Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu

Seracılık

SERACILIK PROGRAMI

Genel Bilgi

Seracılık Programı 2020-2021 eğitim-öğretim yılında yüksekokulumuz bünyesinde eğitim ve öğretime açılmıştır. 

Programda sera-örtüaltı üretiminde tekniğine uygun bitki yetiştiriciliği çalışmalarına katkı sağlanarak doğrudan ve dolaylı öğretilerle kamu, özel sektör veya girişimci, bireysel amaçlı istihdam oluşturmak üzere, teknik bilgi ve beceriye sahip teknikerler yetiştirilmektedir.

Tüketicilerin ihtiyaç duyduğu güvenilir gıdaya ulaşımına katkı sağlanmaktadır. Seracılıkta gıda güvenliği, rekabet edebilirlilik ve sürdürülebilirlik güçlendirilmektedir.

Programdaki normal eğitim süresi 2 yıldır. Öğrenciler 2 yılın sonunda 120 AKTS krediyle mezun olmaktadır. Kültürel, mesleki, teorik ve uygulamalı dersler zorunlu ve seçmeli olarak gruplandırılmaktadır.

 Misyon

Mesleki ve Teknik Eğitimin gerektirdiği, zirai üretimin ihtiyaç duyduğu donanımlı, çevreci, yenilikçi, paylaşımcı nitelikli ve kaliteli insan gücünün yetişmesini sağlayacak alt yapıya sahip, yenilikleri takip ederek, gelişen teknolojilere uyum sağlayabilen insan kaynağının temininde söz sahibi bir bölüm olmaktır.

 Vizyon

Bilimsel ve teknolojik alt yapı ile donatılmış, özelde seracılık, genelde ise tarım sektörünün ihtiyacı olan nitelikli, teorik ve pratik bilgiler ile donanmış, evrensel düşünebilen, yenilikçi, katılımcı, ufku geniş, mevcut ve gelişen teknolojileri birbiriyle ilişkilendirebilen, kişisel ve toplumsal sorumluluk sahibi ve gerektiğinde kendi işini kurup yönetebilen, mesleki yeterliliğe ve özgüvene sahip çözüm  odaklı bireyler yetiştirmektir.

 Amaç

Programda eğitim gören öğrencilerin çevre ve canlılara duyarlılık bilinci içerisinde faaliyet gösteren bireyler olarak hayata atılmalarını sağlayacak eğitim öğretim faaliyetleri yürütmektir. 

 Hedef

Bitkisel üretime ilgili, dikkatli ve sorumlu bir şekilde inceleme ve araştırma merakı edinmiş, tertipli, düzenli ve kurallara uygun çalışma yapabilme becerisi kazanmış, sorunlara analitik düşünce ile çözüm üretebilen tarım teknikerleri yetiştirmek.

İmkân

Programda modern teorik eğitim öğretim araçları yanında uygulama yapılmasına imkân sağlayan donanımlı laboratuvar ve plastik-polikarbon sera mevcuttur.

 Profil

Programda bitkisel üretim temel ilkeleri olan sera kurulumunu yapabilen, sera işletebilen, örtü altı sebze ve süs bitkisi üretebilen, sulama, gübreleme, budama, ilaçlama, hasat gibi teknik konularda bilgili, organik tarım ve topraksız tarım tekniklerini bilen ve uygulayabilen, bitkiler üzerinde bulunan hastalık ve zararlıları tanıyarak, doğaya dost mücadele yöntemlerini bilen ve uygulayabilen, bilinçli teknik ve üretim süreçlerinin teorik ve uygulamalı bilinçli teknik elemanlar (teknikerler) yetiştirmektir.

 Akademik Personel

Prof.Dr. Hüseyin Atilla ATİK

Dr. Öğr. Üyesi Seyfi TANER 

Dr. Öğr. Üyesi Ender KAYA

Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Haşim KESKİN

Öğr. Gör. Durmuş Ali ÇARKACI 

 İstihdam İmkanları

Programdan mezun olan öğrenciler meyve, sebze, süs bitkileri gibi üretim yapan seracılık işletmelerinde; tohum, ilaç (bitki koruma ürünleri) ve firmaları ve bayilerinde; gübre firmaları ve bayilerinde; sulama ekipmanı imal eden firmalarda; peyzaj, fide-fidan işletmelerinde; Belediyelerin park-bahçe müdürlüklerinde; Bakanlıklara ait ilgili birimlerde çalışma alanı bulunabilirler. Seracılıkta yatırımı bulunan yurtdışı işletmelerde çalışabilirler. Ayrıca kendileri özel yetiştiricilik alanları kurabilir ve işletebilir.

Üst Öğrenim İmkanları

Ön Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan öğrenciler ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile kontenjanlar ölçüsünde:

Bahçe Bitkileri,

Tarla Bitkileri,

Bitki Koruma,

Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması,

Bitkisel Üretim ve Teknolojileri;

lisans programlarının 3. sınıflarına intibak yaparak eğitimlerine devam edebilirler.