Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ MEVZUAT BİLGİ SİSTEMİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sanat, Tasarım Ve Mimarlık Fakültesi Özel Yetenek Sınavı Yönergesi

  KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ

  SANAT, TASARIM VE MİMARLIK FAKÜLTESİ

ÖZEL YETENEK SINAVI YÖNERGESİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1- (1)Bu Yönergenin amacı, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesinin özel yetenek sınavı gerektiren Bölümlerinin/Programlarının sınavları ile öğrenci seçme ve yerleştirme işlemleri usul ve esaslarını belirlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1)Bu Yönerge, özel yetenek sınavına girecek aday öğrencilerin sınavlarının yapılması, değerlendirilmesi ve sonuçların duyurulması ile ilgili hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönerge; 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Ön lisans ve Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar ve kısaltmalar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;            

  1. Bölüm/Program: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesinde özel yetenek sınavı ile öğrenci alan bölümleri/programları,
  2. Dekan: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanını,
  3. Dekanlık: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanlığını,
  4. Fakülte: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesini,
  5. Fakülte Kurulu: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Fakülte Kurulunu,
  6. Fakülte Yönetim Kurulu: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Fakülte Yönetim Kurulunu,
  7. İtiraz Değerlendirme Komisyonu: Adayların “Özel Yetenek Sınavı”na yönelik sınav itirazını değerlendiren özel yetenek sınav jürisini,
  8. OBP: Ortaöğretim Başarı Puanını,
  9. ÖSYM: Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezini,
  10. ÖYSK: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesinde özel yetenek sınavı gerektiren Bölümlerinin/Programlarının Özel Yetenek Sınavı Kılavuzunu,
  11. ÖYSP: Özel Yetenek Sınavı Puanını,
  12. Rektör: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörünü,
  13. Rektörlük: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörlüğünü,
  14. Senato: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Senatosunu,
  15. Sınav Jürisi: Fakülte Kurulu tarafından belirlenen ve Özel Yetenek Sınavında görevli olan jürileri,
  16. Sınav Salon Görevlisi: Özel Yetenek Sınavlarında görevlendirilen akademik ve idari personeli,
  17. Sınav Yürütme Komisyonu: Özel Yetenek Sınavı için Fakülte Yönetim Kurulu tarafından belirlenen komisyonu,
  18. Sınav Yürütme Komisyonu Başkanı: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekan veya Dekan Yardımcısını,
  19. TYT: Temel Yeterlilik Testi,
  20. TYT-P: Temel Yeterlilik Testi Puanı
  21. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesini,
  22. YKS: Yükseköğretim Kurumları Sınavını
  23. YP: Yerleştirme Puanını ifade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Özel Yetenek Sınavları

Kontenjanlar

MADDE 5- (1) İlgili Bölüm Kurullarının önerisi doğrultusunda Fakülte Kurulu ve Senatonun onayından sonra Yükseköğretim Kurulu tarafından uygun görülen ve ilgili yılın YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda yayımlanan programların kontenjanıdır.

(2) Yabancı uyruklu öğrenci kontenjanı, “Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Programlarına Uluslararası Öğrencilerin Başvuru, Kayıt ve Kabul Yönergesi” hükümlerine göre belirlenir.

(3) Engelli öğrenci kontenjanı, Yükseköğretim Kurulu tarafından uygun görülen ve ilgili yılın YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda yayımlanan programların kontenjanıdır.

Aday Kabul Koşulları

MADDE 6- (1)ÖSYM tarafından ilan edilen “Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Kılavuzu”nda yer alan özel yetenek sınavı ile seçme yöntemine ilişkin ilgili yılın başvuru koşulları geçerlidir.

(2) Bu maddenin birinci fıkrasındaki mezkûr hükümlere ilaveten Fakülte Kurulunun önerisi ile Senatonun kabul ettiği koşullar Özel Yetenek Sınavı Kılavuzu’nda yer alır.

(3) Özel Yetenek Sınavlarına girecek adayların, o yıl yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Temel Yeterlilik Testi’nden (TYT) yeterli puana sahip olması gerekir. Ek koşullar, Özel Yetenek Sınavı Kılavuzu’nda ayrıca belirtilir.

