Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Sağlık Bilimleri Fakültesi

Odyoloji Bölümü

ODYOLOJİ BÖLÜMÜ GENEL BİLGİLER

Odyoloji genel anlamda işitme bilimi olarak ifade edilmektedir. Ancak Odyoloji çok daha geniş kapsamlı bir bilim ve sağlık alanı olup şu şekilde tanımlanması daha uygundur: ‘’Odyoloji, normal işitme ve denge fonksiyonları ile ilgilenen; bununla birlikte işitme ve denge bozukluklarının önlenmesine yönelik çalışmalar yapan; kendi alanına özgü test yöntemleri ile işitme ve denge bozukluklarının değerlendirilmesi ve tespit edilmesine yönelik uygulamaları içeren; belirlenen bozukluğa bağlı olarak uygun cihaz seçimi ve uygulaması da dahil olmak üzere gerekli (re)habilitatif yaklaşımların gerçekleştirilmesini kapsayan bir bilim dalıdır.’’ Odyoloji lisans mezunu olan bireylere “odyolog” ünvanı verilmektedir. Odyolog ünvanı, 26 Nisan 2011 tarihinde 6225 Sayılı "Bazı Kanun ve Kanun HükmündeKararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" kapsamında "Odyoloji alanındalisans eğitimi veren fakülte veya yüksekokullardan mezun; bireylerde işitme ve denge kontrolleri ile işitme bozukluklarının önlenmesi için çalışmalar yapan, ve ilgili uzman hekimin teşhisine ve tedavi için yönlendirmesine bağlı olarak işitme, denge bozukluklarını tespit eden,rehabilite eden ve bu amaçlarla kullanılan cihazları belirleyen; sağlık meslekmensubudur." şeklinde tanımlanmıştır. Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılan ve 22 Mayıs 2014 Perşembe günü resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Sağlık Meslek Mensupları İle Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş Ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelik kapsamında Odyologların yeni İş Ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelik; Odyolog Görev ve Sorumlulukları Odyolog a) İşitme ve denge ile ilgili hastalıkların tanısında uzman hekiminin yönlendirmesiyle tanısal testlerin gerçekleştirilmesi ve rehabilitasyonu ile işitme rehabilitasyonu için kullanılacak cihazların belirlenmesi, seçimi ve programlanmasını yapar. b) İşitme sağlığının korunması ve işitme kaybının önlenmesine yönelik çalışmalar yapar. c) İşitme tarama programlarında görev alır ve bu programlardaki testleri yapar. ç) Gürültü ölçümlerini yaparak işitmenin korunması hakkında gerekli önerilerde bulunur. d) Cerrahi işlemler esnasında cerrahın gerekli görmesi durumunda işitme ve denge ile ilgili sinir monitörizasyonuyapar e) Kulağa implante edilen cihazlarda ameliyat sırasında ve sonrasında cihaz ayarlamalarını yapar. f) İşitsel algı değerlendirmesi ve rehabiltasyonu yapar. g) İşitme ile ilgili eğitim programlarının hazırlanmasında görev alır.

TARİHÇE

Odyoloji biliminin tarihsel gelişiminin 1900’lü yılların başlarına dayandığı görülür. İkinci dünya savaşından sonra savaş yaralılarının büyük bir kısmını kafa travmaları, akustik travmalar ve yaralanmalar oluşturmuştur. Bu yaralanmalar sonucu çok sayıda işitme ve dilkonuşma sorunu olan hastanın tedavilerinde ve rehabilitasyonunda önemli sorunlar ortaya çıkmıştır. Savaş yıllarının sonunda 1945-1950 yılları arasında bu ihtiyaç yeni bir meslek grubunun doğmasına yol açmıştır. Türkiye’de ilk kez, 1967 yılında Hacettepe Üniversitesi’nde Odyoloji yüksek lisans programına öğrenci alınmış ve bu alanda uzman yetiştirilmeye başlanmıştır.

MİSYON

Öğrencilere ve halka en yüksek standartlarda bilgi, klinik hizmet ve araştırma koşullarını sağlayarak işitme ve denge ile ilgili problemlerin en doğru şeklide ele alınmasını, öğrencilere Odyoloji Bilimleri'nin prensiplerini aşılayarak, mesleki muhakeme ve problem çözme yeteneklerini geliştirmeyi hedefleyerek hem sağlık hizmeti hem de akademik araştırma boyutunda en üst seviyede odyologlar yetiştirmektir.

VİZYON

Odyoloji bölümü, halkın bilgi edinmesi ve bilinçlendirilmesi ilkesi temelini benimseyen, kanıta dayalı klinik eğitimde ulusal ve uluslararası liderlik vasfına sahip, bilgiyi kullanan, bilime katkısı olan, bilimsel girişimci ruhu ve disiplinler arası yaklaşımla işbirliği içerisinde çağdaş ve bağımsız çalışma yetisine sahip olmayı hedeflemektedir.

 İSTİHDAM OLANAKLARI

Odyoloji Bölümü mezunlarımız, Sağlık Bakanlığı, hastaneler ve klinikler, işitme engelliler okulları,özel eğitim merkezleri, üniversiteler, işitme cihazı ve implant firmaları, fabrika ve sanayi kuruluşları, araştırma enstitü ve kurumları gibi geniş yelpazeye sahip çalışma alanlarında edindikleri bilgi, deneyim ve akademik başarıları doğrultusunda etkin olabilirler. Ayrıca, Odyoloji alanında lisansüstü programlara dahil olarak üniversitelerde akademik çalışmalar yapabilirler.