Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ MEVZUAT BİLGİ SİSTEMİ

KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (KMÜ TÖMER) KURS (ÖĞRETİM VE SINAV) YÖNERGESİ

T.C.

KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ

TÜRKÇE ÖĞRETİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (KMÜ TÖMER) KURS (ÖĞRETİM VE SINAV) YÖNERGESİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

 

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı, ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeyinde öğrenim görmek isteyen uluslararası öğrencilere uygulanacak Türkçe Hazırlık Programına, Türkçe öğrenmek isteyen yabancılara yönelik Türkçe Kurslarına ve yapılacak sınavlara yönelik esasları belirlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönerge, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (KMÜ TÖMER) açılan kursların türü, süreleri ve içerikleri; bu kurslara ait dönemler, kurlar, kurslara kayıt koşulları, kurslarda kullanılacak materyallerin hazırlanması ve seçimi, sınavların türleri, sınavların uygulanması ve değerlendirilmesi, kursla ilgili ücretler, KMÜ TÖMER’de görev alacak öğretim elemanları ve idari personel, KMÜ TÖMER birimlerinin kurulması ve işleyişi gibi esasları kapsamaktadır.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönerge 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 5, 12, 14, 58’inci maddeleri ile KMÜ TÖMER Yönetmeliği 5’inci maddenin (ç) fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönergede geçen;

  1. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesini,
  2. Rektör: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörünü,
  3. Senato: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Senatosunu,
  4. KMÜ TÖMER: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezini,
  5. Merkez: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi TÖMER’i
  6. Müdürlük: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğünü,
  7. Müdür: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürünü,
  8. YTB: Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığını,
  9. Yönetim Kurulu: KMÜ TÖMER Yönetim Kurulunu,
  10. Birim: KMÜ TÖMER bünyesinde fiilen çalışan birimlerden ilgili birimi,
  11. Kursiyer: KMÜ TÖMER’de kursa katılanları,
  12. Türkçe Kursları: Üniversite bünyesindeki KMÜ TÖMER tarafından düzenlenen Türkçe kursları,
  13. KAS: Kur Atlama Sınavını,
  14. KTS: Kur Tespit Sınavını,
  15. TYS: Türkçe Yeterlik Sınavını,
  16. TÖS: Türkçe Öğretimi Sertifika Programı Sınavını,
  17. YÖS: Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavını,
  18. Çerçeve Programı: Avrupa Dilleri Öğretimi Ortak Çerçeve Programını,
  19. ADP: Avrupa Dil Portfolyosunu,

 ifade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Kabul ve Kayıt Şartları, Ücretler

 

Kabul

MADDE 5- (1) KMÜ TÖMER’in açtığı Türkçe kurslarına gerek Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi öğrencileri ve personeli gerekse Üniversite dışından her düzeyden kursiyer katılabilir.

(2) Kursiyerler şahsen başvurarak ilgili tarihlerde seviyelerine uygun bir kursa kayıtlarını yaptırabilirler.

          Kayıt Şartları

MADDE 6- (1) Öğrencilerin kayıtları, Yükseköğretim Kurulu, Üniversite ve Merkez Yönetim Kurulu tarafından belirlenen esaslara göre yapılır.

  1. Kayıt için istenen belgelerin aslı veya onaylı kopyası kabul edilir.
  2. Yönetim Kurulu tarafından başka bir belge istenmediği takdirde kayıt için kursiyerlerden Üniversite tarafından onaylı nüfus cüzdanı (yabancı uyruklulardan pasaport) kopyası, ücretin yatırıldığına dair belge istenir.
  3. Çeşitli nedenlerle kursa gelemeyen ya da Madde 13’te belirlenen devam koşullarına uymayan kursiyerlerin yatırdıkları kurs ücretleri geri ödenmez.
  4. Belirlenen tarihler arasında kesin kaydını yaptırmayan adaylar herhangi bir hak talep edemezler.
  5. KMÜ TÖMER’in düzenlediği kurslara kaydolan kişilere onaylı geçici öğrenci kimlik belgesi verilir.
  6. KMÜ TÖMER’e yapılan kurs ya da sınav başvuruları Madde 22’deki ilgili birimler tarafından yönetilir, uygulanır ve sonuçlandırılır.

Kurs ve Sınav Ücretleri

MADDE 7- (1) Kursiyerlerden alınacak sınav ve kurs ücretleri, her kurs ve kur için Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

(2) Türkiye Bursları ile gelen öğrencilere YTB’nin belirlediği ücret ve saat üzerinden kurs verilir. Bu öğrencilerden hiçbir şekilde ek ücret alınmaz.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Kurs Öğretim Esasları

Açılacak Kurslar ve İçerikleri

MADDE 8- (1) KMÜ TÖMER’de hangi kursların açılacağı gelen istekler dikkate alınarak her dönem başında Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Başvuru sayısı 15’in altında olan kurslar açılmaz ancak Yönetim Kurulunun önerisi ve Rektörün onayı ile başvuru sayısı 15’in altında olan kurslar da açılabilir.

