T.C.
KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ
TÜRKÇE ÖĞRETİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (KMÜ TÖMER) KURS (ÖĞRETİM VE SINAV) YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı, ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeyinde öğrenim görmek isteyen uluslararası öğrencilere uygulanacak Türkçe Hazırlık Programına, Türkçe öğrenmek isteyen yabancılara yönelik Türkçe Kurslarına ve yapılacak sınavlara yönelik esasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Yönerge, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (KMÜ TÖMER) açılan kursların türü, süreleri ve içerikleri; bu kurslara ait dönemler, kurlar, kurslara kayıt koşulları, kurslarda kullanılacak materyallerin hazırlanması ve seçimi, sınavların türleri, sınavların uygulanması ve değerlendirilmesi, kursla ilgili ücretler, KMÜ TÖMER’de görev alacak öğretim elemanları ve idari personel, KMÜ TÖMER birimlerinin kurulması ve işleyişi gibi esasları kapsamaktadır.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu Yönerge 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 5, 12, 14, 58’inci maddeleri ile KMÜ TÖMER Yönetmeliği 5’inci maddenin (ç) fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- (1) Bu Yönergede geçen;
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Kabul ve Kayıt Şartları, Ücretler
Kabul
MADDE 5- (1) KMÜ TÖMER’in açtığı Türkçe kurslarına gerek Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi öğrencileri ve personeli gerekse Üniversite dışından her düzeyden kursiyer katılabilir.
(2) Kursiyerler şahsen başvurarak ilgili tarihlerde seviyelerine uygun bir kursa kayıtlarını yaptırabilirler.
Kayıt Şartları
MADDE 6- (1) Öğrencilerin kayıtları, Yükseköğretim Kurulu, Üniversite ve Merkez Yönetim Kurulu tarafından belirlenen esaslara göre yapılır.
Kurs ve Sınav Ücretleri
MADDE 7- (1) Kursiyerlerden alınacak sınav ve kurs ücretleri, her kurs ve kur için Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.
(2) Türkiye Bursları ile gelen öğrencilere YTB’nin belirlediği ücret ve saat üzerinden kurs verilir. Bu öğrencilerden hiçbir şekilde ek ücret alınmaz.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Kurs Öğretim Esasları
Açılacak Kurslar ve İçerikleri
MADDE 8- (1) KMÜ TÖMER’de hangi kursların açılacağı gelen istekler dikkate alınarak her dönem başında Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Başvuru sayısı 15’in altında olan kurslar açılmaz ancak Yönetim Kurulunun önerisi ve Rektörün onayı ile başvuru sayısı 15’in altında olan kurslar da açılabilir.
MADDE 9- (1) Açılan kurslarda öğrencilere dil seviyelerine göre yerleştirildikleri kurlara uygun öğretim uygulanır.
(2) Kurslarda verilecek derslerin içerikleri, Çerçeve Programı ve ADP’de belirlenen becerileri kazandırmaya yönelik olacak şekilde Madde 22’de ilgili birim tarafından hazırlanır.
MADDE 10- (1) Merkezde Türkiye Türkçesini öğretmeye, diksiyon, etkili konuşma, yazılı ve sözlü anlatım gibi dil becerilerini geliştirmeye yönelik kurslar açılabilir.
Kurslarda Kullanılacak Materyallerin Hazırlanması ve Seçimi
MADDE 11- (1) Kurslarda kullanılacak ders materyallerinin hazırlanması ve seçimi ile ilgili esaslar, Madde 22’de ilgili birimin teklifiyle Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.
Dil Seviyeleri, Eğitim Süreleri, Dersler ve Ders Saatleri
MADDE 12- (1) KMÜ TÖMER’de Türkiye Türkçesi Öğretimi, Çerçeve Programı ve Avrupa Dil Portfolyosu’nda (ADP) belirlenen dil seviyelerine (kur) göre yapılır.
Avrupa Dil Portfolyosu ölçütlerine göre tanımlanan A1, A2, B1, B2, C1, C2 düzeylerinden oluşan dil öğretimi gerçekleştirilir.
