Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu

İş Sağlıgı Ve Güvenliği

İş Sağlığı ve Güvenliği Programı

Genel Bilgi

Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu, İş Sağlığı ve Güvenliği Programı, çalışma hayatında oluşabilecek iş kazaları ve meydana gelebilecek meslek hastalıkları ile ilgili olarak, güncel teknoloji ve bilgi ışığında özel sektöre ve kamu sektörüne; yetkin, teknik ara eleman yetiştirmek üzere kurulmuştur. 

Programımız, teorik ve uygulamalı olarak, günümüzün şatlarına uygun, çağdaş eğitim metotlarıyla desteklenmekte ve mesleki alanda yeterli deneyime sahip olabilecek şekilde öğrencilerimizin, programımızdan mezun olmalarına olanak vermektedir. 

Program şartlarını yerine getiren öğrencilerimiz, mezuniyet koşullarını sağladıkları takdirde, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’ndan “İş Sağlığı ve Güvenliği Teknik Elemanı” unvanıyla mezun olmaktadırlar.

 

Misyon

Kamu ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu alanlarda nitelikli ara insan gücü yetiştirmek, üretim/hizmet sektörünün ve toplumun ihtiyacı olan konularda, öğrencilerine bilgi erişimini ve kullanımını öğretmek, bilginin iletilmesi, geliştirilmesi ve uygulanması konularında yetenek kazandırmak, mesleki etik değerlere saygılı, içinde bulunduğu sektörün bütün sorumluluklarını bilen, seçtiği disiplinle ilgili problemlere çözüm getirici ve yeni projeler üretebilen, yerel ve bölgesel düzeyde ekonomik ve toplumsal gelişmeye katkı sağlayıcı faaliyetlerde bulunan, bilimsel gelişmeleri ve yasal düzenlemeleri takip eden, iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarında insan sağlığı, sosyal ve ekonomik hususları göz önünde bulunduran bireyler hazırlamaktır. 

 

Vizyon

İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimine yeni bakış açıları kazandırmak mezun olduklarında ve işletmelerde görev aldıkça iş yerinde güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamını temin etmelerini sağlamak, kaynakların verimli kullanılmasını sağlayacak, hizmette ve üretimde yüksek kazanç ile çalışanlar açısından maksimum güvenlik minimum risk içeren çalışma koşullarının tüm dünyada yerleşmesini sağlayan, çalışanı, işvereni ve çalışma ortamını olumsuz etkileyen riskleri ortadan kaldırarak ya da zararları en aza indirerek ülke ekonomisine katkıda bulunacak mezunlar yetiştirmek. 

 

Amaç

İş Sağlığı ve Güvenliği 2012 yılında kabul edilen 6331 sayılı kanun ile ülkemizde tüm kamu ve özel sektör kuruluşlarında İş Güvenliği kurallarının uygulanması zorunlu hale gelmiştir. Bu zorunluluklardan bir tanesi de İş Güvenliği Uzmanı çalıştırmaktır.

Bu çerçevede İş Sağlığı ve Güvenliği Programından mezun olacak öğrencilerin kamu ve özel sektörde çalışabilecek İş Güvenliği Uzmanları yetiştirmek amacı ile programımız 2013 yılında kurulmuştur.

Avrupa standartlarında iyi bir eğitim alarak mezun olacak öğrencilerin, çalıştıkları işyerlerinde risklerin minimize edilerek sağlıklı ve güvenli bir ortam yaratılması, tehlikelerin kaynağında yok edilmesi, çalışan insanın bu ortamda tüm dikkatini işine  vererek işçi ve fabrika iş veriminin artması, herhangi bir kaza sonucu yasal, vicdani ve mali sorumlulukları en aza düşürmek ve bu sayede işletmenin karlılığını artırarak ülke ekonomisine katkıda bulunmak İş Sağlığı ve Güvenliği Programı’nın amaçları arasındadır.

 

Hedef

İşyerinde iş güvenliğinin sağlanabilmesi için alınması gereken tüm tedbirleri alan, çalıştığı kurumun risk analizini yapabilen ve riskleri önlemede gerekli tedbirleri sağlayan, iş sağlığı ve güvenliği konusunda yasal mevzuatı takip eden ve yorumlayan, gündemdeki olaylara duyarlı ve gelişmeleri izleyen, mesleki etik kurallara uygun davranan bireyler yetiştirmek, hedeflerimiz arasındadır.

 

Programın İmkanları

İş Sağlığı ve Güvenliği çalışmaları ilgili kanun gereği tüm çalışma alanlarında yapılması zorunlu olan faaliyetlerdir. Uygulama alanının geniş olması sebebiyle bu konuda eğitim almış ara elaman yetiştiren iki yıllık eğitim veren bir programdır. Program mezunları ara elaman olmanın dışında ilgili kurslara giderek ve bakanlık tarafından yapılan sınavdan yeterli puanları aldıkları takdirde C SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI da olabileceklerdir. Böylece bu unvanın verdiği imkanlar ile iş bulma şanslarını önemli derecede artırabileceklerdir. 

 

Program Profili

Çalışma ortamında öngörülmeyen durumlarla ilgili sorunları belirleyen ve çözüm bulabilen, - Temel bilgisayar kullanımının yanı sıra mesleğinin gerektirdiği yazılım ve donanımları kullanabilen, - Mesleği ile ilgili iş güvenliği, çevre koruma bilgisine ve etik değerlere sahip,- çalışma ve iş sağlığı güvenliği kanunları ve tüzüklerin kurallarına uygun gereğini yapma ve ilk yardım, olağan dışı durumlar, afetler ve yangınla mücadele ve tahliye tekniğini kavramış meslek elemanlarının yetiştirilmesi hedeflenmektedir.

 

Akademik Personel

Doç.Dr. Ali BİLGİÇ

Öğr. Gör.Dr. Mehmet POLAT

Öğr. Gör. Çağlar YAYLALI

Öğr. Gör. Muhammed Yunus Emre KARAMAN

 

 

İstihdam Olanakları

İş Sağlığı ve Güvenliği Programı mezunları, İş Sağlığı ve Güvenliği Teknikeri olarak Özel Sektörde ve Kamu Kurumlarında istihdam olanağı bulabileceklerdir. Ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının düzenlediği gerekli zorunlu eğitime katılıp ve sınavı başardıkları takdirde; “6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” Kamu Kurumlarında ve tüm sanayi ve hizmet tesislerinde görevlendirilmesi zorunlu olan “C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı” belgesi alma hakkına da sahip olacaklardır. Bu sayede yine kamu ve özel sektörde İş Güvenliği Uzmanı olarak istihdam olanağı bulabileceklerdir.

Üst Öğrenim Olanakları

Programdan mezun olan öğrencilerimiz Dikey Geçiş Sınavında yeterli puanı almaları durumunda aşağıda belirtilen bölümlere kayıt yaptırarak bir üst öğrenimi tamamlayabilirler.

  • Acil Yardım ve Afet Yönetimi
  • İşletme
  • Sağlık Yönetimi
  • Sosyal Hizmet
  • İş Sağlığı ve Güvenliği