Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu

Gıda

Gıda Teknolojisi

Genel Bilgi

 

Gıda Teknolojisi Programında, Gıda sanayinin her alanında çalışabilecek nitelikli ara insan gücü/gıda teknikeri yetiştirme amaçlanıp; öğrencilere araştırma-geliştirme, kimyasal analizler, mikrobiyolojik analizler,  fermentatif ürün üretimi,  hijyen ve sanitasyon konularında gerekli bilgi, eğitim veren iki yıllık bir programdır. Program mezunlarına Ön Lisans Diploması ve Gıda Teknikeri unvanı verilmektedir. 

Programın 40 kontenjanı vardır. Dersler zorunlu ve seçmeli olmak üzere iki gruptur. Gıda Teknolojisi Programı her dönem 30 AKTS olmak üzere 4 dönem toplam 120 AKTS kredisinden oluşan 2 yıllık bir ön lisans programıdır. Bu amaçla öğrencilerimize 14 haftalık gerek uygulamalı gerekse teorik dersler verilmektedir. Öğrencilerin pratik yönden geliştirilmesi için hem bölümde mevcut olan laboratuarlardan hem de bölgemizde mevcut olan gıda sanayisinin imkânlarından faydalanılmaktadır. Derslerin yanı sıra her öğrenci en az 30 işgününü kapsayan bir endüstriye dayalı eğitimleri olan stajı tamamlamak zorundadır. Gıda Teknolojisi Programında dersler; teorik bilgiler, deneysel yetenek ve kabiliyetler, geleneksel ve modern teknolojideki uygulamalara göre verilmektedir. Gıda sektörünün gerek üretim ve gerekse arge hizmet kademelerinde ihtiyaç duyduğu nitelikli ara insan gücünün çağın beklentilerini karşılayacak kalite ve hizmet felsefesine uygun olarak yetişmektedir.

 

Misyon

Nitelikli eğitim ve öğretimi ilke edinerek modern teknolojiyi uygulayan, ulusal ve uluslararası platformlarda kabul gören, konusunda atılımcı, yenilikçi, araştırmacı ve örnek kalifiye tekniker bireyler yetiştiren, üreticilere, sanayi kuruluşlarına ve gıda mühendislerine üretim aşamalarında yardımcı olan, bu alanlarda problemleri çözebilen, sürekli gelişen topluma katkı sağlayan ve kaliteli hizmet verebilen, yetiştirdiği insan ve ürettiği bilgi ile örnek gösterilen bir bölüm olmaktır.  

 

Vizyon

Hammaddeden tüketime kadar gıdaların üretim aşamalarında güvenli, sağlıklı ve kaliteli ürünler elde edilmesi, gıda üretim sistemlerinin sürekliliğin sağlanması için gerekli tüm bilgi ve becerilere sahip, yenilikçi, ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel ve teknolojik konularına hakim teknikerler yetiştirmek, temel ve uygulamalı araştırmalar yaparak bilgi birikimini gıda sanayi ve toplumun faydasına sunmaktır.   

 

Amaç

Bölümün bulunduğu bölge başta olmak üzere ülkemiz gıda sanayi ve kamu kuruluşlarının ihtiyaçlarına cevap verebilecek, alanında rekabet edebilecek düzeyde bilgi ve yetenek kazandırılmış, çevre bilincinde olan, ülkesini ve mesleğini seven öğrenciler yetiştirmektir. Ayrıca farklı ölçekte gıda üretimi yapan kamu ve özel kuruluşların laboratuarında ve üretim süresince görev yapabilecek elemanlar yetiştirir. Programda öğrencilere alan derslerinin yanı sıra İngilizce, laboratuar teknikleri ve diğer eğitimler de verilerek mezunların niteliklerinin arttırılması da amaçlanır.

