Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

KMÜ’DE BOLOGNA SÜRECİ ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No: 37       16.03.2012
 
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde, Türkiye’de az sayıda üniversitede uygulanan Bologna Süreci kapsamındaki “program geliştirme” sistemi çalışmaları devam ediyor.
 
Eğitimde öğrenciyi merkez alan ve mezun olduğunda bulunması gereken niteliklere yönelik ders verilmesine odaklanan bu eğitim sistemi hakkında, KMÜ’de akademik ve idari personele bilgilendirme toplantısı yapıldı.
 
Toplantıya konuşmacı olarak Selçuk Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Nurgül Kılıç katıldı. Üniversitenin tüm akademik ve idari birimlerinin temsilcilerinin katıldığı toplantıda Avrupa ve Türkiye yükseköğretim yeterlilikleri çerçevesinde program geliştirme çalışmaları hakkında bilgi verildi.
 
Karamanoğlu Mehmetbey Konferans Salonunda 15 Mart Perşembe günü saat 16.00’da yapılan toplantıda Yrd. Doç. Dr. Nurgül Kılıç, Bologna Sürecinin 10 eylem başlığı hakkında bilgiler verdi. Eğitimde kalite güvencesinin sağlanabilmesi konusunda ayrıntılı açıklamalar yapan Yrd. Doç. Dr. Nurgül Kılıç; kolay anlaşılan, karşılaştırılıp değerlendirilebilen, yaşam boyu öğrenimin teşvik edildiği, öğrencinin derslere aktif katılımının sağlandığı, ders süreci için öğrencinin fikirlerinin alındığı bu sistemin önemini vurguladı.
 
Yrd. Doç. Dr. Nurgül Kılıç, Bologna Sürecini “Öğretenin ne anlattığına değil, öğrenenin ne kazandığına odaklanan eğitim sistemidir” şeklinde özetledi.
 
Toplantıda, öğrencilerin sürekli gelişen ve değişen iş yaşamına uyum sağlayabileceği şekilde, henüz öğrencilik döneminde iş hayatına katılımlarının sağlanacağı ve mezun olduklarında da yeterli donanıma sahip bireyler olacakları için, Bologna Süreci çerçevesindeki program geliştirme çalışmalarının düzenli ve sürekli yapılmasının önemi vurgulandı.
 
Öğrenci merkezli eğitimin çok önemli olduğunu belirten Kılıç“Geleneksel eğitim sisteminde öğretmen odaklı ders anlatıyoruz. Ders içeriğini belirleyen, sınavların nasıl yapılacağı kararını alan, öğrencinin o dersten geçip geçmeyeceğine karar veren hep öğretmen oluyor. Ama Bologna Süreci kapsamında yeni hazırlanacak programda öğrenci merkezde olacak. Ders sürecinde öğrenci de kararlara katılacak, ders dışı etkinliklerle ve projelerle gelişecek, dolayısıyla öğretmen sadece rehber konumunda olacak” dedi.
 
Toplantıda, program geliştirme sürecinin takvimine göre çalışmaların süreceği,  üniversitenin her akademik ve idari biriminde uygulanacak bu süreçte, birimlerdeki ekiplere her aşamada rehberlik yapılacağı aktarıldı. Yeni derslerin konacağı ve müfredat içeriklerinin değiştirileceği bu çalışma sürecinde, tüm personelin özverili çalışmalar yaparak, alana yönelik çalışmaların zamanında bitirilmesi gerektiği belirtildi.
 
Bologna Süreci hakkında verdiği bilgilerden dolayı Yrd. Doç. Dr. Nurgül Kılıç’a teşekkür eden KMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemal Esengün; “Üniversitemizde gelecek nesillerin eğitim kalitesini yükseltme sorumluluğu, akademik ve idari personelimizde bulunuyor. KMÜ olarak öğrencilerimizi donanımlı yetiştirme ve iş hayatına hazırlama gayretindeyiz. Bu bilgilendirme toplantısının ardından üniversitemizde her iki haftada bir akademik birimlerimizle toplantılar yapıp, birim bazında derslerde yaptıkları gelişme ve değişimi değerlendireceğiz.” dedi.
 
Prof. Dr. Kemal Esengün’ün, günün anısına Yrd. Doç. Dr. Nurgül Kılıç’a plaket takdim etmesiyle toplantıya son verildi.
 
Bologna Süreci çerçevesinde program geliştirme çalışmaları, Avrupa Birliği uyumu çerçevesinde Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesini öne çıkaracak bir çalışma olarak değerlendiriliyor.
 
 
 
 

Okunma Sayısı: 90