Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

KMÜ'de PROGRAM GELİŞTİRME EĞİTİMLERİ DEVAM EDİYOR

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No: 56              28.03.2012
 
 
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde “öğreten yerine öğrenenin ön planda tutulduğu” ve “öğretenin ne anlattığına değil, öğrenenin ne anladığına dayanan öğrenme şekli” için program geliştirme çalışmaları devam ediyor.
 
Bologna süreci kapsamında düzenlenen eğitim toplantısına, konuşmacı olarak KMÜ Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Sadi katıldı ve “Bologna Sürecinde Program yeterlilikleri” konulu bir sunum yaptı. Karamanoğlu Mehmetbey Konferans Salonunda 27 Mart Salı günü saat 16.00’da yapılan toplantıda Yrd. Doç. Dr. Özlem Sadi, daha nitelikli öğretim yapılması için her birimdeki ders programlarının iyileştirilmesi konularında bilgiler verdi.
 
Üniversitedeki tüm akademik ve idari birim temsilcilerinin katıldığı bilgilendirme toplantısında, programların iyileştirilmesi için hedeflerin nasıl belirleneceği, üniversiteden ve derslerden ne beklendiğinin belirlenip nitelikli ders programlarını hazırlama işlemlerinin nasıl yapılacağı anlatıldı.
 
Yrd. Doç. Dr. Özlem Sadi, öğretim elemanlarına ders programlarını nasıl geliştirebileceklerini ve daha kaliteli öğrenim ortamı için yeni programı nasıl belirleyeceklerini adım adım anlattı. Her bölüm için örnek çalışmalar sunan Sadi, program geliştirme sürecinde kullanılacak kodlar ve ifade şekilleri konusunda da örnekler verdi.
 
Yapılan program geliştirme çalışmalarıyla “Nasıl bir program?” ve “Nasıl bir mezun?” sorularına cevap arandığını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Özlem Sadi, üniversitede öğretim elemanlarının bazı derslerin eklenmesi, bazı derslerin programdan çıkarılması gerektiğine ekip olarak karar vereceklerini açıkladı ve hangi yöntemlerle yapacaklarına ilişkin örnekler sundu.
 
Yrd. Doç. Dr. Özlem Sadi “Mezunlarımızın alanlarıyla ilgili neleri bilmeleri gerektiği ve neleri yapabilmeleri gerektiğini iyi belirlememiz gerekiyor. Program geliştirme çalışmaları kapsamında, öğrencilerimizin mezun olana kadar kazanmaları gereken bilgileri, becerileri ve alanlarıyla ilgili yetkinliklerini net olarak belirliyoruz. Alanıyla ilgili bir mezunumuzun mutlaka bilmesi gerekenleri belirleyip derslerimizi bu temel hedefe göre düzenliyoruz.” dedi.
 
KMÜ’nün program geliştirme süreci takvimine göre 10 Nisan 2012 tarihine kadar her birimdeki çekirdek komisyonlar, alanlarına ilişkin program yeterliliklerini belirleyecek. Ulusal program yeterlilikleriyle alan yeterliliklerinin örtüşmesinin sağlanacağı bu süreç içerisinde yapılan çalışmalarla öğrencilerin sürekli gelişen ve değişen iş yaşamına uyum sağlayabilmeleri yönünde çalışmalar yapılacak.
 
Bologna süreci ve “program geliştirme” nedir?
Bologna süreci; yaşam boyu öğrenimin teşvik edilmesini, öğrencilerin eğitim faaliyetlerine aktif katılımının sağlanması ve Avrupa’da yükseköğretim görmek isteyenlerin Avrupa’da kolayca dolaşabilmesi gibi hedefler doğrultusunda eğitim programlarının oluşturulmasını amaçlıyor.
 
Bologna süreci ile yükseköğretim sistemlerinin kendilerine özgü farklılıkları korunarak, birbirleriyle karşılaştırılabilir ve uyumlu hale getirilmesini sağlıyor. Bu şekilde, bir ülkeden ya da yükseköğretim sisteminden diğerine geçiş kolaylaşıyor ve böylece öğrenciler ve öğretim görevlilerinin istihdamı artırılabiliyor.

 

Okunma Sayısı: 30