(4) Engelli adayların, “Engelli Bireylere Yönelik Sınav Uygulamalarında ve Engelli Kontenjanında Aranacak Sağlık Şartlarına Dair Yönetmelik” hükümlerinde yer alan ilgili koşulları ile o yıl yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Kılavuzu’nda yer alan özel yetenek sınavı ile seçme yöntemi koşullarını taşıması gerekir. 

(5) Merkezî yerleştirme ile bir yükseköğretim programına kesin kayıt hakkı kazanmış adaylar özel yetenek sınavına başvurabilirler.

(6) Yabancı uyruklu adaylar için “Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Programlarına Uluslararası Öğrencilerin Başvuru, Kayıt ve Kabul Yönergesi” hükümleri esas alınır.

Özel Yetenek Sınavı Kılavuzu

MADDE 7- (1)Her yıl Özel Yetenek Sınav Yürütme Komisyonu tarafından hazırlanan Özel Yetenek Sınavı Kılavuzu (, Fakülte Kurulu kararı ile kabul edildikten sonra öneri olarak Üniversite Senatosuna sunulur. Bu kılavuzda;

a) Fakülte ve Bölümlerin/Programların tanıtımı,

b) Bölümlerin/Programların kontenjanları,

c) Ön kayıt tarihleri ve koşulları, Bölüm/Program tercihi ile ilgili konular,

ç) Sınav tarihleri, sınav şekilleri, sınav için gerekli malzeme ve sınava ilişkin diğer bilgiler,

d) Farklı sınav uygulamaları yapacak Bölümler/Programlar ile ilgili sınavlara dair ek açıklamalar,

e) Sınavda uygulanacak kurallar,

f) Engelli adaylara yönelik duyurular,

g) Yabancı uyruklu adaylara ilişkin açıklamalar,

ğ) Sınavların değerlendirilmesi, sınav sonuçlarının duyurulması ile ilgili sınavlara ilişkin ayrıntılar,

h) Bölümlerin/Programların ek puan uygulayacakları ortaöğrenim kurumlarının ilgili alan ve kodları,

ı) Kesin kayıt işlemleri ve tarihleri,

i) Yedek kayıt işlemleri ve tarihleri,

j)Ek Yerleştirme Özel Yetenek Sınavı ile ilgili hususlar yer alır.

MADDE 8- (1) Özel Yetenek Sınavına ilişkin gereken tüm hususlar, her yıl Senato kararı ile belirlenen ÖYSK’de yer alır. Sınav tarihi ön kayıt tarihinden en geç 15 gün öncesinde Fakülte ve Rektörlük tarafından duyurulur.

Aday Ön Kayıtları

MADDE 9- (1) Adayların ön kayıtları, duyurulan tarihler içerisinde internet üzerinden (www.kmu.edu.tr) yapılır. Ön kayıt için gereken belgeler internet üzerinden duyurulur.

Sınav Giriş Belgesi

MADDE 10- (1) Ön kaydını tamamlayan adaylar internet üzerinden “Sınav Giriş Belgesi” almak zorundadır.

(2) Fotoğraflı resmi kimlik belgesi (T.C Kimlik Kartı, T.C. Nüfus Cüzdanı veya süreli geçerli pasaport) ve Sınav Giriş Belgesi olan adaylar sınava alınır. Bu belgelerden biri eksik olan adaylar sınava alınmaz.

Özel Yetenek Giriş Sınavları

MADDE 11- (1)Fakültenin Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alan Bölümleri/Programları için yapılacak sınavlar iki aşamadan oluşur:

a) Birinci Aşama Eleme Sınavı

b) İkinci Aşama Seçme Sınavı

(2)Bölümler/Programlar adına uygulanacak sınavlar sınav jürisi tarafından ortak veya ayrı yapılabilir. Bu durum, ÖYSK’de belirtilir.

(3) Yerleştirmeye esas olan puan hesaplamasında ilgili yılın “Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Kılavuzu”nda belirtildiği üzere hesaplanır. Aynı kılavuzda yer alan hesaplama yöntemi ÖSYK’de ayrıca belirtilir.

Birinci Aşama Eleme Sınavı

MADDE 12- (1)Birinci Aşama Eleme Sınavında, adaylarda aranacak özel yetenekler ÖYSK’de belirtilir.

