Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ MEVZUAT BİLGİ SİSTEMİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Staj Usul Ve Esasları Yönergesi

T.C.

KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ

UYGULAMALI BİLİMLER YÜKSEKOKULU

STAJ USUL VE ESASLARI YÖNERGESİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

            Amaç

            MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı; Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu bünyesinde öğrenim gören öğrencilerin öğrenimleri süresince yapmakla yükümlü olduğu stajlarına ilişkin usul ve esasları düzenlemek ve öğrenim gördükleri bölümle ilgili iş alanlarını tanımalarını ve iş yerlerindeki uygulamaları öğrenmelerini, eğitim ve öğretim yoluyla edindikleri bilgi ve becerileri uygulayarak sahada deneyim kazanmalarını sağlamaktır.

            Kapsam

            MADDE 2- (1) Bu Yönerge; Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Yeni Medya, Turizm Rehberliği bölümlerinde öğrenim gören öğrencilerin yapmakla yükümlü oldukları stajların planlanması, yürütülmesi ve değerlendirilmesi ile ilgili temel esasları kapsamaktadır.

            Dayanak

            MADDE 3- (1) Bu Yönerge; 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun Ek Madde 23, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nun 18-26 ncı maddeleri, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 5, 13, 14 ve 87 nci maddeleri, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, Yükseköğretimde Uygulamalı Eğitimler Çerçeve Yönetmeliği ile Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin 22 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

           

            Tanımlar

            MADDE 4-(1) Yönergede geçen,

            a) Bölüm: Yüksekokul içerisinde yer alan ilgili bölümleri,

            b) Bölüm staj komisyonu: Bölüm düzeyinde öğrencilerin staj çalışmalarının düzenlenmesi ve yürütülmesinden sorumlu komisyonu,

            c) İş günü: Sekiz saatlik bir çalışma günü/kurumun uyguladığı bir günlük gündüz çalışmasını (en az bir günü izinli olmak şartıyla haftanın diğer günlerini),

            ç) İşyeri staj sorumlusu: Bir iş yerinde staj yapan öğrenciye doğrudan doğruya iş ve görev veren ve onu denetleyen kişiyi,

            d) Kurum amiri: Uygulamanın/stajın yapıldığı kurumun amirini,

            e) Kurum kaşesi: Staj yapılan kuruma ait bilgilerin yer aldığı işletme kaşesini, resmî kurumlar için ilgili kurumun kullandığı resmî mührü,

            f) SGK: Sosyal Güvenlik Kurumunu,

            g) Staj danışmanı: İlgili bölümde staj yapan öğrencilere staj işlemlerinde rehberlik eden ve onu denetleyen bölüm öğretim elemanını, 

            ğ) Stajyer öğrenci: Uygulama/staj yapan öğrenciyi,

            h) Uygulama/staj yeri: Uygulamanın/stajın yapılacağı resmî ve özel kurum/kuruluşları,

            ı) Yüksekokul: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulunu,

            i) Yönerge: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Staj Usul ve Esasları Yönergesi’ni,

            ifade eder. 

            Bölüm staj komisyonu ve staj danışmanı

            MADDE 5- (1) Bölüm staj komisyonu, bölüm başkanlığınca uygun görülen en az üç bölüm öğretim elemanından oluşur. Bölüm staj komisyonu, ilgili bölüm başkanına karşı sorumludur.  Bölüm staj komisyonunun kararları üyeler tarafından imzalandıktan sonra ilgili bölüm başkanlığınca dosyalanıp saklanır. Öğrencilerin zorunlu olarak yapması gereken stajın planlanması ve değerlendirilmesi bölüm staj komisyonu tarafından yürütülür.

            (2) Bölüm başkanı tarafından görevlendirilen staj danışmanları, danışmanlığını yaptığı stajyer öğrencilere staj işlemlerinde rehberlik eder ve onları denetler.

            (3) Staj komisyonunun görev süresi iki yıldır.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Staj Zamanı, Süresi ve Yeri

              Zorunluluk

              MADDE 6- (1) İlgili bölümlerde öğrenim gören her öğrenci, pratik çalışma deneyimi kazanmak, uygulama yeteneklerini geliştirmek ve iş hayatına uyum sağlamak amacıyla ilgili bölümlerin staj komisyonları tarafından uygun görülen resmî ve özel kurum/kuruluşlarında bu yönerge hükümleri uyarınca uygulama ve staj yapmak zorundadır. 

 

              Staj yapılabilecek zamanlar

              MADDE 7- (1) Bölüm staj komisyonunun akademik takvim esasına göre;

              a) Yeni Medya ve Turizm Rehberliği bölüm öğrencileri VI. yarıyılı takip eden yaz döneminde,

              b) Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölüm öğrencileri IV. yarıyılı takip eden yaz döneminde,

          bu yönergenin 8 inci maddesinde belirlenen staj süreleri esas alınmak ve staj yükümlülüğünü yerine getirmek koşuluyla, bu yönergenin 10 uncu maddesinde belirlenen yerlerde stajlarını yapmakla yükümlüdürler.

