Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No: 135 14.09.2011
Turistler, tatil için artık deniz ve kum tercihini bırakıp otantik kültürleri tanıma arzusu taşıyor. Doğaya duyulan özlem, kırsal turizm yaklaşımını ve dolayısıyla da ev pansiyonculuğunu gündeme getiriyor. Turistlerin doğa ile özdeşleşmesi açısından desteklenen ev pansiyonculuğu, köyde yaşayan halkın istihdamı ve ekonomiye katkıları açısından önemli hale geldi.
Ev pansiyonculuğunun getirdiği kazanç, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nde yapılan 1. Ulusal Kırsal Turizm Sempozyumunun gündemindeydi. Yaşadıkları evin tamamını veya bir bölümünü ekonomik amaçlarla turistlere açan, ama aynı zamanda kültürel yaşantılarını, misafirperverliklerini, cömertliklerini de sergileyen Anadolu halkının, ev pansiyonculuğu yoluyla para kazanabileceği, sempozyumda en dikkat çeken konulardan biri oldu.
Artvin Çoruh Üniversitesi’nde öğretim görevlisi Ceyhun Akyol, kırsal turizmde girişimcilik açısından ev pansiyonculuğunu örnek model olarak sundu. Ev pansiyonculuğunun Amasra’da başladığını, doğayı gezme amacıyla gelen turistlerin konaklamada sorun yaşadığında evlerini pansiyon olarak veren köylüler sayesinde doyurucu miktarda para kazanıldığı görülünce bu sektöre ilginin arttığını belirtti.
Ev pansiyonculuğu modeli sayesinde sadece konaklama değil, yöre yemeklerinin sunumu ve kültürel yaşantıların tanıtımı da yapılmış sayılıyor. Yöre halkının misafirperverliği ve zengin kültürünün tanıtımı açısından da ev pansiyonculuğunun avantajlar sağladığı belirtiliyor.
Sempozyumda vatandaşların ev pansiyonculuğu konusunda bilinçlendirilmesi, kredi verilerek evlerinin bir bölümünü pansiyon haline getirmelerinin kolaylaştırılabildiği gibi bilgiler ve öneriler de sunuldu.
Okunma Sayısı: 53