(2) Sınav tek oturumlu olup 100 puan üzerinden değerlendirilmesi esastır. Sınavın birden fazla oturumda gerçekleşmesi durumunda 100 puan üzerinden yapılacak olan değerlendirme şekli ÖSYK’de belirtilir.

(3) Birinci Aşama Eleme Sınavında % 50 oranında ÖYSP’ye katılır.

(4) Adayların İkinci Aşama Seçme Sınavına girme hakkı elde edebilmeleri için Birinci Aşama Eleme Sınavından 100 puan üzerinden en az 60 puan almaları gerekir.

(5) Birinci Aşama Eleme Sınavı değerlendirme işlemini tamamlayan jüri; sınav belgelerini, Özel Yetenek Sınav Yürütme Komisyonu’na tutanakla teslim eder.

(6) Jüri üyelerinin katılımı ile Özel Yetenek Sınav Yürütme Komisyonunca adayların puanlarına göre sınav sonuç listeleri hazırlanır.

İkinci Aşama Seçme Sınavı

MADDE 13- (1) İkinci Aşama Seçme Sınavında, adaylarda aranacak özel yetenekler ÖYSK’de ayrıca belirtilir.

(2) Sınav tek oturumlu olup 100 puan üzerinden değerlendirilmesi esastır. Sınavın birden fazla oturumda gerçekleşmesi durumunda 100 puan üzerinden yapılacak olan değerlendirme şekli ÖSYK’de belirtilir.

(3) İkinci Aşama Seçme Sınavında alınan puan % 50 oranında ÖYSP’ye katılır.

Sınav Sorularının Hazırlanması ve Sınavlar

MADDE 14- (1) Jüriler sınavın gerektirdiği gizliliği gözeterek, sınav öncesi bir araya gelir, gereken hazırlığı yapar.

(2) Jürilerin toplantı mekânına görevliler dışında kimse giremez.

(3) Sınav Soruları, adayların sınav salonlarına alınmasından sonra, Özel Yetenek Sınavı Yürütme Komisyonunca Sınav Salon Görevlisine dağıtılmak üzere teslim edilir. Müzik Bölümünde, adayların tek tek sınava alındığı, jüri karşısında yüz yüze yapılan sınavlar ve farklı içerikteki toplu sınav uygulamaları ÖSYK doğrultusunda gerçekleştirilir.

(4) Sınav salonlarına Sınav Salon Görevlileri ve Özel Yetenek Sınavı Yürütme Komisyonu görevlilerinin dışında hiç kimse giremez.

(5) Birinci Aşama Eleme Sınavı ve İkinci Aşama Seçme Sınavı, önceden ilan edilmiş gün, saat ve yerde Özel Yetenek Sınavı Yürütme Komisyonu koordinatörlüğünde yapılır.

(6) Sınav başlamadan önce, sınav sırasında uygulanması gereken kurallar sınav salon görevlileri tarafından adaylara okunur.

(7) Sınavlar ilan edilen saatten önce başlatılamaz, sınavın başlamasından sonraki ilk 15 dakikasından sonra adayların sınav salonlarına alınmaması esastır. Müzik Bölümünde; toplu sınav yapılması durumunda, sınav başladıktan sonra herhangi bir aday sınav salonuna alınmaz.

(8) Müzik Bölümünde;  jüri karşısında yüz yüze yapılan sınavlarda,  ön kayıt sonucu özel yetenek sınavına girmeye hak kazanan adaylar ÖSYK’de belirtilen yer ve saatte toplanır ve adaylar tek tek sınav salonuna alınır.

(9) Adaylar, sınav salonunu sınavın başlamasından sonraki ilk 30 dakika içinde terk edemezler. Müzik Bölümünde;  jüri karşısında yüz yüze yapılan sınavlarda,  aday kendisiyle ilgili sınav bittikten sonra salondan çıkar.

(10) Sınav salonlarında aday ve görevlilerin, su dışında içecek içmeleri, herhangi bir yiyecek yemeleri yasaktır.

(11)Adaylar, sınav salonuna hiçbir ses ve görüntü kaydedici cihaz, cep telefonu, kamera ve benzeri elektronik aygıtlarla giremez.

