Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

KMÜ’DE KAMU YÖNETİMİNDEKİ SORUNLAR TARTIŞILDI

 

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi Basın Bildirisi No: 110    03.05.2013  

      

 

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Stratejik Düşünce Öğrenci Topluluğu ile Genç Kamu Yöneticileri Derneği işbirliğinde  "Kamu Yönetiminde Yapısal ve İşlevsel Sorunlar"  başlıklı panel düzenlendi. Panele Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akif Çukurçayır, Merkez Valisi Kayhan Kavas ve Arsin Kaymakamı Salih Altun konuk oldular.

Üniversitenin Karamanoğlu Mehmetbey Konferans Salonunda 02 Mayıs 2013 Perşembe günü saat 14.30’ta gerçekleştirilen konferansa Karaman Vali Yardımcısı Muammer Balcı, İl Emniyet Müdürü Lütfü Sönmez, üniversitenin akademik ve idari personeli ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Panelin aynı zamanda oturum başkanlığını yapan Prof. Dr. Akif Çukurçayır konuşmasında kamu yönetiminin tarihsel gelişimini anlattı. Demokrasinin 100 yıllık bir geçmişinin olduğunun altını çizen Çukurçayır, Batı’da katılımcılığın sosyal medya ile kurumsallaştığını, ülkemizde ise bu kültürün gelişmediğini söyledi. Prof. Dr. Çukurçayır tarihsel süreçte batı toplumlarının yoluna katılımcı demokrasi ile devam ettiğini belirtti. Türkiye’nin ise darbeler yüzünden 100 yıllık bir gerileme yaşadığına dikkati çekti.

Konuşmasında yerel yönetimler konusuna da değinen Çukurçayır, Türkiye’de Turgut Özal’la birlikte yerel yönetim anlayışının keşfedildiğini vurguladı. Prof. Dr. Çukurçayır 2003’ten sonra yerel yönetimler konusunda yapılan düzenlemeleri başarılı ancak yetersiz bulduğunu da sözlerine ekledi. 

Kamu yönetimindeki sorunlar hakkında da görüşenlerini paylaşan Prof. Dr. Akif Çukurçayır “Türkiye’deki asıl sorun kurumlaşmada yaşanmaktadır. Kurumlaşamadığımız için kamu yönetiminin işlevselliğinde sorunlar yaşıyoruz.“ diye konuştu. Büyükşehir belediyelerine yönelik kanuni düzenlemelerle ilgili düşüncelerini aktaran Çukurçayır “Seçilmişlerin kamu yönetiminde rollerinin artması dengesizlik yaratacaktır. Otuz büyükşehir belediyesinin olması demek, aslında otuz eyalet olması demektir.” dedi.

Arsin Kaymakamı ve aynı zamanda Genç Kamu Yöneticileri Derneği Başkanı olan Salih Altun konuşmasında bürokrasi-siyaset ilişkisi üzerinde durdu. Bürokrasi ve siyasetin yıllardan beri birbirini olumsuz yönde etkilediğini söyleyen Altun sözlerine şöyle devam etti: “Bürokrasinin olmadığı yer söz konusu değil. Mülki idarelerde vali ve kaymakamın yerine belediye başkanlarını bile koysanız bürokrasiden kurtulamazsınız.”

Salih Altun kamu yönetiminde insanı mutlu eden sistemlerin ülkelere yerleştirilmesi gerektiğini belirterek “Yeni büyükşehir belediyesi yasası belki bu sistemin öncüsü olacaktır.“ dedi. Yönetim sistemlerinde vatandaşın hizmeti tam olarak almasının önemli olduğunu vurgulayan Altun, ülkemizde profesyonelleşmeye ihtiyaç olduğunu belirtti.

Merkez Valisi Kayhan Kavas ise yaptığı konuşmada 30 yıllık idarecilik geçmişindeki tecrübelerini kamu yöneticisi adaylarına aktardı. Türkiye’de yaşanan sorunlara da değinen Kavas, kamuoyunda yaygın olan yanlış anlayışı şöyle özetledi: “Tüm sorunların anayasadaki değişikliklerle çözüleceği düşünülmektedir. Oysa sorun yasal düzenlemeden ziyade mekanizmayı kullanabilmekle ilgilidir.”

Kayhan Kavas, büyükşehir belediyesi yasası teknik anlamda değerlendirerek, merkez ve yerel yönetimlerin bütünün parçaları olduğunu söyledi. Kavas, “En önemli sorun yasanın tek taraflı şekilde düzenlenmesidir. Merkezi idare tarafında bir düzenleme yapılamamasıdır.” diye konuştu.

Panelistler konuşmalarının ardından katılımcıların sorularının yanıtlayarak KMÜ’lü öğrencilerin de görüşlerini paylaştılar. Etkinlik panelistlere plaket takdim edilmesiyle sona erdi.

        

 

Okunma Sayısı: 73