Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

KMÜ’NÜN 2. ULUSLARARASI TÜRKÇE KONUŞAN ÖĞRENCİLER KONGRESİ SONA ERDİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Türkçe Konuşan Öğrenciler Kongresi, kapanış ve değerlendirme oturumuyla sona erdi.

Kongrenin kapanış konuşmasını yapan KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, “Şu an mutluluğumu ifade etmek için ne söylesem eksik kalacak. Yeniden sizlerle bir araya gelmek isteriz. Üniversitemize tekrar gelmenizi ve buradan kazançlı olarak dönmenizi temenni ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Kongrenin Türkçe konuşan farklı insanlar ve kültürlerle tanış olmak için düzenlendiğine dikkat çeken Rektör Gökmen, “Tanış olmak, simaların değil, özelliklerin, önceliklerin ve karakterlerin bilinmesidir. Bunun için de daha fazla vakit geçirmeye ihtiyaç vardır. Ancak biz bu kongreyle ilk adımı attığımıza inanıyoruz.” dedi.

Değerlendirme oturumunun başkanlığını yapan Prof. Dr. Erdoğan Boz, “Türk dili araştırmalarında disiplinlerarası araştırmalara çok ihtiyacımız var. Bilgisayarlı dilbilim çalışmaları da günümüzün teknolojik gelişmeleri göz önüne alınırsa son derece önemli.” diye konuştu. Prof. Dr. Boz, kongreye katılan gençlere de tavsiyelerde bulundu: “Şablonlardan ve kolay işlerden kaçının. Hepiniz doktor, doçent ve profesör olabilirsiniz. Ancak bilime hiçbir katkınız olmayabilir.”

Toplantıda konuşan Prof. Dr. Nihat Öztoprak (Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu Üyesi), kongrede oldukça başarılı tebliğlerin yer aldığını ve gençleri böylesine arzulu görmekten dolayı memnuniyet duyduğunu belirtti. Bildiri konularında orjinalliğin önemine değinen Prof. Dr. Öztoprak tekrardan kaçınılmasını, konuların iyi sınırlandırılmasını, başlıkların 50 harfi geçmemesini ve sunum süresinin doğru kullanılmasını tavsiye etti.

Değerlendirme oturumunda Prof. Dr. Zafer Önler (Çanakkale 18 Mart Üniversitesi), “Çok güzel iki gün geçirdik. Pırıl pırıl gençlerle tanıştım.” dedi. Gençlere önerilerde bulunan Prof. Dr. Önler, şunları kaydetti: “Bilimsel çalışma yaparken ön kabullerden kaçının, ön kabuller bilimin ruhuna aykırıdır. Çağın bilimine ulaşmaya çalışın. 1930’lar, 1940 ve 1950’lerde yapılan tanımları mutlak doğru olarak kabul etmeyin. Ayrıca, bilinen ve herkesçe kabul gören şeyleri tekrarlamayın. Unutmayın ki hayat tekrarlara yer bırakmayacak kadar kısadır.”

Değerlendirme toplantısında Yrd. Doç. Dr. Rasim Özyürek (Bilkent Üniversitesi) ise kendisinin sekiz yıldır Bilkent Üniversitesinde uluslararası Türk dili kurultayları düzenlediğini belirterek “Türkçe Konuşan Öğrenciler Kongresinin Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde yapılması çok önemli. Bu çatının altında çok iyi insanlar var, iletişim ve kaynaşma var.” diye konuştu.

 

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Türkçe Konuşan Öğrenciler Kongresine 270 başvuru yapıldı. Bilim Kurulunun incelemesi sonucunda 22’si yabancı 55 öğrencinin bildirisi kabul edildi. İki gün boyunca devam eden kongrede 12 ülkeden katılımcıların bildirilerini sunduğu 12 oturum gerçekleşti.

      

      

      

 

Okunma Sayısı: 62