(2) Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü öğrencilerinin,

a)  IV. yarıyılı takip eden yaz döneminde herhangi bir nedenle stajlarını yapamamaları durumunda staj VI. Yarıyılı takip eden yaz dönemlerinde yapılır.

b)  IV. yarıyılı takip eden yaz döneminde bu yönergenin 15 inci maddesinde belirtilen mazeretler nedeniyle stajlarını tamamlayamamaları durumunda staj VI. yarıyılı takip eden yaz dönemlerinde tamamlanır.

 

            Staj süresi

            MADDE 8- (1) Öğrencilerin yapmakla yükümlü oldukları staj süresi 45 (kırk beş) iş günüdür. 

            (2) Staj yapan öğrenciler, bu yönergenin 15 inci maddesinde belirtilen mazeretlerini belgelendirmek kaydıyla toplam staj süresinin yüzde 20’si kadar devamsızlık yapabilir. Öğrenciler staja ara verdiklerinde bu durumu Yüksekokul Müdürlüğüne SGK prim ödemeleri için en geç 3 (üç) iş günü içerisinde bildirmek zorundadır. Aksi takdirde ilgili öğrenci, SGK tarafından uygulanacak yaptırımlar sonucu doğacak tüm ceza ve prim borçlarından sorumlu tutularak başarısız sayılır.

            Staj yapılacak yerlerin belirlenmesi

            MADDE 9- (1) Bölümlerin eğitim programının özelliklerine göre staj yapılacak yerlerin uygunluğuna bölüm staj komisyonları tarafından karar verilir.

            Staj yerleri ve temini

            MADDE 10- (1) Staj uygulaması, öğrencilerin Yüksekokulda öğrendikleri bilgileri ve kazandıkları becerileri uygulama olanağı bulabilecekleri niteliklere sahip işletmelerde yapılır. Öğrencilerin staj yapabilecekleri işletmeler aşağıda belirtilmiştir:

            a) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü

            1) Turizm işletmesi belgeli 4 ve 5 yıldızlı oteller ve tatil köylerinin yiyecek-içecek bölümleri,

            2) Ulusal ve uluslararası yolcu gemilerinin mutfak bölümleri,

            3) Turizm işletmesi belgeli yiyecek-içecek işletmelerinin mutfak bölümleri,

            4) Eğlence tesislerinin yiyecek-içecek ve mutfak bölümleri,

            5) Hava yolu ikram hizmeti sunan işletmelerin mutfak bölümleri,

            6) Yemek hizmeti (Catering) işletmeleri,

            7) Üniversite sosyal tesisleri ile uygulama otelleri,

            8) Bölüm staj komisyonu tarafından uygun görülen kamu veya özel sektöre ait işletmeler.

            b) Yeni Medya Bölümü

            1) Yerel, bölgesel veya ulusal çapta yayın yapan gazete, radyo veya televizyon ve diğer medya kuruluşları,

            2) Dergi veya kitap yayımcılığı yapan yayımcılık işletmeleri,

            3) Prodüksiyon şirketleri, medya ile ilgili sivil toplum kuruluşları, basın ve halkla ilişkiler faaliyeti yürüten kamu veya özel kuruluşlar,

            4) Bölüm staj komisyonu tarafından uygun görülen kamu veya özel sektöre ait işletmeler.

            c) Turizm Rehberliği Bölümü

            1) A Grubu seyahat acenteleri,

            2) Müzeler ve ören yerleri,

            3) Turizm işletmesi belgeli 4 ve 5 yıldızlı oteller ve tatil köyleri,

            4) Ulusal ve uluslararası hava yolu işletmeleri,

            5) Hediyelik ve hatıra eşya satış mağazaları,

            6) Bölüm staj komisyonu tarafından uygun görülen kamu veya özel sektöre ait işletmeler.

            (2) Yüksekokul yönetimi ve bölüm staj komisyonları staj yeri bulmakla yükümlü değildir.

            Yurt dışında staj

            MADDE 11-(1) Stajını yurt dışında yapmak isteyen öğrenci, ilgili maddelerdeki şartları sağlamak koşuluyla bölüm staj komisyonunun uygun gördüğü yerlerde stajını yapabilir.

