Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu

Makine

Makine Programı

Genel Bilgi

Makine Programı, Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü altında, sanayide sektörün her kademesinde ihtiyaç duyduğu nitelikli ara insan gücünü, çağın beklentilerini karşılayacak kalite ve hizmet felsefesine uygun olarak yetiştirilmek amacıyla, iki yıllık eğitim veren bir programdır. Programın 60 öğrenci kontenjanı vardır. Dersler zorunlu ve seçmeli olmak üzere iki gruptur. Programda her dönem 30 AKTS olmak üzere 4 dönemde toplam 120 AKTS ders mevcuttur. Bu amaçla öğrencilere 14 haftalık gerek uygulamalı, gerekse teorik dersler verilmektedir. Öğrencilerin pratik yönden geliştirilmesi için, hem Yüksekokulda mevcut olan atölyelerinden, hem de bölgemizde mevcut olan makine sanayisinin imkânlarından faydalanılmaktadır. Derslerin yanı sıra her öğrenci en az 30 işgününü, endüstriye dayalı eğitim olan staj yapmak zorundadır. Makine Programında öğretim; bilimsel, teknolojik, düzenli atölye uygulamalarıyla da desteklenerek, profesyonelce yapılmaktadır. Derslerde; teorik ve uygulamalı bilgiler, alanında deneyimli öğretim elemanlarınca verilmektedir. Makine Programından mezun olan öğrenciler, sanayide makine alanında üretim yapan işletmelerde, araştırma geliştirme birimlerinde ve değişik kamu kurum - kuruluşlarında, makine teknikeri kadrosunda istihdam edilebilmekte, ya da kendi işyerlerini açıp, bağımsız çalıştırabilmektedir.

Vizyon

Bilişim Teknolojileri çağında teknolojiyi yakından takip eden, sektörel alanda öncü ve bölgede örnek bir Makine ön lisans programı olmak.

Misyon

Uluslararası eğitim sürecine uyumlu Makine Programı (Bologna) eğitim-öğretim süresi sonunda; Öğretim, araştırma, geliştirme etkinliklerini sürdürerek güncel ve donanımlı bilgiyi üreten, teorik bilgiyi uygulamaya aktarabilen, kazanımlarını pratiğe dönüştüren, üretim sektöründeki sorunlara en uygun çözümü sunan, mesleki etik değerlere bağlı, nitelikli ve etkin “Makine Teknikerleri” yetiştirmek.

Amaç

Programın amacı, bir sistemi tasarlayıp projelendirebilen, bilgisayar destekli çizim yapabilen, üretimde en iyi malzeme ve takımı seçip, uygun metotlar ile takım tezgâhında en ekonomik şartlarda parçaları işleyebilen teknik elemanlar yetiştirmektir. Ayrıca programdan mezun olan öğrenci, CNC tezgâhları için programlar hazırlayan, mesleğin gerektirdiği etik değerlere sahip, takım halinde çalışmalara uyumlu ve sorumluluk sahibi, gibi niteliklere sahip olmaktadır.

Hedef

Teknolojik gelişmelerin ihtiyaç duyduğu bilgiyi almış, uygulama yeteneği kazanmış, malzemeyi tanıyan, üretim tekniklerini bilen, mesleğiyle ilgili çizim ve normları kullanabilen, mesleki problemleri çözebilecek bilgi ve beceriye sahip, çağdaş aygıtları kullanabilen, ön lisans düzeyinde diplomaya sahip mezunlar yetiştirmektir.

Programın İmkânları

Bölümümüzde, Temel İmalat ve Talaşlı İmalat atölyeleri olmak üzere 2 atölye bulunmaktadır. Temel İmalat Atölyesinde, şerit testere, taşlama ve sütunlu matkap tezgahı ile çeşitli kaynak makineleri bulunmaktadır. Talaşlı İmalat Atölyesinde ise, üniversal torna tezgâhları, freze tezgâhı, taşlama tezgâhları, matkap tezgâhı ile CNC torna tezgâhı bulunmaktadır. Makine imalatında kullanılabilen bu tezgâhlar yardımıyla, uygulamalı derslerin tümünün, uygulamalı olarak yapılması mümkün olmaktadır. Derslerde kullanılacak ham maddeler ise, Yüksekokulumuz tarafından sağlanmaktadır.

Ayrıca bölgemizde açılan makine fuarları ile ülkemizin büyük sanayi kuruluşlarına yılda 1-2 kez, teknik geziler düzenlenerek, öğrencilerin fuar, sergi, kariyer günleri vb. gibi etkinlikleri katılımı ile bakış açıları genişletilmeye çalışılmaktadır.

İstihdam Olanakları

Makine programın çalışma alanları şu şekilde özetlenebilir:

Ø Türkiye’nin her yerinde, makine ve otomotiv sektöründe üretim yapan işletmelerde,

Ø Kamu kurum ve kuruluşlarında,

Ø Makine ile ilgili Ar-Ge firmalarında çalışabilmektedirler.

Ayrıca, Makine programı mezunlarının kendi işletmelerini de kurmaları mümkündür.

Üst Öğrenim Olanakları

Programdan mezun olan öğrencilerin, bir üst öğrenime devam etme olanakları bulunmaktadır. DGS (Dikey Geçiş Sınavı) giren mezun öğrenciler, yeterli puanı almaları durumunda, aşağıda belirtilen bölümlere kayıt yaptırarak bir üst öğrenimi tamamlayabilirler.

Øİmalat Mühendisliği

ØMakine Mühendisliği

ØMakine ve İmalat Mühendisliği

ØMalzeme Bilimi ve Mühendisliği

ØMalzeme Mühendisliği

ØMetalurji ve Malzeme Mühendisliği

ØEndüstri Mühendisliği

ØEnerji Sistemleri Mühendisliği

ØGemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği

ØGemi Makineleri İşletme Mühendisliği

ØGemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği

ØOtomotiv Mühendisliği

ØTarım Makineler

ØAçık Öğretim Fakültesi

Makine Teknikerinin Endüstrideki Yeri

Makine Teknikeri, kazandığı teorik ve uygulamalı eğitim ve öğretimin gereği olarak bir işletmede üretimden sorumlu mühendis ile üretimi gerçekleştiren teknisyen, usta, posta başı, işçi arasında bağlantı kuran, teknik iletişimi sağlayan bir teknik personel, bir işletme için ara eleman mesafesinde aranan bir kişidir.

Akademik Personel

Dr. Öğr. Üyesi Yusuf DİLAY

Öğr. Gör. Mesut KİLİT  

Öğr. Gör. Hüseyin KAYA

Öğr. Gör. Adem ÖZKAN