Üniversitemiz Personel Dairesi Başkanlığı ve Sürekli Eğitim Merkezi (KMÜSEM) işbirliği ile ‘Liderlik ve Duygusal Zekâ’ konulu seminer düzenlendi. Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şebnem Aslan’ın verdiği seminere KMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karataş, Genel Sekreter Ahmet Tüfekci, daire başkanları ve idari personel katıldı.
Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Konferans Salonunda gerçekleştirilen seminerde konuşan Doç. Dr. Şebnem Aslan, tarihi süreçte dünyada pek çok lider ortaya çıktığını dile getirerek, tarihte iz bırakmış bazı liderlerin hayatlarıyla ilgili bilgiler paylaştı.
“Etkin liderler büyük kulaklara ve büyük bir kalbe sahiptir”
Türkiye’de ve dünyada liderlik yapmış olan bireylerin genel özelliklerine bakıldığında etkin liderlerin büyük kulaklara ve büyük bir kalbe sahip olduklarını söyleyen Doç. Dr. Aslan, “Bizim liderden beklediğimiz bizi dinlemesi ve kalben ikna etmesidir.” dedi.
Doç. Dr. Aslan, her insanın ruhunda liderlik vasfının yer aldığına dikkat çekerek, lider olmanın en önemli vasıflarından birisinin de başkalarını etki altına almak olduğunu belirtti.
Liderliğin, her ne kadar iş hayatında kullanılan bir kavram gibi karşımıza çıksa da aslında iş hayatımızın yanında özel hayatımızda da oldukça önemli bir yer tuttuğunu belirten Doç. Dr. Şebnem Aslan, “Sosyal bir varlık olarak yaratılan insanoğlu ister istemez diğerleriyle sürekli bir etkileşim döngüsünün içindedir ve birbirinden etkilenmek durumundadır. Önemli olan başkalarından etkilenmenin daha az olduğu, başkalarını daha fazla etkileyebildiğimiz bir yaşam sürmemizdir. Şüphesiz bu durumun iş hayatına yansıması ise başarının anahtarı olacaktır.” diye konuştu.
Liderlik kavramının kişilere, toplumlara ve zamana göre değişiklik gösterdiğine dikkat çeken Doç. Dr. Aslan, Türkiye’de otokratik liderler yerine babacan liderlerin daha çok sevildiğini belirtti. Doç. Dr. Aslan, İslamiyet’te ise liderlerde adalet, ilim, organların sağlam olması, tecrübe, cesaret, yaşça büyük olma gibi bazı temel özelliklerin arandığını sözlerine ekledi.
“Sosyal ağları kullanmayın, gizemli olun”
Doç. Dr. Aslan, liderlerde olması gereken özellikleri ise şöyle sıraladı: “Lider kişilerde gizem, yenilikçilik ve risk alabilmek gibi özellikler muhakkak bulunmalıdır. Birey gizemli olmayı başarabildiği ölçüde insanlarda merak duygusu oluşturur. Sosyal ağları kullanan bireyler gizemini yitirir. Bu, lider kişiler için olumsuz bir durumdur. Lider olmak istiyorsanız sosyal ağları kullanmayın ve gizeminizi koruyun. Diğer bireylerden farklı düşünüp farklı uygulamalar gerçekleştirin ve yenilikçi olun. Son olarak da risk almaktan kaçınmayın. Çünkü risk almadan başarılı olamazsınız.” şeklinde konuştu.
İnsanların hayatları boyunca büyük başarısızlıklar yaşadığını ve bunun sonucunda üzüntüye kapıldığını söyleyen Doç. Dr. Şebnem Aslan, “Başarısızlıklar karşısında üzülmeyip, yılmayıp, hayatı geriye doğru okumalıyız ve daha fazla çalışarak içimizde ileriye dönük umut taşımalıyız.” dedi.
“İş hayatında sağ ve sol beyin birlikte kullanılmalı”
İnsanların görsel olarak düşündükleri şeyleri daha zor unuttuklarına dikkat çeken Doç. Dr. Aslan, “İnsan gözü saniyenin 1/24’ünü yakalayamıyor ama beyin görüntüyü fark ediyor ve görüntü beyninin bir köşesine kazınıyor. Bireyin daha önce gördüğü insanların yüzlerini unutmaması sağ beyin yeteneğine sahip olduğunu, buna karşın bu kişilerin isimlerini hatırlaması sol beyin yetisinin ağırlıklı olduğunu gösterir.” diye konuştu.
Bireylerin gün geçtikçe beyinlerinin daha az bir kısmını kullandıklarını vurgulayan Doç. Dr. Aslan, “Bireyler 1980’li yıllarda beyninin yüzde 5’ini kullanırken şimdilerde ise yüzde 1’inden daha azını kullanıyor. Sağ beyni ve sol beyni aynı anda geliştirebilmek için kişinin mesleği, muhasebe gibi sol beyin becerisine dayalı bir meslek ise, örneğin müzik ile uğraşarak sağ beyin yetisini geliştirebilir. Eğer kişi sağ beyin becerisini geliştirecek bir sanat türü ile ilgileniyorsa gerektiriyorsa, yabancı dil öğrenerek sol beyin becerisini geliştirmeye çalışmalıdır.” dedi.
“Kurum kültürüne uygun davranın”
“Hayatta neyi beklerseniz o olursunuz.” diyen Doç. Dr. Aslan, bireylerin işlerinde başarılı olmaları için çalıştıkları kurumun kültürüne ters düşmemeleri gerektiğine dikkat çekti ve personele kurumun fikirlerine uyum sağlama, kurumun görüşlerine uygun hareket etme konusunda tavsiyelerde bulundu. Doç. Dr. Aslan, son olarak iletişimde ilk intibanın çok önemli olduğunu belirterek, beden dilinin nasıl kullanılması gerektiği hakkında örnekler sundu.
Doç. Dr. Aslan’ın kendi yazmış olduğu şiirini seslendirmesinin ardından seminer sona erdi. Üniversitede gerçekleştirdiği sunumundan dolayı KMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karataş tarafından Doç. Dr. Şebnem Aslan’a teşekkür belgesi takdim edildi.