KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ
FİKRİ VE SINAİ MÜLKİYET HAKLARI YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönerge; kapsamda yer alan kişilerin fikri ve sınai mülkiyet haklarının belirlenmesi, değerlendirilmesi, korunması, ticarileştirilmesi ve gelirlerin taraflar arasında paylaşılması hususlarındaki usul ve esasları düzenlemek amacıyla hazırlanmıştır.
Kapsam
MADDE 2- Bu YönergeKaramanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde görev yapan 2547 sayılı Kanun’un üçüncü maddesinin birinci fıkrasının (l) bendinde tanımlanan öğretim elemanları ile öğrencilerin ve stajyerlerinfikri ve sınai mülkiyet haklarını kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönerge; 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu, 5042 sayılı Yeni Bitki Çeşitlerine Ait Islahçı Haklarının Korunmasına İlişkin Kanun, 12.08.2004 tarihli 25551 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yeni Bitki Çeşitlerine Ait Islahçı Haklarının Korunmasına Dair Yönetmelik, 24.04.2017 tarihli 30047 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sınai Mülkiyet Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik ve 29.09.2017 tarihli 30195 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çalışan Buluşlarına, Yükseköğretim Kurumlarında Gerçekleştirilen Buluşlara ve Kamu Destekli Projelerde Ortaya Çıkan Buluşlara Dair Yönetmelik hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Yönergede geçen;
a) Başvuru sahibi: Fikri ürünlerin korunması için başvuruda bulunan, süreçleri yönetmek için gerekli olması hâlinde başkalarını vekil tayin eden, fikri ve sınai mülkiyet haklarının sahibi olan kişi/ kişileri ve/veya kurum/kurumları,
b) Buluş: Özgün fikir ve/veya bilimsel araştırma sonucunda ortaya çıkan teknolojileri, geliştirmeleri, iyileştirmeleri, materyalleri, bileşenleri, süreçleri, yapma bilgisini, teknik bilgiyi, yazılımları ve diğer bütün araştırma sonuçlarını,
c) Buluş bildirim formu: Buluş sahibi tarafından düzenlenen, buluşa ilişkin tüm teknik bilgileri, varsa şekilleri/görselleri ve buluş sahibine ilişkin bilgileri içeren formu (EK-1),
ç)Buluş sahibi: Buluşları oluşturan veya oluşturulmasına katkıda bulunan kişiyi/kişileri,
d) Fikri ve sınai mülkiyet hakları: Tasarım, patent, marka, coğrafi işaret, faydalı model, geleneksel ürün adları, telif ve fikri ürünlerle ilgili hakların tümünü,
e) FSMHDK: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Değerlendirme Kurulunu,
f) Hizmet buluşu: Buluş sahiplerinin, Üniversitede yükümlü olduğu faaliyeti gereği gerçekleştirdiği ya da büyük ölçüde Üniversitedeki deneyim ve çalışmalarına dayanarak iş ilişkisi sırasında yaptığı buluşları,
g)PTTO:Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Proje ve Teknoloji Transfer Ofisini,
ğ)Lisanslama: Fikri veya sınai mülkiyet hakları kullanımının bedel karşılığında verilmesini,
h) Patent/Faydalı model: Teknolojinin her alanındaki buluşlara; Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında belirlenen yenilik, buluş basamağı ve sanayiye uygulanabilirlik kriterlerine göre verilen yasal mülkiyet hakkını,
ı) Rektör: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörünü,
i) Senato: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Senatosunu,
j) Serbest buluş: Hizmet buluşlarının dışında kalan, Üniversitenin hak sahipliği iddia etmediği buluşları,
k) Tasarım: Bir ürünün veya bu ürünü oluşturan parçaların, ambalaj gibi nesnelerin, birden çok nesnenin bir arada algılanan sunumlarının, grafik sembollerinin ve tipografik karakterlerinin tümü veya bir parçasının ya da üzerindeki süslemenin çizgi, şekil, biçim, renk, malzeme veya yüzey dokusu gibi özelliklerinden kaynaklanan görünümünü,
l) Tasarımcı: Tasarımı oluşturan veya oluşturulmasına katkıda bulunan kişiyi/kişileri,
