Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, TRT-Okul kanalında yayınlanan “Rektörler Anlatıyor” programına konuk oldu.Tercih aşamasındaki adaylara en yetkili ağızdan bilgi verme hedefiyle yayınlanan programda Rektör Gökmen, sunucular Raşit Yıldırım ve Esra Kaya’nın sorularını yanıtladı.
Öğrencilerin istedikleri branşları seçmelerini tavsiye ederek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Sabri Gökmen, insanın ancak sevdiği işi yaptığı zaman mutlu olacağını söyledi.
Programda Karaman şehrini de tanıtan Rektör Gökmen, şehrin sosyo-ekonomik durumuyla ilgili bilgiler verdi. 2013 yılı verilerine göre Karaman’da kişi başına düşen milli gelirin 17 bin Türk lirası olduğunu belirten Prof. Dr. Gökmen, “Karamanımız işsizliğin en az olduğu illerden birisidir.” dedi. Gökmen, 250 bin nüfusa sahip Karaman’ın büyükşehirlere mesafesinin çok yakın olduğunu sözlerine ekledi.
Program sunucusu Raşit Yıldırım’ın “Üniversite nüfusa yetiyor mu, şehirde başka üniversitelerin açılmasına gerek var mı?” şeklinde yönelttiği soruya KMÜ Rektörü Gökmen “Şehrimize bir üniversitenin yeterli olduğunu düşünüyorum. Konya ve Mersin illerine de yakın olduğu için ikinci bir üniversiteye ihtiyaç olmadığı kanaatindeyim.” şeklinde yanıt verdi.
Prof. Dr. Sabri Gökmen: ”Üniversitemizin Yeni Dönemde 3.405 Öğrenci Kontenjanı Var”
2007’de kurulan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesiyle ilgili bilgiler de aktaran Gökmen, 6 fakülte, 2 yüksekokul, 5 meslek yüksekokulu ve 2 enstitülerinin olduğunu kaydetti. KMÜ’nün 8.611 öğrencisinin bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Gökmen, “Üniversitemizin yeni dönemde 3.405 öğrenci kontenjanı var. 2013-2014 eğitim-öğretim yılında öğrenci sayımız 10 bini geçecek.” diye konuştu.
Gökmen programda, üniversitenin kökeninin Selçuk Üniversitesi bünyesindeki meslek yüksekokullarına dayanmasına karşın, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin mevcut meslek yüksekokullarına fakülteler eklediğine dikkat çekti. Kuruldukları günden beri lisans ağırlıklı programlara önem verdiklerini belirten Rektör Gökmen, “Şu anda programlarımızın %65’i lisans ağırlıklıdır.” dedi.
Program sunucularının üniversitenin akademik kadrosunun yeterliliğine ilişkin sordukları soruyu Prof. Dr. Sabri Gökmen “Bizim üniversite olarak en büyük sıkıntımız öğretim üyelerimizin sayısıdır. Özellikle sağlık bilimleri ve sosyal bilimler alanında öğretim üyesi bulmakta zorlanıyoruz. Bu sorun aslında genel anlamda üniversitelerin özlük hakları bakımından çekici olmamasından kaynaklanmaktadır.” şeklinde yanıtladı. Rektör Gökmen, üniversitelerin öğretim üyelerine cazip hale getirilmesi için yapılması gerekenleri ise şu şekilde açıkladı: “Tüm üniversitelerde doktora yapmak teşvik edilmelidir. Doktorasını bitirmiş akademisyenlerin başka üniversitelerde yardımcı doçent ve doçentlik kadrosunda görev alması özendirilmeli. Üniversiteler arasında rotasyon getirilebilir.”
Rektör Gökmen: ”Karaman’da Barınma Sorunu Yok”
Programda Prof. Dr. Sabri Gökmen öğrencilerin barınma konusunda hiçbir sıkıntı çekmeyeceklerini dile getirerek gerek öğrenci yurtları gerekse şehirde bulunan konutların bu ihtiyacı fazlasıyla karşıladığını söyledi ve Karaman’a gelecek öğrencilerin barınma sorunu yaşamayacaklarını belirtti.
Ulaşım konusunda da bilgiler veren Gökmen, öğrencilerin şehir merkezine yakın olan yerleşkeye çok rahat ulaşabileceklerini ifade etti. Bisiklet yolu projesine de değinen Rektör Gökmen, proje hayata geçirildiğinde yerleşkeden çıkan üniversite öğrencilerinin önlerinde bulunan bisiklet istasyonlarından bisikletlerini alarak kente gelebileceklerini anlattı.
Prof. Dr. Sabri Gökmen: “Fiziksel Anlamda Ciddi Mesafe Aldık”
Prof. Dr. Sabri Gökmen, devletin sağladığı kaynaklarla fiziksel anlamda ciddi mesafeler aldıklarına dikkat çekti. Üniversite-şehir-sanayi işbirliğinin önemine de değinen Gökmen, “Şehirle işbirliği güçlenirse sorunlar çözülür, hedefe kolay ulaşılır. Karaman şehir olarak buna müsait.” ifadeleriyle konuşmasını sonlandırdı.
Okunma Sayısı: 29