            (2) Komisyonun gerekli gördüğü durumlarda yurt dışında yapılan stajlara ait işletmelerin doldurduğu staj başarı belgesi, ilgili öğrencilerce yeminli tercüman aracılığıyla Türkçeye tercüme ettirilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Staj Uygulamasına İlişkin Hükümler

            Staj uygulamasına başlama

            MADDE 12- (1) Öğrenci staj yapacağı kurumdan staj yapma isteğinin kabul edildiğine dair Zorunlu Staj Başvuru Formu’nu (FR-059) üç nüsha hâlinde staj komisyonu başkanlığına sunar. Öğrenciler bölüm staj komisyonundan onay aldıktan sonra staja başlayabilir. Bölüm staj komisyonundan onay almadan başlanılan stajlar hiçbir şekilde geçerli sayılmaz.

            (2) Öğrenci, Zorunlu Staj Başvuru Formu (FR-059) ile İş Yeri Staj Sözleşmesi Formu’nu (FR- 064) staj başlangıç tarihinden itibaren en geç 15 (on beş) gün önce ilgili bölüm başkanlığına ulaştırır.

            Stajın yürütülmesi

            MADDE 13- (1) Öğrenciler, bölüm staj komisyonunun bildirdiği tarihte stajlarına başlamak ve bu tarihi takip eden süre içerisinde stajlarını tamamlamak durumundadırlar.

            (2) Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürlüğü tarafından staj yapacak her öğrenci için, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası yapılır.

            (3) İş yeri yetkililerinin staja katılan öğrencileri mesleki pratiklerini geliştirecek biçimde yönlendirmeleri beklenir. İş yerleri, staj çalışmalarında iş güvenliği kurallarının uygulanmasından ve sağlanmasından sorumludur. 

            (4) Staj Başarı Formu kapalı zarf içerisinde staj bitiminden itibaren 15 (on beş) gün içerisinde Yüksekokul Müdürlüğüne ulaştırılır.

            Staj yerinde uyulması gereken kurallar

            MADDE 14-(1) Staj yapan her öğrenci mesleki uygulama yaptığı iş yerinin çalışma ve güvenlik kurallarına, düzen ve disiplinine uymak ve iş yerinde kullandığı her türlü mekân, alet, malzeme, makine, araç ve gereçleri özenle kullanmakla yükümlüdür. Bu yükümlülükleri yerine getirmemesinden doğacak her türlü sorumluluk öğrenciye aittir. Yukarıdaki hususlara uymayan öğrenciler hakkında 2547 sayılı Kanun’un 54 üncü maddesi uyarınca işlem yapılır.

            Devam zorunluluğu ve mazeret

            MADDE 15-(1) Staj süresince aşağıda sıralanan durumlarda öğrenciler mazeretli sayılır:

            Staja devam edemeyeceğine dair sağlık kurumlarından alınan rapor ile belgelendirilmiş hastalık hâli, salgın, doğal afetler, bölüm staj komisyonunun uygun göreceği staj yapmaya mâni diğer nedenler ile staj amirinin yazılı izin verdiği 3 (üç) iş gününü aşmayan devamsızlıklar.

            Staj dosyasının/Staj defterinin doldurulması

            MADDE 16-(1) Staj dosyasında; öğrencinin, staj yapılan kurum amirinin, iş yeri staj sorumlusunun, Yüksekokul/bölüm staj komisyonunun doldurması ve işletmenin insan kaynakları (personel) birimi tarafından onaylanması gereken bölümler yer alır.

            Bu bölümlerden;

            a) Öğrenci, staj dosyasında belirtilen ilgili alanları doldurur.

            b) Stajın yapıldığı işletme, Staj Başarı Formunu doldurur.

            c) Öğrenci fotoğrafının bulunduğu ve günlük staj raporlarının yer aldığı bütün sayfalar ilgili işletme/kurum iş yeri staj sorumlusu tarafından kurum kaşesi ile onaylanır.

            Staj dosyasının teslimi

            MADDE 17-(1) Staj yapan her öğrenci, staj çalışmaları süresince staj sorumlusunun direktifleri çerçevesinde yaptığı işleri, gerekli şekil, kroki, hesap, fotoğraf, video ve diğer deliller ile birlikte hazırladığı staj defteri/staj dosyasını staj takviminde belirtilen tarihe kadar ilgili bölüm başkanlığına teslim etmek zorundadır. 

            Staj yapılan yerin değişikliği

            MADDE 18-(1) Staja başlayan öğrencinin staj yerini değiştirme talebi bölüm staj komisyonu tarafından değerlendirilir.

            Stajın değerlendirilmesi

            MADDE 19-(1) Öğrencilerin sunduğu staj dosyası ve değerlendirme formları ilgili bölüm staj komisyonu tarafından incelenir ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’ne göre değerlendirilir.