MADDE 9- (1) Açılan kurslarda öğrencilere dil seviyelerine göre yerleştirildikleri kurlara uygun öğretim uygulanır.

(2) Kurslarda verilecek derslerin içerikleri, Çerçeve Programı ve ADP’de belirlenen becerileri kazandırmaya yönelik olacak şekilde Madde 22’de ilgili birim tarafından hazırlanır.

MADDE 10- (1) Merkezde Türkiye Türkçesini öğretmeye, diksiyon, etkili konuşma, yazılı ve sözlü anlatım gibi dil becerilerini geliştirmeye yönelik kurslar açılabilir.

  1. Türkiye Türkçesini öğretme dışında açılacak kursların ücreti, eğitim süreleri, ders içerikleri, ders saatleri ve sınavları Madde 22’de ilgili birimin teklifi ile Yönetim Kurulu tarafından ayrıca belirlenir.
  2. Merkezde Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Sertifika Programı (TÖS) düzenlenebilir. Programın ücreti, süreleri, ders içerikleri, ders saatleri, sınav biçimi Madde 22’de ilgili birimin teklifine ve görev alan öğretim elemanlarına ödenecek ücretler programın bütçesine göre Yönetim Kurulu tarafından ayrıca belirlenerek Rektörlüğe sunulur.
  3. TÖS’e kaydolan kursiyer teorik ve uygulama derslerine % 80 devam etmek zorundadır. Programın teorik bölümünü tamamlayan kursiyerlerden uygulamada örnek ders sunumu gerçekleştirmeleri istenir. Kursiyer Sınav Komisyonu tarafından değerlendirilir. Başarılı bulunan adaya Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Sertifikası verilir.

Kurslarda Kullanılacak Materyallerin Hazırlanması ve Seçimi

MADDE 11- (1) Kurslarda kullanılacak ders materyallerinin hazırlanması ve seçimi ile ilgili esaslar, Madde 22’de ilgili birimin teklifiyle Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

Dil Seviyeleri, Eğitim Süreleri, Dersler ve Ders Saatleri

MADDE 12- (1) KMÜ TÖMER’de Türkiye Türkçesi Öğretimi, Çerçeve Programı ve Avrupa Dil Portfolyosu’nda (ADP) belirlenen dil seviyelerine (kur) göre yapılır.

Avrupa Dil Portfolyosu ölçütlerine göre tanımlanan A1, A2, B1, B2, C1, C2 düzeylerinden oluşan dil öğretimi gerçekleştirilir.

 

Düzey

Haftalık Ders Saati

Toplam Ders Saati

A1 (Temel Türkçe 1)

25 Saat

144 Saat

A2 (Temel Türkçe 2)

25 Saat

144 Saat

B1 (Orta Türkçe 1)

25 Saat

144 Saat

B2 (Orta Türkçe 2)

25 Saat

144 Saat

C1 (İleri Türkçe 1)

25 Saat

144 Saat

C2 (İleri Türkçe 2)

25 Saat

---

 
  1. KMÜ TÖMER’de Türkiye Türkçesi öğrenimi A1 Temel Türkçe seviyesinden başlayanlar için 720 saat olarak programlanır. C2 seviyesi (İleri Türkçe 2) kur saatleri Yönetim Kurulunca belirlenen toplam saat sayısına göre gerçekleştirilir.
  2. Yukarıda belirtilen altı dil seviyesinin (kur) her birinde verilecek derslerin saatleri Madde 22’de ilgili Birimin teklifiyle Yönetim Kurulu tarafından düzenlenir.
  3. KMÜ TÖMER’de Çerçeve Programı’na dayalı bir değerlendirme sistemi olan ADP’ye uygun olarak Anlama (Dinleme, Okuma), Konuşma (Üretimsel Konuşma, Karşılıklı Konuşma), Yazma (Yazılı Anlatım) ve destekleyici Dil Bilgisi becerilerine dayalı; A1, A2 (Başlangıç Düzeyi); B1, B2 (Orta Düzey) ve C1, C2 (İleri Düzey) düzeylerde dersler verilir.

