Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No: 21 18.03.2011
Mehmet Akif Ersoy etkinlikleri çerçevesinde Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen Mehmet Akif Ersoy ve Gençlik konulu programa Mehmet Akif Ersoy Vakfı Başkanı D. Mehmet Doğan konuşmacı olarak katıldı.
Yunus Emre amfisinde gerçekleşen etkinliğe Karaman Valisi Süleyman Kahraman, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Kemal Esengün ve Prof. Dr. Mehmet Karataş, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karataş, KMÜ Genel Sekreteri Ahmet Tüfekçi, KMÜ ailesinin akademik ve idari personeli ile çok sayıda öğrenci katıldı.
İstiklal marşının okunmasının ardından ünlü şairin şiirlerinin okunduğu etkinlikte konuşan KMÜ Rektörü Prof Dr. Sabri Gökmen “ Mehmet Akif Ersoy edebiyatçı yönünün yanında inandıklarını ne pahasına olursa olsun savunan örnek bir insan, kalemini ve kendisini vatanına adamış kâmil bir kişidir.” dedi. Mehmet Akif Ersoy’un ahlaki ve ilmi bakımdan üstün özelliklere sahip olduğuna dikkat çeken Rektör Gökmen “Düzenlediğimiz bu etkinlik Mehmet Akif’in savunduğu değerlere sahip çıkmak ve onun manevi kişiliğini canlı tutmak içindir.” diye konuştu.
Mehmet Akif Ersoy Vakfı Başkanı D. Mehmet Doğan ise yaptığı konuşmada Mehmet Akif’in birbirinden değerli şiirleri içinde İstiklal Marşımızın yeri hep ayrıdır. Bu gün yeryüzünde var olan 150 ye yakın devletin yarısının belki milli marşı vardır. Bunların büyük bir kısmının sözleri yoktur. Sözleri olanlar içinde ise bizim milli marşımız kadar uzun ve metin olarak benzersiz içeriğe sahip bir marş da yoktur. İstiklal Marşımız en geniş milli mutabakatın sağlandığı bir metindir. Bu metne sadece Mehmet Akif gibi düşünenler değil farklı fikirlerin temsilcileri de görüş birliği içinde onay vermiştir.” diye konuştu.
1921 yılından bu yana yapılan anayasaların bile değişikliğe uğradığını ve değiştirilmeye devam ettiğini dile getiren Doğan “ Anayasalar bile milletin ruhuna uygun olmayabilirken İstiklal Marşımızın sözleri tüm milletimiz için ortak duyguları ifade eden bir özelliğe sahiptir. Bu güne kadar değiştirmek isteyenler olsa da buna kimsenin gücü yetmemiştir.” dedi.
Mehmet Akif Ersoy’un gençleri önemseyen bir şair olduğuna dikkat çeken Doğan ünlü şairin şiirlerinde vücuda getirdiği Asım karakteri ile ideal bir genç portresi çizdiğini ifade etti. Çanakkale muharebesinde hiç bulunmamasına rağmen yazdığı “Çanakkale Şehitlerine” isimli şiirinin bir sembol haline geldiğini söyleyen Doğan “İstiklal Marşımız yasalarla korunan resmi bir marş ancak Çanakkale Şehitlerine şiirinin böyle bir özelliği olmamasına rağmen muharebeler, kahramanlıklar, tarihimiz anlatılırken bir milli marş gibi okunan bir metin haline gelmiştir.” şeklinde konuştu.
Etkinliğin sonunda katılımcıların sorularını yanıtlayan D. Mehmet Doğan programın ardından Karaman Valisi Süleyman Kahraman ile birlikte KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmeni Rektörlük makamında ziyaret etti.
Okunma Sayısı: 24