m) Tasarım bildirim formu: Tasarım sahibi tarafından düzenlenen, tasarıma ve tasarım sahibine ilişkin bilgi içeren tasarım bildirim formunu (EK-2),
n) Teknoloji değerlendirme raporu: Fikir ürünlerinin patentlenebilirliği, ticari ve pazar potansiyeli hakkında görüş bildiren raporu (EK-3),
o) Telif hakkı: İlim ve edebiyat, musiki, güzel sanat ve sinema eserlerini oluşturan kişiye/ kişilere ve/veya kuruma/kurumlara hukuken sağlanan hakkı,
ö) Ticarileştirme: Buluşların veya bunun üzerindeki fikri ve sınai mülkiyet haklarının, üçüncü kişilere kısmen veya tamamen devri, lisanslanması, ortaklık, iş birliği, yatırım anlaşmaları, iç kullanım, şirketleşme, kurulu şirkete yatırım alma vb. şekilde gelir, lisans bedeli, kâr ve/veya fayda elde etmek amacıyla her türlü kullanımını,
p) Üçüncü kişiler: Üniversitenin, PTTO’nun veya buluş sahiplerinin araştırmalarının yürütülmesi, desteklenmesi, buluşların ticarileştirilmesi, lisanslanması gibi tüm süreçlerde temas hâlinde oldukları kişileri, kurum ve kuruluşları,
r) Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesini,
s) Yönetim kurulu: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Yönetim Kurulunu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Genel Esaslar
MADDE 5 – (1) Fikir ürünleri sahibinin PTTO’ya başvurusu üzerine fikir ürünlerinin korunmaya alınması için gerekli kurumlara başvuruların yapılması, takibi, tescili ve ticarileştirilmesi hususunda FSMHDK’nin değerlendirmesi ve yönetim kurulu kararı doğrultusunda PTTO, Üniversite adına tüm teknik, idari, hukuksal ve finansal süreci koordine eder.
(2) FSMHDK tarafından hizmet buluşu olarak karar verilen buluşlar, üzerindeki fikri ve sınai mülkiyet hakları, karar tarihinden itibaren Üniversiteye geçmiş olur.
(3) Buluşun, gizli ve teknik bilgi olarak ticarileştirilmesinin daha uygun olduğu durumlarda, buluş sahiplerinin görüşleri alınarak FSMHDK, fikri ve sınai mülkiyet hakkı başvurusunda bulunmamaya karar verebilir veya yayımlanmamış bir başvuruyu geri çekebilir.
(4) Üniversite, sadece hizmet buluşu veya yönetim kurulunca ortak olunmasına karar verilen başvurularda başvuru sahibi olarak yer alır.
(5) PTTO, buluşun ön araştırmasında, yazım ve başvuru gibi tüm tescil süreçlerinde anlaşmalı patent vekillerinden ve ofislerinden destek alabilir.
(6) Serbest buluş olarak nitelendirilen buluşlar için buluş sahibi, PTTO’dan ticarileştirme talebinde bulunabilir. Yönetim kurulunca uygun görülen talepler için Üniversite buluş sahibi ile hak ve gelir paylaşımına yönelik sözleşme imzalanır.
(7) Buluş sahiplerinin başka bir üniversitede geçici görevli olması, proje ortaklığı, projelerde yardımcı araştırmacılığı, danışmanlık gibi görevleri sırasında ve/veya yabancı ülkelerin kurum ve kuruluşlarıyla yapılan iş birliği çerçevesinde yürütülen ortak projeler sonucunda ve/veya buluş sahibinin üçüncü kişilerle belirli bir sözleşme kapsamında yapmış oldukları çalışmalar sonucunda ortaya çıkan buluş, tasarım ve sınai haklara konu olabilecek tüm çalışmalara ilişkin fikri ve sınai mülkiyet hakları, taraflar arasında yapılacak sözleşme hükümlerine tabidir.
(8) Söz konusu ortak çalışmalar sonrasında ortaya çıkacak buluşlar üzerinde hak sahipliğinin belirlenmesi amacıyla imzalanacak sözleşmelerde,bu yönerge doğrultusunda Üniversitenin haklarının korunması esastır.Bahsi geçen sözleşmelerin imzalanmasından önce FSHMDK'nin görüşünün alınması gerekir.
(9) Hizmet buluşu veya yönetim kurulunca ortak olarak kabul edilen ve Üniversite tarafından sınai mülkiyet hakkı başvurusu yapılan buluşlara ilişkinolarak buluş sahipleri tarafından veya üçüncü kişiler ile ortak yürütülen çalışmalar ile buluş yapılması durumunda, hak sahipliğinde Üniversitenin üçüncü kişilere göre öncelik hakkı bulunmaktadır.
