Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu

Elektrik Programı (Program Çıktıları)

ELEKTRİK PROGRAMI / PROGRAM ÇIKTILARI

 

PÇ1. Elektrik-Elektronik ile ilgili matematik konularında yeterli bilgi birikimine sahip olmak, bu alanlardaki kurumsal ve uygulamalı bilgileri elektrik ile ilgili problemleri çözmede kullanabilme becerisi kazanır.

 

PÇ2. İş güvenliği, işçi sağlığı, iş kazaları ile çevre koruma bilgisi ve kalite bilincine sahip olur. Sosyal sorumluluk, evrensel, toplumsal ve mesleki etik bilincine sahip olur.

 

PÇ3. Elektrik ile ilgili temel kavramları öğrenir, elektrik devre elemanlarını tanır ve bu elemanları uygun doğru akım devrelerinde ve alternatif akım devrelerinde kullanma becerisi kazanır. Baskı devre kartlarında devre tasarımı uygulamaları yapabilir.

 

PÇ4. Elektrik alanı ile ilgili uygulamalar için gerekli olan modern teknikleri, araçları ve bilişim teknolojilerini uygun yöntemlerle araştırır, tanır ve etkin kullanabilir.  Elektrik ve Elektronik alanındaki araç, gereç ve ölçü aletlerini kullanma becerisi kazanır.

 

PÇ5. Teknik resim, bilgisayar destekli çizim, simülasyon programları kullanarak tasarım yapabilir. Çeşitli yazılımları kullanarak alanı ile ilgili, mesleki tesisat plan ve projeleri çizebilme becerisini kazanabilir.

 

PÇ6.  Elektrik alanının gerektirdiği temel düzeyde bilgisayar donanımı, işletim sistemi, bilgisayar, ofis yazılımı hakkında bilgi sahibi olur ve bunları kullanabilme becerisi kazanır.  

 

PÇ7. Alçak gerilim, elektrik şebeke ve tesisleri hakkında bilgi sahibi olur. Zayıf akım, kuvvetli akım devre elemanları ve kullanımları hakkında bilgi sahibi olur.  Alanıyla ilgili mesleki plan ve projelerin çizimlerini yapabilir. Elektrik Projeleri ile ilgili sözleşme, keşif yapma ve planlama şartname hazırlama yeterlikleri kazanır.

 

PÇ8. Enerjinin yenilenebilir ve fosil yakıtlardan üretimi, iletimi, dağıtımı ve enerji nakil hatları ile ilgili bilgi ve beceriler kazanır. Trafoların yapısı, hesaplamaları ve çalışma prensipleri hakkında bilgi sahibi olur. Enerji üretiminde alternatif metotları öğrenir, enerji verimliliği uygulamaları geliştirebilir.

 

PÇ9. Elektrik makinelerinin yapısı, çalışma prensibi ve devreye bağlantıları hakkında bilgi sahibi olur. Asenkron ve Senkron makinelerinin yapısı, hesaplamaları ve çalışma prensipleri hakkında bilgi sahibi olur.

 

PÇ10. Elektrikli cihaz ve sistemlerin bakım, onarım ve montajını yapabilir. Elektrik tesislerinde oluşabilecek tehlikelerin insan ve cihazlar üzerindeki etkilerini kavrayarak, bu etkilere karşı güvenlik ve koruma sistemlerini tasarlayabilir. Elektrik panolarının montaj ve projelendirilmesinde yetkin olabilir.

 

PÇ11. Elektromekanik kumanda sistemlerinin temel kavram ve elemanlarını bilir.  Programlanabilir denetleyicileri ve mikrodenetleyicileri programlayabilir ve uygulamalar gerçekleştirebilir. Sensörler, transduserler hakkında bilgi sahibi olarak ve uygulama becerisi kazanır.

 

PÇ12. Temel Elektronik elemanların yapısını ve çalışmasını öğrenir. Mantık devre temellerini bilir. Analog Elektronik, Güç Elektroniği ve Sayısal elektroniğin temel ilkelerini öğrenir ve tasarım yapma becerisi kazanır.

 

PÇ13. Yüksek gerilim, yıldırım, yangın ve güvenlik sistemleri hakkında bilgi sahibi olur.

 

PÇ14. Etkili ve alternatifli iletişim kurma tekniklerine hâkim olur ve alanındaki yenilikleri takip edebilecek düzeyde bir yabancı dil bilgisine sahip olur.

 

PÇ15. Sanayi ve hizmet sektöründeki ilgili süreçleri yerinde inceleyerek uygulama becerisini kalite güvence standartları yeterliliği ile kazanır.  Uygulama projesi tasarlayarak, uygulama ve sunma becerilerini kazanır.

 

PÇ16. Türk dilini iyi kullanabilir, Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi konusunda bilgi sahibi olur.

 

PÇ17. İş hayatında meslek ahlakının önemini bilir, kalite bilincine sahip olarak kaliteli iş yapma ve sonuçlandırma becerilerini edinir.