Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu

Elektrik

Elektrik Enerji Bölümü

Genel Bilgi

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu’na bağlı Elektrik ve Enerji Bölümü, Yüksek Öğretim Kurulu’nun 14.06.2017 tarihli kararı ile kurulmuştur. Elektrik ve Enerji bölümünün KMÜ kampus alanı Yunus Emre yerleşkesinde eğitim vermektedir. 

Teknik ve bilimin hızla geliştiği ülkemizde; sanayi, enerji, iletişim, otomasyon ve elektrik enerjisinin kullanıldığı tüm sektörlerde istihdam olanağı sağlayan Elektrik ve Enerji bölümü kapsamında yer alan Elektrik Programı, sektörün ara elemanlardan beklentilerinitam olarak karşılayacak özellikte geliştirilmiştir.Elektrik programında, elektrik enerjisinin üretimi, dağıtımı ve kullanılması ile ilgili her türlü tesisat ve makinelerin kurulması, işletilmesi, bakımı ve onarımı işlerinde elektrik mühendisleri ile elektrik teknisyenleri arasında görev yapan “Elektrik Teknikeri” ünvanlı ara elemanlar yetiştirilir.

Elektrik programın 40 kontenjanı vardır. Dersler zorunlu ve seçmeli olmak üzere iki gruptur. Elektrikprogramı her dönem 30 AKTS olmak üzere 4 dönem toplam 120 AKTS kredisindenoluşan 2 yıllık bir önlisans programdır. Elektrik bölümü öğrencilerine 14 haftalık ders dönemi süresinde uygulamalıve teorik dersler verilmektedir. Öğrencilerin iş hayatına hazırlanması için pratik çalışmalarının önemli olduğu düşüncesinden hareketle, hem Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulunda ve mühendislik fakültesinde mevcut olan laboratuvarlardan, hem de bölgemizde mevcut olan endüstriyel tesislerden faydalanabilme imkânı mevcuttur.Derslerin yanı sıra her öğrenci endüstriyel alanda faaliyet gösteren işletmelerde en az 30 iş günü süresince staj eğitimlerini tamamlamak zorundadır. Bir AKTS, öğrencinin her yarıyıl için 30 saatlik iş yükünü ifade eder. Bölümümüz akademik kadrosu 2 Doktor Öğretim Üyesi 2 Öğretim Görevlisinden oluşmaktadır.

Elektrik Programında öğretim; çağın gerektirdiği bilimsel metotlar uygulanarak, teknolojik gelişmelerle uyumlu, laboratuvar çalışmalarıyla desteklenerek yapılmaktadır. Elektrik programında dersler; kişisel gelişime yönelik bireysel çalışmalar, takım çalışmasına yönelik grup çalışmaları, ödev ve proje hazırlama, teknik gezi, laboratuvar ve endüstriyel tesis destekli pratik çalışmalar ve mesleki faaliyet uygulamalarını kapsayacak şekilde verilmektedir.

Elektrik programı ders içerikleri için tıklayınız.

Programda, önlisans öğrencileri ilk yılı İngilizce, Türk Dili ve Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi gibi zorunlu derslerin yanında, Tesisata Giriş, Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Temel Elektronik, Sayısal Elektronik,  Doğru Akım Devreleri, Alternatif Akım Devreleri, Ölçme Tekniği, İş Güvenliği, Mesleki Matematik, Alternatif Akım Devreleri, Trafo ve Doğru Akım Makinaları, Güç Elektroniği, Bilgisayar Destekli Tasarım, , Araştırma Yöntem ve Teknikleri, Elektronik Devre Tasarımı, Yenilenebilir Enerji Sistemleri  derslerini, ikinci sınıfta, Elektromekanik Kumanda Sistemleri, Elektrik Enerji Üretim Sistemleri, Sözleşme Keşif ve Planlama, Yüksek Gerilim Tekniği, Elektrik Şebeke ve Tesisleri, Arıza Analizi, İşaret Dili, Elektrik Enerji İletim ve Dağıtım, Programlanabilir Denetleyiciler, Elektrik Enerji Santralleri, Asenkron ve Senkron Makinalar, Elektrik Tesislerinde Güvenlik ve Koruma,Meslek Etiği,Sensörler ve Transdüserler, Mikrodenetleyiciler, Sistem Analizi ve Tasarım, Pano Tasarım ve Montajıgibi dersleri almak zorundadır. Bölüm öğrencileri ilgi alanlarına göre seçmeli dersleri seçerek seçtiği alanda uzmanlaşır. İkinci yılın sonunda dersleri başarılı olarak geçen öğrenciler programdan Elektrik Teknikeri olarak mezun olurlar. 