(10) Üniversite, başvurudan veya patent/faydalı model hakkından vazgeçmek isterse öncelikle buluşu yapana başvuru veya patent/faydalı model hakkını devralmasını teklif eder. Buluşu yapan, bu konuda kendisine yapılan bildirim tarihinden itibaren bir ay içinde cevap vermezse veya teklifi kabul etmezse, patent/faydalı model başvurusu veya patent/faydalı model üzerindeki tasarruf yetkisi Üniversiteye ait olur. Buluşu yapanın teklifi kabul etmesi durumunda haklar, buluşu yapana bedelsiz olarak devredilir.
FSMHDK’nin oluşumu
MADDE 6 – (1) FSMHDK, Rektörlüğe bağlı olup 6 kişiden oluşur. Üyelerin seçimi, aşağıda belirtilen hususlar göz önüne alınarak yapılır:
a) PTTO’dan sorumlu rektör yardımcısı, kurula başkanlık eder.
b) Rektörün atayacağı Ar-Ge konusunda deneyimli üç akademisyen ve PTTO kurum koordinatörü kurul üyeleri olarak görev yapar.
c) PTTO Fikri Sınai Haklar ve Ticarileştirme Modül 4 sorumlusu koordinatör yardımcısı kurulun doğal üyesidir.
ç) Üyeler, Rektör tarafından üç yıl süreyle görevlendirilir. Üç yıllık görev süresi biten üyelerin ve herhangi bir sebeple ayrılanların veya görevi sonlandırılanların yerine yeniden üç yıl süreyle görevlendirme yapılır. Süreleri sona eren üyelerin kurula yeniden seçilmeleri mümkündür.
d) FSMHDK, başkanın çağrısı üzerine salt çoğunlukla toplanır ve kararlar, üye salt çoğunluğuyla alınır. Başkan tarafından Üniversite bünyesindeki konunun uzmanlarından gerekli hâllerde görüş istenebilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Tarafların Yükümlülükleri ve Paylaşım Esasları
Üniversitenin yükümlülükleri
MADDE 7 – (1) Üniversite; tüm fikri ve sınai mülkiyet hakları konusundaki bildirimlerin alınması, yanıtlanması ve yürütülmesiyle ilgili işlemleri PTTO aracılığıyla yürütür.
Buluş sahibinin yükümlülükleri
MADDE 8 – (1) Bildirimi yapan buluş sahibi, buluşunu EK-1'de yer alan “Buluş Bildirim Formu”nu doldurarak aşağıdaki esaslar dâhilinde PTTO’ya bildirir.
a) Birden fazla buluş sahibi olması hâlinde buluş üzerindeki hak paylaşımı için buluş bildirim formunda katkı oranları belirtilir. Oranların buluş sahipleri tarafından belirlenememesi durumunda, her bir buluş sahibinin buluşa katkısı eşit olarak kabul edilir ve buna göre işlem yapılır.
b) Buluşun serbest buluş niteliğinde olduğunu beyan edenlerin kanıtlayıcı bilgi ve belgelerini buluş bildirim formu ile sunması gerekir.
c) Kamu kurum ve kuruluşları tarafından desteklenen projelerde ortaya çıkan buluşlar, destek sağlayan kamu kurum/kuruluşlarına ve PTTO’ya ayrı ayrı bildirilir.
(2) Bildirim yapılmaksızın patent/faydalı model başvurusu yapılmışsa, başvuru tarihinden itibaren bir ay içerisinde PTTO’ya bildirimde bulunulur. Bildirim yükümlülüğünü yerine getirmemesinden dolayı Üniversitenin zarara uğraması hâlinde, buluş sahibi, bu zararı gidermekle yükümlüdür.
(3) Buluş sahibi, buluş bildiriminde eksiklik olması hâlinde eksiklik bildiriminin kendisine ulaştığı tarihten itibaren bir ay içerisinde bu eksiklikleri giderir. Bildirilen eksiklikleri süresi içinde gidermemesi durumunda usulüne uygun bir bildirim yapılmamış sayılır. Bu durumda yeniden buluş bildirimi yapılması gerekir.
(4) Buluş sahibi, buluşun korunması ve ticari olarak kullanılması konularında PTTO’ya gerekli bilgileri sağlar.
