Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

DR. ŞEREF OĞUZ KMÜ’DE KONFERANS VERDİ

 

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No: 20       05.03.2012

 

Sabah Gazetesi ekonomi yazarı Dr. Şeref Oğuz, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde “2012’de Küresel Ekonomi ve Türkiye” konulu bir konferans verdi. Yakın gelecekte AB ülkelerine vize koyacak duruma gelebileceğimizi vurgulayan Oğuz’un konferansı büyük bir ilgiyle izlendi.

Dr. Şeref Oğuz sunumuna Türk parasının sembolüne kavuşmasını belirterek başladı. “Parasında sembolü bulunan 10 ülke arasında yerimizi aldık. Bu heyecan verici bir şey.” dedi.

2008’de ABD’de başlayarak bütün dünyaya yayılan ekonomik krize değinen Dr. Oğuz, “Paradan para kazanma döneminin çökmesiyle tüm dünyada büyük bir kriz baş gösterdi.  Bu rasyonel olmayan kazanç hırsına örnek olarak konut kredilerini gösterebiliriz. Rüyanın bitişi ise bu konut kredilerinin geri ödenmesinde yaşanan sorunlarda başladı. Türkiye bu krizde büyük bir direnç gösterdi. Çünkü biz bu filmi daha önce görmüştük. 2001’de edindiğimiz tecrübe işimize çok yaradı ve 2008 krizini hafif geçirdik. Bu noktada güçlü bir iktidarın olması da bizim için şanstı.” açıklamasını yaptı. 

Oğuz, Türkiye’yi ince bir buz tabakası üzerinde giden kaykaya benzetti. Ülkemizin riskleri geride bırakarak rekor büyümelere imza attığını ifade eden Oğuz, “Biz 4 tarafı sorunlarla çevrili bir coğrafyadayız. Dünyanın ekseni kaydı. Uluslararası birçok şirket genel merkezini İstanbul’a taşıdı. Türkiye bütün ticaret yollarından geçen köprü bir ülke oldu. Doymamış pazarların burnunun dibinde bulunuyoruz.” dedi. Bunun yarattığı fırsatları genç girişimci adaylarının göz önünde bulundurması gerektiğini söyleyen Oğuz,“Dünyada üçüncü büyüyen ülke olduk. Artık Türkiye olarak attığımız her adım dünyada en iyiyi yakalamak olmalıdır. Türkiye artık Avrupa’ya akıl verecek duruma geldi. Yakın gelecekte de AB ülkelerine vize koyacak duruma gelebileceğiz.” öngörüsünde bulundu.

Türkiye olarak önümüzde gidilecek çok yol olduğunu dile getiren Oğuz: “Girişimciyiz ancak aklımızla değil gözümüzle düşünüyoruz. Kötü bir şey daha yapıyoruz, birbirimizi taklit ediyoruz. Önce ateş edip, sonra nişan alıyoruz.” dedi. Ülkemizde verimlilik konusunda problemler bulunduğunu belirten Oğuz, “Çok çalışıyoruz ancak verimli çalıştığımız söylenemez” diye konuştu.  Şeref Oğuz Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin amblemini göstererek şu örneği verdi:”Üniversitenin amblemine bakalım; 15 tane devletin fermanı var, bu aynı zamanda 14 devleti yaşatamadığımızın göstergesidir. Demek ki ciddi bir istikrar sorunumuz var.”

Sabah Gazetesi ekonomi yazarı Dr. Şeref Oğuz, 2012’de bütün dünyada durgunluk beklendiğini ifade ederek “Türkiye için beklenen büyüme binde 8, benim sezgilerim bunu binde 6 olarak öngörüyor. 2012’de ülkemiz üçüncü vitesten dördüncü vitese hatta beşinci vitese geçecektir. Avrupa ise daha yavaş ilerleyecek.” dedi.

Kamu sektöründeki gelişmeleri anlatan Oğuz, özellikle sağlık alanında yapılan iyileştirmeler sayesinde dev adımlarla yol alındığını belirtti. “Şimdi bakıyorum özel sektör KİT (Kamu İktisadi Teşebbüsü) haline gelmiş, devletteki gelişmeler onların önüne geçmiş. Yavaş yavaş nicelikten niteliğe doğru geçmeye başladık. Ne üretirsek üretelim eğer üzerine bir şeyler koymazsak para kazanamayız. Ne kadar çok ürettiğin değil ne kadar çok kazandığın, ne kadar süre çalıştığın değil ne kadar değer kattığın felsefesine odaklanmalıyız”. şeklinde konuştu.

Günümüzde müşteri kavramının değiştiğini ifade eden Oğuz, müşterinin eskiden velinimet olarak görülürken, artık şirketler tarafından  ‘paramı cebinde taşıyan adam’ şeklinde tanımlandığını belirtti. 1 Temmuz 2012’de Yeni Ticaret Yasasının yürürlüğe gireceğini hatırlatarak “Bu yasa kültürel bir devrimdir. Bu yasa ile birlikte şirketlerde ‘ortağından para çalma’ dönemi sona erecektir.” dedi.

Karaman’da olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade eden yazar Oğuz; Karaman’ın Türk dilinin başkenti olarak anılmasının kendisini gururlandırdığını söyledi. Dr. Şeref Oğuz  “Bilişim sektörüne Türkçe kelimeleri bizzat kendim kattım. Bu açıdan bakıldığında Karamanoğlu Mehmet Bey’in iyi bir torunu olduğumu düşünüyorum.” dedi. 


Okunma Sayısı: 59