Düzey |
Haftalık Ders Saati |
Toplam Ders Saati |
A1 (Temel Türkçe 1) |
25 Saat |
144 Saat |
A2 (Temel Türkçe 2) |
25 Saat |
144 Saat |
B1 (Orta Türkçe 1) |
25 Saat |
144 Saat |
B2 (Orta Türkçe 2) |
25 Saat |
144 Saat |
C1 (İleri Türkçe 1) |
25 Saat |
144 Saat |
C2 (İleri Türkçe 2) |
25 Saat |
--- |
Devam Durumu
MADDE 13- (1) Merkezde kurslara devam zorunludur. Öğrenciler, derslerin en az % 80’ine devam etmekle yükümlüdürler. Devamsızlıkları toplam ders saatinin % 20’sini aşan öğrenciler, dönem sonu (kur) sınavına (KTS) katılamazlar, başarısız sayılırlar, bir üst kura devam edemezler ve kuru tekrar ederler. Öğrencilerin alacakları sağlık raporları derse devam sürelerinin hesabında dikkate alınmaz.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Sınav Türleri, Sınavların Uygulanması ve Değerlendirilmesi,
Sınav Görevlileri ve Sınav Ücretleri
Sınav Türleri
MADDE 14- (1) KMÜ TÖMER’de uygulanan sınavlar Türkçe Yeterlilik Sınavı (TYS), Kur Tespit Sınava (KTS), Kur Atlama Sınavı (KAS), Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Sertifika Programı Sınavı Sınavı’dır (TÖS).
Sınavların Uygulanması
MADDE 15- (1) Müdürlük tarafından uygulanacak sınavlarda, sınava katılanların ADP’ye uygun olarak hazırlanan sorularla okuma, yazma, konuşma, dinleme ve destekleyici olarak dil bilgisi becerileri ölçülmektedir. Her bir beceri için ayrı sınav ve oturum gerçekleştirilir. Beceri oturumları aynı gün içerisinde birbirini takip edecek şekilde yapılır.
Okuma ve Dilbilgisi Sınavı:
Bu sınav Madde 22’nin 5. fıkrasındaki Ölçme-Değerlendirme Birimi tarafından oluşturulan çoktan seçmeli, açık uçlu, eşleştirmeli, boşluk doldurmalı vb. sorulardan meydana gelmektedir. Soru sayısı ve sınav süresi, sınav türüne (TYS veya KTS) göre Birim tarafından belirlenir.
Yazma Sınavı:
Bu sınav Madde 22’nin 5. fıkrasındaki Ölçme-Değerlendirme Birimi tarafından oluşturulan ve sınava katılanların Türkçe yazma becerilerini ortaya çıkarmak üzere seviyelerine uygun bir metin yazmalarını sağlayacak açık uçlu sorulardan meydana gelmektedir. Sınavın süresi, gerçekleştirilme usulü ve soru sayısı ilgili Birim tarafından belirlenir.
Konuşma Sınavı:
Bu sınav Madde 22’nin 5. fıkrasındaki Ölçme-Değerlendirme Birimi tarafından oluşturulan ve sınava katılanların Türkçe konuşma becerilerini ortaya çıkarmak üzere seviyelerine uygun bir konuşma gerçekleştirmesi esasına dayanır. Sınavın süresi, gerçekleştirilme usulü ve soru sayısı ilgili Birim tarafından belirlenir.
Dinleme Sınavı:
Bu sınav Madde 22’nin 5. fıkrasındaki Ölçme-Değerlendirme Birimi tarafından oluşturulan ve sınava katılanların Türkçe dinleme becerilerini ortaya çıkarmak üzere seviyelerine uygun bir dinleme metnine verdikleri cevapların değerlendirilmesi esasına dayanır. Sınavın süresi, gerçekleştirilme usulü ve soru sayısı ilgili Birim tarafından belirlenir.
Sınavların Değerlendirilmesi
MADDE 16- (1) Madde 14’ün 3. fıkrasının (a) bendine göre sınava giren adaylardan TYS’de 100 tam puan üzerinden 70 puan barajını sağlayamayan öğrenciler A1 seviyesinden öğrenime başlar. Bu değerlendirme yapılırken dört alandaki becerinin (Dinleme, Okuma, Konuşma, Yazma) ve destekleyici beceri olarak Dil Bilgisi becerisinin ortalaması alınır. Her bir beceri 100 tam puan üzerinden değerlendirilir.
Sınav Görevlileri
MADDE 17- Sınavlarda görev alacak personelin görev dağılımı Sınav Uygulama Birimi tarafından şu şekilde gerçekleştirilir:
Görevleri,
Sınav Komisyonu tarafından belirlenir. Görevleri;
Sınav Komisyonu tarafından belirlenir. Görevleri;
Sınav Ücretleri
MADDE 18- (1) Sınav ücretleri Müdürlüğe ait banka hesabına yatırılmalı, dekontta sınava girecek kişinin adı-soyadı ve sınav türü mutlaka belirtilmelidir. Sınav ücretini ilgili hesaba yatıran kişi, banka dekontunun aslını ve pasaport fotokopisini Müdürlükteki kayıt görevlisine teslim ederek sınav giriş formu doldurmalıdır. Müdürlükte gerçekleştirilecek olan sınavların ücretleri, ilgili dönem başında Yönetim Kurulu tarafından belirlenir, Rektörlüğe sunulur.
