Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

KMÜ EDEBİYAT FAKÜLTESİ DEKANI İTİBAR DERGİSİNDE

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No: 7                   10.01.2012
 
 
Aylık edebiyat ve fikriyat dergisi İtibar, Ocak ayında da zengin bir içerikle okur karşısına çıktı. Dergi, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karataş ile yapılan söyleşiyi kapaktan okurlarına sundu.
 
Edebiyat dergiciliğinin bir ciddiyet işi olduğunu gösteren İtibar Dergisi, edebiyatı neredeyse günü gününe izleyen ve özellikle genç şair ve yazarlar hakkında yazdığı kıymetli yazılarıyla tanınan Prof. Dr. Turan Karataş ile eleştirmenlik hakkında kayda değer yorum ve tespitleri sayfalarına taşıdı.  
 
“Eleştirmenin İnsaflı ve Ahlâklı Olması Lazım” başlığını taşıyan söyleşide, Karataş’ın eleştiri ve inceleme alanındaki temel meselelere yaklaşımı ve bu alanda ortaya koyduğu verimli çalışmalar konuşuluyor.
 
Edebiyatın yaşayan ve güncel cephelerini izlemekte ayrı bir gayrete ve başarıya sahip olduğu yönündeki hatırlatmaya Dekan Prof. Dr. Turan Karataş “Edebiyat eserlerini takibat, meşakkatli bir iş, büyük çaba gerektirir, zordur. Öğrenciyken ve gazetede çalışırken çıkmakta olan edebiyat dergilerini (Mavera, Hürriyet Gösteri, Adam Sanat, Kayıtlar, Yönelişler, Varlık, Milliyet Sanat) bir şekilde tanıdım ve takip ettim. Bu gayretlerle yeniye karşı bir ilgi oluştu. Sezai Karakoç’un şiiriyle erken yaşta tanışmam, beni yeninin peşine düşürdü, başka ufuklara bakmamı sağladı.” şeklinde cevap verdi.
 
Söyleşide Prof. Dr. Turan Karataş’a, genç isimlere ve ilk kitaplara dair yazmayı önemsemesinin nedenleri de soruldu. Yeni yazıların, özellikle şiir ve öykülerin kendisini hep heyecanlandırdığını belirten Karataş, “İlk kitapları önemsiyorum, çünkü ilk yapıt, müellifinin ilk göz ağrısıdır yani çok kıymetlidir. Bu nedenle takdim edildiği muhataptan bir yankı, bir yanıt bekler. İlk kitabı yayımlanan şair ya da yazarların bir kısmı, yapıtıyla içinde bulunduğu edebiyat ortamında bir inkılâp yaptığı, büyük bir çığır açacağı vehmine kapılabilir. Onun ayaklarını düzlüğe değdirecek değerlendirmelere, sağlıklı eleştirilere ihtiyaç vardır” dedi.
 
“Eski kuşak, yaşlılar, ustalar gençleri pek okumuyor. Beğenileri kalıplaşmış, yeniliğe teşne değiller” diyen Karataş, bu kaygılarla ilk kitapları değerlendirmeyi önemsediğini vurguladı.
 
Eleştiride insaf ve ahlâkı savunduğu ve yazılarında genelde yapıcı bir eleştiriye ağırlık verdiğini belirten Prof. Dr. Turan Karataş “Hangi inanca, ideolojiye, inanışa, dünya görüşüne sahip olursak olalım, eleştiri yaparken insaflı ve ahlaklı olmak zorundayız.” dedi. Ahlaklı ve insaflı olmayan insanın, her türlü kötülüğü yaymaya, her türden zararı vermeye meyilli olduğunu ve zemin müsait olduğundan bu durumun eleştiride daha yüksek düzeyde olduğunu açıkladı.
 
İtibar Dergisinde Prof. Dr. Turan Karataş’ın “Rasim Özdenören” kitabı ileSezai Karakoç üstüne hazırladığı “Doğu’nun Yedinci Oğlu Sezai Karakoç” adlı eserin henüz aşılamadığı vurgusu da yapıldı.
 
Türk şiirinin vazgeçilmez şairleri hakkında değerlendirmeler yapan Prof. Dr. Turan Karataşİyi okur, iyi şiirden vazgeçemez” diyerek kendi ifadesiyle “dönüp dönüp okunan, zihinlerde bir bebek gibi belenip gezdirilen” şiirlerden de örnekler verdi.
 
Dekan Prof. Dr. Turan Karataş ile yapılan söyleşiye geniş şekilde yer veren İtibar Dergisinde; Mevlana yazıları, nitelikli tercüme eserler, şiirler, hikâyeler ve inceleme yazıları da bulunuyor.
 

Okunma Sayısı: 21