Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No: 75 03.04.2013
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından “Engelsiz İletişim Seminerleri” kapsamında, 2 Nisan Dünya Otizm Günü nedeniyle “Otizm ve Farkındalık Semineri” düzenlendi.
Seminere Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Kemal Kabasakal, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğretim görevlileri Mustafa Güler, Habibe Çalışkan ve Fatih Koçak konuşmacı olarak katıldılar.
Seminerde otizmin belirtilerini anlatan Öğr. Gör. Fatih Koçak “Farklı görülme sıklığı bilgileri bulunmasına rağmen otizm, erkeklerde kızlardan daha fazla görülmektedir. Otizm spektrum bozuklukları, yaygın gelişimsel bozukluklarla eşanlamlıdır ve karmaşık bir gelişimsel yetersizlik anlamında kullanılır. Otizm, sıklıkla çocukluk depresyonu ile karıştırıldığı için doğru ve erken teşhis önemlidir.” dedi.
Öğr. Gör. Habibe Çalışkan, otizm eğitimi ve tedavisinde kullanılan yaklaşımlarla ilgili teknik bilgileri paylaştı. Otizmde özel eğitim, konuşma ve uğraşı terapisi yöntemlerini tanıtan Çalışkan “Tedavi, otizmi olan çocuğun ilerlemesine ve gereksinimlerine göre zaman içinde farklılık gösterebilir.” dedi. Çalışkan, özbakım kavramını ise otizmi olan çocukların zihinsel, sosyal ve iletişim becerilerini kazanmaları, akranlarıyla benzer seviyeye gelebilmeleri için verilen eğitim olarak açıkladı.
Öğr. Gör. Mustafa Güler, otizm tanısı alan çocukların ailelerinin psikolojisi ve yaşadıkları güçlükler konusunda farkındalık oluşturan bilgiler verdi. Güler “Çocuğuna teşhis konulduktan sonra aile fertleri bu durumu kabulleniş sürecinde bazı evreler yaşarlar. Bu evreler her aile ferdi için farklı uzunluk ve yoğunlukta yaşanır.” dedi. Güler, ailelerin otizm konusunda bilgilendirilmesi durumunda tedavi ve rehabilitasyonda başarının artacağını sözlerine ekledi.
Öğr. Gör. Kemal Kabasakal günümüzde otizmin asıl tedavi çeşitlerinin, süreçlerinin ve yöntemlerinin pek bilinmediğini, otizmle ilgilenen eğitimci ve koçların yetersiz sayıda olduğunu, seminerler, eğitimler ve kitaplar ile öğrencilerin bu alana önem vererek kendilerini yetiştirmeleri gerektiğini belirtti. Öğr. Gör. Kabasakal, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ile Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencilerinin işbirliğinde çok önemli bir projenin hazırlığının yapıldığını kaydetti. Her insan gibi otizm teşhisi konan çocuklarda da sporun çok faydası olduğunu vurgulayan Öğr. Gör. Kabasakal, “Aslında spor bir çeşit tedavi yöntemidir.” dedi. Otizm eğitiminde ana temanın otizmli çocuklara acımak değil, diğer insanlarla aynı ortamda rahatlıkla yaşamlarını sürdürebilecekleri şartların sağlanması olduğunu vurguladı.
Seminerin sonunda konuşmacı öğretim elemanlarına günün anısına hediye takdim edildi.
Okunma Sayısı: 48