Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

KMÜ’DE VERGİ MÜFETTİŞLİĞİ TANITILDI

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ)  İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı işbirliği ile “Vergi Müfettişliği Mesleğinin Tanıtımı” konulu konferans düzenlendi.

Vergi Müfettişleri Sefa Yüksel ve Uğur Can Durmaz’ın konuk olduğu konferans 15 Mayıs 2013 Çarşamba günü saat 15.00’te üniversitenin Karamanoğlu Mehmetbey Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Konferansa KMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemal Esengün, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Çevik ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Vergi Denetim Kurulu Başkanlığını tanıtan video gösterisinin ardından Uğur Can Durmaz yaptığı sunumda Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı hakkında bilgiler verdi.

Durmaz, Temmuz 2011 yılındaki düzenlemeyle Vergi Denetim Kurulu Başkanlığının kurulmasına karar verildiğini belirterek, “Daha önce dört ayrı kurum tarafından yapılan vergi denetimini Başkanlığımız tek elden gerçekleştirmektedir.” dedi. Durmaz, Başkanlığın görevlerini ise şu şekilde özetledi: “Vergi incelemesi, teftiş ve soruşturma, kayıt dışı ve yolsuzlukla mücadele.”

Uğur Can Durmaz, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığının risk odaklı çağdaş denetim teknikleriyle vergi denetimi misyonunu üstlendiğini belirterek, “Amacımız devlet ve mükellef haklarını en üst düzeyde tutmaktır.“ diye konuştu. Başkanlık kapsamında vergi müfettiş yardımcısı, vergi müfettişi ve başmüfettiş olmak üzere toplam 5063 müfettişin görev yaptığını da sözlerine ekledi.

Vergi müfettişliği mesleği ile ilgili bilgiler aktaran Durmaz, müfettiş olabilmek için siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler, hukuk ve mühendislik fakülteleri ile eğitim, fen ve edebiyat fakültelerinin matematik, istatistik, fizik, kimya, biyoloji ve fen bilimleri bölümlerinin birinden mezun olma şartı arandığını söyledi. 

Neden vergi müfettişliği tercih edilmeli?

Sefa Yüksel ise “Neden vergi müfettişliği tercih edilmeli?” sorusu üzerinden hazırladığı sunumunu KMÜ’lü öğrencilerle paylaştı. Yüksel, mesleğin kariyer imkânı sunan, okul niteliğinde bir meslek olduğunu vurgulayarak, hem kamu hem de özel sektörde bu meslek sayesinde yönetici adayı olunabileceğinin altını çizdi.

Yüksel, 10 yılını tamamlayan vergi müfettişlerinin başmüfettiş olabileceği gibi mali müşavir ya da bağımsız denetçi sıfatıyla bağımsız çalışabileceklerini dile getirdi. Vergi müfettişliğinin önünün açık bir meslek olduğunu belirten Sefa Yüksel “Maliye Bakanlığında üst düzey yöneticiler genelde vergi müfettişi kökenlidir.”  dedi.

Sefa Yüksel, vergi müfettişi olabilmek için ilgili alanlardan mezun olanların, KPSS’nin herhangi bir puan türünden 80 puan almaları koşuluyla ÖSYM tarafından yapılan vergi müfettişliği sınavına başvurabileceklerini anlattı. Yazılı sınavda başarılı olan belli orandaki adayın da sözlü sınava tabi tutulduktan sonra vergi müfettişi kadrosuna atanabileceğini kaydetti.

Öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Vergi Müfettişleri Uğur Can Durmaz ve Sefa Yüksel, KMÜ’de eğitim gören öğrencilere mesleklerini tavsiye ettiler. Uğur Can Durmaz, kurum olarak yıllık ortalama 400 kişi aldıklarını söyleyerek, “Sizlerin diğer üniversitelerde öğrenim gören rakiplerinizden eksiğiniz yok, fazlanız var.” diye konuştu.

Konferans sonunda Uğur Can Durmaz ve Sefa Yüksel’e plaket takdim edildi.

 

      

      

 

 

 

Okunma Sayısı: 73