Devam Durumu

MADDE 13- (1) Merkezde kurslara devam zorunludur. Öğrenciler, derslerin en az % 80’ine devam etmekle yükümlüdürler. Devamsızlıkları toplam ders saatinin % 20’sini aşan öğrenciler, dönem sonu (kur) sınavına (KTS) katılamazlar, başarısız sayılırlar, bir üst kura devam edemezler ve kuru tekrar ederler. Öğrencilerin alacakları sağlık raporları derse devam sürelerinin hesabında dikkate alınmaz.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Sınav Türleri, Sınavların Uygulanması ve Değerlendirilmesi,

Sınav Görevlileri ve Sınav Ücretleri

Sınav Türleri

MADDE 14- (1) KMÜ TÖMER’de uygulanan sınavlar Türkçe Yeterlilik Sınavı (TYS), Kur Tespit Sınava (KTS), Kur Atlama Sınavı (KAS), Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Sertifika Programı Sınavı Sınavı’dır (TÖS).

 

  1. KMÜ TÖMER veya Üniversitede öğrenim görmek isteyen ya da sertifika için başvuran adayların ve Merkez öğrencilerinin Türkçe dil yeterliliklerinin 12. maddenin 1. fıkrasında belirtilen dil seviyelerinden (kur) hangisine denk geldiğini belirleyen sınavlardır. Müdürlük tarafından gerçekleştirilen sınav türleri ve uygulama usulleri aşağıdaki gibidir;
  2. TYS (Türkçe Yeterlik Sınavı): Bu sınav üç farklı şekilde uygulanmaktadır;
    1. YTB Türkiye Bursu alarak yurt dışından KMÜ TÖMER’e gelen öğrencinin Türkçe seviyesini belirlemek amacıyla sınav gerçekleştirilir. Bu öğrencilerin KMÜ TÖMER’e geliş tarihlerinin farklılık göstermesi sebebiyle sınav, öğrenci/ler geldikçe bireysel ya da gruplar hâlinde gerçekleştirilir. Sınav sonucunda öğrencinin Türkçe seviyesi Ölçme- Değerlendirme Birimi tarafından belirlenir. Birim tarafından seviyesi uygun görülen öğrenci, KMÜ TÖMER öğretiminden muaf tutularak bölümünde öğrenimine devam eder. Bölümüne gidemeyen öğrenci ilgili Birim tarafından uygun görülen kurdan KMÜ TÖMER’de öğrenimine başlar. Sınavdan herhangi bir ücret alınmaz.

 

  1. Bu sınava KMÜ TÖMER'de öğrenim görmeyen ama Türkçe dil seviyesini sertifikayla belgelemek isteyen adaylar da girebilir. Sınav Uygulama Birimi tarafından belirlenen herhangi bir tarihte bireysel veya çoklu biçimde gerçekleştirilebilir. Sınav sonucunda öğrencinin Türkçe seviyesi Ölçme-Değerlendirme Birimi tarafından belirlenir ve öğrencilere ilgili kur düzeyinde sertifika verilir. Bu adaylar, Yönetim Kurulu tarafından belirlenen sınav ücretini TYS öncesinde ödemekle yükümlüdürler.

 

  1. TYS aynı zamanda YÖS ile üniversitede öğrencilik hakkı kazanan öğrencilerin kazandıkları bölüme başlayabilmeleri için uygulanacak bir sınavdır. Sınav Uygulama Birimi tarafından belirlenen herhangi bir tarihte bireysel veya çoklu biçimde gerçekleştirilebilir. Sınav sonucunda öğrencinin Türkçe seviyesi Ölçme-Değerlendirme Birimi tarafından belirlenir. Enstitü, fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokullarının belirlediği Türkçe yeterlilik seviyesini sağlayan öğrenci, KMÜ TÖMER’de Türkçe öğreniminden muaf tutularak bölümünde öğrenimine devam eder. Yeterli görülmeyen öğrenci KMÜ TÖMER’de Türkçe öğrenimine başlar.

 

  1. TYS ücretli olup miktarı Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

 

  1. Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmeliğin 6. maddesinin 3. fıkrasında belirtilen hususları Türkçe için sağlayan öğrenciler TYS’ye girmez ve Merkezde kurstan muaf tutulur.

 

  1. KTS (Kur Tespit Sınavı): Kendi imkânıyla Merkeze gelen öğrencilerin öğrenimlerine başlayacakları kurun tespit edilmesi amacıyla yapılan sınavdır. Sınav, Uygulama Birimi tarafından belirlenen herhangi bir tarihte bireysel veya çoklu biçimde gerçekleştirilebilir. Sınav sonucunda öğrencinin kur tespiti Ölçme-Değerlendirme Birimi tarafından yapılır. Kuru belli olan öğrenci tarafından belirlenen ilgili kur ücret(ler)ini ödeyerek kursa başlar.
  2. KAS (Kur Atlama Sınavı): Merkez öğrencilerinin ilgili kur sonunda girmek zorunda olduğu sınavlardır. Bu sınavlar Sınav Komisyonu tarafından uygulanır ve değerlendirilir. Başarılı bulunan öğrenciler bir üst kura devam eder. Başarısız olan öğrenciler ise kuru tekrarlar. Bu sınavlar için Merkez öğrencilerinden herhangi bir ücret talep edilmez.
  3. Diğer Sınavlar: Yukarıda belirtilen sınavlar dışında oluşabilecek durumlarla ilgili sınav hazırlama, uygulama ve değerlendirme görevi Ölçme-Değerlendirme ve Sınav Uygulama birimlerine aittir.