 

 

 

Hedef

Teknolojik gelişmelerin ihtiyaç duyduğu bilgiyi almış, uygulama yeteneği kazanmış, malzemeyi tanıyan, üretim tekniklerinde bilgisi olan, mesleğiyle ilgili analiz,üretim ve normları kullanabilen mesleki problemleri çözebilecek bilgi ve beceriye sahip, çağdaş aygıtları kullanabilen, ön lisans düzeyinde diplomaya sahip mezunlar yetiştirmektir.

 

Programın İmkanları

Gıda laboratuarında etüv, otaklav, distilasyon cihazı, mikroskop, refraktometre, laboratuar cam ve sarf malzemeleri, gıda işletmelerinin imkanları da dahil olmak üzere oldukça fazla imkan ve materyal mevcuttur.Bunlarla gıdalarla ilgili hemen hemen bütün analizler (nem tayini,nişasta ,yağ,protein,mikrobiyolojik,) yapılabilmektedir

 

Program Profili

Hububatlar ve Baklagiller, İçme Suyu, Meyve ve Sebze Ürünleri, Pastacılık Ürünleri ve Hammaddeleri, Su Ürünleri, Süt ve Süt Ürünleri, Şeker ve Şekerli Ürünler, Un ve Unlu Mamuller, Yağlar ve Yağlı Tohumlar, Alkollü İçecekler,   Alkolsüz İçecekler, Baharatlar, Bal, Bebek Mamaları ve Ek Besinleri, Çay-Kahve ve Kakao Ürünleri, Çerezler ve Kuruyemiş, Et ve Et Ürünleri, Gıda Katkı Maddeleri.

İstihdam İmkanları

Gıda Teknolojisi Programından mezun olan öğrenciler gıdaların üretim, kalite ve pazarlama ile ilgili özel iş kollarında Gıda Teknikeri unvanı ile istihdam edilirler. Tarım İl Müdürlükleri ve Kalite Kontrol Şube Müdürlükleri gibi resmi iş yerlerinde çalışma şansına sahiptirler. Gıda sanayisinde, özel kuruluşlar bünyesinde gıda imalat aşamalarında, kimyasal ve mikrobiyolojik gıda analiz departmanlarında, gıda kontrol laboratuarlarında iş bulabilmekte ve çalışabilmektedirler.

Mezunlarımız, gıda sanayi ile ilgili kamu ve özel sektör kuruluşlarında gıda teknikeri olarak çalışabilir ya da gıda işletmelerinde sorumlu yönetici olarak görev alabilir. Görev alabilecekleri kuruluşlardan bazıları şunlardır:

  • T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı,
  • Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü,
  • Hıfzıssıhha Enstitüsü,
  • Belediyeler,
  • İl Sağlık Müdürlükleri,
  • Su  Ürünleri  İle  Sebze  Ve  Meyve  Ürünlerinin  İşlendiği  ve  Depolandığı İşletmeler,
  • İçme, Kullanma, Sanayi Sularının, Et, Süt Ürünleri, Şekerli ve Unlu  Gıda Ürünlerinin Üretildiği İşletmelerin Kalite Kontrol Merkezleri,
  • Çevre Koruma Laboratuarları ve
  • İlaç İşletmeleri.

 

Üst Öğrenim İmkanları

Ön lisans programını bitiren kişi çalıştığı işyerinde performansına göre yöneticiliğe kadar yükselebilir. Ayrıca; Anadolu  Üniversitesi  Açık öğretim  İktisat  Fakültesi  veya  İşletme  Fakültesi  lisans programlarına sınavsız kayıt yaptırıp dört yıllık fakülte diploması alabilir veya DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile Mühendislik Fakültesi – Gıda Mühendisliği Bölümü, Beslenme ve Diyetetik, Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği, Aile ve Tüketici Bilimleri Öğretmenliği, Kimya ve Ziraat Mühendisliği lisans programlarına  dikey geçiş yapabilmektedir.

Akademik Personel 

Dr.Öğr. Üyesi Süleyman GÖKMEN

Dr.Öğr. Üyesi Cafer AKYÜREK

Dr.Öğr. Üyesi  Abdulkadir DİLBER

Öğr. Gör. Kutlu ÇEVİK