Sınav Ücretlerinin İadesi
MADDE 19- (1) Sınav, Merkez tarafından gerçekleştirilen bir hizmettir ve sınava giren kişilerin ödedikleri sınav ücreti herhangi bir durumda iade edilmez.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Disiplin İşleri
MADDE 20- (1) Öğrenciler, kurslara devam ettikleri sürece Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi öğrencisi sayılırlar ve ilgili kanun ve yönetmeliklere uymaları gerekir. Disiplin suçu işleyen öğrenciler hakkında 18/08/2012 tarihli ve 28388 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve SınavYönetmeliğinde belirtilen hükümler uygulanır.
(2) KMÜ TÖMER disiplin kurulu, KMÜ TÖMER Yönetim Kuruludur.
Mali İşler
MADDE 21- (1) Türkiye Bursluları (YTB) için Türkçe kursları haricinde diğer kurslar için kursiyerlerden veya kuruluşlardan alınacak kurs ücretleri günün şartlarına göre her kurs ve kur için Yönetim Kurulu tarafından tespit edilir, Rektörlüğe sunulur.
KMÜ TÖMER Birimleri
MADDE 22- (1) KMÜ TÖMER bünyesinde gerçekleştirilen tüm kurslar ve sınavlar Yönetim Kurulu kararlarıyla Birimler tarafından yönetilir, uygulanır ve sonuçlandırılır. Bu Birimlerin koordinasyonu Müdür ve Müdür yardımcıları tarafından sağlanır.
(2) Araştırma Geliştirme Birimi (AR-GE)
Bu birimin görevleri;
Birim koordinatörü: TÖMER Müdürü
Birim üyeleri: TÖMER Müdür Yardımcıları
(3)Materyal Hazırlama Birimi
Bu birimin görevleri her bir seviye için basılı, görsel, dijital vb. ders materyali geliştirmektir:
Birim koordinatörü: TÖMER Müdürü
Birim üyeleri: TÖMER Müdür Yardımcıları
(4) Sınav uygulama birimi
Bu birimin görevleri;
Birim koordinatörü: TÖMER Müdürü
Birim üyeleri: TÖMER Müdür Yardımcıları
(5) Ölçme ve Değerlendirme Birimi
Bu birimin görevleri;
Birim koordinatörü: TÖMER Müdürü
Birim üyeleri: TÖMER Müdür Yardımcıları
(6) Öğrenci Kayıt Birimi
Bu birimin görevleri;
Birim koordinatörü: TÖMER Müdürü
Birim üyeleri: TÖMER Müdür Yardımcıları
(7)Kalite Kontrol Birimi
Bu birimin görevleri;
Kurumun işleyişini iyileştirici protokolleri oluşturmak
Birim koordinatörü: TÖMER Müdürü
Birim üyeleri: TÖMER Müdür Yardımcıları
(8)Mali İşler Birimi
Bu birimin görevleri;
Birim koordinatörü: TÖMER Müdürü
Birim üyeleri: TÖMER Müdür Yardımcıları
(9)Mezunlar Birimi
Bu birimin görevleri;
Birim koordinatörü: TÖMER Müdürü
Birim üyeleri: TÖMER Müdür Yardımcıları
Mazeret Sınavları
MADDE 23- (1) Kabul edilebilir ve belgelendirilebilir mazeretleri sebebiyle sınavlara giremeyen öğrenciler, ilgili resmi evrakla Müdürlüğe yazılı olarak başvurur.
Yaz Öğrenimi
MADDE 24- (1) Akademik yıl sonunda, başarısız olan öğrenciler için yeterli sayıda öğrencinin (en az 10 kişi) başvurusu olması hâlinde Müdürlüğün kararı ve Senatonun onayı ile yaz öğrenimi programı düzenlenebilir. Yaz öğrenimi ilgili hususlar Senato tarafından belirlenir.
Harcama Yetkilisi
MADDE 25- (1) Merkezin harcama yetkilisi Rektördür. Rektör bu yetkisini merkez müdürüne devredebilir.
Personel İhtiyacı
MADDE 26- (1) Merkezin akademik, idari ve teknik personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13’üncü maddesine göre Rektör tarafından görevlendirilecek personel tarafından karşılanır.
Yönergede bulunmayan hükümler
MADDE 27- (1) Bu Yönergede hüküm bulunmayan konular için diğer mevzuat hükümleri ile Yönetim Kurulunun önerisi üzerine Üniversite Senatosu veya Üniversite Yönetim Kurulu tarafından alınacak kararlar uygulanır.
Yürürlük
MADDE 28- (1) Bu Yönerge, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Senatosunca onaylandığı tarihte yürürlüğe girer ve Müdür tarafından yürütülür.
Yürütme
MADDE 29- (1) Bu yönerge hükümlerini Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü yürütür.
Okunma Sayısı: 14