Delaney: “Kutsal Kitaplarda Erkek Tohum, Kadın Topraktır”
Amerikalı antropolog Carol Delaney Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Sosyoloji Öğrenci Topluluğu’nun daveti üzerine üniversiteye geldi. Delaney KMÜ’lü öğrencilerle buluşmadan önce Rektör Prof. Dr. Sabri Gökmen’i makamında ziyaret etti.
Üniversitenin Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Konferans Salonunda gerçekleşen konferans öncesi Neyzen Osman Gözel tarafından katılımcılara ney dinletisi sunuldu. Ardından Amerikalı Yazar Carol Delaney, zaman zaman dinleyenlere Türkçe hitap ederek “Tohum ve Toprak” adlı bir konferans verdi.
Carol Delaney konferansında 1980-1982 yılları arasında Orta Anadolu’da bir köyde gerçekleştirdiği antropoloji araştırmasına dayanan “Tohum ve Toprak (Türk Köy Toplumunda Cinsiyet ve Kozmoloji)” başlıklı doktora tezini ve tezi hazırlarken yaşadığı deneyimleri anlattı. Delaney, tezinin daha sonra kitap haline getirildiğini de sözlerine ekledi.
Araştırması için 75 köyü inceledikten sonra 2 yıl yaşayacağı köyü tespit ettiğini belirten Delaney köyü seçmesindeki etkenleri şu şekilde açıkladı: “Köy yüksek bir dağda idi. Muhteşem bir manzaraya sahipti. Ayrıca nüfusu da diğer incelediğim köylerden fazlaydı.”
Antropologların işinin insanı gözlemek olduğunu vurgulayan Carol Delaney, kendisinin ise din ve cinsiyet konusuna eğilerek araştırmalarını bu alanda yoğunlaştırdığını vurguladı. Delaney, kadın-erkek tanımlamaları üzerinde durarak, Yunan filozofları başta olmak üzere tüm kutsal kitaplarda erkeğin tohum, kadının toprak olarak tanımlandığına dikkat çekti. Delaney sözlerine şöyle devam etti: “Dinlerde erkek Tanrı’nın bir parçası olarak görülür ve toprakla simgelenen kadını tohumu ile döller.”
Dünyada 20. yüzyılın ortalarına kadar, erkek üstünlüğüne dayanan bir anlayışın söz konusu olduğunu söyleyen Carol Delaney, bu anlayışın yavaş yavaş kadın-erkek eşitliğini kabul eden bir temele oturduğunu kaydetti.
Carol Delaney: “Köy Hayatını Çok Sevdim”
Carol Delaney, konferansında yaşadığı köy hayatını da ayrıntılı bir şekilde anlatarak, köyde çektiği fotoğrafları katılımcılarla paylaştı. Köy hayatını çok sevdiğini belirten Delaney, “Amerika’da sizin ülkenizdeki gibi köyler yok. Orada birbirinden bağımsız konumlanmış çiftlikler var.” dedi. Carol Delaney araştırmasından sonraki dönemlerde de köye belli aralıklarla gittiğini ve 90’ların ortasından sonra büyük değişimlerin yaşandığını gözlemlediğini dile getirdi. Yazar, Türkiye’de köyden kente göç olduğunu vurgulayarak “Köylerinizin tükenmesinden endişeliyim. Köyden kente göç arttıkça, köylülerin toprak ve canlılar hakkındaki engin bilgileri yok olmaya başlayacaktır.“ dedi.
Carol Delaney, insan yaşamında kültürün önemine değinerek, insanlar için kültürün su gibi olduğunu söyledi. Delaney, araştırmasından elde ettiği en büyük deneyimi “Farklı kültürlerle yaşayınca, kendi kültürümü daha iyi anlamaya başladım.“ sözleriyle açıkladı.
Katılımcıların sorularını yanıtlayan Carol Delaney’e konferansın sonunda plaket takdim edildi.
Okunma Sayısı: 57