            Stajın kabul edilmeyeceği durumlar

            MADDE 20- (1) Staj;

            a) Bölüm staj komisyonu, gerekli gördüğü hâllerde, öğrencileri staj çalışmaları ile ilgili olarak mülakata çağırabilir. Staj raporları yetersiz görülen, çağrıldığı hâlde mülakata gelmeyen veya mülakattan başarısız olduklarına karar verilen öğrencilerin staj çalışmaları kabul edilmez.

            b) Bu Yönergenin 8 ve 15 inci maddelerinde belirtilen durumlar dışında, staj süresinin eksik yapılması durumunda,

            c) Öğrencinin “Zorunlu Staj Başvuru Formu’nu (FR-059)” bu yönergenin 12 nci maddesinde belirtilen süre içerisinde komisyonun onayını almadan staja başlaması durumunda,

            ç) Öğrencinin bu yönergenin 14 üncü maddesindeki hususları göz ardı etmesinden dolayı, staj yerinde Yüksekokulun itibarına zarar verecek herhangi bir davranışta bulunması durumunda,

            d) Öğrencinin staj yaptığı işletmeyi; bu yönergenin 18 nci maddesinde belirlenen sürece aykırı olarak değiştirmesi veya bölüm staj komisyonunun onayını almaksızın staja ara vermesi durumunda,

            e) Staj dosyasındaki ilgili bölümlerin işletme yetkililerine onaylatılmamış olması durumunda,

            f) Staj dosyasının bölüm staj komisyonunca belirlenen tarihte teslim edilmemesi durumunda,

            g) Mesleki etik ihlali durumunda,

            ğ) Bölüm staj komisyonunun onay vermediği iş yerlerinde staj yapılması hâlinde,

            kabul edilmez.

            Staj değerlendirmesine itiraz

            MADDE 21-(1) Öğrenci, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin ilgili maddesi uyarınca, değerlendirme sonuçlarının duyurulmasını takip eden en çok 5 (beş) iş günü içerisinde bölüm staj komisyonuna vereceği yazılı dilekçe ile değerlendirmeye itirazda bulunabilir. Bu itiraz bölüm staj komisyonu tarafından değerlendirilir, gerekli görülmesi halinde yüksekokul yönetim kurulunca karara bağlanır.

            Staj raporlarının arşivleme süresi

            MADDE 22-(1) Öğrenci staj raporları en son işlem gördükleri tarihten itibaren 2 (iki) yıl süre ile ilgili bölüm başkanlığında muhafaza edilir.

            Önceki uygulama/staj eğitimlerinin kabulü ve muafiyetler

            MADDE 23- (1) İlgili bölüme dikey geçiş yoluyla veya daha önce bölümleri ile ilgili bir programdan kayıt sildirerek kayıt olan öğrencilerin, daha önceki yükseköğretim kurumlarında yapmış oldukları meslek stajlarının kabul edilebilmesi için, söz konusu öğrencilerin daha önce staj yaptıkları işletme şartlarının bölümde uygulanan asgari işletme şartlarına uyduğunu ve kayıt yaptırdıkları bölüm ile daha önceki öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumlarında okudukları bölümün aynı olduğunu belgelendirmeleri gerekmektedir.

            (2) İlgili alanda sigortalı olarak çalışan öğrencilerin, çalıştıkları süreyi zorunlu staj süresi olarak saydırabilmeleri için söz konusu kurumun ve çalışılan sürenin, bu yönergenin 8 inci ve 10 uncu maddelerinde belirtilen hükümlere uygun olması gerekmektedir. Belirtilen hükümlere uygunluk sağlandığı takdirde öğrenci sunacağı dilekçesine ilave olarak;

            a) Görev aldığı kurumda çalıştığı zaman aralığı ile bölümü gösteren ve kurum yetkilisinin imzasıyla birlikte kurumun kaşesini taşıyan belgeyi,

            b) Kurumun; Kültür ve Turizm Bakanlığı, belediye ya da ilgili üst makamlardan ticari olarak izinli olduğunu gösterir belgeyi,

            c) E-devlet üzerinden alınan, ilgili çalışma tarihlerini gösteren sigorta dökümlerini, bölüm staj komisyonuna sunmakla yükümlüdür.

            (3) Yukarıdaki şartları sağlayan öğrencilerin muafiyet talebi; bölüm staj komisyonunda değerlendirilip yüksekokul yönetim kurulunda kabul edildikten sonra muafiyet işlemi gerçekleşir.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Diğer Hükümler

            Yürürlükten kaldırılan mevzuat

             MADDE 24- (1) 30.03.2021 tarihli ve 03-2021/40 sayılı 16.06.2022 tarihli ve 09-2022/112 sayılı Senato kararlarıyla yürürlüğe konulan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Staj Yönergesi yürürlükten kaldırılmıştır.

            Yürürlük

            MADDE 25- (1) Bu Yönerge, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Senatosunun onayı ile yürürlüğe girer. 

            Yürütme

            MADDE 26- (1) Bu Yönerge hükümlerini Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü yürütür.