Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

KONGRE DEĞERLENDİRME TOPLANTISI

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No:73          13.05.2011

 

1. Uluslararası Türkçe Konuşan Öğrenciler Kongresi 12-14 Mayıs tarihleri arasında Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen'in onursal başkanlığında Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nde 26 farklı ülkeden gelen öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirildi. Kongreye yurtdışından gelen genç bilim insanlarıyla birlikte Türkiye’deki 24 farklı üniversiteden toplamda 113 lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencisi katıldı. Kongrede dil, edebiyat, tarih gibi alanlarda 11’i poster bildiri olmak üzere 72 bildiri sunuldu. Katılım oranı %75 olarak gerçekleşen Kongrede katılımcıların 2/3’si bayandı.

Yurt dışından Azerbaycan, Almanya, Estonya, Çin, Kırgızistan, Gürcistan, Japonya, İsveç, Polonya, Ukrayna, Dağıstan ve Kosova’dan gelen genç bilim insanları kongreye bildirileriyle katılırken, Bosna Hersek, Yemen, Suriye, Arnavutluk, Afganistan, Hindistan, Litvanya, Moğolistan, Kırım, Slovakya, Rusya, Belarus, Makedonya ve Özbekistan’dan gelen öğrenciler dinleyici olarak kongreye iştirak ettiler.  

Yurt içinden Ahi Evran, Akdeniz, Aksaray, Ankara, Balıkesir, Bozok, Çanakkale, Çukurova, Dokuz Eylül, Ege, Erciyes, Erzincan, Fırat, Hacettepe, Gazi, Kırıkkale, Karamanoğlu Mehmetbey İstanbul, Karadeniz Teknik, Marmara, Mersin, Mimar Sinan, Niğde, Ondokuz Mayıs, Muğla, Ordu, Selçuk, Siirt, Uludağ, Uşak, Yeditepe Üniversitelerinden öğrenci/ler katıldı.

Oturumlar, Üniversite yerleşkesinde yer alan Piri Reis Salonu ile Karamanoğlu Mehmet Bey Salonunda gerçekleştirildi. Kongre süresince 13 ayrı oturum yapıldı. Oturumlar saat 09.00 ile 19.00 arasında sürdürüldü.

Kongreye yurt içi ve yurt dışından akademik, idari personel ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Kongre süresince TDK kitap satış aracı, kurumun yayınlarını öğrencilere sunma imkânı buldu. Öğrencilerin kurumun yayınlarına ilgisi üst düzeyde idi.

İkinci gün saat 18.00’de Karamanoğlu Mehmet Bey Salonunda, tüm katılımcılarla birlikte kongrenin kapanış ve değerlendirme toplantısı yapıldı. Kapanış oturumu; Kongre Eş Başkanı ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karataş, Kongre Bilim Kurulu üyesi ve emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, TİKA (Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi) görevlisi Dr. Mehmet Kahraman ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. İdris Nebi Uysal katılımıyla yapıldı.  

İki gün boyunca edindiği izlenimleri paylaşan Prof. Dr. Turan Karataş, gençlerin heyecanlı olduklarını, aynı zamanda kendilerine güvendiklerini belirtti. Ayrıca bildiri konularının titizlikle hazırlandığını, genç bilim insanlarının konulara hâkim olduğunu, bu tavrın gelecek adına umut verdiğini ifade etti. Bununla birlikte konulara farklı açılardan bakılmasının kongrenin önemli bir kazanımı olduğuna işaret etti.

Değerlendirme oturumunda söz alan Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, bu kongreden sonra bilim dünyasının geleceğine yönelik umutlarının pekiştiğini belirterek Üniversite yönetimine ve katılımcılara ayrı ayrı teşekkür etti. Prof. Dr. Saim Sakaoğlu’nun anılarını genç bilim insanları ile paylaşması ve kongrenin üç kuşak bilim insanını bir araya getirdiğini ifade etmesi, salonda duygusal anların yaşanmasına vesile oldu.