 

Endüstrinin; enerji üretimi, iletimi, dağıtımı,tesislerin kurulması, teknik servis, bakım, onarım, elektrikli cihazların kontrolü, otomasyon ve kumanda sistemleri kademelerinde ihtiyaç duyduğu nitelikli ara eleman ihtiyacını karşılamak üzere, teknolojigelişmelere uyum sağlayarak, bilimsel metotları uygulayabilecek nitelikte yetişen elektrik teknikerleri, kamu ve özel kuruluşlarda çalışabilecekleri gibi, bağımsız olarak da çalışabilmektedirler.

Misyon

Teknolojik gelişmelere uyum sağlayabilecek, kendisini sürekli olarak geliştirme çabasına sahip, kendisini geliştirirken çalıştığı kurumun da gelişmesine katkıda bulunabilen, üstlendiği görevleri yerine getirirken bilimsel yöntemler kullanan, edindiği teorik bilgiyi pratik uygulamalarla destekleyebilen, sorunlara çözüm odaklı yaklaşabilen, analitik düşünme yeteneği gelişmiş, takım çalışmasına uyum gösterebilen, meslek etiği kurallarına uygun hareket eden, çalışırken tüm aşamalarda insan sağlığı ve iş güvenliğini öncelikli hedef belirleyen, nitelikli elektrik teknikerleri yetiştirmektir. 

Vizyon

Endüstrinin hedeflerine ulaşırken ihtiyaç duyduğu nitelikte ara elemanlardan elektrik teknikerlerini yetiştirirken, teknolojik gelişmeler paralelinde bilimi rehber edinen, benzer bölümler arasında kalite standartlarını kusursuz uygulayarak ön plana çıkan elektrik önlisans bölümü olmak.

Amaç

Elektrik enerjisi olmadan bilimsel gelişme olmayacağını, hiçbir makinenin çalışmayacağını, medeniyet olmayacağını biliyoruz. Yaşamın her alanında gerekli olan elektrik enerjisinin saymakla bitmeyecek faydalarının yanında tehlikeli bir enerji olduğunu unutmamak gereklidir. Elektrik programı, bilimsel gelişmelere uyum göstererek, elektrik enerjisinin üretilmesi, iletilmesi ve dağıtılmasında, kaliteli ve güvenli elektrik tesisatı kurmak, proje ve tesisat şemalarına hâkim olmak ilkelerine göre hareket eden elektrik teknikerleri yetiştirmeyi amaç edinen bir programdır. Bu amaç doğrultusunda bölümümüzden mezun olacak elektrik teknikerleri; kaliteli ve güvenli bir şekilde çalışabilmek için gerekli olan kazanımları, elektrik bölümünde bilimsel metotlar kullanılarak verilen teorik ve pratik derslerde elde etmeleri hedeflenmiştir. 

Elektrik teknikerliği mesleğini uygulayacak program öğrencilerinin elektrikle ilgili teorik bilgilerin yanında, yönetmelik, norm ve standartları da öğrenerek elektrik teknikeri ünvanı ile sektörde iş hayatına atılmaları, elektrik programının amaçları arasındadır. Elektrik teknikerlerinin endüstriyel işletmelerde bilimsel bir şekilde çalışabilmesi için, elektrik bakım faaliyetleri kapsamında arızi bakım, kestirimci bakım, periyodik bakım ve önleyici bakım faaliyetlerini sistemli ve güvenli şekilde yapabilecek donanıma sahip olacak şekilde yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Endüstriyel tesisler teknolojik gelişmelere uyum sağlamaya çalışırken, istihdam ettiği personeller arasında en güvendikleri meslek grubu arasında yer alan elektrik teknikerleri, programlanabilir cihaz ve makineleri kumanda etme, yol verme, devreye alma konularında yetkinliklerini ön lisans eğitimi sırasında kazanmaları elektrik programının amaçlarından birisidir.

Hedef

Endüstriyel tesisin organizasyon şemasında belirtilen görevini yaparken yönetim kademesi ile alt birimler arasında bilgi akışını ve iş birliğini kusursuz yapabilen, problem çözümünde ve iş geliştirme uygulamalarında katılımcı olabilen, iş faaliyetleri ile ilgili raporlama yapabilen, teknolojik cihazları programlayıp kumanda edebilen ve bu bilgisini diğer kademelere aktarırken takım çalışmasına göre hareket edebilen elektrik teknikerleri yetiştirmektir.

