Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulunun düzenlediği “Kariyer Günleri” başladı.
Üniversitenin Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Konferans Salonunda gerçekleştirilen Kariyer Günleri’nin açılışına KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, KMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karataş, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. İbrahim Yılmaz, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Fevzi Kılıçel ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Kariyer Günlerinin açılış konuşmasını yapan Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. İbrahim Yılmaz bu etkinliği düzenlemekteki amaçlarının üniversitede teorik bilgileri alan öğrencileri, gerçek hayattan pratik bilgileri kazanmalarını sağlayacak uzman kişilerle bir araya getirmek olduğunu söyledi.
İlk Söyleşi Muhasebecilerden
Kariyer Günlerinin ilk söyleşisinde “Muhasebede Yeni Gelişmeler ve Kadın” konusunda Karaman Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) yetkilileri deneyimlerini öğrencilerle paylaştı.
Söyleşiye Karaman SMMMO Yönetim Kurulu Üyesi ve Sekreteri Umut Aydın, Denetim Kurulu Başkanı Ahmet Yılmaz, Haksız Rekabet Kurulu Başkanı İpek Eser ve Mali Müşavir Ramazan Yalçın katıldı.
Karaman SMMMO Yönetim Kurulu Üyesi ve Sekreteri Umut Aydın yaptığı konuşmada muhasebecilik mesleği ile ilgili temel bilgileri anlattı. Aydın, muhasebeci olabilmek için lisans düzeyinde mezuniyet ve ardından 3 yıl staj yapılmasının zorunlu hale geldiğini söyledi. Karaman’da 190 muhasebeci bulunduğunu belirten Umut Aydın, bunlardan 23 tanesinin kadın olduğunu kaydetti.
Umut Aydın muhasebecilik mesleğinin genel durumunu da değerlendirerek şöyle konuştu: “Muhasebe meslek mensuplarının uluslararası kabul gören seviyede bir yetkinliğe ulaşmaları ve yetkinliklerini koruyarak gelişmeleri sağlanmalıdır. “
Karaman SMMMO Denetim Kurulu Başkanı Ahmet Yılmaz muhasebeciliğin tarihsel gelişimi hakkında bilgiler vererek, 18. yüzyıla kadar mesleki anlamda bir gelişme yaşanmadığını belirtti. Ülkemizde 1932’den sonra muhasebeciliğin yasal dayanak bulduğunu belirten Yılmaz, ”1989’dan sonra mesleğimiz kanuni bir kalıba girmiştir. Bu tarihe kadar kanuni temeli olmayan bir mesleğin icra edilmesinde zorluklar yaşanmıştır.“ dedi.
Ahmet Yılmaz mesleklerinin toplumun nabzını tutması açısından önemli olduğunu ifade ederek, mükellefle devlet arasında köprü görevi üstlendiklerinin altını çizdi.
Karaman SMMMO Haksız Rekabet Kutulu Başkanı İpek Eser, mesleğinin inceliklerini kadın gözünden öğrencilerle paylaştı. Karaman’ın ilk kadın muhasebecilerinden biri olduğunu vurgulayan Eser, muhasebecilik mesleğini icra eden kadın sayısının artmasını istediklerini söyledi. Muhasebecilik mesleğinin stresli olduğunu vurgulayan Eser, “Temposu yüksek ve döngüsel bir yapıya sahip. Bu işi sevmezseniz başarılı olamazsınız.” diye konuştu.
Mali Müşavir Ramazan Yalçın, meslekte kendi yaşadığı deneyimleri aktararak, öğrencilere sahadan örnekler verdi. Yalçın, muhasebeciliğin zaman içinde isminde de değişiklikler yaşandığını belirterek “Önceleri bizlere kâtip denirdi. Sonra muhasebeci, ardından da mali müşavir denmeye başlandı.” diye konuştu. Yalçın, son dönemlerde gündemde olan “bağımsız denetçi” konusu hakkında da görüşlerini paylaştı.
Söyleşi, öğrencilerin katılımcılara yönelttikleri soruların yanıtlanmasıyla son buldu.
Okunma Sayısı: 18