Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu

Tıbbi Ve Aromatik Bitkiler

TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER PROGRAMI

Genel Bilgi

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programımızda gıda, ilaç, kozmetik ve boya endüstrisinde ekonomik değeri olan tıbbi ve aromatik bitkilerin genel özelliklerini bilen teknik personeller yetişmektedir. Mezun olan öğrenciler tıbbi ve aromatik bitkilerin tanınması, ürüne dönüştürülmesi, biyolojik ve kimyasal özelliklerinin belirlenmesi gibi konularda gerekli uzmanlığı kazanmış olacaklardır.

Programdaki normal eğitim süresi 2 yıldır. Öğrencilerimiz 2 yılın sonunda 120 AKTS krediyle mezun olmaktadır. Kültürel, mesleki, teorik ve uygulamalı dersler zorunlu ve seçmeli olarak gruplandırılmaktadır.

Misyon

Mesleki ve teknik eğitimin gerektirdiği, çevre odaklı, yeterli teknik bilgi ve beceriye sahip nitelikli insan kaynağı sağlanmasına katkı sağlamaktır.

Vizyon

Sektörün gelişimi için ileri düzeyde bilgi birikimine sahip, takım çalışmasına uyumlu, öz güven sahibi, yüksek nitelikli bireyler yetiştirmektir.

Amaç

Tıbbi ve aromatik bitkiler ile ilgili sektörlerin ihtiyaçlarını karşılayacak, çevreye duyarlı, nitelikli eğitim ve öğretim faaliyetleri yürütmektir.

Hedef

Tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilmesi ve ekonomiye kazandırılması için gerekli uygulamaları hayata geçirebilecek nitelikte teknikerler yetiştirmektir.

Programın İmkânları

Programımızda modern teorik eğitim öğretim araçları yanında uygulama yapılmasına imkân sağlayan tarım alanı mevcuttur.

Program Profili

Programda tıbbi ve aromatik bitkilerin üretim temel ilkeleri ve üretim süreçlerinin teorik ve uygulamalı gösterimine imkân sağlayan teknik alt yapı mevcuttur. 

Akademik Personel

Doç. Dr. Mehmet Ali TEMİZ

Dr.Öğr.Üyesi Ömer ÇEÇEN

Öğr. Gör. Yasir DOĞAN

 

 

İstihdam Olanakları

Mezun olan öğrenciler tıbbi ve aromatik bitkiler ithal ve ihraç eden firmalar, bitkisel ilaç üreten laboratuvarlar, bu bitkilerin yetiştiriciliği veya toplayıcılığı ile ilgili faaliyetlerde bulunan sektörler, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki ilgili kuruluşlar, parfüm ve kozmetik sanayinin yanı sıra üniversitelerin ilgili bölümlerinde yer alan herbaryum ve bitki laboratuvarlarında çalışabilir.

Üst Öğrenim Olanakları

Ön Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan öğrenciler ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile kontenjanlar ölçüsünde ilgili bölümlere geçiş yapabilirler.