(5) Buluş sahibi, buluşun geliştirme sürecinin erken aşamalarında (rüçhan hakkı süresi dolmadan) kamuoyuna herhangi bir açıklamada bulunamaz ve üçüncü kişiler ile iletişimlerinde gizlilik hükümleri konusunda gereken özeni gösterir.
(6) Buluş sahiplerinin, FSMHDK tarafından hizmet buluşu olarak kabul edilen veyönetim kurulunca serbest buluş olarak kabul edilmeyen buluşlar için herhangi bir bilimsel yayın yapmadan önce PTTO’dan onay alması gerekir.
(7) Buluş sahibi, üçüncü kişiler ile yapılan danışmanlık ve diğer araştırma anlaşmalarına ilişkin olarak fikri ve sınai mülkiyet hakları kapsamında PTTO’ya bildirimde bulunur.
PTTO’nun yükümlülükleri
MADDE 9 – (1)Buluş bildirimini gizlilik esaslarına riayet ederek kaydeder. Bildirimin kendisine ulaştığı tarihi, bildirimde bulunan buluş sahibine bir hafta içerisinde yazılı olarak bildirir.
(2) Bildirimin eksik olduğunun tespiti durumunda, bildirimin kendisine ulaştığı tarihten itibaren iki ay içinde eksikliklerin giderilmesi için buluş sahibine geri bildirimde bulunur. PTTO tarafından böyle bir bildirimde bulunulmamışsa bildirim, usulüne uygun yapılmış sayılır.
(3) Usulüne uygun buluş bildirimi hakkında değerlendirme yapar. Buluş bildirim formu verilerine, değerlendirme sonuçlarına ve buluş sahiplerinin görüşlerine başvurarak Ek-2’de yer alan “Teknoloji Değerlendirme Raporu”nu düzenler ve görüşülmek üzere FSMHDK’ye sunar.
(4) FSMHDK’nin sekretaryasını yürütür, buluş bildirimine ilişkin olarak toplantı gündemini oluşturur, alınan kararların kayıtlarını tutar.
(5) FSMHDK’nin hak sahipliğine ilişkin kararını, usulüne uygun yapılan buluş veya başvuru bildiriminin PTTO’ya ulaştığı tarihten itibaren dört ay içinde buluş sahibine yazılı olarak bildirir. Aksi takdirde buluşun serbest buluş olduğu kabul edilir.
(6) Patentlenebilirlik araştırması sonucu olumlu olan buluşların pazar potansiyeli, pazar satış miktarı ve fiyatları, geliştirme maliyeti, üretim maliyeti, rekabet, yatırım tutarı ve sermaye maliyeti gibi faktörleri dikkate alarak uygulanacak transfer yöntemini belirler ve buluşun, ticarileştirilmesine dair faaliyetleri yürütür.
(7) Bu yönergede geçen süreçlerle ilgili tüm belgeler, imzalı ve/veya mühürlü formlar ve dokümanları arşivler.
(8) Buluş sahibinin üçüncü kişiler ile fikri ve sınai mülkiyet haklarına ilişkin yapılan danışmanlık ve diğer araştırma anlaşmalarını bu usul ve esas hükümlerine göre değerlendirir.
FSMHDK’nin yükümlülükleri
MADDE 10 – (1) Kurula gönderilen “Teknoloji Değerlendirme Raporları”nı değerlendirerek konuyla ilgili görüş sağlar.
(2) Üniversitenin fikri ve sınai haklarla ilgili tavsiye politikalarını belirler.
(3) Fikri ve sınai haklar kapsamındaki tüm fikir ürünlerini idari, hukuki ve ekonomik açıdan yönetir.
(4) Üniversite lehine korunan fikir ürünlerinin üçüncü kişiler tarafından izinsiz kullanımıyla oluşan hak ihlali durumlarında yapılacak işlemleri Üniversite Yönetim Kuruluna sunar.
(5) Fikir ürünlerinin korunması için ulusal ve uluslararası başvuruların hangi ülkelerde yapılacağını belirler.
(6) Üniversitenin başvuru yapmayacağı ülkelerdeki fikri ve sınai mülkiyete ilişkin haklarını, hak sahibinin talebine istinaden devretmeye ilişkin olarak görüşünü Üniversite Yönetim Kuruluna sunar.
