Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

KMÜ’DE FARKINDALIK SEMİNERİ

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No: 196                 06.12.2011
 
 
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümünün düzenlediği Farkındalık Seminerlerinin beşinci oturumu “Engelsiz Üniversite” başlığı adı altında yapıldı.
 
Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi ve Engelsiz Üniversite Birimi Akademik Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Ahmet Zeki Ünal tarafından verilen seminer İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yunus Emre Konferans Salonu’nda 6 Aralık Salı günü saat 15.00’te gerçekleştirildi. Etkinliğe Türkiye Sakatlar Derneği Karaman Şubesi Başkanı Ali Rıza Yıldırım üniversitenin idari ve akademik personeli ile çok sayıda öğrenci katıldı.
 
Ahmet Zeki Ünal herkesin hayat içerisinde bağımsız olarak hareket etme hakkına sahip olduğunu belirtti. Bunun toplumsal hayat içindeki olanak ve hizmetlere ulaşmak için en önemli koşullardan birisi olduğunu vurgulayan Ünal, “Herkes evinden çıkabilmeli, kaldırımda hareket edebilmeli, toplu taşıma araçlarına binebilmeli; okula, hastaneye, alışveriş binalarına girebilmelidir” dedi. Ünal bunu sağlayabilmenin yolunu ise şöyle açıkladı: “Özürlüler Kanunu ile mevcut tüm umumi ve resmi yapılar, sokak, kaldırım, yaya geçidi ve toplu taşıma araçlarının 2012 yılına (Haziran sonuna) kadar özürlülerin ulaşım ve kullanımına uygun olması gerekmektedir” 
 
Kişileri engelli yapanın, yapılı çevre içindeki fiziksel, kültürel veya sosyal kısıtlılıklar olduğunu belirten Ünal, “Mekanda engelliliğe yol açan şeyin kişinin özründen daha fazla, yapılmayan ya da eksik yapılan fiziksel düzenlemelerdir” dedi.
 
Aktarımlarını görsel görüntüler ile de destekleyen Ünal, kimi iyi niyetli çabaların bile nasıl hayal kırıklıkları üretebileceğine dikkat çekti. Mekan düzenlemelerinin çeşitli engel gruplarının hayatlarını düzenlemedeki rollerine değinen Ünal, “Özürlü bireyler, yürüyebilen, mükemmel görme ve işitmeye sahip, net konuşabilen ve zeka olarak hünerli olan insanların ihtiyaçlarına uyarlanmış bir toplum tarafından, engelli duruma getirilmektedir” dedi.
 
 
 
 
 
 

Okunma Sayısı: 42