Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

KMÜ’DE PROGRAM GELİŞTİRME SÜRECİ ÇALIŞMALARI BAŞLATILDI

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No:16                        27.02.2012
 
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde öğrenci merkezli eğitim sistemine imkan tanıyan “Program Geliştirme Süreci” konusunda bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
 
Bilgilendirme toplantısına konuşmacı olarak Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Kemal Esengün ile Prof. Dr. Mehmet Karataş ve Genel Sekreter Ahmet Tüfekci katıldı. Toplantıda Avrupa ve Türkiye Yükseköğretim yeterlilikleri çerçevesinde program geliştirme sürecinde yüzeysel olarak ne yapılacağı anlatıldı.
 
Açılış konuşmasında Prof. Dr. Kemal Esengün; “2012 eğitim-öğretim yılının sonuna kadar Bologna Süreci kapsamında üniversitemizin yerine getirmesi gereken bir takım görevleri var. Bu sürece hazırlanmak amacıyla akademik birimlerimizin yapması gereken çalışmalar olacaktır. Bugün de bu sürecin startını vermiş oluyoruz. Artık bugünden itibaren program geliştirme süreci takvimine uygun olarak Eylül 2012’ye kadar çalışmaları bitirmemiz gerekmektedir. 2012-2013 eğitim-öğretim yılında sürece uygun olarak hazırlanan yeni ders programları uygulanmaya başlanacaktır. Program geliştirme sürecinin her aşamasında kendi aramızda toplantılar ve eğitim çalışmaları yapacağız. Bu alanda uzman kişilerin görüşlerine başvuracağız ve bu süreci aşmış diğer üniversitelerin yaşadıkları sıkıntıları bizlerle paylaşmasını sağlayacağız.” dedi.
 
Program geliştirme süreciyle ilgili sunusunda Genel Sekreter Ahmet Tüfekci: “Program geliştirme süreciyle birlikte öğretenin yerine öğrenenin ön planda tutulduğu ve öğretenin ne anlattığına değil, öğrenenin ne anladığına dayanan öğrenme şekli olan aktif öğrenme sistemine geçilecektir.” dedi.
 
Tüfekci, Avrupa ve Türkiye yükseköğretim yeterlilikleri ile alan yeterliliklerinin Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından belirlendiğini söyledi. Ayrıca, komisyonlar olarak program çıktıları oluşturulurken, paydaş görüşleri alınmasının önemli olduğunu ve program çıktılarına uygun, öğrencinin bilgisi, becerisi ve yetkinliğine göre derslerinin belirlenmesi gerektiğini vurguladı. 
 
“Üniversitemizde eğitimin kalitesini yükseltmek için yapılacak bu süreçle ilgili çalışmalar Avrupa Birliği uyum çerçevesinde üniversitemizi öne çıkaracak bir çalışmadır.” diyen Tüfekci; “Program geliştirme sürecinin takvimi belirlenmiş ve aşamalı olarak yapılacak iş ve işlemler takvime bağlanmıştır. Bologna süreci hedeflerine uygun yapılacak bu çalışma sonucunda, öğrencilerin meslek standartlarına, yaşam hedeflerine ve program çıktılarına uygun bir çıktıyla mezun olmaları sağlanacaktır. Program geliştirme süreci çalışmaları üniversitemiz için çok önemli olduğundan bütün üst yöneticiler ile öğretim elemanlarının en üst seviyede katkı sağlaması gerekmektedir.” dedi.
 
Öğrenci merkezli eğitim, yaşam boyu öğrenme ve çıktıya dayalı eğitim kavramları üzerinde duran Tüfekci: “Yeni geliştirilecek olan ders programları sayesinde, öğrencilerimiz sürekli gelişen ve değişen iş yaşamına uyum sağlayabilecek. Henüz öğrencilik döneminde iş hayatına katılacakları için, mezun olduklarında da iş deneyimi kazanmış ve yeterli donanıma sahip bireyler olacaklardır.” açıklamalarını yaparak program geliştirme sürecinde hangi aşamalarda ne yapılacağını kısaca anlattı.
 
Tüm akademik birim temsilcilerinin katıldığı toplantıda, program geliştirme sürecinin takvimi kabul edilerek öğretim elemanlarına dağıtıldı. Üniversitenin her bölüm/program/ana bilim dalından uygulanacak bu süreçte, takvime bağlı olarak birimlerde oluşturulan ekiplere her aşamada eğitimler verilecek. Bu çalışma sürecinin, ekiplerin özverili çalışmalarıyla zamanında bitirilmesi bekleniyor.
 
 
 
 
 
 

Okunma Sayısı: 215