Ayrıca toplumun her kesiminden saygı gören, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip eden, meslek ve toplumun etik kurallarına uyan, kendi kişisel gelişimini sürekli hale getiren, çalıştığı kurumun menfaatlerini gözeten fertler yetiştirmek hedeflenmektedir.

Programın İmkânları

Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu ve Mühendislik Fakültesi laboratuvarlarında bulunan aletler, cihazlar ve deney setleri kullanılarak uygulamalı derslerin yapılması mümkün olmaktadır. Ayrıca sanayi üniversite iş birliği ile sanayideki tesisler kullanılarak iş başı eğitimi verilmesi mümkün olmaktadır. Bölgede bulunan enerji santralleri ve endüstriyel tesislerde staj ve teknik gezi ile eğitim desteklenmektedir. Elektrik Enerji ile ilgili bölümde alanında uzman kişilerin katılımıyla düzenlenen seminerlerle eğitim verilebilmektedir. Öğrencileri pratik uygulamalara teşvik etmek için proje ekipleri kurarak çalışmalar yapılabilmektedir.

Program Profili

Ön Lisans eğitimini başarı ile tamamlayarak mezun olan elektrik teknikerlerinin müfredatı oluşturan; Elektrik ve enerji ile ilgili temel kavramlar, DC ve AC devreler, Ölçme ve kontrol, elektriksel ve enerji hesapları, elektrik makinaları, DC ve AC Motorlar, Elektrik tesisat planları ve uygulamaları, otomasyon sistemlerinin kurulumu, endüstriyel tesislerin bakım ve onarımı, yenilenebilir enerji kaynakları, elektrik enerji üretim, iletim ve dağıtım sistemlerinin analizi ve kurulumu, analog, sayısal ve güç elektroniği devreleri, elektrikli cihaz ve sistemlerin bakım, onarım ve kurulumu, Programlanabilir Lojik Devreler (PLC) gibi alt dallarda uzmanlık kazanmaları hedeflenmektedir.

 

Akademik Personel

Dr. Öğr. Üyesi Mahmut HEKİM

Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Emin BEDİR

Öğr. Gör. Ömer PEKTAŞ

Öğr.Gör. Fatih Burak

İstihdam Olanakları

Bölüm mezunları TEDAŞ, TEİAŞ, Enerji Bakanlığı gibi kamu kuruluşlarında ve özel kuruluşlarda çalışabilecekleri gibi,serbest elektrik teknikeri olarak kendi işyerlerini kurup çalışabilirler. Elektrik santrallerinde, trafo merkezlerinde, elektrik dağıtım şirketlerinde çalışanlar,Elektrik Kuvvetli Akım Tesislerinde Yüksek Gerilim Altında Çalışma İzin Belgesi (EKAT) eğitimine katılarak, EKAT belgelerini alması durumunda yetkili olarak YG sistemlerinde yük altında çalışabilmektedirler.GSM Şirketlerinde, haberleşme altyapısı ve hizmeti sunan şirketlerde, endüstriyel tesislerde bakım, onarım, bilgi işlem servislerinde, beyaz eşya servislerinde, otomasyon şirketlerinde, güç elektroniği kontrol sistemlerinde, tıp elektroniği, güvenlik sistemlerinde, bilgisayar yazılım ve donanımı sistemlerinde, bina içi tesisat ve aydınlatma sistemlerinde, proje ofislerinde çalışabilirler.

Üst Öğretim Olanakları

Programdan mezun olan öğrencilerin bir üst öğrenime devam etme olanakları bulunmaktadır. DGS(Dikey Geçiş Sınavı) giren mezun öğrenciler, yeterli puanı almaları durumunda aşağıda belirtilenbölümlere kayıt yaptırarak bir üst öğrenimi tamamlayabilirler.

  • Elektrik Mühendisliği
  • Elektrik-Elektronik Mühendisliği
  • Elektronik Mühendisliği
  • Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği
  • Endüstri Mühendisliği
  • Enerji Sistemleri Mühendisliği
  • Fizik
  • Havacılık Elektrik ve Elektroniği
  • Kontrol Mühendisliği
  • Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği
  • Meteoroloji Mühendisliği
  • Uçak Elektrik-Elektronik
  • Uzay Mühendisliği
  • Elektrik Öğretmenliği
  • Elektronik  Öğretmenliği
  • Elektronik ve Haberleşme Öğretmenliği,
  • Elektronik ve Bilgisayar Öğretmenliği
  • Enerji Öğretmenliği