Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No: 72 19.04.2012
Karaman Valiliği ile Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) işbirliğiyle yürütülen ve Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen “Karaman İlinde Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi Veriminin Araştırılması” başlıklı projenin tanıtımı yapıldı.
19 Nisan 2012 Perşembe günü saat 10.00’da Karamanoğlu Mehmetbey Konferans Salonunda yapılan bilgilendirme toplantısı ile ardından yapılan kokteyl programına, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Kemal Çokdinç, Vali Yardımcısı V. Erkan isa Erat, MEVKA Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman, üniversitenin akademik ve idari birim temsilcileri katıldı.
Projenin tanıtımı, KMÜ Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Savaş Sönmezoğlu tarafından yapıldı.
Nüfusun artmasıyla birlikte alternatif enerji üretimi öneminin de arttığını vurgulayan Sönmezoğlu, Karaman’ın güneş enerjisi potansiyelini ortaya koyan bu çalışma sayesinde ne oranda enerji elde edilebileceğini açıklayan zengin içerikli bir sunum gerçekleştirdi.
Yrd. Doç. Dr. Savaş Sönmezoğlu, petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtlarından enerji üretiminin yapılabileceğini, ancak bunların sera etkisi yaparak asit yağmurları halinde zarar verebileceğini açıkladı. Dünyada ve ülkemizde rüzgâr, güneş, biyokütle, med-cezir, yakıt enerjisi gibi farklı yöntemlerle yenilenebilir enerji elde edilen kaynaklar hakkında örnekler sundu.
Tükenmeyen, her ortama ulaşan, kolay kurulabilen, düşük maliyetli ve gürültüsüz olan güneş enerjisinin nasıl enerjiye dönüştürüldüğünü şematize eden Sönmezoğlu, bu enerjinin Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde nasıl bir teknolojiyle kullanılacağını da açıkladı.
“KMÜ’ye Güneş Pili Pilot Merkezi kurmayı ve KMÜ olarak nano malzeme piller üreterek piyasaya sunmayı hedefliyoruz” diyen Savaş Sönmezoğlu, KMÜ Merkezi Araştırma Laboratuarına güneş ışığını bol miktarda alan bir bölgeye kurdukları paneller hakkında bilgiler de verdi. Güneş ışığını takip eden silisyum tabanlı paneller ile zemin üzerine sabitlenmiş kadmium tellur ve CIGS ince film panellerinin eklendiğini, bu sayede KMÜ’de ucuz olanaklarla enerji elde edilebildiğini açıkladı.
Sönmezoğlu, dünyada güneş enerjisi elde eden ülkelerden örnekler vererek, çok sayıda fotoğraf gösterimiyle bu örnekleri destekledi. Mars gezegenindeki enerji üretiminin yanı sıra çatı sistemleri, sokak lambaları, ATM enerjisinin üretimi, güneş enerjisiyle çalışan arabalar ve uçak sistemleri hakkında verdiği bilgiler, katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi. Zengin içerikli bilgilerin sunumunun ardından Yrd. Doç. Dr. Savaş Sönmezoğlu, üniversitede huzurlu bir çalışma ortamı sağlayarak üretken olmayı destekleyen KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen’e ve tüm akademik personele, özellikle de projeler yapılması yönünde sürekli motive edip yönlendiren KMÜ Kamil Özdağ Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yıldırım’a teşekkür etti.
İçeriği ve sunumu açısından tüm katılımcıların takdirle karşıladığı toplantının ardından, konuklara yiyecek ve içecek ikramları yapıldı.
Toplantı ve kokteylin ardından, KMÜ’de güneş enerjisinden elektrik üretme amacıyla hazırlanan paneller, proje yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Savaş Sönmezoğlu tarafından konuklara gezdirilerek yerinde tanıtım yapıldı.
Okunma Sayısı: 34