Sınavların Uygulanması

MADDE 15- (1) Müdürlük tarafından uygulanacak sınavlarda, sınava katılanların ADP’ye uygun olarak hazırlanan sorularla okuma, yazma, konuşma, dinleme ve destekleyici olarak dil bilgisi becerileri ölçülmektedir. Her bir beceri için ayrı sınav ve oturum gerçekleştirilir. Beceri oturumları aynı gün içerisinde birbirini takip edecek şekilde yapılır.

  1. Tüm sınavların uygulanması ve değerlendirmesinde Madde 17’de belirtilen sınav görevlileri görev yapar.
  2. Merkezde yapılan sınavların içerikleri ve uygulanması aşağıdaki şekilde olur:

Okuma ve Dilbilgisi Sınavı:

Bu sınav Madde 22’nin 5. fıkrasındaki Ölçme-Değerlendirme Birimi tarafından oluşturulan çoktan seçmeli, açık uçlu, eşleştirmeli, boşluk doldurmalı vb. sorulardan meydana gelmektedir. Soru sayısı ve sınav süresi, sınav türüne (TYS veya KTS) göre Birim tarafından belirlenir.

Yazma Sınavı:

Bu sınav Madde 22’nin 5. fıkrasındaki Ölçme-Değerlendirme Birimi tarafından oluşturulan ve sınava katılanların Türkçe yazma becerilerini ortaya çıkarmak üzere seviyelerine uygun bir metin yazmalarını sağlayacak açık uçlu sorulardan meydana gelmektedir. Sınavın süresi, gerçekleştirilme usulü ve soru sayısı ilgili Birim tarafından belirlenir.

Konuşma Sınavı:

Bu sınav Madde 22’nin 5. fıkrasındaki Ölçme-Değerlendirme Birimi tarafından oluşturulan ve sınava katılanların Türkçe konuşma becerilerini ortaya çıkarmak üzere seviyelerine uygun bir konuşma gerçekleştirmesi esasına dayanır. Sınavın süresi, gerçekleştirilme usulü ve soru sayısı ilgili Birim tarafından belirlenir.

Dinleme Sınavı:

Bu sınav Madde 22’nin 5. fıkrasındaki Ölçme-Değerlendirme Birimi tarafından oluşturulan ve sınava katılanların Türkçe dinleme becerilerini ortaya çıkarmak üzere seviyelerine uygun bir dinleme metnine verdikleri cevapların değerlendirilmesi esasına dayanır. Sınavın süresi, gerçekleştirilme usulü ve soru sayısı ilgili Birim tarafından belirlenir.

Sınavların Değerlendirilmesi

MADDE 16- (1) Madde 14’ün 3. fıkrasının (a) bendine göre sınava giren adaylardan TYS’de 100 tam puan üzerinden 70 puan barajını sağlayamayan öğrenciler A1 seviyesinden öğrenime başlar. Bu değerlendirme yapılırken dört alandaki becerinin (Dinleme, Okuma, Konuşma, Yazma) ve destekleyici beceri olarak Dil Bilgisi becerisinin ortalaması alınır. Her bir beceri 100 tam puan üzerinden değerlendirilir.

