Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu

Motorlu Araçlar Ve Ulaştırma Teknolojileri Bölümü

Otomotiv Teknolojisi Programı

 

Genel Bilgi

Otomotiv Teknolojisi Programı, Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölümü altında, Otomotiv sektörünün gerek üretim ve gerekse satış sonrası hizmet kademelerinde ihtiyaç duyduğu nitelikli ara insan gücünün, çağın beklentilerini karşılayacak kalite ve hizmet felsefesine uygun olarak yetişmelerini sağlamak amacıyla iki yıllık eğitim veren bir programdır. 

Programın 40 kontenjanı vardır. Dersler zorunlu ve seçmeli olmak üzere iki gruptur. Otomotiv Teknolojisi Programı her dönem 30 AKTS olmak üzere 4 dönem toplam 120 AKTS kredisinden oluşan 2 yıllık bir önlisans programdır. Bu amaçla öğrencilerimize 14 haftalık gerek uygulamalı gerekse teorik dersler verilmektedir. Öğrencilerin pratik yönden geliştirilmesi için hem bölümde mevcut olan atölyelerinden hem de bölgemizde mevcut olan otomotiv sanayisinin imkânlarından faydalanılmaktadır. Derslerin yanı sıra her öğrenci en az 30 işgününü kapsayan bir endüstriye dayalı eğitimleri olan stajı tamamlamak zorundadır.

Otomotiv Teknolojisi Programında öğretim; bilimsel, teknolojik, düzenli atölye uygulamalarıyla da desteklenerek profesyonelce yapılmaktadır. Otomotiv Teknolojisi Programında dersler; teorik bilgiler, deneysel yetenek ve kabiliyetler, geleneksel ve modern teknolojideki uygulamalara göre verilmektedir. Otomotiv sektörünün gerek üretim ve gerekse satış sonrası hizmet kademelerinde ihtiyaç duyduğu nitelikli ara insan gücünün çağın beklentilerini karşılayacak kalite ve hizmet felsefesine uygun olarak yetişen elemanlar, otomotiv alanındaki araştırma birimlerinde, değişik kamu kurum ve kuruluşlarında tekniker kadrosu ile çalışabilmektedirler. Özel sektörde geleneksel ve modern teknoloji ile üretim yapan endüstrilerde, otomotiv sektörünün imalat, satış, satış sonrası hizmetler, yedek parça, eğitim ve danışmanlık hizmetleri gibi kademelerinde görev almaktadır. Bunların yanı sıra özellikle satış sonrası hizmetleri ile ilgili olarak kendi işyerlerini açıp çalıştırabilmektedir.

 

Misyon
Mesleki ve Teknik Eğitimin gerektirdiği, Otomotiv endüstrisinin ihtiyaç duyduğu yüksek standartlara sahip, çağdaş, çevreci, yenilikçi, paylaşımcı, iş dünyasının tercih ettiği nitelikli ve kaliteli insan gücünün yetişmesini sağlayacak alt yapıya sahip, yenilikleri takip ederek, gelişen teknolojilere uyum sağlayabilen insan kaynağının temininde söz sahibi bir bölüm olmaktır.

 

Vizyon 
Bilimsel ve teknolojik alt yapı ile donatılmış, Otomotiv sektörünün ihtiyacı olan nitelikli, teorik ve pratik bilgiler ile donanmış, evrensel düşünebilen, yenilikçi, katılımcı, ufku geniş, mevcut ve gelişen teknolojileri birbiriyle ilişkilendirebilen, kişisel ve toplumsal sorumluluk sahibi ve gerektiğinde kendi işini kurup yönetebilen, mesleki yeterliliğe ve özgüvene sahip bireyler yetiştirmektir.

 

Amaç

Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölümü; Otomotiv teknolojileri alanında teorik ve pratik bilgi ve beceriye yeterli düzeyde sahip, Türkiye’nin endüstriyel ihtiyaçlarını karşılayabilecek, teknolojik gelişmeleri takip edip okuyabilen, girişken, öz güvenli, sorumluluklarını bilen, sorgulayıcı ve çözüm bulucu nitelikte insanlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

 

Hedef
Teknolojik gelişmelerin ihtiyaç duyduğu bilgiyi almış, uygulama yeteneği kazanmış, malzemeyi tanıyan, üretim tekniklerinde bilgisi olan, mesleğiyle ilgili çizim ve normları kullanabilen mesleki problemleri çözebilecek bilgi ve beceriye sahip, çağdaş aygıtları kullanabilen, ön lisans düzeyinde diplomaya sahip mezunlar yetiştirmektir. 

 

Programın İmkanları

Bölümümüz Motor Atölyesinde çalışır durumda bulunan dizel ve benzin motorları bulunmaktadır. Gerekli alet ve cihazların yardımıyla uygulamalı derslerin yapılması mümkün olmaktadır. Bakım Ayar Atölyesi bünyesinde bulunan Araç Diyagnostiği, Emisyon Test Cihazı, Kompresyon Test Cihazları gibi cihazlarla bakım ve ayar uygulamaları yapılmaktadır.

 

Program Profili

Otomotiv Servis Teknisyenliği, Diyagnostik Uzmanlığı, Benzinli ve Dizel Motorlar, Otomotiv Elektrik ve Elektroniği, Güç Aktarma Organları, Motor Test ve Ayarları, Hareket Kontrol Sistemleri, Oto Klima, Servis Organizasyonu ve Yönetimi, Müşteri İlişkileri.

 

İstihdam Olanakları

Bu programın çalışma alanları şu şekilde özetlenebilir:

  • Otomobil, kamyon ve otobüs üretim ve montaj tesisleri,
  • Otomotiv Satış Sonrası Hizmetler ( servis, bakım ve satış vb.)
  • Otomotiv yedek parça üretim tesisleri ve işletmeleri,
  • Otomotiv yan sanayi firmaları,
  • Uçak motoru ve gövdesi üretim, bakım ve teknik hizmetlerini sunan firmalar,
  • Gemi ve Lokomotif motoru ve ekipmanları üretim, bakım ve teknik hizmetlerini sunan firmalar,
  • Vagon sanayi,
  • Otomotivle ilgili Ar-Ge firmaları ve bölümleri.

Ayrıca, bu program mezunlarının kendi işletmelerini de kurmaları mümkündür.

 

Üst Öğrenim Olanakları

Programdan mezun olan öğrencilerin bir üst öğrenime devam etme olanakları bulunmaktadır. DGS (Dikey Geçiş Sınavı) giren mezun öğrenciler, yeterli puanı almaları durumunda aşağıda belirtilen bölümlere kayıt yaptırarak bir üst öğrenimi tamamlayabilirler.

 

  • Endüstri Mühendisliği
  • Enerji Sistemleri Mühendisliği
  • Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği
  • Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği 
  • Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği
  • Enerji Yönetimi
  • Endüstri ve Sistem Mühendisliği
  • Makine Mühendisliği
  • Otomotiv Mühendisliği
  • Uçak Gövde - Motor
  • Uçak Gövde - Motor Bakım
  • Açık Öğretim Fakültesi

Akademik Personel

Doç. Dr. Bekir GÜNEY

Öğr.Gör. Dr. Hanifi KÜÇÜKSARIYILDIZ

Öğr. Gör. Emre LEKESİZCAN