Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ MEVZUAT BİLGİ SİSTEMİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Mevzuat Komisyonu Yönergesi

KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ

MEVZUAT KOMİSYONU YÖNERGESİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

 

Amaç

MADDE 1– (1) Bu Yönergenin amacı, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösterecek mevzuat komisyonunun kuruluş ve çalışma esaslarını belirlemektir.

Kapsam

MADDE 2– (1) Bu Yönerge, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Mevzuat Komisyonu tarafından ifa edilecek görevleri ve çalışma esaslarını kapsamaktadır.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönerge, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14/b maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönergede geçen:

a)Komisyon: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Mevzuat Komisyonunu,

b) Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesini,

c)Rektör: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörünü,

ç)Senato: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Senatosunu,

ifade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Komisyonun Oluşumu, Görevleri ve Çalışma Esasları

 

Komisyonun oluşumu

MADDE 5– (1) Mevzuat Komisyonu, Rektörün görevlendireceği bir Rektör Yardımcısının başkanlığında, Rektör tarafından Üniversitenin farklı birimlerinde görev alan ve mevzuata hâkim akademik ve idari personel arasından seçilen altı (6) üye olmak üzere toplam yedi (7) üyeden oluşur.

 (2) Komisyon üyelerinin görev süresi üç (3) yıldır. Görevi sona eren üye tekrar aynı usulle seçilebilir. Süresi dolmadan görevinden ayrılan üyenin yerine aynı usulle yeniden görevlendirme yapılır.

(3) Rektör,takdire göre üyeleri görevden alabilirveya değiştirebilir.

 

Komisyonun Görevleri

MADDE 6– (1) Komisyon, mevzuat çalışmaları kapsamında aşağıdaki faaliyetleri gerçekleştirir:

        a) İhtiyaç duyulan alanlarda yönetmelik, yönerge ve diğer mevzuat önerisi çalışmaları yapmak.

        b)Özel veya kamu kuruluşlarıyla yapılacak protokol vb. incelemek, mevzuata ve hukuka uygunluğunu belirlemek.

        c) Üniversite için kabul edilmiş bulunan mevzuatları yenilemek, gözden geçirerek yürürlükteki mevzuata uygunluğunu ve birbiri ile uyumunu sağlamak.

        ç) İlgili kurullardan veya birimlerden gelen yönetmelik, yönerge ve diğer mevzuat taslaklarını incelemek.

        d) İlgili kurullardan veya birimlerden gelen mevzuat değişiklik taleplerini inceleyerek bu taleplerin mevzuata uygunluğunu kontrol etmek ve gerekli düzeltmeleri yapmak.

 

Komisyonun Çalışma Esasları

MADDE 7– (1) Komisyona Rektör tarafından görevlendirilen Rektör Yardımcısı başkanlık eder. Rektör Yardımcısının katılmadığı toplantılarda komisyona kendi üyeleri arasından başkanlığı yürütecek bir başkan yardımcısı seçer. Komisyon, ilgili Rektör Yardımcısının talebi üzerine ve başkanlığında, üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır. Toplantıya katılanların oy çokluğu ile karar alır. Oylarda eşitlik olması durumunda Başkanın oyu yönünde karar alınmış kabul edilir.

(2) Rektörlük veya üniversite birimleri tarafından komisyona gönderilen yeniyönetmelik, yönerge, mevzuat çalışmaları veya mevcut düzenlemelerdeki değişiklik ve düzeltme çalışmalarıyla ilgili hazırlanan öneriler, sekretarya tarafından incelenmek üzere üyelere gönderilir. Komisyongündemdeki konuları görüşüp değerlendirerek gerekli düzenlemeleri yapar. Kabul edilen öneriler Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Senatosuna sunulmak üzere Rektörlüğe gönderilir.

(3) Komisyonun raportörlük vesekretarya işleri Genel Sekreterliktarafından yürütülür.

(4) Birimlerin, yeni düzenleme veya mevcut düzenlemelerde değişiklik önerilerinin komisyon gündemine alınabilmesi için hazırlanan önerinin gerekçesiyle birlikte komisyonun sekretaryasına elektronik ortamda iletilmesi gerekir.

(5) Birden fazla birimi ilgilendiren mevzuat düzenlemelerine ilişkin önerilerin, ilgili tüm birimlerin görüşünü de içermesi gerekir. Bu durumda sorumlu birim, ilgili diğer tüm birimlerin görüşlerini önceden alarak dosyasına eklemek zorundadır.

(6) Komisyonda görüşülen konuya göre ihtiyaç duyulan birim yöneticileri görüş alınmak üzere toplantıya davet edilebilir.

(7) Komisyonun gündemine alınan konularda mevzuat açısından sorunlu, eksik ve aykırı yanları tespit edilenler, ilgili birime somut ve net bir şekilde yazılı olarak bildirilir ve gerekli düzeltmeleri yapması istenir. Birimin gerekli düzeltmeleri yapmaması halinde, komisyon başkanı bunları yeniden gündeme almama yetkisine sahiptir.

(8) Komisyon yapacağı mevzuat çalışmalarında; çalışma taslaklarının üst hukuk normlarına aykırı olamamasına dikkat eder ve üst mevzuat hükümlerini göz önünde bulundurur.

(9) Mevzuat çalışmaları, herhangi bir tereddüde yol açmayacak açıklıkta düzenlenir. Madde metinleri kısa ve anlaşılır biçimde düzenlenir, zorunluluk bulunmadıkça ayraç içinde açıklayıcı hükümlere yer verilmez.

(10) Komisyon hazırlayacağı mevzuat konuları ile ilgili üniversitede görevli personel arasından çalışma grupları oluşturabilir. Çalışma grupları ilgili Rektör Yardımcısının teklifi üzerine Rektör tarafından belirlenir.

 

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

 

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 8- (1) Bu yönergede hüküm bulunmayan hallerde ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

Yürürlük

MADDE 9– (1) Bu Yönerge, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 10– (1) Bu Yönerge hükümleri, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü tarafından yürütülür.