  1. Madde 14’ün 3. fıkrasının (b) bendine göre sınava giren adaylar için de TYS’de 100 tam puan üzerinden değerlendirme yapılır. Bu değerlendirme yapılırken dört alandaki becerinin (Dinleme, Okuma, Konuşma, Yazma) ve destekleyici beceri olarak Dil Bilgisi becerisinin ortalaması alınır. Her bir beceri 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Ortalama sonucunda 40 puanın altında olan öğrencilere A1, 40-49 arası puan alan öğrencilere A2, 50-59 arası puan alan öğrencilere B1, 60-69 arası puan alan öğrencilere B2, 70 ve üzeri puan alan öğrencilere C1 sertifikası verilir.
  2. Madde 14’ün 3. fıkrası (c) bendine göre aday KMÜ TÖMER'de kurs görmeden Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin öğretim dili Türkçe olan programlarında öğrenimine devam etmek isterse TYS’de dört alandaki beceriden (Dinleme, Okuma, Konuşma, Yazma) ve destekleyici beceri olarak Dil Bilgisi becerisinin ortalamasının 100 tam puan üzerinden en az 70 olması ya da ilgili bentte belirtildiği üzere enstitü, fakülte, yüksekokul ya da meslek yüksekokulların belirlediği Türkçe dil yeterliliği seviyesini sağlaması gerekmektedir.
  3.  Madde 14’ün 4. fıkrasında belirtilen KTS’de, 100 tam puan üzerinden 50 ve üzeri puan alanlar B1 seviyesinden, 50’nin altında puan alanlar ise A1 seviyesinden öğrenime başlar. Bu değerlendirme yapılırken dört alandaki becerinin (Dinleme, Okuma, Konuşma, Yazma) ve destekleyici beceri olarak Dil Bilgisi becerisinin ortalaması alınır. Her bir beceri 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Kursiyere herhangi bir sertifika verilmez.
  4. Madde 14’ün 5. fıkrasında belirtilen KAS’ta, öğrenime devam eden öğrencilere kur seviyelerine uygun olarak hazırlanmış sorulardan dört alandaki becerisinin (Dinleme, Okuma, Konuşma, Yazma) ve destekleyici beceri olarak Dil Bilgisi becerisinin ortalamasının 100 tam puan üzerinden en az 60 olması gerekir.
  5. KAS’ta başarı puanı 100 tam puan üzerinden 50-59 puan arası olan öğrencilere ikinci bir sınav hakkı tanınır. İkinci hakkında da başarılı olamayan öğrenciler aynı seviye (kur) kursunu tekrar ederler. İkinci sınavın yapılma zamanı Sınav Uygulama Biriminin teklifi ve Yönetim Kurulunun kararıyla belirlenir.
  6. Merkezde kursa devam eden öğrenci öğretime devam edeceği enstitü, fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokullarının istediği Türkçe yeterlilik seviyesini 12. Madde’nin 1. fıkrasına göre sağladığı kur sonunda KAS’tan başarılı olduğu takdirde sertifikası düzenlenir ve öğrenci bölümüne gönderilir.
  7. Bu Yönerge hükümlerine göre başarı koşullarını yerine getiremeyen öğrencilere bir alt kurun sertifikası verilir, hiçbir kuru tamamlayamayan öğrenciye ise sadece kursa katıldığını belirten bir belge verilir.
  8. KMÜ TÖMER’in düzenlediği kurslara ait sertifikalarda Müdür ve Rektör’ün imzası, katılım belgesinde ise sadece Müdürün imzası bulunur.
  9. Sertifika üzerinde, kişi ad ve soyadı, başarı ile tamamlanan programın dili, seviyesi, amacı ve süresi belirtilir.
  10. Sınav sonuçları adaylara yazılı olarak iletilir ve KMÜ TÖMER’in genel ağ sayfasında duyurulur. Sertifika kursiyere elden teslim edilir, posta yoluyla sertifika gönderilmez.

 

Sınav Görevlileri

MADDE 17- Sınavlarda görev alacak personelin görev dağılımı Sınav Uygulama Birimi tarafından şu şekilde gerçekleştirilir:

  1. Sınav Komisyonu: Sınav Komisyonu, Merkezin yaptığı sınavlarda görevlileri belirlemek, sınavları hazırlamak, uygulamak, değerlendirmek ve sınav sonuçlarını ilan etmekle yükümlü kuruldur. Sınav komisyonları Madde 22’nin 4. fıkrasında belirtilen Sınav Uygulama Birimi ve 5. fıkrada belirtilen Ölçme Değerlendirme birimlerinden olmak üzere en az üç kişiden oluşur. Merkez Müdürü veya Müdür Yardımcısı Sınav Komisyonu’na başkanlık eder. Sınavların uygulanmasında gerekli kurallar komisyon tarafından hazırlanır, sınava giren kişiler ve sınav görevlileriyle paylaşılır.
  2. Sınav Koordinatörü: Sınavın bütün salonlarda Kurs Yönergesine uygun biçimde yürütülmesinden ve sınav komisyonunun belirlediği yükümlülüklerden birinci derecede sorumludur. Sınav Koordinatör Yardımcısı ve Sınav Yöneticisi ile koordineli bir şekilde görevi yürütür. Sınavın hazırlanması, uygulanması ve değerlendirilmesinde görevli Birimlerin koordine edilmesi, sınav güvenliğinin sağlanması, sınavda ortaya çıkacak aksaklıkların giderilmesi vb. görevleri yapmakla yükümlüdür.
  3. Sınav Koordinatör Yardımcısı: Sınav süreçlerinin yürütülmesinde Sınav Koordinatörüne yardım eder. Sınav Koordinatörünün görevleri arasında belirtilen işlemleri onunla birlikte yürütür.
  4. Sınav Yöneticisi: Müdür tarafından Sınav Uygulama Biriminden belirlenir. Sınavların uygulanması sırasında Sınav Koordinatörüne yardım eder. Sınav Koordinatörünün görevleri arasında belirtilen işlemleri onunla birlikte yürütür. Sınav sonuçlarının ilan edilmesi sırasında ilgili Birim ile sınav değerlendirme personeli arasında koordinasyonu ve Koordinatörlük Personeli ile sınavın uygulanmasını sağlar.
  5. Koordinatörlük Personeli: Sınav öncesinde; sınıfların hazırlanması, kontrolü, sıraların numaralandırılması, dinleme sınavı için gerekli makine-teçhizatın kontrolünün sağlanmasıyla görevli kişidir. Bu kişi müdürlükte idari personel olarak görev yapan kişiler arasından Sınav Komisyonu tarafından belirlenir. Sınav sonuçlarının ilan edilmesinde Sınav Yöneticisine yardım eder.
  6. Salon Başkanı: Sınav Komisyonu tarafından belirlenir. Gerçekleştirilecek her oturumda Sınav Komisyonu ve Sınav Koordinatörü tarafından verilen sınav evraklarının uygulanmasını, toplanmasını ve teslim edilmesini sağlar.