(12) Sınav sırasında kurallara uymayanlar, sınavın herhangi bir aşamasına katılmayanlar, sınav disiplinini bozanlar, kopya çekenler, kopya çekmeye yeltenenlerin sınavları geçersiz sayılır. Bu durum Sınav Salon Görevlileri tarafından tutanağa işlenir ve Özel Yetenek Sınavı Yürütme KomisyonuBaşkanına teslim edilir.

(13) Sınavın herhangi bir aşamasına katılmayan adaylar için mazeretleri ne olursa olsun, yeni sınav yapılmaz.

(14) Sınavlarda yoklamalar, sınav giriş belgesi ve fotoğraflı resmi kimlik belgesi (T.C Kimlik Kartı, T.C. Nüfus Cüzdanı veya süreli geçerli pasaport) karşılaştırılarak yapılır.

(15) Sınavların yürütülüşü tutanakla belirlenir. Müzik Bölümünde yapılan sınavlarda elektronik cihazlar ile görüntü ve ses kaydı alınabilir.

(16) Birinci Aşama Eleme Sınavı ve İkinci Aşama Seçme Sınavının jürileri Özel Yetenek Sınavı Yürütme KomisyonuBaşkanlığınca belirtilen programa uygun olarak çalışır.

(17) Değerlendirmeler, sınav kâğıtlarının ve çalışmalarının kimlik bilgileri yazılı olan bölümü açılmadan sonuçlandırılır. Müzik Bölümünde, jüri karşısında yüz yüze yapılan sınavların değerlendirmesi ile ilgili usul ve esaslar ÖSYK’de belirtilir.

(18) Sınav sonuçları Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nin resmi internet sayfasından (www.kmu.edu.tr) ilan edilir.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Özel Yetenek Sınavı Komisyonlarının Görev ve Sorumlulukları

Özel Yetenek Sınavı Yürütme Komisyonu

MADDE 15- (1)Özel Yetenek Sınavı Yürütme Komisyonu, Fakülte Yönetim Kurulunun görevlendireceği Dekan veya Dekan Yardımcısı başkanlığında, seçilecek en az üç öğretim elemanı ve Fakülte Sekreterinden oluşur

(2)Giriş Sınavları Yürütme Komisyonunun görevleri:

  1. Bu Yönerge hükümlerine uygun olarak giriş sınavlarını yürütmek,
  2. Özel Yetenek Sınavı Kılavuzu’nu (ÖYSK) hazırlamak ve Fakülte Kuruluna sunmak üzere Dekanlığa önermek,
  3. Görevlendirilecek Sınav Jürisi, Sınav Salon Görevlileri önerilerini Dekanlığa iletmek,
  4. Sınava girilecek salonları ve jürilerin çalışma mekânlarını belirlemek ve hazırlamak,
  5. Sınav jürilerinin isteklerine göre sınavda kullanılacak model ve malzemeyi sağlamak, ihtiyaç taleplerini süresinde Dekanlığa bildirmek, sınav soruları ile birlikte salonlara dağıtmak,
  6. Adayların sınav salonlarına alınmasından sınavın sonuçlandırılmasına kadar tüm işlerin düzenli yapılmasını sağlamak,
  7. Sınav sonuçlarını jürilerden teslim alıp, kesin sonuçların hazırlanmasını ve bu sonuçların Dekanlığa iletilmesini sağlamak,
  8. Sınava ilişkin tüm belgeleri veya yaptığı çalışmalara ilişkin bir raporu Dekanlığa sunmak,
  9. Adaylar tarafından sınav sonuçlarına ilişkin Dekanlığa süresinde yapılan itirazları sınav jürisine iletmek ve değerlendirme sonuçlarını Dekanlığa bildirmek.

İtiraz Değerlendirme Komisyonu

MADDE 16- (1) Sınav sonuçlarına yapılan itirazlar, ilgili yılın ÖYSK’de belirtilen süreler içinde Dekanlığa yapılır. Özel Yetenek Sınavı Yürütme Komisyonunca,sınav jürilerince değerlendirilmek üzere, itirazlar iletilir. İtiraz değerlendirme sonucu aynı Komisyon tarafından Dekanlığa bildirilir.