(7) Konunun özelliğine ve belirlenmiş işletme politikalarına uygunluğuna göre bazı buluşların ticari sır olarak saklanması ve açıklanmaması konusunda görüşünü Üniversite Yönetim Kuruluna sunar.
(8) Fikir ürünlerine ilişkin hak sahipliğinden doğan haklarla ilgili bedelleri belirler.
(9) Teknoloji transferi, Üniversite-sanayi iş birliği sonucunda ortaya çıkan/çıkabilecek fikri ve sınai haklar üzerindeki hak sahipliği konusunda gerekli kararları alır.
(10) Üniversite tarafından başvurusu yapılmış veya tescillenmiş patent/faydalı model ve tasarım haklarının, araştırma ve inceleme raporlarının olumsuz olması veya ticarileşmesinin zor olması durumunda, hak sahipliğinden vazgeçilmesine ilişkin görüşler hazırlar.
(11) FSMHDK’nin aldığı tüm kararlar tavsiye niteliğinde olup nihai kararlar Üniversite Yönetim Kurulu tarafından verilir.
Tasarım hakkı
MADDE 11 – (1) Tasarım bildirimleri EK 3'te yer alan “Tasarım Bildirim Formu” doldurularak PTTO’ya yapılır.
(2) Tasarımlar ile ilgili hak ve yükümlülükler konusunda 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu hükümleri uygulanır.
Bitki ıslahçı hakkı
Madde 12 – (1) Bitki ıslahçı hakkı ile ilgili hak ve yükümlülükler ile gelirlerin dağılımı konusunda 5042 sayılı Yeni Bitki Çeşitlerine Ait Islahçı Haklarının Korunmasına İlişkin Kanun ve Yeni Bitki Çeşitlerine Ait Islahçı Haklarının Korunmasına Dair Yönetmelik hükümleri uygulanır.
Telif hakkı
Madde 13 – (1) Çalışan ve öğrencilerin Üniversite yaşamındaki kendi bilimsel çalışmaları kapsamında hazırladığı makale, kitap gibi çalışmaların telif hakları, yine çalışan ve öğrencilere aittir.
(2) Üniversite içindeki bir birim tarafından koordine edilerek yapılmış olan proje, kitap, sınav soruları gibi çalışmaların telif hakları Üniversiteye aittir.
(3) Destekli bilimsel çalışmalardan doğan telif hakları, destekleyen kurumla yapılan sözleşme hükümlerine tabidir.
Paylaşım esasları
MADDE 14 – (1) 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 121 inci maddesinin sekizinci fıkrası “Buluştan elde edilen gelirin Üniversite ve buluşu yapan arasındaki paylaşımı, buluşu yapana en az üçte biri verilecek şekilde belirlenir.” hükmü uyarınca; Üniversitede buluşla ve/veya geliştirmeyle ilgili faaliyetler sonucu bir gelir elde edilmesi durumunda, vergiler dâhil tüm giderler düşüldükten sonra geriye kalan tutarın buluş sahibiyle başka bir sözleşme imzalanmamışsa %50’si buluş sahibinin, %50’si Üniversitenin hesabına aktarılır.
(2) 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 74 üncü maddesinin ikinci fıkrası “Tasarımlardan elde edilen gelirin yükseköğretim kurumu ve tasarımcı arasındaki paylaşımı tasarımcıya gelirin en az yarısı verilecek şekilde ilgili yükseköğretim kurumunun yönetim kurulunca belirlenir.” hükmü uyarınca Üniversitede tasarımlardan bir gelir elde edilmesi durumunda, vergiler dâhil tüm giderler düşüldükten sonra geriye kalan tutarın tasarımcıyla başka bir sözleşme imzalanmamışsa %50’si tasarımcının, %50’si Üniversitenin hesabına aktarılır.
Hak sahipliğine itiraz
MADDE 15 – (1) FSMHDK'nin hak sahipliğine ilişkin kararına karşı buluş sahibi, buluşunun serbest buluş olduğunu ileri sürerek ilgili belgelerle birlikte FSMHDK kararının bildirim tarihinden itibaren iki ay içinde PTTO’ya yazılı olarak itiraz edebilir.
(2) PTTO, buluş sahibinin itirazını en geç bir ay içinde Üniversite Yönetim Kuruluna sunar.