Görevleri,

  1. Sınav Koordinatöründen imza karşılığında sınav başlangıcından 1 saat önce Salon Sınav Evrakını teslim almak,
  2. Sınav öncesinde gözetmenlerle beraber salonunun sınava hazırlanmasını sağlamak, (gerekli ise uygun şekilde sıraları numaralandırmak)
  3. Sınav evrakını dağıtmadan önce kontrol ederek eksiklikler olup olmadığını tespit etmek, eksikliklerin olması durumunda Salon Durum Tutanağı düzenleyerek Sınav Koordinatörüne durumu iletmek ve yeni soru kitapçığı/optik cevap kâğıdı temin etmek,
  4. Sınava girecek öğrenci listesine uygun olarak öğrencilerin kimliklerinin kontrolünü sağlamak ve öğrencileri salona yerleştirmek,
  5. Öğrenci sınav optik cevap kâğıdında kitapçık türünün doğru olarak kodlanmasını sağlamak,
  6. Sınav başlamadan önce sınavda uyulacak kuralları yüksek sesle öğrencilere okumak ve sınavın zamanında başlamasını ve bitmesini sağlamak,
  7. Salon Sınav Evrakını sınav bitiminde Sınav Koordinatörüne imza karşılığında teslim etmek.
  1. Gözetmen / Yedek Gözetmen:

Sınav Komisyonu tarafından belirlenir. Görevleri;

  1. Görev yapacağı salonu Sınav Koordinatöründen öğrenir ve Sınav Görevli Listesini imzalar, geldiği saati yazar. Geldiğini Salon Başkanına bildirir.
  2. Salon Başkanının yetki ve sorumluluğunda olmak üzere görevlendirildiği salonda, sınavın kurallara uygun olarak yürütülmesini gözetir ve Salon Başkanına her konuda yardım eder.
  1. Ölçme-Değerlendirme Uzmanı

Sınav Komisyonu tarafından belirlenir. Görevleri;

  1. Ölçme ve Değerlendirme Biriminin koordinasyonuyla okuma, yazma, konuşma ve dinleme sınavlarının değerlendirilmesi, puanlandırılması ve sınıflandırılmasını sağlar.
  2. Her beceriye ait sınav çıktılarını Sınav Komisyonuna iletir.

 

Sınav Ücretleri

MADDE 18- (1) Sınav ücretleri Müdürlüğe ait banka hesabına yatırılmalı, dekontta sınava girecek kişinin adı-soyadı ve sınav türü mutlaka belirtilmelidir. Sınav ücretini ilgili hesaba yatıran kişi, banka dekontunun aslını ve pasaport fotokopisini Müdürlükteki kayıt görevlisine teslim ederek sınav giriş formu doldurmalıdır. Müdürlükte gerçekleştirilecek olan sınavların ücretleri, ilgili dönem başında Yönetim Kurulu tarafından belirlenir, Rektörlüğe sunulur.

  1. TYS’ye girmek isteyen adaylardan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi mensubu olsun ya da olmasın KMÜ TÖMER Yönetim Kurulunun belirlediği miktarda sınav ücreti alınır.
  2. KMÜ TÖMER’e kayıt yaptıran ve kurs ücreti ödeyen öğrenci ve personelden sertifika sınav ücreti alınmaz.

