Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü Üretimde Kalite Kontrol Programı ile Makine Programı 35 öğrencisi, 16 Mayıs 2024 tarihinde Bölüm Öğretim elemanları ile birlikte, Konya’da bulunan makine işletmelerine teknik gezi düzenlemişlerdir. Bu gezi ile öğrenciler derslerde aldıkları teknik bilgilerin mesleki uygulamalarını alanda görmüş oldular.
Teknik gezi kapsamında ilk olarak, Konya Ticaret Odası Teknoloji ve Eğitim Kampüsü ziyaret edilmiştir. Bu kampüste; amacı, bireylere mesleki nitelik kazandırmak, özel sektörün mesleki eğitime ilgisini artırmak, mesleki eğitim içeriklerinin geliştirilerek, bireylere daha fazla katkı sağlayarak iş gücünü arttırmak olan Mesleki Eğitim Merkezine konuk olunmuştur. Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Durmuş AKDOĞAN merkezi tanıtarak, öğrencilere açılan kurslar hakkında bilgiler vermiş, laboratuvarları ve atölyeleri öğrencilere tanıtmıştır. Ayrıca, öğrencilerin staj ve istihdam konularındaki sorularını yanıtlayarak, merkezden alınacak mesleki eğitimlerin sonunda öğrencilerin tümünün Konya Organize Sanayi Bölgesinde teknik eleman olarak istihdam edilebileceğini belirtmiştir. Öğrencilere, mesleki tercihlerinin son derece isabetli olduğunu, makine endüstrisi alanında ara elemanı ihtiyacının çok fazla olduğunu, mezun olduklarında istihdam sorunu yaşamayacaklarını ve kendilerini geliştirerek kariyer basamaklarını hızla çıkabileceklerini ifade etmiştir.
Konya teknik gezisinin 2. etabında, “Yumak Air Brake Systems” işletmesi ziyaret edildi. İşletmede otobüs, kamyon ve tırlar için kompresör üretimi yapılmaktadır. Üretim hatları, kalite kontrol laboratuvarları ve montaj hatları hakkında yetkililerden bilgi alındı. Gelişmiş teknolojiyi kullanan işletmede, özellikle tümüyle robotların yer aldığı üretim hatları öğrencilerin ilgisini çekmiştir. Öğrenciler, bu hatlarda yapılan bilgilendirmelerin, üniversitede alınan eğitimle örtüştüğünü ifade etmişlerdir.
Konya teknik gezisinin son etabında ise, “Çelikel Tarım Makineleri San. Tic. A.Ş” ziyaret edilmiştir. Bu işletmede üretim hatları, ısıl işlem birimleri, kalite kontrol laboratuvarları gezilerek, yetkililerden bilgi alınmıştır. Günde yaklaşık 12 tarım makinesinin üretildiği işletmede üretim hatlarında kadın çalışanlarında yer aldığı görüldü. İşletmede metal kaynağı işlerinde robot kullanımının yaygın olduğu görüldü.
Teknik gezinin dönüş yolunda Organize Sanayi Bölgesinde yer alan bir işletmenin insan kaynakları müdürü, 35 mezun öğrencinin mezun olduktan hemen sonra işletmelerinde makine teknikeri olarak istihdam edebileceğini bildirmesi, öğrenciler arasında sevinç ve heyecan yaratmıştır.
Teknik geziye katılan öğrenciler, bu tür gezilerin kendileri için çok yararlı olduğunu, daha sık yapılması gerektiğini ve onlara vizyon kazandırarak, mesleki alandaki kazanımları uygulama ile harmanlayarak, kendilerini sürekli geliştirmeleri gerektiğini ifade etmişlerdir.