Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

HEMŞİRE ADAYLARINA STERİLİZASYON KONFERANSI

 Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No:67        27.03.2013       

     

 

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Sağlık, Kültür ve Etik Öğrenci Topluluğu “Sterilizasyon Süreçleri ve Ameliyathanede Pozitif Ortamın Geliştirilmesi” başlıklı bir konferans düzenledi.  

Üniversitenin Karamanoğlu Mehmetbey Salonunda 27 Mart Çarşamba günü saat 14.00’te gerçekleştirilen konferansın konukları Dezenfeksiyon Antisepsi ve Sterilizasyon Derneği genel sekreteri Dilek Zenciroğlu ve Karaman Devlet Hastanesi sterilizasyon hemşiresi  Muhdedir Caner oldu. Konferansa, KMÜ Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Şahin ile çok sayıda hemşirelik bölümü öğrencisi katıldı.  

Konferansta Dilek Zenciroğlu “Merkezi Sterilizasyon Ünitesi Süreçleri” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Kendisinin de emekli bir hemşire olduğunu söyleyen Zenciroğlu derneklerinin amacının kamuoyunda sterilizasyon konusunda farkındalık yaratmak olduğunu belirtti. Dilek Zenciroğlu sunumunda merkezi sterilizasyon ünitelerinin hastanelerde ameliyathaneler kadar önemli olduğunun altını çizdi. Eskiden bu ünitelerin ameliyathanelerin içinde olduğuna dikkati çeken Zenciroğlu  “Artık mimari plana sahip alanlarda bu üniteler konumlandırılıyor.” dedi.  

Dilek Zenciroğlu cerrahi aletlerle ilgili teknik ve ayrıntılı bilgileri hemşire adayları ile paylaştı. Cerrahi aletlerin sterilizasyon sürecinden geçmesinin zorunlu olduğunu vurgulayan Zenciroğlu “Bu aletlerin temizlikleri ise elde yıkama, ultrasonik yıkama cihazları ve yıkama-dezanfektör makineleri ile gerçekleştirilmektedir.” şeklinde konuştu.  

Dilek Zenciroğlu hemşire adaylarına mesleğe başladıklarında tansiyon ölçümünden cerrahi aletlerin temizlenmesine kadar yaptıkları her tür işlemin kaydını tutmalarını önererek sunumunu tamamladı.  

Karaman Devlet Hastanesi sterilizasyon hemşiresi  Muhdedir Caner ise  “Ameliyathanelerde Pozitif Ortamın Geliştirilmesi” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Caner, ameliyathane niteliklerinin belirlenirken modern ameliyat salonuna sahip olmanın yanı sıra hasta ve çalışan memnuniyetinin ön planda tutulması gerektiğini söyledi. Caner hastanelerdeki ameliyathane sayısının cerrahi yatak sayısının %5’i temel alınarak hesaplandığını kaydetti.  

Ameliyat odalarının boyut ve dizaynının standart olması gerektiğini belirten Muhdedir Caner ”Ameliyathanelerde aydınlatma, havalandırma gibi fiziki koşullar çok önemli rol oynamaktadır.” dedi. Ameliyathanelerde çeşitli faktörlerden kaynaklı risklerin olabileceğini söyleyen Caner bu riskleri de  “mimari yapıdan, kullanılan ekipmanlardan ve iletişim eksikliğinden kaynaklanan riskler”  olarak sıraladı.  

Konferansın sonunda Dilek Zenciroğlu ve Muhdedir Caner’e Prof. Dr. Ali Şahin tarafından plaket takdim edildi.

Okunma Sayısı: 79