Sınav Ücretlerinin İadesi

MADDE 19- (1) Sınav, Merkez tarafından gerçekleştirilen bir hizmettir ve sınava giren kişilerin ödedikleri sınav ücreti herhangi bir durumda iade edilmez.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Disiplin İşleri

MADDE 20- (1) Öğrenciler, kurslara devam ettikleri sürece Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi öğrencisi sayılırlar ve ilgili kanun ve yönetmeliklere uymaları gerekir. Disiplin suçu işleyen öğrenciler hakkında 18/08/2012 tarihli ve 28388 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve SınavYönetmeliğinde belirtilen hükümler uygulanır.

(2) KMÜ TÖMER disiplin kurulu, KMÜ TÖMER Yönetim Kuruludur.

Mali İşler

MADDE 21- (1) Türkiye Bursluları (YTB) için Türkçe kursları haricinde diğer kurslar için kursiyerlerden veya kuruluşlardan alınacak kurs ücretleri günün şartlarına göre her kurs ve kur için Yönetim Kurulu tarafından tespit edilir, Rektörlüğe sunulur.

  1. Merkezin muhasebe usulü ve diğer malî hususlarda “2547 sayılı Kanunun değişik 58’inci maddesine göre Döner Sermaye İşletmelerinin Kurulmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik” usul ve esasları uygulanır.
  2. Merkez bünyesinde ders veren öğretim elemanlarına, yürürlükteki mevzuat hükümleri çerçevesinde Yönetim Kurulunun kararı ile belirlenecek esaslar dâhilinde ders ücreti ödenir.
  3. KMÜ TÖMER Birimlerinde görev alan öğretim elemanlarına ödenecek ek ücretler için “2547 sayılı Kanunun değişik 58’inci maddesine göre Döner Sermaye İşletmelerinin Kurulmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik” usul ve esasları uygulanır.
  4. KMÜ TÖMER, birimleriyle yedi gün yirmi dört saat (7/24) çalışan bir Merkez’dir. İdari Personele ilgili mevzuat ve Birim görevlilerine Madde 21’in 4. fıkrasına göre mesai dışı ek ücret ödenebilir. Mesai dışı ek ücretin hesaplanmasında KMÜ TÖMER Yönetim Kurulu’nca belirlenen ücretler esas alınır.
  5. Birimlerde görev almayan hiçbir öğretim elemanı Madde 21’in 5. fıkrasındaki uygulamadan faydalanamaz ve hiçbir isim altında kendisine ek ücret ödenemez.

KMÜ TÖMER Birimleri

MADDE 22- (1) KMÜ TÖMER bünyesinde gerçekleştirilen tüm kurslar ve sınavlar Yönetim Kurulu kararlarıyla Birimler tarafından yönetilir, uygulanır ve sonuçlandırılır. Bu Birimlerin koordinasyonu Müdür ve Müdür yardımcıları tarafından sağlanır.

(2) Araştırma Geliştirme Birimi (AR-GE)

Bu birimin görevleri;

  • Ders içeriklerini iyileştirmek için faaliyetler yürütmek
  • Kurs ve sertifika programları düzenlemek
  • Ulusal ve uluslararası düzeyde kurumsal projeler yazmak
  • YTB ile koordinasyonu sağlamak
  • Kurumun tanınırlığını arttırmak için faaliyetler yürütmek
  • Ulusal ve uluslararası platformlarda merkezi temsil etmek

Birim koordinatörü: TÖMER Müdürü

Birim üyeleri: TÖMER Müdür Yardımcıları

(3)Materyal Hazırlama Birimi

Bu birimin görevleri her bir seviye için basılı, görsel, dijital vb. ders materyali geliştirmektir:

  • Ders kitabı
  • Çalışma kitabı
  • Öğretmen kitabı
  • Dijital içerikler
  • Yazma metinleri
  • Okuma metinleri
  • Dinleme metinleri
  • Konuşma metinleri

Birim koordinatörü: TÖMER Müdürü

Birim üyeleri: TÖMER Müdür Yardımcıları

(4) Sınav uygulama birimi

Bu birimin görevleri;

  • Ölçme değerlendirme biriminin hazırladığı test ve sınavları yönergeye uygun şekilde uygulamak
  • Sınav tarihlerini belirlemek
  • Sınav tarihlerini öğrenci ve görevlilere duyurmak
  • Sınav görevlilerini yönergeye uygun şekilde belirlemek
  • Sınav salonlarını adaylara ve kurlara uygun şekilde hazırlamak
  • Sınav evraklarını korunaklı biçimde ölçme değerlendirme birimine teslim etmek

