Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

KONGRENİN PİRİ REİS OTURUMU

 

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Türkçe Konuşan Öğrenciler Kongresinin ilk gününün üçüncü oturumu Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Rasim Özyürek’in başkanlığında gerçekleştirildi.

Oturumda Erkan Aslan (Gazi Üniversitesi), Firuz Fevzi (Afganistan Kabil Devlet Üniversitesi), Firuze Cumaniyazova (Özbekistan Bilimler Akademisi), Gülbanu Koshenova (Uluslararası Ahmet Yesevi Üniversitesi) ve Canan Atalay(Muş Alparslan Üniversitesi) bildirilerini sundu.

Karapapak Türklerinde Doğa Olayları

Erkan Aslan, “Karapapak-Terekeme Türklerinde doğa olayları ile ilgili karşılaştırmalı halk inançları ve mitolojik boyutu” başlıklı sunumunu katılımcılarla paylaştı. Aslan, Türklerin birçok coğrafi alana yayılmasına rağmen halk inançlarını geçmişten günümüze büyük ölçüde koruyarak taşıdıklarını anlattı. 

Sunumunda mitolojik öğeler hakkında da bilgiler veren Aslan, mitin insan uygarlığının temel kavramı olduğunu ve işlevsel özelliğini günümüzde de koruduğunu söyledi.

Özbek Halk Edebiyatında Devlet Kıptan Destanı

Firuz Fevzi, Özbek Halk Edebiyatında Devlet Kıptan Destanını konu alan bildirisinde Özbek halkının dünya görüşünü cesur bir kahraman üzerinden anlatan destanla ilgili ayrıntılı bilgiler aktardı.

Fevzi, Özbek kültüründe halk destanlarının önemli olduğunu vurgulayarak, “Özbek halkının dünya görüşleri destanlarla nesilden nesile aktarılır.” dedi.

Tarihi Kuzey Hindistan’da Bulunan Arkeolojik Buluntular ve Köktürklerle İlişkisi

Firuze Cumaniyazova, Tarihi Kuzey Hindistan’da bulunan arkeolojik buluntular ve onların Köktürklerle özdeşleştirilmesini işlediği çalışmasını katılımcılarla paylaştı.

Cumaniyazova, sunumunda çalışmalarda elde edilen mimari abideler, sikkeler ve epigrafik buluntular sonucu Köktürklerin Tarihi Kuzey Hindistan olarak adlandırılan bölgede hüküm sürdüklerinin ortaya çıktığını belirtti.

 

Kazakistan ve Türkiye’deki Ahşap Beşikler

 

Gülbanu Koshenova, Kazakistan ve Türkiye’deki ahşap beşiklerin sanatsal özelliklerini içeren bildirisinde günümüze kadar ahşap beşiklerin hem Anadolu’da hem de Kazakistan’daki gelişimini anlattı, sunumunu örneklerle zenginleştirdi.

Türk dünyasının her yöresinde mutlaka çeşitli tarihlerden kalma beşiklerin olduğunu söyleyen Koshenova, günümüzde teknolojinin gelişmesiyle ahşap beşiklerin yerini diğer materyallerden yapılan beşiklerin aldığını belirtti.

Asya Hun Devletinde Metehan Dönemi

Canan Atalay, Asya Hun devletinde Metehan dönemini tarihsel olaylardan örnekler vererek anlattı. Atalay özellikle Metehan’ın bilinmeyen karizmatik kişiliğinden bahsetti.

Türk kültüründe at, kadın ve vatan üçlemesinin öneminden bahseden Atalay, Metehan’ın kendi siyasi yaşamında bu üç öğenin yerine vurgu yaptı.

 

      

      

  

 

Okunma Sayısı: 26