(3) Üniversite Yönetim Kurulu, itirazın bildirim tarihinden itibaren iki ay içinde itiraza ilişkin kararını verir. Verilen karar, gerekçeleriyle birlikte PTTO’ya ve buluş sahibine bildirilir.Aksi takdirde buluş, serbest buluş niteliği kazanır.
İhtilaflar, kuralların ihlali ve yaptırım
MADDE 16 – (1) İhtilaflar, Üniversite Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilir ve nihai olarak karara bağlanır.
(2) Hizmet buluşu olarak kabul edilen buluşlara ilişkin Üniversiteye bilgi verilmeden herhangi bir yayın ve/veya paylaşım yapılması durumunda, Üniversite tarafından gerekli hukuki süreçler yürütülür ve mevzuat hükümleri uygulanır.
(3) Buluş sahibi, bu yönergenin sekizinci maddesindebelirtilen bildirim yükümlülüğünü yerine getirmemesi nedeniyle Üniversite aleyhine doğan zararlardan sorumludur. Üniversite bu durumda hak sahipliğinin kendisine devri ve hakkın gaspı için dava açabilir.
Ödemeye ilişkin hükümler
MADDE 17-(1) FSMHDK tarafından hizmet buluşu olarak kabul edilen ve Üniversite tarafından sınai mülkiyet hakkına sahip olduğu buluşlara ilişkin sınai mülkiyet hakkının verilmesi veya tescili ile ilgili işlemler için ödenmesi gereken ücretler, patent başvurusu veya patentin korunması için gerekli olan yıllık ücretler, araştırma ücreti, belge düzenleme ücreti gibi işlem ücretleri en yüksek paya sahip buluş sahibinin kadrosunun bulunduğu harcama birimi tarafından ödenir.
(2)PTTO Üniversitenin hak sahibi olduğu her bir buluş için tahakkuk eden her türlü mali yükümlülüğün zamanında ödenmesini ve buluştan elde edilen gelirlerin dağıtılması için en yüksek paya sahip buluş sahibinin kadrosunun bulunduğu harcama birimine ve Strateji Geliştirme Daire Başkanlığına bilgi verir.
(3) Buluştan elde edilen gelir Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı tarafından öz gelir olarak Üniversite bütçesine kaydedilir ve başta bilimsel araştırmalar olmak üzere Üniversitenin ihtiyaçlarının karşılanması için kullanılır. Pay sahiplerine yapılacak ödemelerde, elde edilen gelirlerden yapılan masrafların güncel tutarı düşüldükten sonra kalan gelir tutarı dikkate alınır.
(4) Harcama birimleri tarafından buluşun tescil edilmesine kadar (tescil işlemleri dahil) yıllık ücret bedelleri ödenmesine ilişkin gider gerçekleştirme işlemleri yapılır. Ödemenin zamanında yapılmasından harcama yetkilileri sorumludur.
(5) Buluşun tescil edilmesinden sonraki yıllarda korumaya ilişkin yıllık ücretlerin ödenmesinde FSMHDK ticari faaliyetleri takip ederek üniversite yönetim kuruluna teklifte bulunur. Yönetim Kurulunca alınan karar doğrultusunda korumaya ilişkin yıllık ücretlerin ödenmesine karar verilir. FSMHDK görüşü doğrultusunda korumaya ilişkin yıllık ücretlerin ödenmemesine karar verilir.
(6) Buluş serbest buluş niteliği kazanırsa patent başvurusu için gerekli tüm masraflar buluş sahibine aittir. Üniversite herhangi bir mali destek sağlamaz.
(7) Diğer üniversiteler ile ortaklık sağlanan başvurularda fikri ve sınai haklar için ortaya çıkan masrafların ödenmesinde taraflar arasında yapılacak sözleşme dikkate alınacaktır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Yönergede hüküm bulunmayan hâller
MADDE 18 – (1) Bu Yönergede hüküm bulunmayan hâllerde genel hükümler uygulanır.
Yürürlük
MADDE 19 ‒ (1) Bu Yönerge Senato tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 20 ‒ (1) Bu Yönergeye ilişkin hükümler Rektör tarafından yürütülür.
EKLER
Ek-1 : Buluş Bildirim Formu (PTTO web sayfasından erişilebilir)
Ek-2 : Teknoloji Değerlendirme Raporu (PTTO web sayfasından erişilebilir)
Ek-3 : Tasarım Bildirim Formu (PTTO web sayfasından erişilebilir)