Birim koordinatörü: TÖMER Müdürü

Birim üyeleri: TÖMER Müdür Yardımcıları

(5) Ölçme ve Değerlendirme Birimi

Bu birimin görevleri;

  • Hazırlanmış soruları sınavlar için kullanıma uygun hâle getirmek
  • Kur sınavlarını hazırlamak
  • Kur geçiş yönergesini hazırlamak
  • Sınav uygulama-değerlendirme yönergesi hazırlamak ve uygulamak
  • Sınav sonuçlarını değerlendirmek
  • Sınav sonuçlarını korunaklı biçimde idareye teslim etmek

Birim koordinatörü: TÖMER Müdürü

Birim üyeleri: TÖMER Müdür Yardımcıları

(6) Öğrenci Kayıt Birimi

Bu birimin görevleri;

  • Gelen öğrencilerinin kayıt işlemlerini organize etmek
  • Öğrencilerin kayıtlarını gerçekleştirmek
  • Kayıt sürecini yürütmek
  • Kaydolan öğrencilerin evraklarını takip etmek
  • YTB öğrencilerinin karşılama ve organizasyon faaliyetlerini yürütmek

Birim koordinatörü: TÖMER Müdürü

Birim üyeleri: TÖMER Müdür Yardımcıları

(7)Kalite Kontrol Birimi

Bu birimin görevleri;

  • Kurumun işleyişinin verimliliğini sağlamak
  • Kaliteyi arttırmak için diğer birimlerle iletişim içinde olmak
  • Üniversite personelini bilgilendirme amaçlı iletişim planı oluşturmak
  • Personel gelişimiyle ilgili çalışmalar yürütmek

Kurumun işleyişini iyileştirici protokolleri oluşturmak

Birim koordinatörü: TÖMER Müdürü

Birim üyeleri: TÖMER Müdür Yardımcıları

(8)Mali İşler Birimi

Bu birimin görevleri;

  • Ek derslerin dağılımını gerçekleştirmek
  • Kur ücretlerini belirlemek
  • Sınav ücretlerini belirlemek
  • Gezi, yemek vb. işlerde alım süreçlerini yürütmek

Birim koordinatörü: TÖMER Müdürü

Birim üyeleri: TÖMER Müdür Yardımcıları

(9)Mezunlar Birimi

Bu birimin görevleri;

  • TÖMER Mezunu öğrencilerin akademik olarak izlenmesi
  • YTB koordinatörlüğü ile koordinasyonun sağlanarak mezun öğrencilerin durumlarının analizi
  • Mezunlarla haberleşme ortamlarının sağlanması
  • Mezun günleri vb. faaliyetlerin düzenlenmesi

Birim koordinatörü: TÖMER Müdürü

Birim üyeleri: TÖMER Müdür Yardımcıları

Mazeret Sınavları

MADDE 23- (1) Kabul edilebilir ve belgelendirilebilir mazeretleri sebebiyle sınavlara giremeyen öğrenciler, ilgili resmi evrakla Müdürlüğe yazılı olarak başvurur.

  1. Başvurunun söz konusu mazeretin bitimini takip eden 5 (beş) işgünü içinde yapılması gerekir.
  2. Başvurusu, Müdürlük tarafından uygun bulunan öğrenciler, Sınav Uygulama Biriminin belirleyeceği tarih ve yerde mazeret sınavına alınırlar.

Yaz Öğrenimi

MADDE 24- (1) Akademik yıl sonunda, başarısız olan öğrenciler için yeterli sayıda öğrencinin (en az 10 kişi) başvurusu olması hâlinde Müdürlüğün kararı ve Senatonun onayı ile yaz öğrenimi programı düzenlenebilir. Yaz öğrenimi ilgili hususlar Senato tarafından belirlenir.

Harcama Yetkilisi

MADDE 25- (1) Merkezin harcama yetkilisi Rektördür. Rektör bu yetkisini merkez müdürüne devredebilir.

Personel İhtiyacı

          MADDE 26- (1) Merkezin akademik, idari ve teknik personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13’üncü maddesine göre Rektör tarafından görevlendirilecek personel tarafından karşılanır.

Yönergede bulunmayan hükümler

          MADDE 27- (1) Bu Yönergede hüküm bulunmayan konular için diğer mevzuat hükümleri ile Yönetim Kurulunun önerisi üzerine Üniversite Senatosu veya Üniversite Yönetim Kurulu tarafından alınacak kararlar uygulanır.

            Yürürlük

MADDE 28- (1) Bu Yönerge, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Senatosunca onaylandığı tarihte yürürlüğe girer ve Müdür tarafından yürütülür.

Yürütme

MADDE 29- (1) Bu yönerge hükümlerini Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü yürütür.

 

Okunma Sayısı: 14