7

 

 

 

 

8

 

 

 

 

9

 

 

 

 

10

 

 

 

 

11

 

 

 

 

12

 

 

 

 

13

 

 

 

 

14

 

 

 

 

Açıklama:   Y:Yok  V:Var   T:Telafi  M:Mazeret

 

 

 

BİRİM SORUMLUSU                                               İŞYERİ PERSONEL SORUMLUSU

 

Adı Soyadı

 

Adı Soyadı

 

Unvanı

 

Unvanı

 

İmza

 

İmza

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EK-4

Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Eğitimi Bölümü

Dönem sonu Öğrenci Değerlendirme Formu

 

Değerli Antrenör, aşağıda adı geçen uygulama öğrencisi………………………………. hafta boyunca sizin ve kulübünüzün izni ile antrenmanlarınızı takip edecektir. Bu süre içerisinde uygulama öğrencisinden yapması beklenenler uygulama ve teorik tüm antrenman birimlerini aktif katılım ile takip ederek, antrenörün uygun gördüğü zaman ve sayıdaantrenmanlarakatılmakveantrenmanınkalitesiniartıracakkatkılarda bulunmaktır. Bu tür bir tecrübenin bundan sonraki antrenörlük hayatları için bir hazırlık süreci olduğunu düşünerek, dönem sonunda aşağıda dolduracağınız değerlendirme formunun hem bölüm öğrencisine, hem de bölüm başkanlığına yararı olacağı düşünülmektedir.

 

Öğrencinin Adı ve Soyadı:

Uygulama yaptığı takım:

Uygulama yaptığı takımın seviyesi:

 

 

 

Puan

Değerlendirme

Öğrenci katılması gereken tüm antrenmanlara katılmıştır.

10

 

Antrenman süresince bu antrenmanların kalitesini artıracak hazırlıklara yardım etmiştir.

10

 

Antrenman süresince antrenörün yapması gereken rutin işleri (örn; araç gereç hazırlıkları) devralarak antrenmanın işleyişini kolaylaştırmıştır.

10

 

Teorik/Uygulamalı antrenmanlar süresince aktif katılımı ile sporcuların antrenmana olan ilgisini artıracak katılım sağlamıştır.

10

 

Kendisinden yaptırması istenilen antrenmanlara konunun gerektirdiği hazırlığı yaparak gelmiştir.

10

 

Kendisinden yaptırılması istenilen antrenmanlar süresince konu hakkındaki bilgi ve bunu paylaşımı yerindedir.

10

 

Kendisinden istenilen antrenmanlar süresince antrenör yada sporculardan gelen sorulara yeterli bilgi birikimini gösteren cevaplar vermiştir.

10

 

Antrenmanlar süresince Antrenör ile kurduğu diyalog yapıcı ve öğrenmeye açıktır.

10

 

Antrenman süresince sporcular ile kurduğu ilişkiler seviyeli, sporcuların düzeyine uygun ve yapıcıdır.

10

 

Maçlar öncesinde ve süresince katkıları süreklidir.

10

 

 

 

 

TOPLAM

100

 

       

                                                                                              

                                                                                               Antrenörün Adı Soyadı ve İmzası