TİKA (Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi) görevlisi Dr. Mehmet Kahraman, kongrenin gençlere hitap etmesinin önemini vurguladı. Konuların seçimi ve katılımcıların bu konuları sunuş biçimine dikkati çekerek, genç bilim insanlarının iyi yetiştiğini gördüğünü ve gençliğin dünyanın geleceğine yön vereceğini ifade etti. Dr. Kahraman, kongreye katılan bayanların çoğunlukta olmasını, Türk aile yapısının geleceği adına olumlu bir gelişme olarak gördüğünü belirtti.

Değerlendirmelerin ardından kürsüye gelen Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, kongreye katılan tüm katılımcılara bu anlamlı ve özel bir toplantıyı zenginleştirdikleri için teşekkür etti. Hayatında en mutlu ve duygulu günlerini yaşadığını belirten Prof. Dr. Sabri Gökmen, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ailesi olarak böyle bir kongreye ev sahipliği yapmaktan dolayı mutlu olduklarını, fiziki mekân ya da öğretim üyesi/elemanı eksikliğine rağmen bu kongreyi başarıyla gerçekleştireceklerine olan inancı kaybetmediğini dile getirdi. Ayrıca Kongre sayesinde yeni dostlukların kurulduğuna dikkatleri çekerek 7000 öğrencisi bulunan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ailesine, kongreye katılan genç bilim insanlarının da eklendiğini belirterek kongrenin hazırlanmasında, sunulmasında emeği geçen tüm kişi ve kurumlara gönülden teşekkür ettiğini ifade etti.

Kongre Değerlendirme Toplantısında, katılımcılarının çokluğu ile dikkatleri çeken Erciyes Üniversitesi öğrencilerinin teşekkürü tüm katılımcıların takdirini topladı. Erciyes Üniversitesi öğrencileri, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur’un, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen’e gönderdiği onurluğu sundular.

Kongre boyunca katılımcıların oy vermesi sonucu “En İyi Poster” alanında birincilik ödülü, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğrencisi Mustafa Doğan’a verildi. Poster birincisi öğrenciye, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen tarafından hediyesi takdim edildi.

Yerel ve ulusal basın tarafından ilgiyle takip edilen Kongre süresince Türkiye Türkçesi kullanılarak yapılan tüm konuşma, görüşme ve tartışmalardan çıkan sonuçlara göre kongre sonuç bildirgesi şu şekilde oluştu:

 

1.Türk dünyasının ortak iletişim dili olan Türkiye Türkçesi, sadece aynı milletin fertlerini değil, diğer milletleri de birbirine bağlayan bir güç ve etkiye sahiptir. Bu durum, genelde dilin özelde Türkçenin birleştirici gücünü göstermektedir.

2.Gençlik; Türkçeye, dil, edebiyat ve bilimin temel meselelerine, kendi ülkelerinde öne çıkan konulara duyarlı ve kendisine güvenen bir kişi tavrıyla yaklaşmaktadır. Genç bilim insanları tarafından yapılan sunumlar, onlara yöneltilen sorular ve sorulara verilen cevaplar, genç bilim insanlarının konulara hâkim, bilimsel disiplin ve üsluba sahip olduklarını, kongreye ciddiyetle hazırlandıklarını göstermektedir.

3.Öğrencilere yönelik kongreler, bilimsel üslup ve ciddiyetin genç bilim insanlarına kazandırılması konusunda önemli katkılar sağlamaktadır. Bu amaçla Kongrenin belirli aralıklarla yapılması yararlı olacaktır.

4.Öğrenci kongreleri, genç bilim insanları ile alanın deneyimli isimlerini bir araya getirme açısından da hayli yararlı olmaktadır. Bu tür etkinlikler, bilimsel birikimin aktarılması ve paylaşılması bakımından bir fırsata dönüşmektedir.

5.Genç bilim insanlarının dil, edebiyat ve sanata ait meseleleri yeni yöntem ve tekniklerle ele alması, bilim dünyası adına önemli bir kazanımdır.

6.Yabancı uyruklu öğrencilerin Türkçeyi doğru ve düzgün kullanmaları, Türkçenin evrensel bir dil olduğu gerçeğini bir kez daha göstermektedir.

Okunma Sayısı: 83