Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bülteni No: 10 18.01.2010
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Kariyer Topluluğunun organize ettiği “Türkiye Ekonomisinin Çıkış Noktaları” konulu konferansa katılan Doç Dr. İbrahim Öztürk Türkiye’deki ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. Öğrencilerin yoğun ilgisi ile karşılaşan Öztürk Türkiye’de devlet politikaları ve tekelleşme ile girişimcilik ruhunun öldürüldüğünü dile getirerek bu durumun aşılması için öğrencilere tavsiyelerde bulundu. Özelleştirmelere sıcak baktığını ifade eden Öztürk “rekabetin olmadığı ortamlarda kalite olmaz” dedi. Türkiye’de yapılan üretimlerin güvenilirliğini yitirdiğine de dikkat çeken Öztürk “ Türk malı rağbet görmüyor. Aynı mala alman etiketi bastığınızda övgüler alıyor. Bu durum Türk malının kalite anlamında güvenilirliğinin olmaması ve markalaşmanın olmamasından kaynaklanıyor. Üretimdeki en büyük sorun kalite eksikliği ve niteliksiz üretimdir.” dedi.
KMÜ Yunus Emre Konferans Salonunda gerçekleşen Konferansta anne babaların çocukları için gelecekten beklentilerini devlet memuru olmaya bağladıklarını da hatırlatan Öztürk “ Gençler en garanti meslek olarak devlet kapısında memur olmayı görüyor. Bu ülkede herkes memur olmaya çalışıyor. Herkes memur olursa o memurların maaşlarını karşılayacak kaynak ve girdi nerden sağlanacak? Özel sektörün gelişmesi gerekir ki rekabet ortamında üretim yapan ve kazanan şirketler devlet bütçesine de kaynak sağlasın. Bunun için gençlerin girişimci ruhla hareket etmesi gerekiyor” diyerek gençleri bu konuda cesur olmaya davet etti.
Türkiye ekonomisiyle ilgili hiçbir devletin dünyada yaşanan ekonomik krizin dışında kalamayacağını söyleyen İbrahim Öztürk “ tek değişkenli açıklamalar hiçbir zaman doğru sonuca götürmez. Değerlendirmelerimiz yaparken farklı değişkenleri göz önünde bulundurmamız gerekir. Türkiye son 5 yıldır ilk defa tasarruf sürecine girmiştir. Bunun devam ettirilebilmesi için her gelir düzeyinde tasarruf mümkündür. Ailelerin ev ekonomisi konusunda bilgi sahibi olması gerekir. Bunun yanında Türkiye’nin tasarruf yükünü taşıyacak olan şirketlerdir. “ dedi.
Sunumun sonunda öğrencilerden gelen soruları yanıtlayan Öztürk işsizlik konusunda da “Türkiye işsizliği sürekli ekonomik büyüme ile aşacaktır. Burada istikrarın önemi büyüktür. Türkiye’de istikrara uyum problemi vardır. Siyasi kavgalarla, hükümeti harcamak isteyen büyük sermaye krize oynamaktadır. Krizin etkilerini derinleştiren bir süreç yaşanmıştır.” şeklinde konuştu.
Okunma Sayısı: 4