Özel Yetenek Sınavı Jürileri

MADDE 17- (1)Birinci Aşama Eleme Sınavı Jürisi ve İkinci Aşama Seçme Sınavı Jürisi, Fakülte Kurulunun sanat ve tasarım alanlarındaki öğretim üyeleri arasından seçeceği biri jüri başkanı olmak üzere toplam üç veya beş asıl ve iki yedek öğretim üyesi/görevlisinden oluşan ayrı sınav jürileridir.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Kayıt İşlemleri

Yerleştirme Puanı (YP)

MADDE 18- (1) Birinci Aşama Eleme Sınavı %50, İkinci Aşama Seçme Sınavı %50 ağırlığında ÖYSP’nin hesaplanmasında katkı sağlar.

(2) Özel Yetenek Sınavı Puanı (ÖYSP), Birinci Aşama Seçme Sınavı puanı ile İkinci Aşama Seçme Sınavı puanının toplamı olup 100 puan üzerinden hesaplanır.

(3) Adayların Yerleşme Puanı (YP), “Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Kılavuzu”nda belirtilen usûl ve esaslar kapsamında hesaplanarak elde edilir.

(4) Adaylar YP’lerine göre, en yüksek puandan başlamak üzere sıralanarak seçtiği Bölümlere/Programlara yerleştirilir. YP’si 60 puanın altında olan aday asıl ve yedek listede yer alamaz.

(5) Bir önceki yıl YKS puanları ile bir yükseköğretim programına yerleştirilen veya özel yetenek sınavı sonucu kayıt olan adayların OBP’leri ile ilgili katsayılar, cari yılın “Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Kılavuzu”nda belirtilen usûl ve esaslara göre belirlenecektir.

(6) Yabancı uyruklu adaylar kendi aralarında değerlendirilerek, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Programlarına Uluslararası Öğrencilerin Başvuru, Kayıt ve Kabul Yönergesine uygun olarak programlara yerleştirilir.

(7) Engelli adayların sınavları ile seçme ve yerleştirme işlemleri, ilgili yılın “Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Kılavuzu”  ile “YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu”nda yer alan usûl ve esaslara göre yapılır.

Kesin Kayıt ve Yedek Kayıt Süreci

MADDE 19- (1) Kesin kayıt hakkı kazanan adaylar Üniversite ve Fakülte internet sayfasında ÖSYK’de belirtilen sürede ilan edilir. Kesin kayıt ve yedek kayıt tarihleri ÖSYK’de ilan edilir.

(2) Adaylar Fakültenin sadece bir Bölümüne/Programına kesin kayıt yaptırabilir. Yedek listeden kayıt hakkı kazanan bir aday, kayıtlı olduğu Bölümden/Programdan kaydını sildirip başka bir Bölüme/Programa kesin kayıt yaptıramaz.

(3) Yedek listedeki adaylar Yerleştirme Puanına (YP) göre en yüksek puandan başlamak üzere sıralanarak tercih ettiği Bölüme/Programa yerleştirilir.

(5) Kesin kayıtlarda Yerleştirme Puanlarının (YP) eşit olması halinde; ilk olarak aynı alandan bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumlarından mezun olan aday tercih edilir. Bu usulle eşitliğin bozulmadığı durumlarda TYT-P yüksek olan aday tercih edilir.

(6) Eksik belge ile kayıt yapılmaz.

(7) Süresi içinde kayıt yaptırmayan adaylar kayıt haklarını yitirirler.

 

BEŞİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

 Genel Hükümler

MADDE 20- (1)Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Özel Yetenek Sınavları ve kayıt süresince, gerçeğe aykırı beyanda bulunan veya herhangi bir eylem veya işlemi ile idareyi yanılttığı tespit edilen adayların başvuruları reddedilir. Bu adayların kayıtları yapılmış ise iptal edilir ve hukuki süreç başlatılır.

Hüküm Bulunmayan Haller

MADDE 21- (1) Bu Yönerge’de hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diğer mevzuat hükümleri ve Senato kararları uygulanır.

Yürürlükten Kaldırılan Yönerge

MADDE 22- (1) 24 Mayıs 2019 tarih ve 08-219/100 sayılı Üniversite Senatosu Kararı ile yürürlükte bulunan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Özel Yetenek Sınavı Yönergesi yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 23- (1) Bu Yönerge, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 24- (1) Bu Yönergeyi Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü adına Üniversitenin Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı yürütür.

 

Okunma Sayısı: 34